:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 338
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Десетки роднини работят във Върховния административен съд

Близо 50 съпрузи, деца, сестри, племенници и снахи са се уредили в администрацията и сред съдиите
Десетки роднини работят във Върховния административен съд (ВАС), разказаха пред "Сега" магистрати и преброиха близо 50 души.

Роднински връзки има както между съдии и служители, така и между самите служители. Съдиите във ВАС са 93-ма. В администрацията работят 236 души, 43-ма от които са съдебни помощници. Поне 8 от съдиите имат роднини, които работят в съда - деца, братя, сестри, племенници, съпрузи. Синовете на двама от магистратите са съдебни помощници. Дъщерята на секретарката на председателя е съдебен помощник, съпругата на служителя по сигурността на информацията също е в съда, там работят и свекърви и снахи, майки и дъщери, бащи и дъщери, сестри, съпрузи, лели и племенници.

От съда не отрекоха семейните връзки и отговориха, че според правилника на съда няма пречка служителите да имат роднинска връзка със съдии.

Миналото лято покрай избора на нов председател на ВАС "Сега" получи сигнали от магистрати, че съдиите са принуждавани да гласуват за конкретен кандидат, като били заплашвани, че роднините им, назначени в съдебната система, ще останат без работа. Никой обаче не се съгласи да застане с името си и да разкаже подробно за натиска - за да не пострадат близките му.

В първия ден на мандата на новия председател на съда Георги Чолаков "Сега" поиска по Закона за достъп до информация данни за това кои са роднините на съдии във ВАС, които работят в съда, по какъв ред и кога са назначени. Имаше въпрос и дали в съда има роднини на магистрати от други звена на съдебната власт. На въпросите дойде отговор от Асен Мингов, съдебен помощник и син на Анелия Мингова, която беше член на Висшия съдебен съвет.

Поставянето на ограничение за роднински връзки би накърнило принципа на свободата на труда, посочи той. Служителите нямали законово задължение да декларират роднински връзки. Въпреки това обаче от ВАС прегледали свидетелствата за съдимост на всички. Така било установено, че в съда като деловодители работят децата на двама от съдиите, а децата на други двама са съдебни помощници. Кои са те - от съда не отговориха, защото това били лични данни. От ВАС дори не попитаха засегнатите дали са съгласни личните им данни да бъдат предоставени на вестника, както позволява законът.

"Сега" научи от свой източник в съда, че съдебните помощници са синовете на магистратите Александър Еленков и Галина Христова - Еленко Еленков и Виктор Йорданов. Деловодители са наследниците на Аделина Ковачева и Галина Матейска. Всички те са назначени във Върховния съд с конкурс.

В съда продължава да е помощник синът на пенсионирания вече съдия Андрей Икономов. Тодор Икономов започна работа, докато баща му още беше съдия. Съдия във ВАС е съпругата на Андрей Икономов - Румяна Лилова.

Съдебен помощник във ВАС е и дъщерята на Мария Бегъмова от Върховната административна прокуратура.

ВАС винаги е бил апетитно място за съдебните помощници и е добра писта за кариерното им израстване до съдии. Неотдавна конкурса там спечели и съпругата на Яне Янев - Галя Янева, която преди това беше помощник в Градския съд, но се провали на атестацията след ерата "Владимира Янева".

По време на изслушването на Чолаков във Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева - тогава съдия от ВАС, сега член на Висшия съдебен съвет, го попита: "Вероятно не е тайна за никого, че във Върховния административен съд, вероятно и в други съдилища, има много назначения на секретарки, деловодители, съдебни сътрудници, куриери и други служители, които са свързани по някакъв начин със съдии в този съд, а и в други съдилища, най-вече в този съд. Вие сте ги нарекъл "роднински назначения" в едно от изслушванията си. Знам, че не одобрявате, какво обаче смятате да предприемете? По мое виждане една голяма част от съдебните сътрудници във ВАС не отговарят на необходимите изисквания за заемането на тази длъжност именно поради подобно назначение. И смятате ли да предприемете някакви действия, за да бъдат прекратени техните правоотношения, разбира се, по легален път?"

Чолаков отговори, че "за съжаление колегите говорят само по коридорите, че има проблем, но никой официално не го е заявил досега". След това посочи, че в края на 2017 г. предстои атестиране на служителите и съдебните помощници от трима съдии. Тези, които работят добре, щели да останат, дори да са роднински назначения. Чолаков се оправда, че голяма част от роднините са на постоянни трудови договори и могат да бъдат уволнени само ако не се справят с работата.



ОБРАТ

След като президентът Радев подписа указа за назначението на Чолаков, той омекна по темата с роднинските назначения във ВАС и те от "много" станаха "не повече от 3-4". В подкрепа на кандидатурата му писма до ВСС с твърдения за безспорния му професионализъм писаха и чистачи, касиери и призовкари.
43
15217
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
43
 Видими 
14 Януари 2018 19:47
Десетки роднини работят във Върховния административен съд

И кое е учудващото, след като съдебната система е извадена от основополагащият принцип на Конституцията, че всяка власт произтича от народа ? След като съдебната система се възпроизвежда от самата себе си, на кастов признак, то кое е учудващото, че постепенно се превръща в каста ?
14 Януари 2018 20:03
Чунким другите 2 власти не са извадени и те!
Това явление, описано в горната дописка, тая сутрин, в друга одая, го охарактеризирах (мисля че успешно се справих) като своеобразна проява на известната trickle-down theory - назначат даден паразит на високо в някоя от изпълнителната и съдебната власт, и то веднагически почва на позициите под неговата "юрисдикция" да наслагва родата!
Ма така ще е със магистратите - докато са НЕСМЕНЯМИ, вместо от ЕЛЕКТОРАТА пряко избираеми и ОТЗОВАЕМИ, когато на длъжността си действат по начин че да им лъснат гъзовете както в горната дописка е описано!
14 Януари 2018 20:14
Навсякъде е такава. Примери ли искате?! Това е плитката мафиотщина у нас. От нея се възползваха партиите. И сега гербаджиите и комунистите са непоклатими. И ДПС-то.
14 Януари 2018 20:17
Плесник от това се хранят партиите. Не е толкова сложно, но е жизнено важно.
14 Януари 2018 20:32
Ми то си е человещинка, дето се вика!
Кой тук не би помогнал на детиту си да почне работа? И каде да му помогне - ами там дето работи!
Нема да му помогне да си намери работа у Пакистан я! Може да му помогне най-лесно там, дето работи и самият той!
Человещинка!

Нека пръв хвърли камък тоя, който не би направил същото за своето си дете!

Но, отделно от това - важното, определящото е, дали се справят с работата, дали я вършат добре или не.
Ако я вършат добре, нема значение чии роднини са.
Затуй е атестацията, ако бъде направена както трябва!
14 Януари 2018 20:50
Сгугню, това е нашиенска мафия и никак не е безобидна, останалота са съчинения, които оправдават системата. Нищо лично.
14 Януари 2018 21:39
Роднина,милиционерсъдия,роднина,милиционерсъдия......
14 Януари 2018 23:06
СЕГА ще бъде интересно да питат Делянчо Добрев това шуробаджанащина ли е? Също и всеки гербераст дето ревеше и си късаше ризата "сакън, Дилянчо, не подавай оставка". Ми то и съда като Аскуу се оказа семейна фирма. Ще ми бъде интересно тия суяции там да ги питат те за Кой Хой гласуват?
15 Януари 2018 00:02
Да живее непотизма.
15 Януари 2018 00:19
Сгугню 14 Януари 2018 20:32
Но, отделно от това - важното, определящото е, дали се справят с работата, дали я вършат добре или не.
Ако я вършат добре, нема значение чии роднини са.
Затуй е атестацията, ако бъде направена както трябва!

Я кой защитавал мафиотщината с иначе демократични пожелания
Определящ е явният конфликт на интереси. Между държавния интерес и този на един служител в съдебната система - съдия, намиращ се в роднински връзки с други служители по роднинска линия в рамките на една институция. Помним, че говорим за правораздаването, нали? Е, в случая имаме вече три явни зависимости от външни и вътрешни обстоятелства против държавата.
От една страна тандемът роднина-роднина, при който единият роднина е зависим от другия за службата си и и поради това недобросъвестно може да бъде използван за постигането на определени служебни цели от благодетеля си. На второ място имаме зависимост на съдиите от външни фактори, които могат да подходят недобросъвестно спрямо държавния или частния интерес "като бъдат заплашени, че роднините им, назначени в съдебната система, ще останат без работа". И на трето място имаме конфликта съдия-съдия, обвързани с кореспондиращите си роднински назначения в даденото ведомство, докато изграждат малките си "феодални структури" и поради това, отново, зависими от външни фактори без да забравяме междуличностните.
Наясно съм с факта, че всеки търси уютна служба и професионално развитие и въобще как се намира подобна у нас. Но нашият казус е също така подобен на раково образувание и е една от основните причини нещата в страната ни да не вървят.
Впрочем, сходен е конфликтът на интереси и при имащите държавна служба членове на масонски организации. Тъй като са обвързани с неясни и неконтролируеми от държавата задължения, то служебната им лоялност към нея е под въпрос. И е нещо, което може да се окаже необходимо нататък да бъде изследвано.
15 Януари 2018 00:38
Който успее да изкорени непотизма от балканския пейзаж ще получи Нобелова награда.
Иван Костов откровено си призна още преди две десетилетия като изрече една от крилатите фрази на прехода: ВСИЧКИ СМЕ БРАТОВЧЕДИ...

...............................................................
http://www.drago.info/

15 Януари 2018 00:41
И сега гербаджиите и комунистите са непоклатими. И ДПС-то.

...плюс некои яки остатъци от костовашкия период...и вече съм съгласна! Лъжата е грях - по църковни причини! Вие десняците се мноо по-наясно с цръкварските въпроси за разлика от "комундета" като мен. Няма да се задълбочавам върфу факта, че можете да сте ми поне чичета и лелки!
15 Януари 2018 00:49
Ми то си е человещинка, дето се вика!
Я, на Сгуги родата да не е там, че с такъв плам защищатава шуробаджанащината???
15 Януари 2018 01:42
Суджук марка
15 Януари 2018 04:24
Роднина,милиционер..........татковина,неповторима
15 Януари 2018 07:49
Ами като са способни децата! Ето, някои и с конкурси са приети! Някой да не знае, как се провеждат конкурсите? Деляндобревщина, защитена с парламентарни средства!
15 Януари 2018 08:31
И в Търговския регистър и Агенцията по вписванията е така.
15 Януари 2018 08:36
И в Търговския регистър и Агенцията по вписванията е така.
Не е ли по-лесно да се посочи къде не е така?
15 Януари 2018 08:38
Чета "десетки робини". Конвенцията вече дава резултат
15 Януари 2018 08:45
Детето на д-р Еди-кой си, една камара хора се стичат при него защото баща/майка му са известни доктори и няма притеснения да си заложат здравето, само дето бил от известен джинс. Обаче като е съдебната система се правят на морални ... Без грешни разбирания - не ги харесвам тези неща!
15 Януари 2018 09:30
Детето на д-р Еди-кой си, една камара хора се стичат при него защото баща/майка му са известни доктори и няма притеснения да си заложат здравето, само дето бил от известен джинс. Обаче като е съдебната система се правят на морални ... Без грешни разбирания - не ги харесвам тези неща!


Некоректно сравнение. Изборът на лекар е личен, а при магистратите е административен и след това по жребий. Когато близките на магистрати се явят на избори за мястото си, с мандатност и с право на отзоваване от електората, тогава можем да сравним двете гилдии.
15 Януари 2018 09:42
"...според правилника на съда няма пречка служителите да имат роднинска връзка със съдии..."
..........................................................
Че даже хората и правилник си направили в който легализирали гнусотията! Сега чакаме придвижване и на въпроса за марихуаната!
15 Януари 2018 10:33
Не е ли по-лесно да се посочи къде не е така?

Ми не е, щото как се открива такова място - лесно ли?

15 Януари 2018 11:05
Покрай Истанбулската конвенция никой няма да посмее да забележи , че И правосъдната ни система яко се ФЕМИНИЗИРА.
Дамите си извоюваха правото да постигат каквото желаят с "нетрадиционни" методи, а когато това не върши рабода вдигат врява, че били тормозени сексуално.
Системата е безотказна, а феминизацията шества във всички държавни и общински администрации !
15 Януари 2018 11:15
Сипе, мандатността на магистратите и преките избори са още по-опасни за съдебната система. Все едно изборите няма да променят магистратите по политически признак - всеки мандат ще се превърне в една въртележка като МВР. И Слави имаше подобни идеи - избори и за шефовете в МВР, избори и магистратите, защо не и избори за учителите ... пък и защо не за докторите. Дори и да е право на личен избор - хората предпочитат масово децата на известни родители, при административно разпределение на делата, защо да се оплакват ако пак са при деца на известни родители (може да се ползват с допълнителни роднински екстри).
15 Януари 2018 11:34
taidzi14 Януари 2018 20:17, от повече от 28 години комунистите не са на власт. Откъде се е загнездил у теб този животински страх от тях?
15 Януари 2018 11:44
от повече от 28 години комунистите не са на власт.


КО, НЕ !!!
15 Януари 2018 11:46
КО, НЕ !!!


Напротив. Един истински комунист не би постъпвал като тия. Може да са имали партийни книжки, може дори да са целували краката на Тато, но това не ги прави комунисти.
15 Януари 2018 11:56
Сипе, мандатността на магистратите и преките избори са още по-опасни за съдебната система.


Дали избор, мандатност, право на отзоваване от електората на магистратите е нещо добро, или лошо е въпрос на дискусия.
Досега не е изпробвано у нас.


избори и за шефовете в МВР, избори и магистратите, защо не и избори за учителите ... пък и защо не за докторите.


Точно при "докторите" имате право на избор, можете да се лекувате при когото си изберете.

Дори и да е право на личен избор - хората предпочитат масово децата на известни родители, при административно разпределение на делата, защо да се оплакват ако пак са при деца на известни родители (може да се ползват с допълнителни роднински екстри).


Това не го разбрах.
15 Януари 2018 11:59
КО, НЕ !!!
виж ги ти, искат да ти отнемат основата под краката, не ги е срам.

така де, ако не са комунистите, кого ще плюеш? кой ще ти е виновен за всичко? имаше там едно фундаментално клипче по темата
15 Януари 2018 12:38
Сипе, точно! Когато хората имат избор (докторите), масово правят избор на такъв, наследник на известен родител (или от известен лекарски род). Лошо няма, това е техен избор, тяхно право.
Когато обаче нямат право на избор, какво значение има след като всеки един от магистратите би трябвало да може обективно да реши казуса. Щом държавата ти е отнела правото на избор, не можеш да се пазариш. Няма значение дали е син/дъщеря на някой ако работи съвестно. Ако не работи добре също няма значение чие дете е ...
15 Януари 2018 12:40
Сипе, мандатността на магистратите и преките избори са още по-опасни за съдебната система


Ще се сдобием и със съдебен и прокурорски феодализъм. Вече си имаме бизнес такъв, така че не е трудно да си представим на какво хептен ще заприличаме
15 Януари 2018 12:42
Напротив. Един истински комунист не би постъпвал като тия.


Като си имал партийна книжка, всичко е предрешено, за теб и поколението ти.
Нима не виждаме червените династии навсякъде ?!
15 Януари 2018 12:45
*
15 Януари 2018 12:51
Лъжата е грях - по църковни причини


Де да беше, но не е. Грях е само лъжесвидетелствуването против ближния, нищо повече. Четете Библията, а не драшщете само по форумите. В стари времена да лъжеш е било въпрос на чест - справка Хитър Петър. Как казваше Бай ви Ганю за онова момче, дето всинца излъгало - "Да е живо и здраво на баща си!"
15 Януари 2018 15:17
И в Столична голяма община е така.


Бегла справка из фамилиите на служащите там, извършена на сайта им, не непременно Иванов и Петров, недвусмислено го показва...





15 Януари 2018 15:48
Далеч съм от правораздаването, юристи в рода чат-пат, адвокати са, не са на държавни служби, обаче ще си позволя една малко по-различна гледна точка. Като правило децата на юристи учат право. Половината ни живот минава на работа, това предопределя в голяма степен и социалните ни контакти. За кого да се ожени/омъжи един юрист, прекарвайки 10-12 часа на ден в кантората, съда, прокуратурата..?! Българите, живеещи в България сме една шепа хора. Ако аз съм прокурор, а синът ми адвокат това означава ли конфликт на интереси априори? Едва ли. Ще бъде ли търсен от клиенти само поради факта, че е син на прокурор? Мисля, че да.Ако се вземат мерки и роднините на роднините във ВАС биват разместени в други столични правораздавателни институции това оправя ли работата. Работех преди време в един курортен комплекс, чийто директор беше издал заповед, забраняваща на роднини да работят в един и същи хотел или ресторант. Какво стана ли - ами управителите на обекти мирно и тихо си разпределиха децата и племенниците дошли да припечелят някой лев през лятото- моите при Иванов, неговите при мен. И вълкът сит...
15 Януари 2018 17:32
Десетки роднини работят във Върховния административен съд И СИГУРНО 99% СА ЧЛЕНОВЕ НА ГРУПИРОВКАТА ГЕРБ !
15 Януари 2018 17:38
Сухарът каза : Да се смени столицата ! Ловеч или Казанлък ! Иначе оправия няма .
15 Януари 2018 17:46
Аз съм работил в такава фирма. Говореше се, че инженерите от Варна и Бургас вземаха по- малки заплати от софийските чиновнички, защото бяха дъщери и любовници на софийски шефове.
15 Януари 2018 19:02
В малките градчета е битер и Столична община.
Имаше цял документален филм, как шефът на полицията назначил за шеф на следствието синът/снахата на съдията, а цялото полицейско управление барабар с чистачката са от родата. Същото беше и в съда, като имаше и "разменен" (менкан) принцип.
Градчето маи беше Гоце Делчев.
15 Януари 2018 19:31

Комбайнер и комбайнерка се наджънват от зори .... и след отчитането на състезанието се женят. В наше село тракториста люби звеноводка млада. Работнически фамилии (текстилци, тютюноработници, машиностроители ...). Много са Бах ... Големиновци, Владигеровци. В моя град, в който аз съм роден, има лекарски фамилии и чак кланове. Когато е имало и мъже-учители често съпружески двойки са преподавали в едно у-ще. Де конфликт, де! Ама тогава се наливаха основите на шуробаджанащината. Сега просто ценностите са се поизменили, като основната причина за съдебната система е лесното сдобиване с диплома за юрист. Някога тя се е вземала от Европа или от С(Д)У, а сега - ако щеш от ВИМЕСС - Русе и пункта за обучение на задочници в Габрово, ЮЗУ, ТУ тук, ТУ там, може и от Пожарникарския ф-тет скоро. ПУЦ, Трудови резерви, ПТУ - така следва да се наричат нашите вузове, пардон, ун-ти. Затова и цялата рода може да добие и "Д-р", ако се навие и си плати. А то после се оплаща многократно. Някога се майтапехме, бъдещи инженери и лекари, срещайки се из театрални и концертни зали, изложби и музеи: като се знам какъв инженер ще стана, ще ме е страх да ида на лекар. Сега сме си дали държавата и себе си на недоучки, че и недочовеци някои. Ако щеш ... С дълги години у нас съдиите и съдебните заседатели биваха избирани заедно с останалото кралско войнство. Някои караха по 5-6 мандата. А несменяемостта на съдиите беше един от гвоздеят на програмата на Дубчек, после на Горбачов. Значи, ручали сме и безопашати, и опашати земноводни. Оти го захубифме акълот? От акъл, види се. Да сме излезли да протестираме за друго, освен за заплати, дрехи и кубинки? Имам предвид с чук, сърп и софтуер в ръката. Няма, нама и да има.
20 Януари 2018 21:35
Десетки роднини работят във Върховния административен съд (ВАС), разказаха пред "Сега" магистрати и преброиха близо 50 души


Нека да бъдем коректни: Проблемът не е, че много от работещите в правосъдната система са роднини. Проблемът е че:

1. Много от работещите във ВЪРХОВНИЯ АС са роднини.
2. Роднините не са просто роднини – ами са партийни кланове.
3. И най-важното – колкото и да са многобройни партийните кланове (привидно), те имат една и съща генеза – КАМУНИСТИЧЕСКА. Проблемът не е в „шуробаджанаковщината“, а в „привилигерованността“. На една каста. Камунистическа. Под прикритие и под закрила.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД