:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 303
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И Софийският университет ще протестира срещу правителството

Поводът е отнемането на бившия механотехникум в София от болница "Лозенец" и прехвърлянето му на спецсъда
СНИМКА: uchilishta.guide-bulgaria.com
Бившият механотехникум е основан през 1883 г. и е закрит през 2010 г. Даден е на СУ като компенсация за "Шипка" 6.
Софийският университет "Св. Климент Охдиски" ще протестира срещу отнемането на сградата на бившия механотехникум в София, където трябваше да се обучават медицински сестри. В сряда Академичният съвет на Софийския университет реши да поиска нова сграда като компенсация, в противен случай университетът ще започне протести след 22 януари и ще отмени всички събития в сградата си, планирани за европредседателството. Това ще е поредният протест срещу управляващите този месец заедно с шествията в защита на Пирин и демонстрациите на полицаите.

На извънредното заседание, свикано от ректора проф. Анастас Герджиков, е имало само една точка в дневния ред - обсъждане на решението на кабинета от 20 декември, с което сградата на бившия механотехникум на бул. "Ал. Стамболийски" 82 в София се отнема от Университетската болница "Лозенец" и се предоставя на Висшия съдебен съвет за ползване от спецсъда и прокуратурата.

Ha 20 дeкeмвpи с мотив "отпаднала необходимост" пpaвитeлcтвoтo дaдe нa BCC пpaвoтo нa yпpaвлeниe въpxy имoтa - тepeн oт 8 дкa и cгpaдa. Решението беше взето, след като шeфoвeтe нa cпeцcъдa и нa cпeцпpoкypaтypaтa на 7 дeкeмвpи oбявиxa, чe не могат да работят без нoвa cгpaдa. Сформира се щаб, който явно е убедил кабинета да реши проблема.

Прехвърлянето преди празниците е хвърлило в смут членовете на Академичния съвет на СУ. Никой от членовете му не бил информиран за готвената промяна, включително и ректорът, както той сам твърди. По информация на "Офнюз" Герджиков е обяснил пред академичната общност, че прехвърлянето на сградата е било предложено от регионалния министър Николай Нанков, като за него не са били питани нито Министерството на образованието, нито болницата.

Пред "Медиапул" ректорът нарече решението на кабинета "сериозна политическа грешка". "Ако обучението на студентите (по медицина - бел.ред) е "отпаднала необходимост", може и да се съобразим с този обрат в държавната политика и да спрем да ги обучаваме. Ако се стигне до това, няколкото черни знамена в БАН ще изглеждат направо безобидни", каза той.



САГА

Когато през 2010 г. едно от най-старите софийски училища е закрито (основано е през 1883 г. от княз Батенберг) сградата му е прехвърлена от правителството на СУ като компенсация за сградата на "Шипка 6", която остава на Съюза на българските художници. Идеята е мястото да се ползва от Факултета по класически и нови филологии, но вместо това през ноември 2016 г. изненадващо е прехвърлена на Университетската болница "Лозенец", известна като Правителствена болница, за предклинична подготовка на студентите по медицина. Това се случва пак с неочаквано решение на МС по предложение на ректора Герджиков до членовете на Академичния съвет за спешно гласуване... по интернет. Мотивът отново е "отпаднала необходимост".
1
1146
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
04 Януари 2018 11:20
Този Герджиков може и да изгори, особено с неговите непохватни ходове
Идеята е мястото да се ползва от Факултета по класически и нови филологии, но вместо това през ноември 2016 г. изненадващо е прехвърлена на Университетската болница "Лозенец", известна като Правителствена болница, за предклинична подготовка на студентите по медицина. Това се случва пак с неочаквано решение на МС по предложение на ректора Герджиков до членовете на Академичния съвет за спешно гласуване... по интернет. Мотивът отново е "отпаднала необходимост".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД