:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 308
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Прелет над печата

Аз, роботът

През 1942 г. Айзък Азимов пише разказа Runaround, а Карел Чапек преди това измисля думата робот за целите на една антиутопична пиеса. В разказа на Азимов се конституират знаменитите три закона на роботиката: 1. Роботът не бива да навреди на човешко същество или чрез бездействие да причини вреда на човешко същество. 2. Роботът трябва да се подчинява на заповедите, получени от човешки същества, освен когато тези заповеди влизат в противоречие с Първия закон. 3. Роботът трябва да защитава съществуването си, освен когато това влиза в противоречие с Първия и с Втория закон.

Какво общо има това с нашия "Прелет над печата"? Това, че "Стандарт" твърди: "Роботи сменят готвачите". Според вестника само след 20-30 години готвачи и шофьори ще станат излишни. "В кухнята ще се вихрят роботи, а колите ще се управляват сами. 85 на сто от работните места пък ще бъдат за професии, които все още не съществуват", пише вестникът. Пак оттам се наквасихме с информацията, че "още сега 30 на сто от задачите в 70 на сто от професиите могат да бъдат заменени от машини". Изглежда, някакви човеколюбиви работодатели задържат нещата с машините и роботите, за да има работа за хората, щото в края на краищата хората са консуматорско общество, не роботите. На някого трябва да се продават джаджи, а роботите консумират само енергия и сами са си джаджи.

По същата тема "24 часа": "Нова ниша ще се отвори за хората, които трябва да се занимават с престъпленията на роботите". "Освен програмисти и хора, които създават изкуствен интелект, ще навлязат и треньорите на роботи", чертае бъдеще часовият всекидневник.

Засега обаче нещата са основно човешки. Както съветва в "Труд" шефът на физиотерапията във ВМА - "пациентите по-добре да пускат радио и да слушат музика, отколкото да се занимават с политика... Само като види човек кои хора са на екрана на телевизията, той вдига кръвното с 20 или кръвната захар с три единици", разкрива ескулапът.

Да го послушаме.
3498
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД