:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Белите зъби не са задължително здрави

Дори се смята, че т.нар. черни петна предпазват от болестни процеси
<Неозаглавен>
Повечето от нас биха искали да имат блестяща бяла усмивка, изпълнена със зъби, които биха накарали и холивудски актьор да се чувства горд. Проучвания сочат, че до 52 на сто от хората не са удовлетворени от цвета на зъбите си.

В страни като САЩ избелването на зъбите е сред най-често търсените стоматологични услуги, за разлика от Европа. Редици перфектни зъби греят от списания и киноекрани по целия свят.

Затова не е учудващо, че хората са склонни да приемат, че белите зъби са не просто по-привлекателни, но и по-здрави. В какъв нюанс е цветът на зъбите зависи както от гените и възрастта, така и от това дали имат петна от пушене, хранене, пиене и прием на определени медикаменти. Освен това колкото повече старее човек, толкова по-жълти стават зъбите му, тъй като емайлът по тях започва да се износва.



Зелена кожа



Петната покриват жълтеещите зъби. За това помагат храни като доматени сосове и кафе, които оставят оцветени съединения, наречени хромогени. Бактериите и гъбичките могат да доведат до поява на зеленикави, сивкави, изглеждащи като козина петна.

Повечето експерименти върху цвета на зъбите са правени в лабораторни условия, а не в устите на реални хора. Обикновено за целта се използват зъби на крави, тъй като те предоставят на учените по-голяма площ, но понякога се ползват и извадени човешки зъби.

При проучване, проведено от Марк Уолф от Университета на Ню Йорк, зъби на крава са накиснати за час в черен чай, червено или бяло вино в различни конфигурации. Не е учудващо - червеното вино е оставило най-ярките петна. Учудващото е обаче, че черният чай не е цапал зъбите, освен ако употребата му не е била предхождана от бяло вино. Явно киселината във виното прави емайла по-порест и пропусклив и така чаят успява да остави следа върху зъба.

Подобни петна от храна или напитки може да обезцветят зъба, но те не са индикация, че зъбите не са здрави. Може да имате бели като перли зъби и въпреки това да страдате от инфекция на венците или да имате кариеси. И обратно - може да имате идеално здрави зъби, които са избелели, пожълтели и дори покафенели.



Черни петна



Има дори един вид петна, за които някои стоматолози смятат, че може да предпазват от загниване на зъбите. Това е тъмният край, който понякога виждате по протежението на зъба, при границата му с венеца. Той може да изглежда като поредица тъмни точки и е известен като "черни петна".

Все още не е ясно какво причинява появата на тези черни петна, но последното схващане в стоматологията е, че това е вид специална плака, състояща се от калций, фосфати, различни бактерии и дори желязо или мед, което води до черния цвят.

Изненадващо, някои проучвания - макар и не всички, са открили, че деца с черни петна е по-малко вероятно да имат гнили зъби. Смята се, че микробите в петната може да играят някаква предпазваща роля.

Естествено, в някои случаи обезцветяването може да е показателно за гниене или друго заболяване на зъбите, затова е най-добре петната да се видят от зъболекар. Но също както белите зъби не са задължително здрави, така и обезцветените не са задължително развалени.

И все пак - какво може да се направи, ако все още искате блестящи бели зъби, въпреки че те не казват нищо за денталното ви здраве? На пазара съществува разнообразие от избелващи средства - от пасти за зъби, ленти, гелове до шини, които да се слагат на зъбите нощем. Повечето съдържат или абразивни съставки, които изстъргват петната, или избелващи, или комбинация от двете. Някои дори имат вещество, което придава синкав нюанс на зъба и така неутрализира жълтината, а резултатът е, че зъбите изглеждат бели.

Стоматолозите обикновено предлагат терапии, при които се използват по-силни избелващи вещества, отколкото има в достъпните на пазара пасти и гелове. Отзивите от всички налични методи за избелване показват, че в ефикасността им има съществени разлики. Освен това избелването може да доведе до временна чувствителност на зъбите или венците при някои хора.

И естествено, ако не продължите да избелвате зъбите, търсеният блясък ще устои само докато избягвате храни и напитки, които причиняват петна.



ВРАГОВЕТЕ НА БЯЛАТА УСМИВКА

- Kaфe. То е богато на хромогени и киселини, а тази комбинация оцветява зъбния емайл в жълто.

- Вино. Тази напитка е събрала в себе си всички възможни механизми за оцветяване на зъбите - киселинност, танини и пигменти.

- Зеленчуци и плодове. Колкото по-ярък е цветът им, толкова повече оцветяват. Най-тежко е положението с цвеклото, което цапа всичко, до което се докосне. Така стоят нещата и със зъбите. Напред в класацията са и моркови, къпини, боровинки, нар. От друга страна, плодове като лимони и портокали, които имат висока киселинност, отварят порите на емайла и също водят по петна.

- Сладкиши и газирани напитки - те имат изкуствени оцветители и също оставят петна.

- Оцет - заради киселината.
2558
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД