:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 105
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Брюксел предупреди да не се инвестира в криптовалути

Хакери превземат компютри, телефони и телевизори, за да генерират биткойни
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Хакери заразяват компютри със зловреден софтуер, чрез който генерират криптовалути.
Европейският финансов надзор предупреди хората, които инвестират в криптовалути, че рискуват да загубят парите си. Надзорът (ESAs) публикува предупреждение, в което изтъква, че криптовалутите "са показали ясни сигнали за ценови балон", съобщи ИЮ "Обзървър". Регулаторът припомня, че хората не са защитени, ако виртуалните им пари бъдат откраднати или станат обект на кибератака, защото виртуалните пари не попадат под финансовия надзор. ESAs обединява службата за надзор на търговията с ценни книжа (ESMA), европейския банков регулатор (EBA) и застрахователния и пенсионен регулатор (EIOPA).

Хиляди интернет сайтове по света бяха заразени със зловреден софтуер, който използва мощността на компютрите, за да създава криптовалути, съобщи Би Би Си. Това е тип "дискретно" хакерство, което се разпространява бързо, предупреждават специалистите по компютърна сигурност. Една от големите атаки от този вид, които засегнаха правителствени интернет сайтове, бе разкрита този уикенд от британския специалист по киберсигурност Скот Хълм. Този тип зловреден софтуер използва капацитета за изчисление на компютъра, за да генерира криптовалути, които после се изтеглят от хакерите, без собственикът на компютъра дори да разбере. Според Хълм повече от 4000 сайта са били атакувани по този начин, включително и този на британската служба за защита на личните данни Information Commissioner's office, както и сайта на американските федерални съдилища.

Манията по криптовалутите завладя окончателно хакерите и те търсят все повече начини да превземат устройства и да използват ресурсите им, за да генерират лесно виртуалните пари с голяма печалба. Новата тенденция е атакуването на умни телевизори и смартфони, съобщава компанията за киберсигурност Netlab360. Специалистите на компанията са засекли кибератака срещу 7000 подобни устройства в Китай. Те са добавени към ботнет и ресурсите им са използвани за генериране на криптовалутата Monero. Мащабът изглежда малък, но според експертите това е само началото и този тип кибератаки ще стават все по-популярни.

ТЕНДЕНЦИЯ

Използването на ботнет за генериране на криптовалута е един от най-лесните и евтини начини. Така се избягват разходи за собствен хардуер, електричество, интернет достъп и т.н. За потребителите остават традиционните съвети - да внимават какви сайтове посещават, какви линкове кликват и да не инсталират приложения от неофициални източници. Също така е добре да използват и възможно най-актуалния софтуер.
1143
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД