:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 237
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов спря протеста на полицаите със 100 млн. лв.

Не е ясно откъде ще дойдат парите, нито как ще бъдат разпределени между служителите на МВР, но синдикатите са доволни
СНИМКА: БГНЕС
Синдикалистите обявиха на излизане от кабинета на премиера, че срещата е била успешна и резултатна. На разговора присъстваха още зам. вътрешните министри Красимир Ципов и Стефан Балабанов, главният секретар на МВР Младен Маринов, директорът на СДВР Ивайло Иванов и директорът на Националната полиция Христо Терзиийски.
Премиерът Бойко Борисов очаквано запуши с пари устата на полицаите, които се бяха заканили да протестират по време на цялото 6-месечно европредседателство. Рано сутринта във вторник, часове преди да започне официалното откриване на събитието с всички високопоставени делегации, той прие в кабинета си синдикатите на полицаите, пожарникарите и гражданската администрация в МВР и отстъпи на исканията им за по-високи заплати, като им обеща още 100 млн. лв.

В резултат управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите от МВР (СФСМВР) заяви, че въпреки че няма да отменят планираните си за същия ден протести, в петък ще се гласува решение за временното им прекратяване. Насроченият за 25 януари протест, когато у нас ще има съвет на министрите на вътрешните работи и правосъдието, може и да не се проведе.

След пробива на полицаите правителството може да бъде залято от искания за допълнителни пари за заплати от всички сектори. Надзирателите моментално обявиха, че очакват "реципрочни действия" за увеличаване и на техните заплати. Повишение на възнагражденията вече получиха и военните.

Въпреки че МВР е най-нереформираното ведомство и от години има най-високия бюджет сред министерствата в държавата, то ще получи 100-те млн. лв. допълнително към рекордните тази година 1.296 млрд. лв. В този бюджет вече са включени 135 млн. лв. повече, от които 55 млн. лв. са конкретно за увеличение на заплатите. От МС не отговориха на въпроса на "Сега" от кое перо в бюджета ще дойдат обещаните пари, но вече е ясно, че ще бъдат отпуснати до 2 седмици.

Почти цяла година полицейският синдикат СФСМВР настоява за 15% увеличение от 1 юли 2017 г., но досега правителството отказваше да преговаря за още пари. Миналия юни Борисов се оправда, че не може да вдигне възнагражденията в МВР "заради стари дългове". Пробивът дойде, след като профсъюзът постави билборд на бул. "Евлоги Георгиев" в столицата, който беше свален от фирмата собственик. На него беше написано на английски и на български, че полицаите у нас получават само 340 евро основна заплата. За да не бъде обвинен в цензура и да си спести неудобните въпроси на европейските си колеги във връзка с протестите по време на европредседателството, Борисов първо обеща още билбордове на протестиращите, след това покани синдикатите на среща и очаквано им отпусна пари.

По време на срещата синдикатите са заявили, че приходната част на бюджета се изпълнява по-добре и МВР има заслуга за това заради работата си срещу контрабандата. Борисов се съгласил, че е така, и казал, че отпуска 100-те милиона "срещу резултати и повишаване на доверието на обществото". Това е написано в съобщението на пресцентъра на правителството. Премиерът добавил, че "при добра събираемост през настоящата година има възможност за увеличаване на полицейските заплати с 10% от 2019 г.". Той обявил, че няма нищо против протеста на служителите от МВР и че допълнителните милиони не се дават, за да бъде спрян. Същото обявиха и от МВР.

Обещаните пари няма да стигнат за 15% увеличение на заплатите със задна дата от 1 юли 2017 г., както настояват синдикатите. Въпреки това те заявиха, че са готови да отстъпят, защото получили от Борисов принципно съгласие, че заплатите в МВР трябва да се увеличат. За да се случи това, правителството трябва да гласува постановление, а след това трябва да се приеме и промяна в наредба на МВР.

Не се знае точно колко пари ще вземе всеки един полицай, но от СФСМВР настояват за равно увеличение за всички. Повишението няма да засегне една група от около 1000 души от администрацията, чиито заплати вече скочиха миналата пролет. Това е резултат от предишната административна реформа в МВР, пак реализирана от кабинет на Борисов, която бе остро критикувана, защото на практика увеличи парите на част от администрацията и нейните служители започнаха да вземат повече от полицаите. Обяснението бе, че е станала грешка при изчисляването, но нищо не беше променено.

Клякането на премиера пред искането на полицаите се случва само два дни след като вътрешният министър Валентин Радев се разгневи на протестите на подчинените си с думите: "Все още се опитвам да бъда толерантен с полицаите. Ръководството на МВР и правителството направиха необходимото. Какво още трябваше да направим?" Той заподозря политически мотиви в протеста им, посочи, че полицаите вече са получили между 2 и 13% увеличение на заплатите, и отказа да изпълни искането им за еднакво повишение "на калпак".

Синдикатът на полицаите "Огнеборец" остана много доволен от отпускането на парите и обяви, че то ще позволи вдигане на заплатите с 15%. Той настоява обаче и за законодателни промени за осигуряване на безопасността, живота и здравето на огнеборците. Борисов обещал на срещата и спешни мерки за усъвършенстване на закона за МВР и наредбите към него.



ЦИТАТ

Бойко Борисов:

"Изборите като дойдат, политическите партии правят програми и излизат с обещания и приоритети. Нашите приоритети са били образованието, инфраструктурата, здравеопазването, никой от нас не е обещал да вдига полицейски заплати, в същото време светът става лош и още по-лош ще става. В края на краищата тези момчета са ни важни за държавата, те самите трябва да са мотивирани, да разбират, че това, което прави един полицай, се гледа под лупа от обществото."
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Няколко часа след като получиха обещание за увеличение на заплатите, няколко полицаи протестираха съвсем символично пред Паметника на Съветската армия в София.
16
3791
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
11 Януари 2018 19:48
Е има си хас шефовете на синдиката да не са доволни..За тях винаги има
11 Януари 2018 21:07
Дребна благодарност за участие в правилното разрешаване на дребен новогодишен проблем в Нови Искър?
Другите участници- с индивидуално награждаване.
11 Януари 2018 22:14
Борисов повтаря Керенски и зорлем ще си докара проблеми, които иначе не биха му се случили.

Мисли се предварително, преговаря се и се решава предварително, не се отстъпва под натиск, на парче и в недостатъчна степен. Тази тактика е пагубна за всяко правителство.
11 Януари 2018 22:55
От МС не отговориха на въпроса на "Сега" от кое перо в бюджета ще дойдат обещаните пари, но вече е ясно, че ще бъдат отпуснати до 2 седмици.
Ами много ясно е откъде ще дойдат парите - от рязане н адругите пера в бюджета, т.е. от нас.
11 Януари 2018 22:59
Ами много ясно е откъде ще дойдат парите - от рязане н адругите пера в бюджета, т.е. от нас.

Едва ли, то ний без пера останахме вече Нещо таквоз Натисни тук
11 Януари 2018 23:51
Голяма грешка на Борисов. На полицайте и тези заплати са им големи! Персонала е с поне 25% по-голям на 100 000 жители от този в други страни, а ефективност - никаква! Веднага трябва да се направят драстични съкращения и да се започне с протестиращите! Веднага да се забранят разните синдикати в силовите министерства - всички знаем, че най-големите некадърници и търтеи стават синдикалисти. Парите да се дават не са на калпак, а според постигнати резултати.
12 Януари 2018 00:12
Веднага трябва да се направят драстични съкращения и да се започне с протестиращите!

Това няма как да стане, но може да се направи друго. Да се създаде например, като държавна агенция, нова "Национална криминална служба", където да се прехвърли изцяло сегашната дейност на МВР по борбата с престъпността. Съответно назначенията в тази служба да са на базата на щателен подбор от състава на сегашното МВР. След това МВР може да бъде и закрито.
12 Януари 2018 05:32
Вместо държавата той направи Пожарникари
я.Няма закони-той решава.
12 Януари 2018 09:07
Другите участници- с индивидуално награждаване
На „закрита церемония“, в кеш.
12 Януари 2018 10:38
Заплатите на редовите служители /не на началниците/ в Митници и НАП, не са увеличавани от 2009 г., тоест през цялото управление на Борисов.
И ... нищо.
12 Януари 2018 10:48
на практика в тези агенции НЯМА синдикати
12 Януари 2018 11:08
полицаите у нас получават само 340 евро основна заплата.


Учените обаче получават ПОД 340 евро БРУТНА ЗАПЛАТА и при 35-40 години стаж, включително професорите.
Каква е логиката, която предполага професор да получава заплата под тази на начален учител или уличен метач, чието раб. време приключва в 10 сутринта?

Или на полицай от най-ниския ешелон?

И минимална пенсия, разбира се, като се пенсионира, естествено, с минимална заплата...



12 Януари 2018 11:10
Срам и позор!Никакви пари на полицаите,те нищо не правят ,освен да си държат ...... по цял ден!Да се дават пари но срещу реформи в министерството.Та половината от МВР са чиновници и нищо не правят ,освен да се занимават с интриги и клюки.
12 Януари 2018 13:02
Много обичам категорични заключения от хора, за които полицейската професия е само по информация на ЕЖК. Аз пък ще ти кажа, че полицейските инспектори си скъсват задниците да изпълняват заложени критерии. Друг е въпроса кой и защо спуска точно такива показатели. Проблемът е другаде, ама някой да видя чиновник да протестира?
12 Януари 2018 13:30
Не е ясно откъде ще дойдат парите

Вече стана ясна сделката от Бившият сержант, Бившият шофьор и алктуалниятГлавен секретар на МВР Младен Маринов:
ПОСТАВЕНО Е УСЛОВИЕ - НОРМА НА ВСЕКИ УНИФОРМЕНЕН: НЕ ПО-МАЛКО ОТ 20 ГЛОБИ НА ДЕН И 60 АКТА НА ТРИМЕСЕЧИЕ!

12 Януари 2018 14:58
Преди време написах, че обществото много мрънка за закони, но в същото време е изключително чувствително, когато попадне под ударите на същите тези закони. Иначе и сега териториална си има норматив за брой актове по ЗДвП, брой актове по общински наредби и брой актове по ЗБЛД. Просто не извършвайте нарушения и си искайте акта, без да оферирате пари, за да не мрънкате после за корупция.
Личното ми мнение е, че изискване за брой актове не следва да има. Защото ако патрулът има да прави 10 акта, а установи само 9 нарушения, как ще реализира десетото? Ще се хване за дреболии. А това боде очите на гражданството.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД