:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 359
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВР упорито виси на хранилката на бедните общини

През 2017 г. богатото министерство е получило 2.16 млн. лв. от закъсали кметства
Рекордният бюджет от над 1.2 млрд. лв. на МВР за поредна година не е стигнал за основни дейности като купуване на гориво, елементарни консумативи като дърва за огрев и основни дейности от типа на ремонти на сгради. Полицията пак е разчитала на дарения от бедни и малки общини, става ясно от годишния отчет за подаръците, които МВР е получило. Общата им стойност е 2 162 075 лв.

Най-често даренията са суми за гориво на полицейските коли. Този факт се разминава с клетвите на премиера Бойко Борисов миналия юни, че лимитът за гориво на патрулките ще отпадне. На фона на това разпореждане в края на ноември община Несебър например е дарила близо 30 хил. лв. за гориво на местната полиция. Пак през декември пари за гориво е дарило и бургаското ВиК дружество. Направените дарения за районни управления в града са веднъж 4400 лв. и втори път - 2200 лв.

И ако морските общини все пак може да минат за по-богати, не така стои въпросът с тези от Северозападна България, които въпреки лошото си финансово състояние редовно спонсорират полицията. Община Бяла Слатина например е дала 600 лв. за ремонт на кола. Редовни дарения са правили и други малки общини като силистренските Алфатар, Дулово, Ситово, Кайнарджа и Тутракан. Даренията там варират от 400 до 3 хил. лв. за гориво. Полицията в Шумен също е получавал подаръци от общините Върбица и Каолиново. Даренията са от порядъка на 400 лв. и са отивали за бензин на полицията във Велики Преслав. Парите са постъпвали редовно, и след като лимитът на горивото бе отменен. На полицията в Кюстендил са дарени 10 кубика дърва за огрев на стойност 352 лв.

Сред най-сериозните общински дарения са тези в Пловдив, Велико Търново и Пещера. В Пловдив е купен газов хроматограф за 130 хил. лв. Община Елена е дарила сграда за над 140 хил. лв. за нуждите на местната полиция, а от местната власт в Пещера са отпуснали 25 хил. лв. за ремонт на сградата на областната дирекция в Пазарджик. Ремонтът в районното управление в Долна Митрополия също е бил за сметка на общината.

МВР не се отказва и от практиката да се самодарява чрез фирмата си "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ). Тя е дарила автомобил за почти 30 хил. лв. и движими вещи за над 23 хил. лв. На националната полиция е подарена полицейска техника за почти 10 хил. лв.

По международна линия дарителите са традиционни - посолствата на САЩ и Израел. Даренията от САЩ са две - употребявана рентгенова техника за проверка на багаж и оборудване за изследване на фалшиви пари. Отчетено е и дарение от посолството на Китай - движими вещи за над 37 хил. лв. Вътрешното министерство на Германия е дало лаптопи и принтери за 30 хил. лв.
14
3310
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
04 Февруари 2018 19:49
Тая тема същия автор я дъвка преди време. Единственият факт е, че МВР не може да се грижи адекватно за структурите си. И за да работят тези структури, респективно общините да получават по-добри услуги в сектор сигурност, трябват материали, консумативи, бензин ако щете. И те ще ги дадат. Тва е. Факт. Бат Бойко каза, че патрулките ще са безлимитни, но само го каза. Нищо не се е променило. Патрулките си имат лимит, най-натоварените обикновените полицаи, а обикновено задачите спускат тези, които са високо в йерархията и хал хабер си нямат от практическа полицейска работа.
04 Февруари 2018 20:06
Няма бедни, няма богати. Плаща този, който има нужда...
04 Февруари 2018 21:39
Ами МВР, правителство, както и много общини - то е се едно, феодално владение на Карабас Барабас и дружината му. Крепостните ще плащат, колкото им кажат.
04 Февруари 2018 22:05
FuFighter , защо ли започвам да подозирам, че си ченге което одобрява даренията от общини към местните структури на МВР? Работещите в МВР и по време на тъй наречения соц. и след 10.11. 1989 г. не стават за нищо. Най-порочната практика , веднага след падането на социализма беше да се взимат дарения от местни "бизнесмени", които след това караха скъпите си лимузини както си искат, паркираха където си поискат , а смешниците от МВР си изкълчваха шиите да гледат на другата страна, зада не видят наглото поведение на "спонсорите" си. Поклон...

04 Февруари 2018 23:36
robertrodriges познанията ти за МВР се изчерпват с прочетено по форумите и ЕЖК. Не, не одобрявам субсидирането на местната полиция от общините. Но след като МВР не го прави, в тези общини все пак полицията трябва да си върши работата, нали? Посочи ми едно районно управление, в което за последните пет години кварталните са получили от министерството поне един пакет с хартия. Само едно!


05 Февруари 2018 08:39
Ретро... Да смятам ли, че полицията от преди 1945, която биеше, убиваше, палеше къщи и т.н. беше по-добра. Ако не ти удобно да си спомняш за хилядите избити без съд и присъда комунисти, спомни си поне за смърта на Александър Стамболийски, Гео Милев, Ана Маймункова. Верно е май, че вие, джендърите, съвсем изтряскахте.
05 Февруари 2018 08:55
Може би благодарение на тези 1.2 милиарда, заедно с всичките рушвети (да се чете "дарения", МВР си върши работата толкова добре и доверието на гражданите е на такова високо ниво.
05 Февруари 2018 09:25
1.2 Милиарда са голяма сума.. но за какво? В момента тия пари отиват едва ли не само за заплати. За техническа поддръжка май отиват по-малко от 15%. Това е безумен бюджет.

Освен това - според мен не е работа на националното МВР да охранява общините. Общините трябва да правят това със собствени средства. Щото те си знаят най-добре проблемите си. А не както е в момента - общините стоят и чакат някой отгоре да им реши проблемите.. да им прати полиция.. да им прати пари.. да им прати едва ли не всичко.

МВР трябва да се занимава с национално значими задачи - охрана на такива национални обекти, тежки разследвания .. дребните неща трябва да са работа на общинската полиция. Ако пък мислите че общините нямат пари.. ами да го кажем така.. каква община ще е ако не може реда да си поддържа? Каква община ще е ако пътищата и улиците не може да си поддържа. Та това са основните задължения на общината. Ако не може значи не може да е самостоятелна единица.
05 Февруари 2018 09:27
Та вижте им сградите и управленията на МВР.. вижте с каква техника работят. Яко недофинаниране десетки години. Просто парите отиват само за заплати и бюрократи явно.

В същото време държавата санира "безплатно" частна собственост. А кой ще и върши основната работа и с какво?
05 Февруари 2018 10:51
При никоя система или власт или клика няма такова безсмислие както у нас сега. Ако през турско, руско, княжеско, стамболовистко та до комунистко управление е имало всяккви нарушения от страна на органите на принудата (то стига да се четат само писатели от съответните периоди, а може и вестници от всякакъв калибър и боя), то сега, от десетилетия насам, хората с някаква власт (пари, груба сила, ненаказуемост, чужда подкрепа и каквото и да е още "различно" - вкл. откачане или сбъркана наследственост) са обхванати от амок, играят хорото на Св. Вит, имат двигателни халюцинации и въобще са с дефекти на мисленето и действието. МВР е пример за това. И повечето други министерства го играят подобно, вие го коментирате непрекъснато. Камо грядеме, кой да каже? През терминалите до терминално състояние, чрез екзити през границите към тотален национален екзитус. Който е лекар, да поясни.
05 Февруари 2018 11:21
И каква работа конкретно е свършено срещу тези пари ?
05 Февруари 2018 12:14
Верно е май, че вие, джендърите, съвсем изтряскахте


Като ти чета изтрещелия и пълен с глупости пост, Кутев май ще те глобява
05 Февруари 2018 12:50
И каква работа конкретно е свършено срещу тези пари ?


Всяка година се правят отчет-анализи както на районните, така и на областните дирекции. Не е някакъв зор да откриеш конкретните цифри. Сега ще питаш: Ама мен не ме интересуват броя актове и процентът разкриваемост. Да, теб и целокупното гражданство не ги интересуват, но ръководството на МВР държи на тези показатели. И докато то държи, ще се гонят добри резултати по тях. Ръководството на МВР се излъчва от управляващата партия. Управляващата партия се избира от такива като теб. Сега схвана ли?
05 Февруари 2018 13:53
Стражари и апаши, много популярна детска игра в БГ политиката ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД