:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,232,081
Активни 80
Страници 5,339
За един ден 1,302,066

Според 100% от едрия бизнес се дават подкупи на политици и чиновници

Неконкурентни практики подхранват корупцията в частния сектор
Корупцията в българския частен сектор е често срещано явление, което се подхранва най-вече от наличието на неконкурентни практики на пазара. За тях спомагат както механизмите на държавната регулация, така и трайно установилите се в сектора практики, които имат за цел да елиминират или ограничат принципа на свободната конкуренция. Корупционните действия в отношенията между бизнеса и държавата са неизменна част от средата, в която работят предприемачите, като 100% от шефовете в средните и големите фирми смятат, че подкупите се срещат често.

Такива са основните изводи от доклада "Корупцията в частния сектор в България", изработен от Центъра за изследване на демокрацията. Анализът се базира на проучване на нагласите и представите на фирмени ръководители за проблема. Данните показват, че в частния сектор се наблюдават явления и практики, които са подобни до голяма степен на общата корупционна среда в страната.

Бизнесът откроява като най-разпространени и проблематични в страната три вида престъпления: корупцията (70%), сивият сектор на пазара на труда (57%) и измамите (54%). Средно 70-75 на сто от шефовете на компании посочват, че сценарии като подкупи на политици, подкупи на административно ниво, клиентелизъм и "завладяване на държавата" се срещат много често или често. 90% достигат оценките за разпространението на подобни практики в отрасъл услуги. Изцяло неблагоприятни са мненията на ръководителите на средни и големи фирми - 42.9% смятат подкупите на политическо и административно равнище за много често срещано явление, а 57.1% - за често срещано.

Общият извод е, че средата, в която бизнесът работи, се оценява като силно корумпирана, що се отнася до взаимодействията между него и държавата. "По принцип това означава, че в отношенията им с държавата склонността на ръководителите на фирми да обмислят корупционни действия и/или да ги приемат като присъща част на бизнес средата е висока", обобщават анализаторите на ЦИД.

Частната корупция, която засяга отношенията между фирми, както и отношенията служител - фирма, също се оценява като много често или често срещано явление. Корупционните сценарии, с които предприемачите се сблъскват най-често, са даване на подкупи от посреднически фирми (67%) и конфликт на интереси (65%). Обратно, очакванията за негативни последици при корупционни престъпления са значително по-ниски - едва 8.3% смятат, че има вероятност да се понесе санкция от даване на подкуп, а 13% - да се разкрие подкупничество от страна на съответните органи.

Практиката за елиминиране на пазарните принципи чрез различни методи като корупция и специално чрез нелегитимни споразумения за неконкуриране се оказва сравнително широко разпространена - ръководителите на всяка пета фирма смятат подобни споразумения за много често или често срещани. Интересното е, че според изследването този проблем се наблюдава най-вече в търговския отрасъл и сред малките фирми и по-рядко в индустриалния сектор и сред средните и големите фирми.МЕНИДЖМЪНТ

Склонността към корупция на фирмените ръководители е висока, показва проучването. Едва 46.3% от тях биха отхвърлили предложение за корупционна сделка, ако резултатите от нея са добри за тяхната компания. "Корупцията се е превърнала в утилитарен фактор, определящ поведението на ръководителите на фирми. Независимо от нелегитимността й повечето ръководители на фирми я разглеждат като необходим инструмент за реализация на целите на фирмата", заключават от ЦИД.

По отношение на антикорупционните мерки бизнесмените смятат за най-ефективни уволняването на нарушителите (53%) и разработването на система за вътрешен контрол (31%). Създаването на анонимна гореща линия подкрепят 24 на сто.
1543
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД