:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 457
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Поскъпването на водата остава в сила до решението на съда

Волен Сидеров поиска контрол върху КЕВР
Снимка: Юлиян Савчев
По закон решението на КЕВР за цените на водата, газа, тока или парното е окончателно, докато съдът не отмени тарифата. Това обаче може да стане и месеци по-късно. На снимката: Председателят на КЕВР Иван Иванов на едно от заседанията на регулатора през миналата година.
Гражданите ще заплащат новите, по-високи цени на водата, докато Върховният административен съд не реши нещо друго. Това заяви вчера пред БНР председателят на комисията за наблюдение на дейността на КЕВР в Народното събрание Валентин Николов (ГЕРБ). Причината е, че дори и решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да се обжалва, то остава в сила, докато съдът не се произнесе.

Новите цени на водата в половината области на България влязоха в сила от понеделник, като увеличението достига до около 20%. За София поскъпването от Нова година е с 9%, а най-голямо е в Ямбол - 18%. То обаче ще влезе в сила, след като новата пречиствателна станция в града започне работа.

Цените вече бяха оспорени от Върховната административна прокуратура и от омбудсмана Мая Манолова. Мотивите на прокуратурата са, че КЕВР е погазила закона и е нарушила процедурите по съгласуване на цените. "Относно нарушаването на процедурата по съгласуването с ВиК асоциациите от Комисията за енергийно и водно регулиране са обяснили, че всички документи са изрядни", каза Валентин Николов.

Пред Би Ти Ви вчера лидерът на "Атака" и съпредседател на "Обединени патриоти" Волен Сидеров също коментира цените. "КЕВР е една вредна комисия, където може би трябва да се започне разговор за корупция", каза той и призова за оставката на председателя й - Иван Иванов. По думите на Сидеров комисията трябва да бъде овладяна, защото се избира от парламента, но не се отчита пред него. Той допълни, че повечето от членовете на комисията били от опозиционни партии или партии извън парламента. "Няма да се примиря с това да се вдига цената на водата, тока и парното, след което хората да сочат с пръст нас и да казват "вижте какво направихте", възмути се лидерът на "Атака". По закон КЕВР е независим орган.

В писмо до главния прокурор и прокуратурата пък Дискусионният клуб за социална и местна политика обяви, че с новите цени КЕВР е създала хаос и напрежение. Оттам твърдят, че регулаторът е приел увеличението на водата без обществено обсъждане. От клуба настояват прокуратурата да провери за евентуални корупционни връзки на ръководството и експертите на КЕВР със заинтересованите ВиК оператори. Друго искане е да се провери "дали има нарушения и виновни, довели до критично, аварийно и опасно състояние на един от основните язовири - "Бели Искър", без да е ясно кой отговаря за него и кой ще го ремонтира, а в същото време непрекъснато се увеличава цената на водата в София".



ОБЯСНЕНИЯ

ЕВН и ЧЕЗ, които в края на миналата година бяха глобени от КЕВР и Комисията за защита на конкуренцията с общо около 12 млн. лв., ще бъдат изслушани в парламента. Валентин Николов подчерта, че санкциите зависят от тежестта на извършеното нарушение, "а че не са го връчили в законния срок - това е друг въпрос". В последните дни на миналата година стана ясно, че КЕВР е съкратила драстично срока за обжалване на рекордната глоба от около 6 млн. лв., която наложи на ЕВН заради липсващи подписи при подмяната на електромери. Регулаторът взел решение за глобата на 14 декември, но успял да го връчи на ЕРП-то едва на 21-ви. Така на практика ЕВН се оказали със значително по-кратък от законоустановения 14-дневен срок за обжалване на глобата пред Върховния административен съд.
1196
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД