:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 584
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Поколенията се сменят в "Последните джедаи"

Осма серия на "Междузвездни войни" предава щафетата на новите герои и злодеи
снимки: Форум филм
Рей открива у себе си Силата.
Вече минаха 40 години от премиерата на "Нова надежда", а ето че не стигат - на старите и новите поколения да се наситят на митологемите, създадени от Джордж Лукас, на Холивуд - да спре да печели от бизнеса с лазерни мечове. Всеки път сядам в киносалона със смесица от детинско вълнение и сдържан скепсис и всеки път филмът успява да го съхрани до края, с лек превес на вълнението. Не знам как го правят. Двете десетилетия четене и писане на рецензии за "Междузвездни войни" също не ми помогнаха за разгадаването на феномена. Легендата е жива и не само това, ами чувам (и виждам по боксофис резултатите), че новите 10-15-годишни също са успешно въведени в "правата вяра".

Ето какво стана "в една далечна галактика" напоследък: през 2012 г. византиецът продаде Lucasfilm на "Уолт Дисни" за 4 млрд. долара. Веднага бяха обявени плановете на компанията за трета поред трилогия от "Междузвездни войни", която да се разгърне между 2015 и 2019 г. Паралелно с това в "Дисни" започнаха работа върху отделни нишки и персонажи от космическата сага, които съществуват паралелно с основната история, очертана от Джордж Лукас в епизодите 4, 5, 6, 1, 2 и 3. (Първият филм от тази реколта беше миналогодишният, приличен и напълно забравен Rogue One).

"Силата се пробужда" на режисьора Джей Джей Ейбрамс бе първият от тези нови епизоди и въпреки усещането, че гледаме римейк на вече съществуваща серия от Star Wars, носталгия-факторът беше непоносимо висок. Хан Соло и Чубака на борда на Хилядолетния сокол, Скайуокър в джедайско уединение на края на Вселената, надъхващите щрайхове на Джон Уилямс, двубоите с лазерни мечове и хвърчащите в небесата изстрели от бластери, миловидните дроиди неваляшки, издяланите сякаш в час по трудово космически кораби, маскираният в черно злодей със семейни проблеми - всичко беше налице. Ето го сина на Соло и Лея - Бен Соло/Кайло Рен, бунтовен дългокос тийнейджър, преминал към Тъмната страна. Мнозина не харесаха превъплъщението на Адам Драйвър тогава. Вижте го само сега! В "Последните джедаи" Кайло е възхитителен, пълнокръвен, но и съвременен злодей, нищо общо с архаичното дихание и облекло на дядо му Вейдър: целият конфликт и младежки бунт. Заедно с по-праволинейната Рей (чийто произход все още зрителите не знаят) той олицетворява новото поколение в "Междузвездни войни".

За "Дисни" и продуцентката Катлийн Кенеди тази смяна на вахтата е от особено значение. Героите от нашето детство един по един сдават багажа. Харисън Форд, Вселената здраве да му дава, изигра последната си междузвездна роля в "Силата се пробужда"; Кари Фишър почина в края на снимките за "Последните джедаи" и въпреки че героинята й е от ключово значение за сюжета на новия, осми филм, а близките й дадоха на студиото правата върху заснетите с нея кадри и за предстоящия "Епизод IX", вече е ясно, че принцесата няма да участва в него, нито ще бъде "съживявана" по компютърен път. C3PO, R2D2 и Чубака още писукат, бърборят и мучат в подкрепа на силата, но усещането за безвъзвратно отлитащото вече е белязало далечната галактика, изгряла на киноекраните през 1977 г.

От ново поколение е и режисьорът Райън Джонсън - едва тригодишен, когато излиза първият "Междузвездни войни", той е снимал (отзад напред) "Looper: Убиец във времето", три епизода от сериала "В обувките на Сатаната", "Братята Блум" и Brick. Джонсън се захваща с работата върху франчайза делово, без задавящия сантимент, който движеше работата на Дж. Дж. Ейбрамс - тук само копродуцент.

В центъра на историята в Епизод VIII е "последният джедай" (тъй като сътворената от Лукас дума jedi няма число, не става съвсем ясно дали оригиналното заглавие не е в единствено, вместо предложеното от българския дистрибутор множествено) Люк Скайуокър. Сирачето Рей го намира на г*за на космическата география, отдаден на отшелничество и самосъжаление, и моли за помощ. Щото - по Йода - той е единствената й надежда в момент, когато лошите бомбардират безжалостно оредяващия флот на бунтовниците, а сестра му Лея безпомощно кърши пръсти. Марк Хамил сумти в брадата си, смята, че миналото трябва да остане там, където е. Явно в действителност не смята така - цанил се е отново за роля, която изигра за последно преди 34 години, и която остана комай единствената ярка в кариерата му.

Не съм очарована от представянето на Хамил във филма, както и от хаотичния начин, по който се разгръща действието в първия един час. После влязоха новите герои. И се сбиха с лазерни мечове. И всичко беше наред. Необяснимата магия отново се получи. Освен Рен и Рей, изиграна повторно от Дейзи Ридли, тук са и останалите ни познайници, които се включиха в "Силата се пробужда": бившият имперски щурмовак Фин, дезертирал в полза на доброто (Джон Бойега); сприхавият пилот от Съпротивата Поу (Оскар Айзък), Анди Съркис като уродливия лидер на лошите Сноук, Домнал Глийсън - генерал Хъкс. Най-новите попълнения са Бенисио дел Торо като безименен галактически мошеник (чуден!), Лора Дърн като вицеадмирал Холдо и Кели Мари Тран като новата боркиня за правда Роуз.

Въобще човек, ако погледне посоката, в която върви Star Wars, ще реши, че жените са силният пол и управляват света - или поне по-добрата част от него. ("Дисни" са царе на политическата коректност, расите също са доста равномерно представени в "Последните джедаи".)

Все пак Епизод VIII е и филм, обърнат към традицията. Не на последно място заради внушителните ноти на 85-годишния Джон Уилямс - как би съществувала поредицата без него? Или без неподражаемите начални надписи, потъващи в космическата пустота? Кои са родителите на Рей? Чия страна ще избере внучето Бен Соло?

Някои от отговорите очакваме на 20 декември 2019 г. - премиерната дата на предстоящия Епизод IX, който би трябвало да сложи точката на междузвездните войни, каквито ги познаваме и обичаме. Но дали? Този филм сме го виждали да "свършва" доста пъти вече.
снимка: Форум филм
Обърканият и трагичен персонаж на Адам Драйвър с маската на дядо си. Почти като Хамлет с черепа.
снимка: Форум филм
Покойната Кари Фишър: за последен път Лея Органа
 Битката между доброто и злото няма край...
3
1487
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
14 Декември 2017 19:58
Обърканият и трагичен персонаж на Адам Драйвър с маската на дядо си. Почти като Хамлет с черепа на баща си.



Absolut Dmitrievna!

Нищо не може да те разведри така, както истинските традиции!
За /почти/ всичко останало има Мастъркард.

Впрочем, и маската комай не е дедовата...
15 Декември 2017 10:47
quote]В центъра на историята в Епизод VIII е "последният джедай" (тъй като сътворената от Лукас дума jedi няма число, не става съвсем ясно дали оригиналното заглавие не е в единствено, вместо предложеното от българския дистрибутор множествено) Люк Скайуокър. [/quote]

Знае се още отпреди няколко месеца, когато излязоха офиалните постери на испански, немски и френски, че става дума за множествено число. Няма изненади тук, Люк очевидно не е единственият останал джедай
21 Декември 2017 20:05
добро ревю !

секси Анита
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД