:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 266
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Моля, престанете да ни информирате за Коледа!

Иван Стамболов-Сула
"Тиха нощ, свята нощ" - една от най-популярните песнички, с които търговците ни предразполагат към потребяване на празнични стоки и услуги и която тананикат с тънки електронни гласчета клатушкащите се пред магазините пластмасови китайски дядомразовци. За да ни стане тихо и свято, специални усилия полагат вестници и сайтове, телевизии и радиостанции. Усърдно ни информират за коледните неща и го правят всяка година с почти едни и същи изречения.

Има за всекиго по нещо. Патриотично настроените, привържениците на консервативната битова романтика могат да опреснят знанията си, пък и да научат нещо ново за народните обичаи и традиции. Как задължително се коли шопарът и как млад мъж носи в къщи дъбов пън, за да се гадае по горенето му. Рождество Христово не може да мине и без чесън против уроки и без хляб, омесен с "мълчана вода" и украсен с фигурки от тесто за предизвикване на богата реколта.

Твърди се, че е редно децата да обикалят къщята с песни за берекет, но няма да сбъркат и ако проверят в интернет как различните зодии посрещат Коледа.

Полага се грижа и за модерните космополитни граждани - практичните и рационалните, умните и красивите, включително и за тъй наречените "жълтопаветници". За тях са предвидени най-различни съвети. Например как да поставят пазаруването на научна основа: не пазарувайте гладни или нервни; пазарувайте с кошница, а не с количка; внимавайте със стоките, които са подредени на нивото на очите ви (средно 1,60 м), защото там лукавите търговци слагат най-скъпите продукти...



Друг съвет: коледната украса предотвратява семейните конфликти



Особено важно е как ще подберете цветовете. Ние сме като животните - твърди американската психоложка д-р Сали Огюстин. - В саваната, откъдето произлизаме, топлата светлина обикновено се свързва с вечеря и затова поражда у съвременния човек положителни емоции. По-сръчните могат дори сами да си изработят украса, например "магическо кристално дърво, което постепенно се покрива със сняг" от картон и прах за пране.

Ако нямате свободен интелектуален ресурс, но пък ви напира да изпращате празнични есемеси, можете да ползвате готови благопожелания от интернет, например: "Успехи на целия персонал на фирмата, от клиенти да не се отървете и по-често да имате поводи за банкети!", "Нека снежната виелица натрупа пред прага на твоя живот само здраве, щастие и късмет!" и т.н.

Но най-важните съвети към модерните, практичните и рационалните граждани са тези какво да се яде. Храненето е гръбнакът на цивилизацията. То е не само потребност, но и изкуство, начин на живот. Публичното пространство предлага цели готови менюта: традиционно, икономично, диетично, бързо, богато, необичайно, с пуйка, пъстри салати, тиквеници, меденки, торти, кюфтенца, капами... Разбира се, има съвети и как да се яде здравословно, защото това е идеалът на модерния свят - да ядеш непрекъснато и да си вечно млад.

И не само това. По празниците са задоволени информационните нужди и на най-интелектуално извисените и взискателните. За тях ежегодно се припомнят любопитни факти от света на науката, като например този, че Дядо Коледа не съществува; че Христос е измислен от Йосиф Флавий, но въпреки това не е роден на 25 декември - дата, изсмукана от пръстите на западните богослови през IV век и приета у нас заедно с новоюлианския календар; и въпреки че Христос не съществува, Той всъщност е Тит Флавий, синът на Веспасиан, а авторите на евангелията са били чиновници в императорската канцелария - теория, която мило ни припомня въпросът на Уди Алън: "Шекспир - не са ли това четири жени?"

За интелектуално взискателните има и други важни научни факти.



Например защо еленът Рудолф има червен нос. Знаете ли защо?



Защото червеният нос е "своеобразна топлинна лампа, която помага на необичайните очи на северния елен, способни да различават ултравиолетовата светлина, да откриват препятствията по пътя си, когато прелита през мъгла и облаци" - обяснява американският биолог Натаниъл Домини, цитиран от РИА "Новости".

И задоволени от тези научни узнавания, взискателните и информираните вече могат да си зададат и следващия въпрос: "Да подарим ли секс играчка на любимата жена за Коледа?" Ще се окаже, че "всъщност всичко зависи от настроението на двамата партньори във връзката... но закупуването на вибратор, дилдо или друг интересен секс аксесоар не е никак лоша идея". Защото иначе, както твърди друга публикация, ни застрашава "депресията - тъмната страна на Коледа". Но и това не е непоправимо: "Ваксината срещу стреса и тъгата в края на декември е да се откажем от амбицията за "перфектния празник" - съветва същата авторитетна публикация.

Всички тези, а и много като тях безценни неща научаваме всяка година, когато наближи да се празнува Рождество Христово.

Аз пък всеки път се сещам за една мисъл на Честъртън, онзи с веселите и поучителни разкази за отец Браун:

"Рождеството не е просто повод за весела компания. Не е само индуистко мирно събиране, нито само скандинавско зимно пиршество. В Рождество Христово има нещо дръзко - нещо, което прави резките камбани в полунощ да звучат като славните оръжия в току-що спечелена битка".



Каква е тази битка, която е спечелена? Каква победа празнуваме на Коледа?



За жалост, в потока на масовата информация тези неща рядко се казват, за тях рядко се говори, и то не за друго, а защото истината, както винаги, е скучна, не е атрактивна, даже е някак уморително да се чете и мисли за нея.

Извън целия прекрасен уют на празника, извън вълните на извънредна доброта и обич към ближния, които ни обливат, Коледа е християнски празник. Независимо на кого харесва и на кого не харесва това. От богословска гледна точка Коледа отбелязва едно от четирите велики и маркиращи събития в историята на човека: Грехопадението, Боговъплъщението, Възкресението и Страшния съд. С първото и последното започва и свършва историята, а заедно с нея и времето, каквото го познават физиката и логиката. Боговъплъщението е актът на съчетаване на човешката и божествената природа в едно лице - това на Христос. Възкресението е възстановяването и поправянето на творението след увреждането му от нахлуването на злото в него. Възкресението е отваряне на вратата към богоуподобяването на човека, към възвръщането в първоначалното достойнство и затова Великден е празникът на празниците. Тези четири събития са толкова съдбоносни, че мнозина са склонни да ги разглеждат извън обикновеното време (хронос) и да приемат, че се случват непрекъснато във вечността, която е естественото състояние на творението.

Дори и сред най-добронамерените християни има такива, които вярват, че на Коледа на Бог (кой знае защо) му се ражда дете. Може би за да ни се даде пример как трябва да се държи добрият човек? Да, Христос е образец за човек, единственият човек без никакъв грях. Но не само това. Всъщност Бог-Син (Слово) "е роден от Отца преди всички векове", на Коледа той само приема човешка плът и човешката природа, за да я обожи. Така Бог от една природа в три лица става едно лице с две природи - божествена и човешка. Когато християните се кръстят, първите три пръста означават Отец, Син и Дух, а вторите два - Син като човек и Бог.

Та, ето значи коя битка е спечелена на Рождество -



ни повече, ни по-малко битката между доброто и злото



Това празнуваме на Коледа: победата на доброто над злото. Вечната и окончателна победа. Затова и постим преди Коледа (40 дни, не само последната вечер), защото по този начин показваме желанието си, порива си да загърбим земното и да се обърнем към небесата, където е нашето истинско обиталище. За жалост, много малко хора гледат на Коледа по този начин, защото почти никой не говори публично (имам предвид медиите, а не храмовете) за това.

Ето защо, когато наближи този празник, започваме да се чудим дилдо ли да подарим на любимата или вибратор, защо носът на елена Рудолф е червен, Христос - не са ли това четири жени, как да се тъпчем непрекъснато и същевременно да сме вечно млади и как да гадаем бъдещето по зодиите и по онзи дъбов или крушов пън, който пращи в огнището.

Ето защо, в крайна сметка, по Коледа хората се хвърлят с всички сили да вършат онова, от което Бог е дошъл да ги спаси, въплъщавайки се в Христос - култа към материята. Ама хайде да не ви развалям "коледната магия" и да не тровя "духа на Коледа"...

И все пак, ако ще информираме обществеността за всички аспекти на празника, известен като Коледа, нека да я информираме и за онова, от което тръгва всичко останало. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.
EПА/БГНЕС
Поклонници се молят пред свещената звезда в храма "Рождество" във Витлеем, където се смята, че Исус Христос се е родил.
44
8718
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
44
 Видими 
22 Декември 2017 19:24
Да бяхте ни пожалили и спестили поне предколедно подобни словесни разстройства.
22 Декември 2017 19:27
На старобългарски Коледа значи колело.
И така е от тракийско време...
22 Декември 2017 19:29
Сега ми стана ясно, защо некой е запалил кабела в Лозенец -искал е да предотврати поместването на днешния Сула.
И тва остава тука до 6-ти януарий... Или дор до 8-ми?!?
22 Декември 2017 19:43
И тва остава тука до 6-ти януарий... Или дор до 8-ми?!?
До 8-ми току виж съм го дочела.
22 Декември 2017 19:48
Не дават ли отпуск в любимия ни вестник ?!?!
Иначе дилдото и Страшния съд мноо ми аресаа - връзват се като стойката "бобър" в секса и сатененото бельо
22 Декември 2017 19:48
Simplified Solutions
22 Дек 2017 19:43



Деветнайсет (19!)‌ абзаца!Таман по един абзац на ден след закуска...Действа като кафето....
22 Декември 2017 19:54
1363 думи. виж, абзаците не можах да преброя - копи/пейста показва един абзац. с което смятам да приключа под тази статия.
22 Декември 2017 20:16
А мен ми хареса.
Трябва да сме ние, и празникът да е наш си.

А думата „шопар„ не бях чувала отдавна, но таакиива спомени ми довяя!
22 Декември 2017 20:26
Аз пък всеки път се сещам за една мисъл на Честъртън, онзи с веселите и поучителни разкази за отец Браун

разказите с главен герой отец Браун са фсичко друго, но не и весели.
22 Декември 2017 20:29
На старобългарски Коледа значи колело.

колело, ама друг път.
22 Декември 2017 20:45
И големият приз тази вечер, подобрена версия на АСП-10, отива у .... тг-н Сула-а-а-а! Честито!

(АСП = автоматична самое**ачка с педал, 10 "бода" в минута)
22 Декември 2017 20:48
Яки запивки,
чаровни забивки и много усмивки,
успехи в бранша и чупки в ханша,
здраве в изобилие и радост до безсилие.
Наздраве!
22 Декември 2017 21:04
на Коледа той само приема човешка плът и човешката природа, за да я обожи.

Обожи?! И това от човек с претенции
22 Декември 2017 21:05
колело, ама друг път.

Има един Вечен български календар под формата на колело.
И проф. Иван Венедиков достатъчно е писал за траките и календите...
22 Декември 2017 21:06
обожването иди-доди, ама как тъй приема човешка плът? Бахти човекоядеца!
--------------
Има един Вечен български календар под формата на колело.

Прочутият Велосипеден Календар, напечатан заедно с Рибния буквар и Катехизиса въф Формата на Слонски Крак.
22 Декември 2017 21:20
Прочутият Велосипеден Календар, напечатан заедно с Рибния буквар

Коги и колко пъти е печатан нема никво значение.
Както нема значение колко пъти са печатани Записките за галската война на Цезар...
22 Декември 2017 21:29
Мисля, че някому ще е полезно да прочете Шапиро. Не че не знае, че е от 80-те процента.
22 Декември 2017 21:30
Приема плът естествено...за да спаси и обожи трябва да се съедини...това са нашите, християнски истини. Вашите не ги знам...
Четете Евангелиего на Йоан 1-ва глава...
Пп. Последният абзац е разковничето...все пак покрай цялата помия, която ни залива покрай Рождество Христово е добре някой, някъде да напише и всъщност причината за този празник...
22 Декември 2017 22:04
Аз пък всеки път се сещам за една мисъл на Честъртън, онзи с веселите и поучителни разкази за отец Браун

разказите с главен герой отец Браун са фсичко друго, но не и весели.




Английските писатели-католици са особена порода. Могат да са и остроумни, и острословни, но винаги христиански моралисти. Само "Къде да скрием лист? В гората. А труп? В грамада от трупове" колко струва...
23 Декември 2017 00:02
На мен днес ми хареса. Явно силата на Сула е в предаването на факти,без елемент на разсъждение! Друга преса не чета и ми беше интересно.
23 Декември 2017 00:44
Дорис
22 Дек 2017 22:04

Честъртън ако беше жиф, щеше да откъсне главата на Сула по един крайно деликатен начин, Ивлин Уо щеше да го накара да се самоубие чрез афтоканибализъм, Мюриъл Спарк щеше да го скопи с нокторезачка, а Греъм Грийн щеше да го даде на руснаците да си играят с него.
23 Декември 2017 09:29
Антихристите обичат да беснеят покрай Коледа и Великден.
23 Декември 2017 10:09
Защото червеният нос е "своеобразна топлинна лампа, която помага на необичайните очи на северния елен, способни да различават ултравиолетовата светлина, да откриват препятствията по пътя си, когато прелита през мъгла и облаци" - обяснява американският биолог Натаниъл Домини, цитиран от РИА "Новости".

Някой не може да се ориентира топлина - инфрачервен спектър. Това не е ултравиолет!
23 Декември 2017 10:40
Хареса ми думата "жълтопаветници" , непременно ще я включа в уърдовия си лексикон..
23 Декември 2017 15:36
Честъртън ако беше жиф, щеше да откъсне главата на Сула по един крайно деликатен начин


Трофеят на Ивлин Уо:

(снимка: натиснете тук)

Главата на Сула Антониус Бланш.
23 Декември 2017 18:43
Започва добре, приятна лека ирония за предколедния ажиотаж, но следващите богословски откровения ..
23 Декември 2017 19:11
Последният абзац е разковничето...все пак покрай цялата помия, която ни залива покрай Рождество Христово е добре някой, някъде да напише и всъщност причината за този празник...


Именно.
Това и обяснява смисъла и ползата от тая статия.
Ама некои тук (и то все едни и същи) се зареждат като оплюват!
Сула
24 Декември 2017 03:09
И "портал 'култура' ", дето съседствуваше на една и съща уеб- страница с "Култура", тъй лека-полека почна да набляга на богословие, и "Култура" спира да излиза през юли...
24 Декември 2017 03:57
Gershom 24 Дек 2017 03:09

И "портал 'култура' ", дето съседствуваше на една и съща уеб- страница с "Култура", тъй лека-полека почна да набляга на богословие, и "Култура" спира да излиза през юли...

Види се, такава е Божията воля...
24 Декември 2017 04:52
Това българите , мого последователни антихристи , ей . Те му приказват , той прасета коли .
24 Декември 2017 05:10
Това сурвакари , това сурвачки , това кукери , това коледари , коледуване и т.н. паганизми .
24 Декември 2017 10:10
Това сурвакари , това сурвачки , това кукери , това коледари , коледуване и т.н. паганизми .


Във великия роман на Дикенс "Дейвид Копърфилд" бавачката на малкия Дейви се нарича Пегъти. Лелята на Дейви мисис Бетси Тротууд се ужасява от това антихристско име. За празника - поздрав с илюстрация - Дейвид, кученцето Джип и Дора Спенлоу се изповлюбват на един пикник.

(снимка: натиснете тук)
24 Декември 2017 19:17
Но най-важните съвети към модерните, практичните и рационалните граждани са тези какво да се яде. Храненето е гръбнакът на цивилизацията. То е не само потребност, но и изкуство, начин на живот.



ИСТОРИЯТА НА ВСЯКА ВЕЛИКА ГАЛАКТИЧЕСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ — прочете той — ПРЕМИНАВА ПРЕЗ ТРИ РАЗЛИЧНИ И ЯСНО ОЧЕРТАНИ ПЕРИОДА: ОЦЕЛЯВАНЕ; ЛЮБОЗНАТЕЛНОСТ И ИЗТЪНЧЕНОСТ, ИЗВЕСТНИ СЪЩО КАТО ПЕРИОДИТЕ „КАК“, „ЗАЩО“ И „КЪДЕ“.

НАПРИМЕР ПЪРВИЯТ ПЕРИОД БИ МОГЪЛ ДА СЕ ХАРАКТЕРИЗИРА С ВЪПРОСА „КАК ДА СЕ НАХРАНИМ?“, ВТОРИЯТ С ВЪПРОСА „ЗАЩО СЕ ХРАНИМ?“, А ТРЕТИЯТ С ВЪПРОСА „КЪДЕ ЩЕ ОБЯДВАМЕ?“
24 Декември 2017 20:06
И все пак Честито Рождество Христово на всички християни , на останалите весели празници .
24 Декември 2017 20:25

Прочутият Велосипеден Календар, напечатан заедно с Рибния буквар и Катехизиса въф Формата на Слонски Крак.

[/quote]

И, в руското посолство, стол от гарнитура на Даниел Гамбс във формата на змия.
25 Декември 2017 11:05
Имам спомен, че Коледа е всъщност Колада. Идва от ладя - подреждам, нагласявам.
В Българския календар Еднажден е нулев ден, чрез който годината "се подрежда".
25 Декември 2017 11:09
Коледа е всъщност Колада

Да, иде от древнотракийския цар/бог Колад.
"Ой, Коладе, мой Коладе!
Бог се роди Коладе!"
28 Декември 2017 17:31
Ей затова го обичам сий вестник. Като се загнезди една интелигентна физиономия, та може да изкара и до Второто пришествие.
28 Декември 2017 18:52
И кога, аджаба, ще излиза нов брой на вестника?
28 Декември 2017 22:14
Някой не може да се ориентира топлина - инфрачервен спектър. Това не е ултравиолет!


Космическите уреди за дистанционно сондиране/наблюдение (на Земята, примерно) по принцип включват всякакви сензори: и инфрачервени в далечния и близкия ИЧ обхват, и радиочестотни, и дори ултравиолетови, както и да е.

На мен по-скоро ми е интересно как за едни Коледа е в м. р., а за други - в ж. р.

Цветовете също не са безобидни, а дори подривни, както и всички изображения...

А в нашия квартал - и не само - коледната украса е само от билбордовете-шевици на Съединението прави силата, които зорко наблюдават преливащите от боклук контейнери...

Грозна гледка, разбира се - и тя подривна колкото си щем...

Иначе... ако не беше постът и яденето после, и тази традиция да е отшумяла.

Забравил е да спомене и кича, който съпътства човека, независимо от религията и оперението му, от люлката до гроба, през кръщенето, първото причастие, сватбата, та до опелото...

***

Родителите ни починаха на Коледа и Великден, та затова и тези дни за нас са свързани по-скоро с непрежалимата загуба; според вярванията/традициите починалите на тези християнски празници отиват направо в Рая.

29 Декември 2017 00:02
>>><<<
Е те така, ако човек е бил А-теист и прочете това, може да го докара до С-теист, че и по-нататък...
29 Декември 2017 00:20
>>><<<

дъртреалист
25 Дек 2017 11:05Мнения: 11,112
От: BulgariaСкрий: Име,IP
Имам спомен, че Коледа е всъщност Колада. Идва от ладя - подреждам, нагласявам.В Българския календар Еднажден е нулев ден, чрез който годината "се подрежда".







Pravoslaven
25 Дек 2017 11:09Мнения: 52
От: BulgariaСкрий: Име,IP
Коледа е всъщност Колада Да, иде от древнотракийския цар/бог Колад. "Ой, Коладе, мой Коладе!Бог се роди Коладе!"


Не е ъъъъ, нито едното, нито другото, но всичко, което дешифрира думата КОЛО Д идва от древната дума** КОЛО (колело)...хоро-кОло..
колодец -кръгла дупка, колода* - кръгла греда..кол....В огнището се е слагал кръгъл пън - колода, който трябва да гори цяла нощ и да пренесе слънчевия огън като търкалящо се КОЛО от едната година в другата. Езическият празник е ставал в равноденствието. ‌‌Колодата - коледа се обожествява като знак на слънцето.
Т.е...Бог Колад е по-далечно следствие от един горящ пън...
_______________
*Колода: Колода — 1) короткий отрезок толстого бревна, ; 2) в старину так называли упавшее дерево, а также в Смоленской губернии — брёвна 7—11 саженей длиной и 5 вершков толщиной, ...
**Не се наемам да търся етимологията на древната дума и етническия и произход.... Може да е някакъв мост между траки и славяни...
31 Декември 2017 12:44
И всяка Коледа се появява един такъв като автора, с претенции....
31 Декември 2017 13:00
Коледа е началото на зимните календи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД