:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Художникът среща писателя" в Националната галерия

Творби на Иван Мърквичка и Златю Бояджиев стоят редом с живописни произведения на Чудомир и Димитър Димов
Репродукция: Национална галерия
Александър Добринов. Шарж на Яна Язова.
До 11 февруари 2018 г.

Двореца, пл. "Княз Александър I"



Писателите и живописците си дават среща днес в Националната художествена галерия по инициатива на Националния литературен музей. В Двореца - домакин на изложбата "Художникът среща писателя" - са представени интересни и непознати за публиката портрети, пейзажи и илюстрации от 49 художници, както и живописни и графични творби на писатели, изкушени от рисуването.

Произведенията са доказателство за личните и творческите познанства между големи имена от българския интелектуален елит от следосвобожденската епоха до края на XX в. и несъмнено свидетелстват за тяхното талантливо присъствие на европейската творческа сцена. Срещите между писатели и художници, съвместната им работа в областта на книгоиздаването, официалните и личните подаръци, приятелските жестове са знакови моменти от тяхното творческо всекидневие, но и от българския културен живот. Те могат да се проследят в подарявани на писатели картини и графики от Иван Мърквичка, Стоян Сотиров, Константин Щъркелов и др. В експозицията са включени портрети на писатели от Петър Морозов, Александър Божинов, Борис Георгиев, Михаил Кръстев, Златю Бояджиев, Васил Стоилов, шаржове на Александър Добринов, илюстрации от Дечко Узунов, Румен Скорчев, Илия Петров, Симеон Венов, Харалампи Тачев, Васил Захариев, Вадим Лазаркевич и др. Колекцията дава възможност ценителят да се запознае с малко известни рисунки на Константин Величков, Чудомир, Николай Райнов, Сирак Скитник, Змей Горянин, Борис Шивачев, Димитър Димов, Андрей Германов, в които взаимно се преплитат двата таланта - на писател и на художник.

Инициативата на двете културни институции - Националната галерия и Националния литературен музей, е по повод предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. За целта те са обединили фондовете си и са извадили най-интересното от наследството, завещано ни от големите майстори на четката и на перото.

Миналата година Университетската библиотека осъществи подобен проект под заглавието "Между словото и четката: писатели-художници", в който опитите на български автори като Гео Милев и Сирак Скитник бяха допълнени с творби на Виктор Юго, Хенри Милър и Херман Хесе.
Снимка: Национална галерия
Иван Милев. Проект за корица.
778
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД