:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 355
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Майчин език

Да пратим псуването на майната му!

Кой ще санкционира нарушителите? Г-н Лозанов е най-добър номинант, като доскорошен СЕМовец.
Водещ, Bulgaria on Air: Да спрем псуването на майка. Такова предложение е направил доц. Георги Лозанов за местно допълнение към европейската конвенция срещу насилието над жени.

Водеща: Израз на нетолерантност към жената ли е псуването и превръща ли я в ням обект на мъжката воля? За това ще си говорим следващите минути.

В-щ: Доц. Лозанов, как решихте да предложите подобно нещо? Какво ви провокира?

Георги Лозанов, медиен експерт, парадигматист и дискурсиант с папийонка: Вижте, тази Истанбулска конвенция, която събуди толкова много страсти, нейната цел е фактически да ограничи насилието върху жената в дома. И се разбира - срещу физическото насилие. Но аз, понеже се занимавам с това, познавам това, знам, че езикът също може да бъде инструмент на насилие. Има езиково насилие. Мисля, че псуването на майка е един много характерен израз, който е влязъл много дълбоко във всекидневната реч и представя една предварително... кво да кажа... превръщане на жената в един обект, един инструмент на твоята моментна емоция. И това, че това може да унижава нейното достойнство, че това фактически съдържа в себе си закана за изнасилване, е забравено, няма значение. Така да се каже, тя си го понася като отношение към нея, а пък между това вече често пъти псуването всъщност е част от мъжките отношения. Мъжете са в някакви скандални отношения помежду си и се псуват един друг, а това, че това всъщност пада върху достойнството на жената, даже не им е интересно.

В-щ: А не е ли много вкоренено това? Българите да псуват - то дори действа като разтоварване. Ако вземем спортните събития - хората ходят, за да псуват.

ГЛ: Вижте - абсолютно вкоренено е... Късно е за нашите поколения. Най-интересната част от конвенцията и най-ефективната е във връзка с диалога с най-младите, на които може по друг начин да им се представят отношенията между половете, така че включително и псуването да стане негативен стереотип - да не го правиш. Както - да не биеш жена си. Добре е да превърнат децата от малки в защитници, така да се каже, на толерантността в семейството. (...)

Вижте, псуването обаче е отношение типично хетеросексуално и между ясни полове - мъж и жена. То няма в него никакви рискове, така да се каже, нещо да се замъгли. И традиционно агресивно между половете в тяхната хетеросексуалност...



***

НОТА БЕНЕ. Рязко спираме телевизора, за да възразим енергично. Псуването изобщо не се ограничава в рамките на хетеросексуалността и отдавна е разкъсало веригите на стереотипите, ако въобще е било вързано някога. В нашата устна традиция съществуват неизброимо количество псувни с хомосексуален вектор, а също и с флуиден джендър. Една от най-популярните български попръжни представлява заплаха за подгърбието на човека, за което едни мислители твърдят, че няма пол, други - напротив, настояват, че анатомически и всякак женската и мъжката дупара са съвършено различни сексуални субекти. (Не казваме обекти, щото сме и против обективирането.) Нито ще вземем страна по този философски спор, нито ще задълбаваме и цитираме материята в подробности - принципно подкрепяме предложението на доц. Лозанов с две ръце и всички останали честни крайници! Но - истината ни е по-мила.
5
1644
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
07 Февруари 2018 20:40
Интересен ракурс към нашумялата конвенция е избрал доцент Лозанов!

Да ползваме неперсонализираното Fuck!
07 Февруари 2018 20:52
Гого Лозанов си прави устата за сладка свирслужба в ГРЕВИО!
07 Февруари 2018 21:44
В контекста на предложението на доцента за смяна на парадигмата се изкушавам да приложа един седеметажен конструкт на ненормативната лексика в кокто нито веднъж няма да спомена майка, но пък ще илюстрирам всеки възможен джендър. Не съм сигурен че модератора, Аллах да е добър към нея, ще оцени академичните ми търсения в приложниянаратив, но ако някой се .съмнява ще отворя тема във форума... и папиона му.
07 Февруари 2018 23:42
Доцента не е зле да види това
https://www.youtube.com/watch?v=UaKJAhMS06w
08 Февруари 2018 09:17
а вот здесь все это не так :
Прораб Василий настолько хорошо владеет интонацией, что фразой «Твою мать! » может и поругать, и похвалить, и поздороваться, и даже выразить соболезнование.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД