:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 297
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Салонът в Женева сочи бъдещето

Производителите залагат предимно на електромобили и хибриди, има и коли без шофьор
СНИМКИ: ЕПА/БГНЕС
Mercedes AMG GT 53 бе представен в Женева като алтернатива на Porsche Panamera.
Най-реномираното европейско изложение за 88-ми път събира елита на световното автомобилостроене. Този път обаче експозицията е доста бедна въпреки твърденията на организаторите, че публиката ще види 110 премиери. Бройката изглежда наистина внушителна, но новите модели са съвсем малко - 25. Останалото са концепции и продукти на производители на гуми или други компоненти.

Но и този път в Женева има какво да се види. Сред най-активните изложители е Mercedes-Benz, който избра именно този автосалон, за да покаже два действително впечатляващи автомобила. Първият е изцяло електрозадвижваният кросоувър EQC, а вторият - забележително купе с 4 врати AMG GT, което има за задача да се пребори на световните пазари с Porsche Panamera.

Моторната гама на Mercedes-AMG GT 4-Door Coupe се състои от два бензинови двигателя V8, както и от хибридна система. Последната съчетава турбомотор V6 с мощност 435 к.с. и 520 Nm максимален въртящ момент, съчетан с 9-степенна автоматична скоростна кутия, с електрически двигател, осигуряващ 22 к.с. и 250 Nm. Двата V8 двигателя са снабдени с туин-скрол турбини и система за изключване на част от цилиндрите при неголямо натоварване, т.е. когато не е нужна цялата мощност. Максималната им мощност е 585 (при 800 Nm) и 639 (900 Nm) к.с. И двата са съчетани с 9-степенна автоматична трансмисия. По-мощната версия ускорява от място до 100 км/ч за 3,2 сек., а максималната й скорост е 315 км/ч. При другата показателите са съответно 3,4 сек. и 310 км/ч.

Големия конкурент от BMW на свой ред представя своето виждане за това как трябва да изглежда бъдещият флагман на марката. Концептуалното BMW M8 Gran Coupe демонстрира спортни и динамични пропорции, и, както се очакваше - дълго торпедо и плавно спускаща се линия на покрива към багажника. Фаровете пък са все едно директно заети от състезателния M8 GTE, който ще участва в легендарните "24 часа на Льо Ман". За по-ниско тегло много от елементите на колата са направени от пластмаса, подсилена с фиброкарбон.

Третият премиум-производител от Германия - Audi, също има доста впечатляващи експонати. Компанията избра Женева за дебют на новото поколение на бизнес-седана A6, който ще трябва да се пребори за клиенти с BMW 5-Series и Mercedes-Benz E-Class. Въпреки дизеловия скандал, новият A6 излиза на пазара с три двигателя на такова гориво. Версията A6 40 TDI получава 4-цилиндров турбомотор с мощност 204 к.с. Другите два варианта са с 3,0-литров V6, с 231 и 286 к.с. Най-мощната модификация е бензиновата, която разчита на 3,0-литров V6 двигател с турбо. Тя достига мощност 340 к.с. и 500 Nm въртящ момент.

Всички заявени до момента силови агрегати са така наречените "меки хибриди". Те работят с отделна 48-волтова мрежа, която захранва стартер-генератор с ремък. Системата акумулира енергия при спирането, която по-късно се използва при ускорението на автомобила.

В Инголщад също мислят за бъдещето и това си личи от другия им основен модел в Женева. Това е прототип на електрически кросоувър - е-tron, чието серийно производство ще стартира още през това лятото. Характеристиките на модела засега остават тайна, като е известно само, че той ще може да се зарежда напълно от специална станция само за 30 минути.

Далеч напред гледат и във Volkswagen, където след скандала с дизеловите двигатели активно започнаха да разработват електромобили, както и превозни средства със системи за автономно придвижване. Такъв е концепуталният модел I.D. Vizzion, който компанията определя като "премиален седан от класа на Phaeton". Той е оборудван с електрически силов агрегат с два двигателя - предният има мощност 75 кВт, а вторият 150 кВт. Сумарната им мощност от 225 кВт е еквивалент на 306 к.с. Захранването на моторите идва от блок литиево-йонни батерии с капацитет 111 кВт/ч, което е достатъчно за максимален пробег от 665 км.

Ускорението от 0 до 100 км/ч при прототипа отнема 6,3 секунди, а максималната скорост е 180 км/ч, но тези данни са без особено значение, тъй като I.D. Vizzion е напълно автономен. Той разполага с максималното, 5-о ниво за безпилотно придвижване, като не се нуждае от шофьор. Затова и седанът няма нито волан, нито педали. Придвижването на I.D. Vizzion става с помощта на камери, ултразвукови датчици, радари и лазерни скенери. Седанът също така може да обменя данни с обекти от пътната инфраструктура и с другите участници в движението. Освен това получава данни за пътната обстановка с помощта на специални "облачни" сервизи.

Автомобилът е снабден и с изкуствен интелект, който взаимодейства както със системи за автономно управление, така и с функции, осигуряващи комфорт на пасажерите. Например може напълно самостоятелно да настройва седалките, климатика и аудиосистемата според желанията на конкретния човек, който бива разпознат от системата по лицето или чрез електронен ключ.
 Лично изпълнителният директор на BMW Харалд Крюгер присъства на премиерата на BMW M8 Gran Coupe.
 Volkswagen представи своя концептуален електромобил I.D. Vizzion, който няма нужда от шофьор.
1329
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД