:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 186
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Реконтра

Животът ни като виц

Потребители на енергия по новите цени.
Огромни трудности с финансирането на ред болници, направо плашещи трудности под надслов "Парите или животът". Спокойно, има ли желание, има и начини, е казал Хипократ или може би Авицена, или пък Гален, а може и тримата заедно да са го решили на консилиум. В болниците липсват пари за облекло, престилки? А какво пречи да се сключи бартер с местния етнографски музей, според който лекарите ще преглеждат и оперират с престилките, че и с носиите от различни етнографски райони, изложени в музея? Няма пари за лекарства? Етнографите са пак насреща с изпитани през вековете методики за леене на куршум, гасене на въглен, разпъване на сецнат между два мертека и прочие изконни народномедицински практики. Няма пари за упойки? А къде остава ракията, за предпочитане от дядовия казан, 60 и нагоре градуса? Дезинфекция, упойка, седатив. Ще кажете - а няма ли проблеми? Има. Как да спечели медикът доверието на пациента, когато преди скалпел иска от сестрата голяма гроздова? Реална е опасността в операционната хирурзите да се държат като в кръчма. При пилотно тестване на системата в неназована болница хирург, оперирайки хемороиди, през цялото време е пял песента "Шушана" и на няколко пъти е избухвал в немотивиран смях. Но c'est la vie, както казват уролозите. А може и инак да обобщим: На оптимиста му харесва да живее, на песимиста му се налага.

Огромни трудности и в енергетиката. Накратко - токът се държи като трескав и в престъпно съдружие с лева дразни хората."Де клизма, де!", би възкликнал някой привърженик на здравата ръка, но не това е пътят, остава и такива процедури да калкулират в цената на електроенергията. Помощ ще потърсим отново от етнографите - борина или вощеница за осветление, мангал с живи въглени за отопление, огън върху тенекия за готвене. А ако някой чак толкова държи на тока, да потърси евтини източници на електроенергия, например няма начин при интерес китайците да не откликнат с редовни морски доставки на контейнери с евтина китайска електроенергия, произведена както в големи електроцентрали, така и в малки селски електроцентралки почти ръчно. Да обобщим и тук с виц: С влизането в сила на новите цени на електроенергията тези, които се страхуваха от тъмнината, вече ще се страхуват от светлината.

Като сме отворили дума за тока, редно е да кажем нещо и за водата - тя също ще поскъпне, може би не точно сега, защото Върховната административна прокуратура е атакувала решението на КЕВР, но неизбежно, където е поскъпвало, пак ще поскъпва. Могат ли да помогнат и тук етнографите? Могат, разбира се, като ни припомнят народната мъдрост: "Пий една студена вода". Ние пък ще донадим с виц: Ако искате да разтопите леда в отношенията, използвайте огнена вода.

Огромни трудности и в борбата с корупцията. Изпитаната метода проблемът да се реши, като се чака той да се самоликвидира, засега не върши работа. Не върши работа и работата на парламента в тази област, така поне излиза от реакциите на президента, който директно си каза, че законотворците не само не пречат на корупцията, ами направо я улесняват. Депутатите от своя страна с гласуването си показаха на президента нещо като кукиш. Как ще постъпи на свой ред президентът, предстои да разберем, а междувременно на ход са етнографите, тези неуморни спасители, с бисер от устното народно творчество, за краткост наричан виц: Господи, дай ми сила да променя това, което мога да променя, търпение да приема това, което не мога да променя, и дамаджана ракия като резервен план.
2
1397
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
15 Януари 2018 07:11
Много готини! Всичките!
15 Януари 2018 15:32
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД