:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 339
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Партията смени Бог, Европа – Партията. Какво следва?

Пътят на българската модерност е едновременно път към Европа и нейното демитологизиране. Намираме се във важен етап, в който идеалът се очовечава
Снимки: Архив "Сега"
С фактическото членство на България в ЕС през 2007 г. се сбъдва идеалът за принадлежност към Европа. И неслучайно много политици си преписват тази заслуга. Президентът Георги Първанов, премиерът Симеон Сакскобургготски и външният министър Соломон Паси сложиха подписи под документа
В периода 1995 - 1997 г. група учени сравняват политическия език във Великобритания и България. Те констатират нещо, което е трудно да си го представим днес - понятия като anti-Brussels, anti-europeanism, eurosceptics нямат еквивалент на български. "По това време в българската политическа игра, за разлика от британската, "антиевропейската карта" е без стойност. Поради това е естествено да липсва такова понятие", заключават изследователите Румяна Бояджиева и Петър-Емил Митев. В началото на прехода нито някой е срещу Европа, нито пък му минава през ум да я свърже с нещо отрицателно. Българският европейски път тръгва като поход към обетована земя.

Днес, четвърт век по-късно, негативните спрямо Европа термини не само изобилстват в политическия ни речник, но и съжителстват редом с далеч по-остра семантика. Някои неща са същите, други са нови. Променящият се езиков образ на Европа е най-доброто огледало за измененията в социален и културен план.



Европа - непрестанно догонване



Историкът Стефан Чурешки твърди, че цивилизационната дилема "Изток - Запад" стои пред България още от времето на Борис I. Спорът е за религиозната принадлежност, източното православие надделява над обвързване с Рим. След Освобождението религията престава да е основополагащ фактор за развитие, такъв е пътят към модерността. Под "модерно" недвусмислено започва да се разбира Западът, Европа. "От него вееше европейщина и светскост", казва Вазов с възхита за свой учител ("Даскалите", 1901 г.). Добри Войников в "Криворазбраната цивилизация" осмива следваните западни моди, но критиката му не е към тях, а сляпото им възприемане. В периода между световните войни остро се сблъскват представите за западна и съветска модерност. След 1944 г. страната заживява по каноните на втората. В последните години на социализма обаче България неофициално признава изостаналостта си - на битово ниво списанието "Некерман" се превръща в символ на модерност, а на държавно стартира отваряне към западни фирми, с цел да се внедрят (и откраднат) по-съвършени производствени технологии. Така догонването на Запада и "развитата Европа" се връща при възрожденските представи - зле сме, мерило са ни европейците, трябва да ги настигнем.



Copy-paste на божествените начала



След 1989 г. България иска да се нареди в европейския отбор, копирайки неговите ценности. Някои неща обаче са copy-paste-нати директно от отхвърленото минало. В медийния и политически речник "Европа вижда", "Европа гледа", "Европа иска"... досущ както лозунгарски до вчера "Партията знае", "Партията си дава сметка", "Партията решително пресича".... Има разлика в двата образа, но и двата са с присъщи божествени черти. "Европа не просто вижда, тя вижда неща, за които ние не си даваме ясна сметка", описва Петър-Емил Митев свръхестествеността ("Българите. Социологически погледи", 2016 г.; доста от примерите в настоящия текст са взети от книгата). В първите години на прехода власт и опозиция се сменят, но образът на Европа е неизменно светъл в речника на партиите. Дори БСП, свързана с Русия и обвинявана, че спъва модерното ни развитие, от тогава до днес изтъква решението на България да поиска членство в EС като своя заслуга (правителството на Жан Виденов).

Положението се променя леко около 2000 г. Управлява Иван Костов, страната е фактически кандидат-член на ЕС. Налага й се да преговаря, а преговорите рядко са нещо приятно. Българските медии поставят Европа в страдатален залог - Костов "казва на Европа", "иска от Европа"... Започва бавна демитологизация на образа. Политологът Иван Кръстев заявява, че ЕС и НАТО не могат да ни бъдат цел в живота, те просто са условия за по-добро съществуване. "Европейските ценности" обаче не са оспорени по същество. "Българска работа" все така е антоним на "европейщина и светскост".



Eвроскептиците - в телевизора и "в затвора"



Около 2001 г. политолози регистрират "край на прехода". Пътят до капитализма и демокрацията обаче е направил по-бедни мнозинството българи. "Напредъкът ни" в преговорните глави с ЕС отново изглежда като работа свише - всяка похвала е благодат, но насреща се дава курбан - два от реакторите на АЕЦ "Козлодуй". Бившият журналист от демократичния спектър Волен Сидеров прави шеметна кариера на националист, тръгнала от вълна на антизападничество след бомбардировките над Югославия (1999 г.). От екрана на една телевизия Сидеров всеки ден казва това, което по другите е немислимо - "Чужди фирми ограбват богатствата на страната". След 2005 г. партията му "Атака" официализира в парламента антиевропейския език. Според социологически данни към 10% от българите мислят като него, политолози ги причисляват към маргиналните пластове. Определящи са елитните, а те се противопоставят. "Нека партиите да не дават шанс на евроскептицизма", казва многократно в този период президентът Георги Първанов. Бившият главен преговарящ на България с ЕС Владимир Кисьов е истински догматик, желае кардинално да се разправи с кресливата ерес: "Трябва да се промени нещо в Наказателния кодекс. Когато чуете някой да насажда евроскептицизъм, на този човек трябва да му се търси наказателна отговорност".

През 2006 г. на небосклона се появява нова партия, която за повече от десетилетие ще пренареди политическия пъзел в страната. Казва се "Граждани за европейско развитие на България". Нито тогава, нито преди някои си е помислял да кръщава партия "...за азиатско развитие". Нито пък днес му хрумва "...за евразийско развитие". Неправителствените организации са винаги европейски. Модерността е консенсусна - Европа.



Редом с "началниците"



С фактическото членство на България в ЕС през 2007 г. се сбъдва идеалът за принадлежност към Европа. В началото ЕС е строг и справедлив, такава е всеобщата оценка на спрените фондове за корупция при Станишев. ЕС е и надежда, защото журналисти пишат писмо до еврокомисар Нели Круз с апел за медийна свобода. В същото време настъпват "кастови" промени, които "опредметяват" идеала, приравняват го с реалността - същият Станишев оглавява ПЕС, една от двете големи партии на Европа; Бойко Борисов е много добре приет в европейските столици, макар българите да имат остри критики към него; националистическите и уж антиевропейски формации кротко посядат в Европарламента и ползват охолно благата му; те не искат да разтурват ЕС, най-много да го променят отвътре. Тече разместване "долу" в обществото - стотици хиляди българи отиват да живеят в Западна Европа, там разбират, че щастието в обетованата земя се постига с труд, лишения и много носталгия. За бизнеса "интеграцията" е едновременно достъп до богати пазари и рискове да бъде изяден от мощни акули. Бойко Борисов, премиер през две трети от времето на европейското ни членство, смятан за еманация на практичността в българската народопсихология, заключава: "Нека началниците се разберат!". Тоест - каквото кажат лидерите, това ще е; ние ги следваме.

През всичките тези години политическите и житейски ребуси не променят значението на "Европа" като най-висок културен символ. Георги Господинов пише "Физика на тъгата" и критиката с радост констатира, че най-после имаме "европейски роман". Милен Русков е институционализиран като "голям писател" след Европейска награда за литература, а Мирослав Пенков става известен с изключителен разказ, на който никой нямаше да обърне внимание, ако не бе отличен от Би Би Си.



Нещо се променя?



Стигаме до наши дни. Огромното мнозинство от българите харесват Европа, както винаги е било. "Алфа рисърч" измерва 50% доверие в ЕС за времето на цялото ни членство, а "Галъп" констатира нарастване на симпатиите - от 50% през 2001 г. на 62% в края на 2017-а. Има обаче нещо съществено ново. Проводник са му социалните мрежи. Вследствие на обективни проблеми, грешки на европейски лидери и целенасочени дезинформации откъм Русия, в публичния език се появяват изрази, които са нещо повече от скептицизъм - "еврогейци", вместо европейци, "слаба Европа", която няма сили да се справи с бежанците и т.н. За първи път ЕС е оспорен в същината си като символ на нещо неизменно добро. "Европейска работа" става синоним на "скапана работа" в този дискурс. Няма я Вазовата "светскост".

Социологическите данни показват, че авторите на подобни фрази отново са маргинално малцинство и не могат да преобърнат представата за модерност. Но в криза са и горните пластове, а техните колебания са вторият важен факт днес. Ноемврийският доклад по мониторинга бе мек към България и Христо Иванов, един от лидерите на "Български манифест за Европа", констатира със съжаление, че "ръководството на Европейската комисия се отказа да стимулира реформи у нас". Навръх европредседателството, докато хиляди българи студуваха по улиците на протест срещу корупцията и олигархията, в НДК брюкселските лидери се прегръщаха топло с местните. В пресата се появяват остри критики спрямо Европейската комисия. "Те подходиха към рутинното председателство на България като към конгрес на партията навремето", обобщи европейската и местна властова бутафория 70-годишният актьор Явор Милушев ("Панорама, БНТ, 12 януари). Горните пластове не са настроени срещу Европа, но започват да забелязват, че европейските ценности често...приличат на българските. Европа е критикувана, приравнена е на БКП - това разколебаване се случва за първи път в средите на тази част от интелигенцията, за която пътя към ЕС означаваше просперитет чрез оттласкване от БКП. Предложения за санкции при евроскептицизъм днес биха били посрещнати с медицинска загриженост спрямо автора им.

Как европредседателството ще повлияе на всички тези процеси, е трудно да се прогнозира. От времето на руския властелин Петър I Европа и Западът са неоспорим символ на модерност за източната половина на континента. Така ще е, докато се случи гръмовно световно преобръщане. Образът на Европа в България обаче търпи изменение. От божествен става човешки. Това може би е най-сигурното доказателство, че днес сме по-близо до Европа повече от всякога. Виждаме я с просто око, докосваме я. Вероятно ще я стигнем само ако придобие напълно човешки образ и заживеем с нея със страхове, мечти, спорове и понякога кавги - както при нормално семейство.

 Навръх европредседателството, докато хиляди българи студуваха по улиците на протест срещу корупцията и олигархията, в НДК председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер си разменяше шеги и закачки с премиера Бойко Борисов
 Под ръководството на Волен Сидеров "Атака" се утвърди като най-антиевропейската партия
9
3128
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
21 Февруари 2018 20:57
Историкът Стефан Чурешки твърди, че цивилизационната дилема "Изток - Запад" стои пред България още от времето на Борис I


Да, при Крум е била Югоизток - Северозапад.
21 Февруари 2018 21:13
http://www.mignews.info/wp-content/uploads/bojko-yunker-320x209.jpg
21 Февруари 2018 21:31
Преписват, ама яко преписват.И аз преписва от една Ирена
и от един Владо.
21 Февруари 2018 21:32
Хубав материал, макар и спорен на моменти. Разбираемо мек към властта, уви.
21 Февруари 2018 22:09
Всеядно животно съм, но това не можах да изчета. За пръв път.
Пфу!
21 Февруари 2018 23:02
ЕС бе като рекламна картинка на готина мацка. Гледаш я каква е лъскава, колко мило се усмихва и неволно и придаваш положителни качества. Запознаваш се с мацката и виждаш, че това на картинката е било много грим и фотошоп, жениш се да нея и започваш все по-често да мислиш за развод. Колкото повече те тормози и иска глупави неща, толкова повече вървиш към развода.

А "еврогейски" се оказа много точно попадение, което от Брюксел всекидневно се опитват да докажат. Ако някой е имал съмнение, то с Истанбулската конвенция пробутвана, като европейскост и защита на европейски ценности, те се разсеяха.
22 Февруари 2018 10:54
"След 1989 г. България иска да се нареди в европейския отбор, копирайки неговите ценности."

За какво са ми "прехвалените европейски ценности", като в България си имаме християнско - православни ценности, издържали на превратностите на времето и които са на светлинни години пред протестанските бъркочи?

Neopol,
22 Февруари 2018 12:07

Образът на Европа в България обаче търпи изменение. От божествен става човешки. Това може би е най-сигурното доказателство, че днес сме по-близо до Европа повече от всякога. Виждаме я с просто око, докосваме я. Вероятно ще я стигнем само ако придобие напълно човешки образ и заживеем с нея със страхове, мечти, спорове и понякога кавги - както при нормално семейство.

22 Февруари 2018 12:08
Западът са неоспорим символ на модерност за източната половина на континента.
Добра статия (да не кажете, че само критикувам). Но ето тук е заровено повърхностното разбиране на нещата. Какво всъщност е "Западът"? България част ли е от този "Запад"? А Русия? А Холандия примерно? А Япония? Проблемът е, че нещата се разглеждат като константи - изборът на княз Борис не е бил компромис с модерното - той много добре си е давал сметка, че Византия е по-развита от франките и именно затова неуспешно се е опитал да се противопостави на нейното влияние. Петър Първи е искал да догони тогавашна Европа като по-развита от Русия. Но Цар Освободител, който е разбирал изостаналостта на Русия, дали е гледал към Европа или някъде другаде... Още малко мислене по тази линия ще ви отведе до неизбежната истина - "Западът", модерността, икономическото благополучие и т.н. е САЩ (и на мен неми харесва, но това е положението). Някога може да е била Византия, някога Холандия или Британската Империя. През последните 100 г. е САЩ. Там са "големите началници" - там е моделът за следване, без да се изпада в сляпо подражание (по Д. Войников). Въобще българското търсене на "Европа" е просто плод на провинциализъм - "Европа" замени "Партията", а "съюза"... си е пак "съюза", само с различно прилагателно отпред. Защо ще подражаваме ние, на тези които сами подражават? Нагледал съм се и съм се наслушал на хора в Западна Европа, които гледат пренепрежително на източно европейците, а самите биха дали мило и драго да отидат в САЩ и да търпят подигравки от местните за смешния си акцент. Въобще България трябва да има самочуствие - и да търси правилните решения за страната освободена от идеология. Защото всяка идеология - била тя религията, монархията, партията или ефимерното "Брюксел"/"Европа" се пропагандира от едно малцинство което иска да контролира мнозинството като обосновава властта, привилегиите и извличането на икономически ресурси с нещо в което другите безкритично трябва да вярват. Както казва Нуланд (онази с корабийките за нацитата), "майната й на Европа".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД