:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 214
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кабинетът опитва да се поправи за Банско

Екокоалицията получи от МС коригирано решение за втория лифт, протестите обаче продължават
СНИМКА: БГНЕС
Протегнатата от правителството ръка засега не се приема - протестите продължават.
Правителството прави неуспешен опит да се впише в твърденията на премиера Борисов, че е зелено. Членове на коалицията "За да остане природа в България" са получили на електронната си поща проект на решение на кабинета, с което се редактира едно от решенията за втора кабинка от края на 2017 г., съобщиха оттам вчера. В новия вариант на решението изрично е записано, че до влизане в сила на нов план за управление на Пирин министърът на околната среда няма да одобрява и да дава съгласие за извършване на каквото и да е строителство в границите на зона III - зона за туризъм, и затворената от външните й граници зона IV (за сгради и съоръжения) с изключение на обектите на втората кабинкова линия.

Добавеният текст звучи абсурдно, като се има предвид, че не се предлага редакция на промените в самия план за управление на националния парк, с които се отварят за застрояване 48% от територията му. Изпратеното проекторешение е без обяснения, без мотиви и без информация за какво е изпратено, посочват от екокоалицията. То съответно не постига и очевидно търсената цел. "Коалицията би могла да участва в диалог за намиране на законосъобразно решение, както и за спиране на разделението сред българските граждани, породено от решението на Министерския съвет, само ако той е публичен," посочват от "За да остане природа в България".

Моментът за протегнатата ръка едва ли е случаен - от приемането на двете решения за Банско мина почти месец, но преди седмица премиерът Борисов изтъкна в Брюксел, че от неговото правителство по-зелено няма, а днес екоминистърът Нено Димов ще представя приоритетите на българското председателство в комисията по околна среда на Европейския парламент.

В отговор на писмото днес екокоалицията ще внесе още веднъж трите си искания до правителството - отмяна на решението за отваряне на Пирин за застрояване, оставка на министър Нено Димов и разкриване на реалния собственик на ски зона Банско. Освен този символичен протест в четвъртък отново ще има шествия в София и други градове. Природозащитниците припомнят по този повод и че са изпратили сигнали за действията на кабинета до Олаф, Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, Главна дирекция "Околна среда" на ЕК.
5
3522
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
23 Януари 2018 22:03
.
Гущерът-хамелеон иска да заглавичка протестиращите
с гърчещата си опашка.
.
24 Януари 2018 10:09
бб клекна, если дурак, то надолго, е казал др хрущов
24 Януари 2018 15:11
протестите продължават, защото протестиращите изобщо не слушат кво им се говори, а все са недоволни. така няма да станат нещата. трябва разбиране и от двете страни
24 Януари 2018 16:14
.
Не слушай оногова, който днеска ти рече,
преклонената главица остра сабя не сече.
Джелатите колят най-кротките крави,
а вълците в гората са живи и здрави.
.
24 Януари 2018 17:50
Дами и господа протестиращи,
В гр. София има и други мостове - Александров мост, моста Чавдар, Лъвов мост, Моста на влюбените (пешеходен). Моля ви да не ги пренебрегвате заради Орлов мост (и на мен, а вярвам и на него ни е писнало).
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД