:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,106,978
Активни 74
Страници 11,705
За един ден 1,302,066

България трябва да се поучи от Полша за вноса на работници

В Германия 17% от наетите са чужденци, посочва Асоциацията на работодателите
Наскоро проведена бизнес анкета разкри, че 29% от българските фирми биха искали да назначат още работници през 2018 г., но не са сигурни, че ще намерят подходящи хора.
Офанзивата за улесняване на българските фирми да назначават работници от страни извън ЕС става все по-мощна. Всички големи работодателски организации настояват да отпаднат съществуващите ограничения, тъй като недостигът на кадри става все по-тежък воденичен камък и спира ръста на икономиката. В понеделник те разпространиха отворено писмо, в което подкрепят промените в Закона за трудовата мобилност, внесени от група депутати, и определят като "абсурдна и крещящо несъстоятелна" тезата на синдикатите, че проблемът с липсата на кадри ще се саморазреши с вдигане на заплатите. Поправките тепърва ще се разглеждат в парламента.

"И най-високата цена на труда не може да създаде или "върне" български специалисти с нужната квалификация, още по-малко - веднага. По-високото заплащане в Румъния, още по-високото в Полша и в пъти по-високото в Германия не се оказа пречка пред това да изпитват същите проблеми като тези в България с намирането на хора с подходяща квалификация. Но за разлика от нас, те ги решават - Румъния с цели заводи с чуждестранни работници, Полша, където само работещите украинци са над 1 милион, Германия, където над 17% от работната сила е от чуждестранни работници извън ЕС", се посочва в писмото на Асоциацията на работодателските организации.

Проблемът бе коментиран и на кръгла маса, организирана във вторник от фондация "Конрад Аденауер" и движение "България на гражданите". Участниците във форума коментираха като несъстоятелни страховете на синдикатите, че вносът на работна ръка от по-бедни държави ще "подбие" заплатите на българите. Показателен е примерът на Полша, посочи бизнесменът Веселин Тодоров. "Ако се вгледате в статистиката за миграцията, държавата, приела най-много чужденци, не е Германия, Великобритания или Франция, а е Полша. А коя е най-стабилната икономика в ЕС в последните 12 години? Отново е Полша - тя е единствената държава, която от 2007 г. има непрекъснат ръст на икономиката и не е страдала от недостиг на работна ръка. Как го постигна - като отвори границите си за за чужди работници", обясни Тодоров. И добави, че влизането на украински граждани на трудовия пазар в Полша отнема само 2 седмици, а у нас - 8 месеца.

Ако в България имаше достатъчно квалифицирани кадри, бизнесът нямаше да иска да внася украинци, молдовци и т.н. Всъщност фирмите имат повече ограничения и по-високи разходи, когато наемат чуждестранен работник, защото са длъжни да му осигурят квартира, транспорт за отиване и връщане в родната му страна, имат разходи по издаване на разрешението за работа, за работна виза, за пазарно проучване, за легализации и др., стана ясно на форума.ОБЛЕКЧЕНИЯ

Проектът за промени в Закона за трудовата миграция, който депутатите предстои да обсъждат, предвижда да се увеличи квотата за наемане на чужденци. В момента едно предприятие може да назначи до 10% чужденци. Проектът предвижда лимитът да се вдигне на 20%, а за по-малките фирми да се допускат до 35 на сто. Предлага се и отпадането на пазарните тестове. Друга промяна предвижда "бърза писта" за кандидатите за работа, които имат български произход - просто да се регистрират в Агенцията по заетостта. Сега те трябва да получават разрешение за пребиваване и за работа от МВР.14
1748
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
13 Февруари 2018 20:13
И как си я представяте тази работа, моля ? " Вносни работвици с български заплати? Че кой ще дойде ? А ако получават повече, няма ли да стане конфликт ? За една и съща работа, различни заплати.
13 Февруари 2018 22:40
алчните мъ*ши (не знам дали и по нареждане или единствено от алчност) подгряват почвата, за да залеят територията с работна ръка, която би се съгласила да работи дори за по-малко пари, отколкото популацията. няма да коментирам откъде ще дойде такава ръка. но това, което ще стане след не много поколения, може да се предвиди отсега. и то е, че земята ще престане да бъде българска.
14 Февруари 2018 01:03
В статията срамежливо са ни спестили информацията откъде смята бизнесът да внася работници.
Ето за какво става въпрос:
Бизнесът иска и да бъде удължена продължителността на разрешения достъп до пазара на труда от 12 на 24 месеца с оглед наемане на лица от отдалечени страни – например от Индия и Виетнам. Със същите мотиви се иска и срокът на решението да може да бъде продължен до пет, а не до три години, както е сега.

Виетнам е споменат само за заблуда на противника.
Така и така ромите след 20 - 30 години ще са половината от населението, за да няма големи аномалии в състава на населението, логично е да внасяме индийци.

14 Февруари 2018 01:12
И добави, че влизането на украински граждани на трудовия пазар в Полша отнема само 2 седмици, а у нас - 8 месеца.

Освен неквалифицирани украинци за туризма, квалифицираните ще ги излъжете друг път.
Да не са луди да идват при нас, като безработицата в Чехия е два пъти по ниска и заплатите в пъти по високи.
Засега можем да излъжем само индийци.
14 Февруари 2018 01:15
Народе????


Някой слуша ли БНР? Икономиката ни била прегряла заради високите заплати на работниците. Било спешно да се внася работна ръка, иначе българските фирми щели да избягат.Честит Трифон Зарезан!


China has recently halted previous plans for building more than 150 coal-fired power plants.

In electric cars, China is leading the world, selling more each month than Europe and the U.S. combined, with more aggressive quotas on gas-guzzlers than anywhere else in the world, including California.

Additionally, China has the world's most extensive network of high-speed trains, and has already passed laws to promote a circular economy where waste products from industrial processes are recycled into inputs for other processes.

China announced they were more than doubling their previous solar power target for 2020, after installing more than twice as much solar capacity as any other country in 2016. This new target—five times larger than current capacity in the U.S.—would entail covering an area of land equivalent to New York City with solar panels.

They are similarly exceeding their wind power targets, already boasting more capacity than all of Europe COMBINED!
14 Февруари 2018 10:27

Освен неквалифицирани украинци за туризма, квалифицираните ще ги излъжете друг път.
.


Ами каквито такива. Трябват всякакви.

Винаги давам примера с един мой колега - украинец от български произход, взе български паспорт още докато живееше в Украйна, , дойде в България, започна да работи (софтуерен инженер), чака 1 година жена му и детето му да дойдат и накрая, когато най-после им позволиха дойдат, жена му няма право на работа. Смятай за какви идиотски правила и закони става въпрос. Сега е в Холандия с цялото си семейство.

Мисълта ми е, че наистина трябва да се ревизира малко законодателството, защото някои процедури са потресаващо бавни и глупави. Пък колкото човека дойдат - толкоз.

14 Февруари 2018 11:27
цели заводи с чуждестранни работници


Аре стига бе! Заводите (тези в които се произвежда нещо в много бройки: телевизори, автомобили, мобилни телефони, персонални компютри......) отдавна са автоматизирани и роботизирани. Работниците са нужди в обслужването - камериерки, сервитьорки, бармани и т.н. И снимката е подвеждаща - строителството на пътища и мостове не е това което беше.
14 Февруари 2018 11:34
Сега е в Холандия с цялото си семейство.


Анджек! Софтуерния бизнес е в Холандия. Това има малко общо със Законодателството. Корелацията е с нивото на индустриалното развитие.
14 Февруари 2018 11:57
Анджек! Софтуерния бизнес е в Холандия. Това има малко общо със Законодателството. Корелацията е с нивото на индустриалното развитие.


Аз ти казвам - на човека му писна да има бюрократични спънки на всяка крачка и на жена му и писна да бъде домакиня, защото българската държава не разрешава на съпругата на български гражданин да работи в България. Ама сигурно ти знаеш по-добре защо си е тръгнал човвека. Ако искаш да ти дам номера му, за да му обясниш и на него.
14 Февруари 2018 12:39
Няма такова събирателно понятие като "България".
Има български работодатели.
Нека те първо да оправят заплатите, а после да искат ниво на работниците и служителите.
14 Февруари 2018 13:43
Безработицата се е понижила до 5,6% през четвъртото тримесечие на 2017 г., показват данните на Националния статистически институт (НСИ).
На годишна база коефициентът на безработица намалява с 1,1 процентни пункта. А броят на безработните спада с 11,9% до 189,3 хил. души.

Шоуто ще започне когато безработицата падне под 5%.
А циркът когато достигнем безработицата на Чехия.

Последното не е много сигурно, предвид бройката на ромите в България.
14 Февруари 2018 13:45
Коефициентите на безработица по степени на образование са съответно 3,1% за вишистите, 4,7% за хората със средно образование и 16,6% за хората с основно и по-ниско образование.
14 Февруари 2018 14:37
Ако искаш да ти дам номера му


Защо? Лев Толстой го е казал в Ана Каренина:
"Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему."
14 Февруари 2018 17:50
По-високото заплащане в Румъния, още по-високото в Полша и в пъти по-високото в Германия не се оказа пречка пред това да изпитват същите проблеми като тези в България с намирането на хора с подходяща квалификация.

ъхъ и точно така, понеже няма никаква връзка между заплащане и работници, затова си я карайте, както си знаете. Те украинците плачат за 510 лв брутна заплата...

Чехия агресивно търси работна ръка от България и при минимално заплащане от 400 и няколко евро, предлага чисти от 700 до 900 евро, безплатно общежитие, купони за храна и даже безплатен транспорт от България до Чехия. Чешко бюро по труда е редовен участник в джобс.бг и на чист български предлага работа там по заводите. С български телефон и български представител тук.
И аз не знаех, и аз се учудих на заплатата и условията.

А вие тук привличайте, нека държавата махне всички ограничения, да видим после какво ще ви пречи. Щото работа очевидно няма да свършите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД