:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 401
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фирмените кредити поскъпват за втори пореден месец

През декември леко се вдигат и лихвите по депозити на домакинствата
СНИМКИ ЮЛИЯН САВЧЕВ
Григор Сарийски
В два поредни месеца лихвите по новосключените фирмени кредити вървят нагоре. Това сочат данните на БНБ, разпространени вчера. Изключение са само фирмените заеми до 1 млн. евро, договорени в левове - при тях средният лихвен процент остава 3.90%, колкото е бил и през ноември. За заемите в този размер в евро обаче през последния месец на 2017 г. лихвите са се вдигнали средно с 0.18 процентни пункта до 3.62%. За по-големите левови заеми увеличението е от 3.35% до 3.59%, а за тези в евро - от 2.99 на 3.35%.

Все още е рано да се каже дали това поскъпване на заемите за бизнеса е начало на обръщане на посоката на спадане на лихвите. Причината е, че при тях често единични големи сделки в даден месец влияят силно на средната лихва на пазара. Затова трябва да се наблюдава по-дълъг период от време, за да се прецени дали има трайна тенденция. Именно лихвите на фирмените кредити паднаха най-много през последните години в резултат и на острата конкуренция сред банките. Само през 2017 г. поевтиняването на заемите по нов бизнес в размер до 1 млн. евро бе с близо половин процентен пункт. За по-големите фирмени кредити, теглени в евро, средният лихвен процент за една година е паднал с 0.81 процентни пункта. За добрите фирми поевтиняването на кредитите е още по-голямо - все повече банки от лятото насам предлагат за тях оферти с около 2% лихва.

Според скорошна прогноза на БНБ лихвените нива по новодоговорените кредити ще се запазят без промяна през първото тримесечие на 2018 г. Аргумент за това е политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ), която заяви в края на миналата година, че скоро няма да предприеме покачване на основната лихва. Това се потвърди на първото заседание на ЕЦБ за тази година миналия четвъртък, на което бе решено основните лихви да се запазят на сегашното си ниво поне до септември 2018 г.

При кредитирането на домакинствата през декември банките са предлагали по-добри условия, показва още статистиката на БНБ. Изключение правят само потребителските заеми в левове, при които има увеличение на лихвите - от 8.14% през ноември на 8.85%. Средният годишен процент на разходите (ГПР) за този вид заеми се е повишил от 10.53% на 11.65%.

Новите жилищни заеми, теглени в левове, са поевтинели с 0.13 процентни пункта през декември до средна лихва от 3.66%. При тях ГПР е 4.01% при 4.19% месец преди това. Почти няма промяна при жилищните кредити, теглени в евро - средната лихва е 4.10%, а ГПР - 4.44%.

След като пет поредни месеца лихвите по депозитите се задържаха без промяна, пред декември се забелязва дългоочакваният лек ръст. Левовите спестявания на домакинствата са повишили доходността си средно до 0.24% при 0.19% през ноември, а евровите - от 0.20 на 0.21%. И при тези нива, като се имат предвид таксите и инфлацията, те остават на практика отрицателни. Дали това е оттласкване от дъното, предстои да видим. От няколко месеца финансови анализатори и банкери уверяват, че възможностите за понижения на лихвените нива при спестяванията са изчерпани и оттук насетне може да се очаква единствено промяна в посока към покачване. В същото време лихвите по фирмените депозити продължават да падат - от 0.24% през ноември на 0.09% през декември.



ПРОГНОЗА

Възможно е масово преместване на спестявания в България от една банка към друга още тази година при евентуално повишаване на лихвите и по кредитите, и по депозитите. Такава тенденция очерта вчера пред БНР доц. Григор Сарийски от Икономическия институт на БАН. "В момента, в който някоя банка започне да предлага по-атрактивни лихви по депозитите, много лесно се теглят парите от разплащателната сметка и се прехвърлят от една банка в друга. Напълно е възможно да видим депозитен туризъм вероятно след края на първото полугодие", прогнозира икономистът. По думите на доц. Сарийски гражданите и бизнесът предпочитат да държат парите си в разплащателна сметка и на безсрочен, а не на срочен влог, защото по-лесно оперират с тях. Те не са мотивирани да спестяват дългосрочно, защото разликата в лихвите е много малка.

1197
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД