:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 337
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Над 1 трилион долара изчезнаха след глобален борсов срив

"Дау Джоунс" се срина с 1500 пункта след месеци еуфория, изтъквана редовно от президента на САЩ Доналд Тръмп
Световните финансови пазари изпаднаха в нова криза, след като паника на "Уолстрийт" в понеделник вечерта срина вчера акциите в Европа и Азия, съобщиха световните медии. Страховете на инвеститорите сринаха индустриалния фондов индекс "Дау Джоунс" за по-малко от час с 1500 пункта след месеци еуфория и икономически подем, изтъкван редовно от президента Доналд Тръмп. След леко повишаване, последвало срива, до затварянето на борсата индексът загуби 4.6% - най-големият спад след финансовата криза от септември 2008 г. Повечето индекси в Лондон и Франкфурт пък регистрираха вчера спадове от около 3% - най-лошата ситуация на европейските борси от деня на британския референдум за напускане на ЕС. Вчера сутринта от над 4% последва на борсата в Токио, където индексът "Никей" загуби 929 пункта до 21 752 - най-ниската стойност от октомври.

Напрежението на фондовите борси нарастваше още в края на миналата седмица с оглед на засилващите се притеснения, че силният икономически подем и укрепващата се инфлация в САЩ ще принудят Федералния резерв да започне да провежда по-агресивна от очакваното политика на повишаване на лихвените ставки. В момента, когато "Дау Джоунс" се срина, президентът Тръмп говореше на събитие в щата Охайо, но не каза нито дума за борсите. Тръмп не е пропускал да се похвали винаги, когато индексите се повишават. По-късно Белият дом реагира с уверението, че вниманието на президента Тръмп е насочено към дългосрочните фундаментални показатели на икономиката, която остава изключително силна. Сътресението на "Уолстрийт" съвпадна с встъпването в длъжност на Джеръм Пауъл, новия шеф на Федералния резерв. След като положи клетва, Пауъл каза в понеделник, че американската финансова система е по-силна и по-устойчива, отколкото е била преди финансовата криза през 2008 г. "Пазарите стигат до заключението, че американската икономика е близо до прегряване и рисковете от инфлация са по-големи от рисковете от рецесия", смята Торстен Слок, главен икономист в Дойче банк, цитиран от в. "Файнешъл таймс".

Обезценяване на акциите се равнява 1.25 трилиона долара, изчислиха вчера експерти, цитирани от Блумбърг. След рухването на основните индекси в САЩ някои от 500-те най-богати хора в света загубиха 114 милиарда долара. Най-големи са загубите на Уорън Бъфет, шеф на инвестиционната компания Berkshire Hathaway, като само за ден неговите активи са намалели с 5.1 милиарда долара. Вторият по загуби е създателят на "Фейсбук" Марк Цукърбърг - 3.6 милиарда долара. Третият е Джеф Безос от" Амазон", който пък олекна с 3.3 милиарда долара.







ПАЗАР



Криптовалутата биткойн изгуби за един ден над 10% от стойността си и вчера се търгуваше за 5920 долара, или 13% по-малко от предходния ден. Цената й поевтиня над 2 пъти в сравнение с пика, който беше отбелязан в средата на декември, когато криптовалутата беше достигнала почти 20 000 долара. Президентът на Европейската централна банка(ЕЦБ) Марио Драги предупреди, че биткойнът и другите криптовалути са много рисковани инвестиции и към тях трябва да се подхожда много предпазливо. Клонът за банков надзор на ЕЦБ за около 130 банки в еврозоната наблюдава потенциалните рискове за финансовите институции, които контролира.
9
1677
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
06 Февруари 2018 19:47
Над 1 трилион долара изчезнаха след глобален борсов срив

Един вид "тука има, тука нема", ама на едро, даже е по изкуствено, щото са разигравали туй д'ет го няма.
06 Февруари 2018 19:49
Какъв срив, кви 5лв?
Изгубили били 5% вложенията в акции, голяма работа.
1997г в БГ изчезнаха 100% от парите на народа.



06 Февруари 2018 19:56
Знам си хората. Какво ви писах снощи?

Butch
06 Февруари 2018 09:12

И сега някой ще се изцепи, колко милиарди са изчезнали за ден в Wall Street.


Ще се потупам по рамото.
06 Февруари 2018 19:58
закон за съхранение на енергията....от един джоб отишли в друг джоб
06 Февруари 2018 20:19
1500 пункта
Ох би трябвало да спрете с тези пунктове. Преведено от англиски е точки Тоест 1500 точки
06 Февруари 2018 20:32
Ох, и моите ги няма от скрина
06 Февруари 2018 20:46
Правилното е заглавие е:
Виртуалните 20 трилиона намаляха с един. Тях никога не ги е имало, как е възможно да изчезнат ?
06 Февруари 2018 21:20
20 виртуални трилиона.. всъщност минавайки през банките стават към 200 трилиона /заради банкирането с частичен резерв/.. после минавайки през фондовите пазари се умножават по милиони.. защото цената на 1 акция определя цената на останалите хиляди или милиони акции..

Т.е. тоя 1 трилион.. е една малка частица от вирутално създадените трилиони.. та тоя трилион.. нищо чудно да е създаден от реални 1000.. е може и 1 милион долара Всичко друго е надуване надуване и надуване. И другите държави да бачкат за да го изплащат..
07 Февруари 2018 14:18
Проверете за всеки случай дали тези 20 трилиона не са 20 билиона, защото американският трилион на европейски е билион. Тоест 10 на осемнайста и 10 на дванайста. Има разлика.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД