:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 332
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВФ: Без съдебна реформа няма силна икономика

"Сега е най-подходящото време да се правят реформи", заяви Йорг Декресин, ръководител на мисията на МВФ у нас.
Икономиката на България се възстановява със стабилни темпове, но все още има много дълъг път, който трябва да се извърви, за да може доходите да достигнат средните нива в ЕС. Това заяви Йорг Декресин, ръководител на мисията на МВФ в България, която приключи вчера. Две са ключовите реформи, без които икономиката на България не може да дръпне осезателно напред - в съдебната система и в образованието. Прогнозите на МВФ са за 3.9% ръст на БВП през тази и през следващата година, което е доста под икономическия растеж, постигнат от повечето страни от Централна и Източна Европа.

"Съдебната система е в основата на всяка добре функционираща икономика", заяви Йорг Декресин. Нужен е допълнителен напредък за подобряване на ефективността и отчетността на главния прокурор, както и по-големи усилия в борбата с корупцията, добави той. Опитът на страните в Източна Европа показва, че реформата в съдебната система може да бъде подпомогната чрез по-балансирано разпределение на ресурсите в обществото и повишаване на прозрачността и отчетността, посочиха от фонда.

Подобряването на достъпа до по-качествено образование и последващо обучение е изключително важно, за да се реши проблемът с недостига на квалифицирани кадри на пазара на труда, което е друга пречка пред икономичесия растеж, заяви Декресин. Според МВФ планираното увеличение на заплатите на учителите трябва да бъде обвързано с постигнатите резултати и реализацията на учениците. А усилията за успешно включване в образованието и на уязвимите групи трябва да бъдат по-категорични. Друга ключова реформа, която е и инвестиция в човешкия капитал, е в здравеопазването.

Според МВФ има резерви да се повиши събираемостта на ДДС. Необходимо е да се повиши размерът на данък сгради, както и да се намали делът на недекларираните трудови доходи, съветват още от фонда. Във финансовата сфера все още делът на необслужваните банкови кредити е висок - двойно повече от средното ниво в ЕС. Затова се очаква БНБ да приеме специални указания за измерване на кредитните загуби, счетоводните отписвания и оценката на обезпеченията.
1013
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД