:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 505
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Информатиката, завършена в СУ, носи най-висок доход

Безработицата сред завършилите ВУЗ устойчиво намалява според рейтинговата им система
Приближаването на висшето образование до нуждите на пазара на труда продължава за втора поредна година. Безработицата сред висшистите намалява, заплатите им нарастват, като все повече от тях си намират работа по специалността. Все още обаче системата не може да се справи с един от сериозните си дисбаланси - огромната разлика в качеството на образование, предлагано от различните вузове в еднакви специалности. Така например информатиката в Софийския университет "носи" на завършилите тази специалност близо 3500 лв. заплата, докато студентите информатици в Шуменския университет могат да се надяват на едва 900 лв. Това са част от изводите от 7-ото издание на рейтинговата система на университетите в България, представена вчера. Рейтингът обхваща 37 държавни и 14 частни вуза, предлагащи обучение в 52 професионални направления.

Безработицата сред завършилите висше образование в последните 5 г. намалява от 3.38% през м.г. на 2.91% през т.г. "За първи път безработицата пада под 3%, докато през 2013 г. беше над 4%. В някои професионални направления, например в сферата на отбраната и здравето, тя клони към нула, а в други, в които традиционно нивото й е високо - като религия и социални дейности, тя пада до 4%", коментира Георги Стойчев от "Отворено общество".

В направленията с най-добра реализация и тази година няма промени - най-голям шанс човек да си намери работа предлагат военно дело (0.19% безработица), медицина (0.30%), фармация (0.48%), стоматология (0.68%), металургия (1.25%), обществено здраве (1.54%), музикално и танцово изкуство (1.60%), здравни грижи (1.71%), транспорт (1.96%) и архитектура (1.99%). Най-висока е безработицата в направленията религия (4.29%), социални дейности (4.12%), материали и материалознание (4.10%), педагогика на обучението по (различни предмети) (3.98%), животновъдство (3.80) и др.

Увеличение се наблюдава и в заплатите на висшистите - ако през м.г. средният облагаем доход на завършилите бе 1020 лв., т.г. той расте до 1075 лв. (при едва 900 лв. през 2013 г.). "Броят на професионалните направления, които вървят с над 1000 лв. доход, се увеличава от 20 на 30", посочи Георги Стойчев. Той открои две области, които обикновено остават встрани от обществения интерес - проучване и добив на полезни изкопаеми и металургия. И двете са в топ 6 по доходи, но сред 4-те, които обучават студенти с най-нисък успех от дипломата за средно образование, т.е. те са с най-голяма добавена стойност.

Най-високи доходи продължава да носи обучението по информатика и компютърни науки - 2212 лв. облагаем доход (при среден за страната 1148 лв.), математика - 1963 лв., компютърна и комуникационна техника - 1698 лв., обществено здраве - 1662 лв., проучване и добив на полезни изкопаеми - 1661 лв., металургия - 1602 лв., военно дело - 1551 лв., фармация - 1405 лв., медицина - 1398 лв., и електротехника - 1390 лв. Най-ниско възнаграждение пък получават завършилите музикално и танцово изкуство - 726 лв., педагогика на обучението по... - 727 лв., педагогика - 755 лв., стоматология - 757 лв., социални дейности - 800 лв. И все пак остава решаващо къде е учил студентът - ако е завършил педагогика в СУ, облагаемият му доход би бил 875 лв., а ако е получил дипломата си за учител от Югозападния университет, възнаграждението му ще е 671 лв. В СУ например информатиката носи 3494 лв., докато в Русенския - 1046 лв., а в Шуменския - едва 908 лв. По същия начин машинното инженерство, завършено в МГУ, дава 2210 лв., в Тракийския - 735 лв., а в ЮЗУ - само 547 лв. Почти 4 пъти е разликата във възнагражденията и на завършилите математика в СУ - 2388 лв., и в Шуменския - едва 657 лв. Единствено при специалностите в държавния сектор като здраве, образование, отбрана, медицина и т.н. няма значение къде е придобито висшето образование.

Основно структурно предизвикателство пред системата ни продължава да бъде приложението на придобитото образование, въпреки че и тук има подобрение. Делът на висшистите, които през първите 5 г. след завършването си работят на позиция, изискваща висше образование, се повишава от 47.3 на 48.5%. Все още обаче всеки втори българин, завършил висше, не се реализира на подходящата позиция.



НЕДОСТИГ

Просветното министерство смята да предложи законови промени - към трите приоритетни направления, които през м.г. получиха неограничен прием (математика, информатика и комуникационна и компютърна техника), догодина ще се добавят още няколко - физически и химически науки, както и химични технологии, религия и теология и материали и материалознание. "Приемът в направленията икономика и администрация ще бъде намален навсякъде", посочи просветният министър Красимир Вълчев. Той даде заявка да обяви нулев държавен прием в 15 програми в различни университети. Най-общо става дума за програми, в които студентите са под 15 човека. Така например от догодина икономика по държавна поръчка може би вече няма да се предлага в Шуменския университет, Бургаския "Проф. А. Златаров", Техническия университет в Габрово и т.н.



КЛАСАЦИЯ

Софийският университет запазва лидерството си в повечето направления, в които обучава - първо място в 23 от 29 направления. По администрация и управление той се изкачва от второ на първо място, което вече дели с Американския университет в България. (Второ място тук е за УНСС). АУБ пък взема реванш по отношение на политическите науки - тук той се изкачва от втора на първа позиция, която си поделя със СУ. Най-старият ни университет поднася изненада в още едно направление - здравни грижи, в което споделя лидерското място заедно с МУ-Плевен.

Технически университет-София също затвърждава водещите си позиции в 6 от общо 9-те си направления - електротехника, енергетика, комуникационна и компютърна техника, транспорт, общо инженерство и машинно инженерство. МУ-София заема първо място в 4 от 8-те си направления - медицина, фармация, стоматология и обществено здраве.

Както и м.г., с по три първи места са Аграрният университет в Пловдив (животновъдство, растениевъдство и растителна защита) и ХТМУ (металургия, материалознание и химични технологии), а две класации се оглавяват от Лесотехническия университет - по ветеринарна медицина и по горско стопанство. НБУ затвърждава лидерството си в "Теория на изкуствата", което м.г. отне от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.
12
3741
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
14 Декември 2017 21:15
Информатиката като я разбираш и владееш носи пари. Рекламата на този или онзи университет е дело на правителството, за да манипулира хорицата, който не разбират нито от тази, нито от друга материя.
14 Декември 2017 21:18
както и химични технологии, религия и теология и материали и материалознание.

PR е пил доста..... религия. Тя не е ли необходима на правителството по-скоро?!
14 Декември 2017 21:32
В направленията с най-добра реализация и тази година няма промени - най-голям шанс човек да си намери работа предлагат военно дело (0.19% безработица) Ъхъ..То затова некомплектът за офицери в армията е 20 %
15 Декември 2017 09:11
Поредната манипулативна класация, базирана на нивото на икономика на съответния регион...
15 Декември 2017 09:13
всичко сe оправя коeто И можe да сe очаква под ръководството на талантливия икономист боико. eдинствeно нискитe заплати на лeкаритe са бeзпокоини. а останалитe спeциалности нe са интeрeсни, за тях нe сe иска интeлeктуалeн заряд.
15 Декември 2017 09:20
Информатиката като я разбираш и владееш носи пари. Рекламата на този или онзи университет е дело на правителството, за да манипулира хорицата, който не разбират нито от тази, нито от друга материя
Пари носи не „разбирането и владеенето“ на каквото и да било, а това къде, за кого и какво работиш. А шуменският и други „университети“ са там, където са, не защото правителството лошо ги рекламира, а защото това им е реалното място. Пак затова и Университетът (разбирай софийския) е начело.
15 Декември 2017 09:29
манипулативна класация, базирана на нивото на икономика на съответния регион
Сигурен съм, че това е единственото обяснение защо информатиката в Шумен изглежда тъй непрестижно в класацията, докато всъщност е на върхово световно равнище. Или защо все същата дисциплина в София, например в УниБИТ, дори не е спомената.
15 Декември 2017 11:24
Като знам как някой са станали преподаватели по информационни технологии, със съответните титли, в УНИБИТ, мога уверено да твърдя, че някой третокурсник от ФМИ знае повече от тях.
15 Декември 2017 11:35
аменеменема15 Декември 2017 09:29

Завършилите информатика в Шумен, си доучват при Светлин Наков
А приятел от УниБИТ работи, но по старата си специалност. Мнооого далеч от ИТ.
15 Декември 2017 12:55
Парите не са всичко на този свят. Като завършиш някакъв 'уманитерен' 'вуз' по дрънкане на глупости и претакане от пусто в празно, а се мислиш за коректив на целия свят, можеш да намериш отлична реализация по интернет форуми, като този тук.
Може да се посветиш изцяло на плюене по Бойко Борисов, една достойна цел в живота на това с малката заплатка и големата уста.
Интернета в Бг е почти без пари. И да ставаш сутрин у 5 часа и първо на форума, да оплюеш къде какво може. Ония с дебелите заплатки най-паче.
Обаче важното е да си ярка индивидуалност. За това трябва са се накичиш с ланци, вериги, обеци насекъде, да се татуираш, да си боядисаш косата в цветовете на дъгата или па да я острижеш ниски, та да заприличаш на маймуна.
Иначе не става, иначе требе да си изучил нещо , за което се иска акъл.
15 Декември 2017 16:00
Иначе не става, иначе требе да си изучил нещо, за което се иска акъл.


А как оценявате акъла на работещите в БАН, които правителството ни оценява от едно десет или по-точно 13 години, с минимална заплата?

Те поне имат дипломи, вкл. за образование доста над висшето, но е реализацията им е като на неграмотен, т. е. минимална заплата.

Освен това дори са получи образованието си у нас.

Няма ли някаква супер диспропорция в това училищен инспектор, примерно, или детска учителка, за да оставим настрана професиите и занаятите извън ресора на науката и образованието, да се оценява от правителството с една и съща заплата и дори тази на учителката да е по-висока?

Обяснете.

15 Декември 2017 18:42
А как оценявате акъла на работещите в БАН, които правителството ни оценява от едно десет или по-точно 13 години, с минимална заплата?


Банадажиите, които имат акъл в главата, не работят за минимална заплата, не ги мислете тях. На заплатка стоят само уманитарите и разни изкуфели лелки и чичета.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД