:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Володя Киров: БСП може да поиска подкрепа от ДПС за изборите в София

Най-мащабната спекулация, свързана с мен е, че имам нещо общо с назначаването на брат ми за шеф на разузнаването, твърди членът на Висшия съвет на БСП
Снимка: Александър Михайлов
ВИЗИТКА

Доц. Володя Киров е член на Висшия съвет на БСП и на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП-София. Той е роден през 1954 г. Завършил е Техническия университет в София, където е защитил и докторска дисертация. В момента е преподавател в катедра "Двигатели, амтомобилна техника и транспорт". Чете лекции във Факултета по транспорт при ТУ. Брат му е и.д. шеф на разузнаването.



- Г-н Киров, краят на май наближава, а все още не е ясно кой ще е кандидатът на БСП за кмет на София. Кога да очакваме поне номинациите?

- Има номинации. Проблемът за София дотолкова, доколкото изборите в столицата са показателни, емблематични и имат съществено отражение върху цялата страна, е изключително сложен е тежък. Ясно е, че нещата в София няма да бъдат решени бързо и еднозначно. Въпреки социологическите проучвания, които дават убедителна преднина на левицата общо за страната, в София нещата си имат своя специфика и по тази причина се търси най-добрата възможна кандидатура, която да бъде съобразена със спецификата на столицата.

- Спецификата е, че София все още е синя крепост, ли?



---------------

- София беше синя крепост в продължение на 13 години. Но това, което наблюдаваме, особено в последните години, не показва, че благодарение на това, че е синя крепост в столицата нещата вървят към по-добро. Напротив, от ден на ден софиянци усещат все повече, че управлението на София е насочено към лустросани проекти, излишна показност. И реално погледнато никой от значимите проблеми на София все още не е решен.

-------------------



София продължава да е най-мръсният град на България и то при една доста висока такса смет, която плащат софиянци. Стои си и проблемът за водоснабдяването, което беше отдадено на концесия. Съществуват си и проблемите в градския транспорт, проблемите с бездомните кучета, както и проблемите в сферата на училищата и детските градини.

- Казвате, че проблемите си стоят. Но два мандата столичани избират Стефан Софиянски за кмет. Защо да не го изберат и за трети мандат?

- Личното ми мнение е, че в последните години у нас много неща се градят върху митове. Един от тези митове е този за успешното управление на кмета Софиянски. Както присъствието му в политиката, така и кметуването му могат да се характеризират с две думи - сълза и смях. Това е една сълза, която той пророни навремето, когато СДС се разпадаше и оттам насетне голям смях падна. За тези, които все още вярват, че управлението му е успешно, мога само да цитирам книгата "Законът на Мърфи". В нея има една великолепна аксиома за лъжата - колкото и очевидна да е една лъжа, винаги ще се намират хора, които да вярват, че тя е истина. Това с пълна сила важи за мита за успешното управление на Софиянски.

- За първи път БСП заговори, че има шансове в столицата. Коя ще е тази ваша успешна кандидатура, която ще се пребори със Софиянски и с кандидата на СДС?

- БСП има своите шансове, въпреки че нещата изобщо не са предрешени. БСП може да постигне успех ако намери кандидатура, която да обедини както лявото пространство, така и части от центъра, а защо не и от десноцентристки и национално-отговорни и патриотично настроени хора и организации. Това обаче не означава, че кандидатурата на БСП трябва да бъда извън редиците на БСП.

- Как ако издигнете партийна кандидатура ще накарате например хора от ВМРО, "Гергьовден", партията на Богомил Бонев да ви подкрепи?



-------------

- Не казвам, че се ориентираме към чисто партийна кандидатура, а че на този етап не бива да бъдат пренебрегвани никакви възможности, включително и партийна кандидатура, към която обаче да има позитивно отношение от едно по-широко от лявото обществено пространство. Търсим избираемата кандидатура. Това е най-важното.

----------------



- И на какви критерии трябва да отговаря този кандидат, за да е избираем?

- Трябва да бъде специалист, да бъде честен, да е отговорен към себе си и към хората, които са го издигнали и към проблемите на гражданите, които трябва да решава.

- Специалист по какво трябва да е?

- Кметът никога не може да бъде специалист по цялата тематика, която е предмет на общинските дейности. Кметът може да бъде и лекар, може да инженер, можа да е научен работник.

- Актьор може ли да е?

- Защо не. Всичко е въпрос на екип. И Роналд Рейгън беше актьор, а стана президент на САЩ.

- Сергей Станишев заяви, че е възможно, ако БСП и СДС издигнат силни кандидатури, Софиянски да не стигне до балотаж. Не е ли малко пресилено това изказване?

- Не мисля. Възможно е да не стигне до балотаж. Колкото и да е красива усмивката на Софиянски, която очаквам някоя сутрин да ми потече и от крана на чешмата, проблемите на София си стоят, а опитите му да се легитимира като обединител на дясното пространство, не са печеливш ход. Честно казано ще се радвам, ако НДСВ подкрепи Софиянски в София, защото когото те са подкрепили, не е прокопсал.

- С ДПС водени ли са разговори за издигането на обща кандидатура в София?

- ДПС по принцип е наш стратегически партньор. Въпреки относително неголямата електорална тежест на движението в София, не изключваме възможността да потърсим подкрепа и от ДПС за нашия кандидат-кмет.

- Кой е основният ви конкурент в София?

- Очаквам най-същностната борба да е между кандидатите на БСП и СДС.

- А нарочно ли бавите номинацията си или наистина нямате кандидат?

---------------

- Търсим най-добрата кандидатура. Право на Градския съвет на БСП в София е да я избере като номинация от името на БСП. Но ние трябва да вземем предвид становищата на нашите коалиционни партньори и други партии и организации, с които водим преговори за подкрепа на една консенсусна фигура, която да бъде номинирана. А не на последно място въпросният кандидат трябва да е добре приет и от широкото гражданство. Нещата тепърва предстоят. Според мен до края на месеца няма да успеем да обявим кандидата си.

------------------



- А какво мислите за идеята за твърдата ръка? Сред

номинираните за градоначалник от левицата в София има и генерали.

- Съществува и този вариант, но това е по-скоро тема за разговор. Все още проучваме какво би било отношението на софиянци към една такава кандидатура. Но това не стои на дневен ред и е малко вероятно да се случи.

- Една от опасностите за БСП на тези избори е издигането на паралелни леви кандидатури. Съществува ли такава опасност в София?

- Това е един голям парадокс. На местните избори БСП ще бъде изправена пред опасността на някои места да загуби сама от себе си. Това беше анализирано много внимателно на пленум на ВС на БСП. Местните органи на БСП имат доста голяма самостоятелност да решават за номинациите. Но там, където се появят тенденции към паралелни кандидатури, ще бъдат водени много сериозни разговори от ръководството на партията и ще бъдат взети всички необходими мерки, за да не се получи така. И въпреки това не са изключени изненади. В София няма такава опасност. Даже обратното - има готовност за едно обединение на лявото пространство и както вече казах и на близки до нас партии.

- Местните избори стъпка към предсрочен парламентарен вот ли ще са?

------------

- Много пъти е заявявано и от председателя на БСП, и от неговите заместници, че БСП не е партия, която се стреми самоцелно към властта. Големият проблем за БСП е да намери точните адекватни отговори на проблемите на хората. БСП трябва да премине от любов към човечеството към любов към конкретния човек. Защото хората се интересуват от политика дотолкова, доколкото тя влиза в дома им, бърка в джоба им, разваля уюта им и създава напрежение и несигурност.

----------------



- БСП преминала ли е към любов към конкретния човек?

- Поне върви натам. Разработват се управленски проекти, към които БСП се стреми да привлече широк кръг от качествени специалисти с управленски идеи и да извади най-доброто от своя собствен ресурс. Целта е да се представи една алтернатива на сегашното управление. А най-големият враг на сегашните управляващи са си те самите. Тяхната управленска неадекватност на определени моменти е фрапантна.

- Неадекватността ли е най-големият проблем на това управление?

- Според мен - да. Когато отвън ти ръкопляскат, че си изпълняваш макроикономическите показатели, което е необходимо, но не достатъчно условие за оценка на успешността на едно управление, това съвсем не значи, че хората живеят по-добре. Напротив, тенденциите са към разтваряне на ножицата. Не можем обаче да бъдем изцяло черногледи. Има неща, които могат да бъдат оценени положително в работата на сегашното управление. Това е запазването на макроикономическата стабилност. Но факт е, че в много области управляващите показват управленска немощ и некомпетентност.

- Сега отново се заговори за ремонт на кабинета. Смятате ли, че това може да стабилизира управлението?

- Не мисля, че един ремонт на кабинета може да върне общественото доверие към правителството. Трябва да се смени цялото правителство. Но истината е, че в момента няма революционна ситуация, чрез която да се смени властта. И независимо от това, че БСП събира толкова обществено доверие, колкото всички взети заедно останали политически сили, това все още не е достатъчен ресурс за едно бъдещо управление поради високия процент на негласуващите.

- Значи правителството трябва да изкара мандата си?

- Не може да се каже еднозначно. По-ясни индикации ще има след местните избори. Което обаче не означава, че БСП ще излезе на улицата и ще се опита да сваля правителството с революционни актове.

- В левицата има различни мнения за това трябва ли да има вот на недоверие към кабинета, кога да е той и за какво. Вие как мислите?

- Правителството се провали. И има логика в предложението, във връзка с 2-годишнината от управлението на Симеон Сакскобургготски, да се поиска вот на недоверие за цялостна политика. И отговорност за това управление носят всички министри и най-вече Сакскобургготски.

- Добре, вие сте член на Висшия съвет на БСП. А вашият брат Кирчо Киров бе назначен за и.д. шеф на разузнаването от президента. Може ли да се говори за роднински и партийни връзки при това назначение?

- Това е най-мащабната спекулация, която е свързана с мен лично. Нямам никакво отношение към номинирането на брат ми за изпълняващ длъжността директор на Националната разузнавателна служба. По тези въпроси се обърнете към хората, които са го предложили и назначили.



--------------

Брат ми е предложен от премиера и назначен от президента. Аз самият съм член на Висшия съвет на БСП от юни миналата година. С президента Първанов се познаваме съвсем бегло и познанството ни се състои в няколко протоколни ръкостискания на общи мероприятия. С премиера изобщо не се познавам. Нямам и не бих могъл никакви механизми нито за директно, нито за индиректно въздействие върху решението за назначаването на брат ми. А що се отнася до самата НРС, нямам никаква представа какво става там, защото нито съм специалист, нито имам информация.

-------------



- Носят се слухове, че на "Позитано" 20 четете секретни материали?

- Това е абсолютна измислица и инсинуация. За последен път се видях с брат ми преди 2 месеца и половина на рождения ден на баща ни. А и не ми е известно брат ми да поддържа връзки с някой от БСП.
2374
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД