:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,158,186
Активни 141
Страници 24,741
За един ден 1,302,066

Имотните данъци може да се вдигнат догодина

Промяна на методиката за изчисляване на данъчната оценка ще наложи да се подават нови декларации за жилищата
.
Управляващата коалиция обеща да няма вдигане на данъците по време на четиригодишния мандат, но от догодина със сигурност един налог ще бъде по-висок. Данъкът върху недвижимото имущество ще скочи в много населени места - не заради вдигане на ставките, а заради промяна в изчисляването на базата, върху която те се начисляват. Сдружението на общините вече е започнало обсъждания с финансовото министерство за актуализиране на методиката, по която се определя данъчната оценка на имотите.

"Трябва да се промени методиката, по която се изчислява данъчната оценка на имотите. Тя не е пипана от 1998 г., докато пазарната среда вече е коренно различна. В резултат на което сме свидетели на скъпи имоти за стотици хиляди левове, но с данъчна оценка от 1000 - 2000 лв.", казва Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България.

Причината за това изоставане е, че в момента данъчната оценка на един имот зависи преди всичко от големината на населеното място, в което се намира. Този фактор формира 70% от данъчната оценка и в много по-малка степен роля играят подобренията на жилищата, инфраструктурата, градската среда. "Това обаче, което липсва в методологията за изчисляване на данъчната оценка, са стойността на самия имот, разходите за неговото построяване", казва Георгиева. Поради тази причина масово в населени места с до 20 000 жители данъчната оценка на тристаен апартамент е 2000 лв., въпреки че пазарната цена е между 40 000 и 70 000 лв. Стига се до парадокса за изключително луксозен имот в някое село близо до голям град собственикът да плаща 20 лв. данък.

За да може данъчната оценка да се доближи до пазарните стойности на имотите, общините предлагат в методиката да се отчита и стойността за построяването на жилището или за придобиването му. "Така е в повечето европейски държави - данъчната оценка е микс между местоположението, подобренията, градската среда и стойността за построяване или за придобиване на актива. Не казвам да се използва пазарната цена, а да има корекционен коефициент, който да отразява и стойността на актива", посочва Георгиева.

Със сигурност обаче ще се наложи пререгистрация на имотите - т.е. ново подаване на декларации, в които ще трябва да се опишат всички характеристики на имотите. Е, едва ли алуминиевата дограма ще попада вече в графата за луксозни подобрения, както беше преди 20 години при първото подаване на имотните декларации. Не е ясно засега как ще се отразява стойността на жилището и дали ще се изисква при покупка продавачът и купувачът да декларират в общината стойността на сделката.

По-висока данъчна оценка означава по-висок данък сгради и по-висок данък при прехвърляне на имущество. Това няма да важи единствено за новопостроени жилищни сгради, защото техните данъчни оценки се доближават до пазарната им цена, т.е. отразяват реалната стойност на имота.

"Не е задължително при увеличение на данъчната оценка да има и увеличение на данъка. Кметовете може да решат да намалят данъчната ставка, за да направят новия налог по-поносим, защото в противен случай може и да не съберат очакваните приходи", смята Силвия Георгиева. В обезлюдяващи се общини може да има и намаляване на ставките, които по закон трябва да бъдат в диапазона от 0.1 до 4.5 промила върху данъчната оценка.

Статистика на сдружението на общините показва, че през тази и миналата година над 80% от местните управи избират единна ставка за облагане от около 2 промила. Много малко са населените места, където се прилагат диференцирани ставки - било то по видове имоти или по райони в рамките на населеното място. През тази година се е запазило и нивото на данъците в сравнение с миналата. От 154 анкетирани общини 136 са оставили ставките без промяна, 11 леко са ги увеличили, а 2 общини са ги намалили. "Само две общини са на тавана от 4.5 промила. Това са малки общини и причината е, че по този начин те компенсират прекалено ниските данъчни основи на жилищата на тяхната територия", казва Силвия Георгиева.

Но за сметка на това при данък сделки (данъкът при придобиване на имущество) 44 общини са избрали максималната ставка от 3 промила, като и в този случай целта е да се компенсират прекалено ниските данъчни оценки на имотите.

Друго предложение на кметовете е Законът за местните данъци и такси да им даде право на всеки две или повече години да актуализират данъчните оценки на имотите. "Искаме общините да могат сами да го правят в зависимост от пазара, промените в градската среда, подобренията, които общината е направила в даден район. Тогава няма да има такива големи дисбаланси между пазарните стойности и данъчните оценки", посочва Георгиева.
 .
23
5763
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
09 Април 2018 19:33
След срива на цените след 2008 г. в централните зони на големите градове, за някои имоти се получава данъчната оценка да е по-ниска от реалните сделки.
Дали в такива случаи ще намалят данъчните оценки?
Да не говорим, че остаряването на имота почти не се отразява в данъчната оценка, обаче при реални сделки цената си пада чувствително и пак се оказва под данъчната.
09 Април 2018 19:51
А в следващата информация се твърди, че "данъци и осигуровки няма да се вдигат"...
----
Блогът на Генек
09 Април 2018 20:00
Промяна на методиката за изчисляване на данъчната оценка ще наложи да се подават нови декларации за жилищата

Дебили&ъм до дупка. Ще тормозят милиони за кефа на стотици.
09 Април 2018 21:02
който не скача е червен
09 Април 2018 21:03
mick ще черпи.
09 Април 2018 21:17
...предлагам, който не си подаде нова декларация на имота да бъде наказан с конфискация на имота в полза на общината...за да може идиотизма да е пълен...
09 Април 2018 21:27
wreckage09 Април 2018 21:03
mick ще черпи.


И аз си помислих същото. Макар, че със сигурност пак няма да е доволен.
09 Април 2018 21:46
какво да черпя при положение, че пак ще завъртят нещата така, че богатитите да плащат малко и да цоцат много.

а че има нужда от адекватен данък. така е.


адекватното облагане е 1% от средната пазарна оценка на имота
09 Април 2018 21:53
Оказах се прав.
10 Април 2018 01:00
Даа, и аз за mick си помислих
10 Април 2018 01:04
Българинът се оказа държеливо същество. Нещо като оная жаба, на която греят водата с по един градус на ден.
10 Април 2018 07:37
Вдигането на данъчните оценки ще доведе и до вдигане на такса "смет", която отдавна трябваше да се изчислява по друг начин...
10 Април 2018 07:56
Аз да питам знаещите - каква част от туй, дето го земат бирниците, отива в районните кметства на големите общини. Като тази например на София, дето има намсиколко района, а парсата се събира от Йорданка Ф и тя ги разпределя както си иска. Демек чатал на врата на техните и суджук на наште. Тъй се прави полИтика. В Тутраканската селищна система нямат проблем
10 Април 2018 08:27
Селата в момента имат само по една леко асфалтирана улица..с много дупки. а пък градовете.. без най-големите четири.. се разпадат.. улиците са дупка до дупка кръпка до кръпка. за вичко се чака на помощи - от държавата или ес.

демкрация.. всичко се прави с чужди пари.
10 Април 2018 08:36
се получава данъчната оценка да е по-ниска от реалните сделки.

май обратното.....миналата есен имах случай имот със данъчна оценка 88лв се продаде за 56лв а преди това 7год си търсеше купувач....щом държавата определя цената да даде опция (задължение) да купи сама обекта а след това да го реализира с печалба (по пазарни цени) и разликата да влезе в бюджета.....и агнето...и..
10 Април 2018 09:00
Аман, бе, докога с тая мантра за ПазарЯ регулатор на Сичките неща.
А като си си купил имот преди 20 примерно години на тиха улица, а сега пътят Лондон-Калкута минава под носа ти с решение на общината, тя ще ти приспадне ли от данъка, задето те кара да дишаш неистово мръсно нещо, все още наричано "въздух"? Или защото впоследствие е разрешила на някоя мутра да си направи заведение в съседство и никой в квартала не може да спи от гюрултията?
10 Април 2018 09:50
И защо ще се подават НОВИ данъчни декларации ? Каква нова информация ще извлече Общината от факта, че апартаментът, в който живея, е купен през 1971г от мама и тати за 8000лв тогавашни пари?
10 Април 2018 10:13
аква нова информация ще извлече Общината от факта, че апартаментът, в който живея, е купен през 1971г от мама и тати за 8000лв тогавашни пари?

Моят - през 1959 за 17 000. Но може пък да си е надраснал квадратурата междувременно, пък аз да не съм забелязала, или тухлите четворки да са мутирали. Знам ли какво седи в кухините на най-горните части на телата на българските управляващи.
10 Април 2018 10:49
SvSophia
10 Април 2018 10:13

Просто в момента сигурно струва 170 хиляди/дали лева или евра не е ясно /... и разходите които прави/или по-точно би трябвало да прави/ общината за поддръжка на инфраструктурата и те по една случайност са се вдигнали с толкова.

10 Април 2018 12:41
Просто в момента сигурно струва 170 хиляди/дали лева или евра не е ясно

Не смешите мои тапочки - Бургас е пълен с табели "продава се". Че имотната мафия изкуствено завишава цени, е проблем на пазарЯ, каквото и да означава това в България в момента.
10 Април 2018 12:52
Сдружението на общините вече е започнало обсъждания с финансовото министерство под натиска на министерството. А общините се натискат, защото ще се вдигне такса смет. Защото знаят, че пак таксата ще се определя на база данъчна оценка. Пет пъти поне сменят датите за въвеждане на справедлива такса смет! Парите от данъците отиват в държавата, а после тя ги разпределя. Изключвайки София и още 4-5 града/знае се кои/, навсякъде продажната цена е по-ниска от данъчната. Нима ще я намалят тогава? Никога! И защо не се казва/поне от кумова срама/, как ще разпределят данъка. Или както винаги, повечето за София, а другите ще духат супата.
10 Април 2018 13:00
... и разходите които прави/или по-точно би трябвало да прави/ общината за поддръжка на инфраструктурата и те по една случайност са се вдигнали с толкова.


За разходите не е сигурно дали са вдиганали толкова, но краденето със сигурност. Забележката "...по-точно би трябвало да прави/ общината"

е съвсем на място.

За доста хора и сега таксите и данъците не са малки, а алтернативата е слабо казано неприемлива.


10 Април 2018 16:28
Моят - през 1959 за 17 000. Но може пък да си е надраснал квадратурата междувременно, пък аз да не съм забелязала, или тухлите четворки да са мутирали. Знам ли какво седи в кухините на най-горните части на телата на българските управляващи.

Не сте му сменяли дограма, не сте го санирали, инфраструктурата наоколо не се е променила, а неселено място не е нарастнало?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД