:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КОНСУЛТ

Отнемане на книжка и спиране на автомобил са самостоятелни мерки

Обърках се вече за това, при какви ситуации могат да се взимат книжки, да се свалят табели, да се прекратява регистрация на автомобили? Кога и как се случва това?

Г.Г., София



Чл. 171 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП) предвижда, че за "осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения" се прилагат определени принудителни административни мерки.

Първата сред тях е временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач. Тя се прилага за лице, за което видимо се установи, че не отговаря на медицинските или психологическите изисквания. Мярката в този случай се прилага до отпадане на основанието. Временното отнемане на свидетелството се прилага и за човек, който управлява автомобил и изобщо МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда. Това трябва да е установено с медицинско и химическо лабораторно изследване или с изследване с доказателствен анализатор, или с друго техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишания въздух. Същата мярка се прилага и за лице, което управлява след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Тази употреба пък трябва да бъде установена с медицинско и химико-токсикологично лабораторно изследване или с тест.

Книжката се отнема временно и ако лице откаже да бъде проверено с техническо средство или с тест, или да даде биологични проби за изследване. Тази мярка се прилага до решаване на въпроса за отговорността на лицето, но за не повече от 18 месеца.

До временно отнемане на свидетелството може да се стигне и ако някой извършва обществен превоз на пътници или товари с превозно средство, което не е включено в списък към лиценз или удостоверение за регистрация. Това отнемане е до решаване на въпроса за отговорността на водача, но за не повече от един месец. Книжката се отнема и на лице, което управлява МПС с наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане. В тези случаи става дума или за необжалвана глоба, или за обжалвана, но потвърдена и със съдебно решение глоба. Документът се връща, когато дължимата глоба се заплати.

Свидетелството се взима и на човек, който управлява МПС без застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите. Като предостави сключена валидна застраховка, то му се връща.

Само преди няколко месеца бе вкарана и още една хипотеза, при която временно се отнема книжка. Става дума за случаи, при които някой навлиза след знак, забраняващ влизането на съответното пътно превозно средство при въведена временна забрана за движение извън населените места. Това отнемане обаче може да е най-много за срок от един месец.

Съвсем друга принудителна мярка е временно спиране от движение на пътно превозно средство. Тя се прилага например, когато пътното превозно средство е технически неизправно, включително и когато съдържанието на вредни вещества в изгорелите газове или шумът са над установените норми, или конструкцията му е изменена без съответното разрешение. Спирането е до отстраняване на неизправността. Временно се спира автомобил и на собственик, който няма задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите. Мярката отпада, когато такава се сключи.

Пак се налага временно спиране от движение и ако става дума за автомобил, обозначен с опознавателни знаци за извършване на таксиметрови превози, но не е включено в списък към издаден лиценз или издадено удостоверение за регистрация или не отговаря на изискванията, определени в нормативен акт.

Спиране има и ако МПС е със снети шумозаглушители - до отстраняване на неизправността. Мярката се прилага и ако не е платена такса или пък е залепен невалиден винетен стикер, но това може да продължи за срок до един месец.

Спира се и автомобил, който е на собственик, допуснал или предоставил управлението на МПС на лице, което е с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или е употребило наркотични вещества, или техни аналози. Това спиране също може да е за срок не повече от един месец. Мярката се прилага и спрямо собственик, който управлява МПС с наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане - до заплащане на дължимата глоба. За един месец може да бъде спрян и автомобил, чийто собственик е превишил с над 50 км в час разрешената скорост в населено място.

За три месеца пък може да се спре от движение МПС на собственик, който допуска, организира или предоставя автомобил на лице за участие в нерегламентирани състезания по пътищата, отворени за обществено ползване

Като отделна принудителна мярка е посочено прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство на собственик, който управлява автомобила си, когато например е неправоспособен. Същото е и когато не притежава свидетелство за управление, валидно за категорията. Същото може да се случи и на собственик, който управлява, след като е лишен от това право по съдебен или административен ред. В тези случаи мярката може да се прилага от 6 месеца до една година. Пак за същия срок може да се приложи тази принудителна мярка и ако лицето, което е с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или е употребило наркотични вещества или техни аналози, както и при отказ да му бъде извършена проверка.

Като отделна принудителна мярка законът разглежда и преместване на паркиран автомобил без знанието на неговия собственик или водач. Това се налага, ако например МПС е "паркирано правилно, но обстоятелствата налагат неговото преместване". За новото местоположение се уведомява районното управление на МВР, а разходите, направени във връзка с преместването на превозното средство, са за сметка на лицето или организацията, поискала преместването. Преместване може да се приложи и ако МПС е паркирано в нарушение на правилата за движение на места или "когато създава опасност или прави невъзможно преминаването на другите участници в движението". Тук разходите са за сметка на собственика на превозното средство. Същото е и ако е изтекло разрешеното време за паркиране.



3412
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД