:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 352
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кан 2018 - загадки и интриги

снимка: епа/бгнес
Плакатът на 71-ия фестивал.
В обявената миналата седмица информация за предстоящото издание (8-19 май) направи впечатление редуцираният брой на филмите: 18 в основната състезателна и 15 във втората, "Особен поглед" (при традиционно участващи по двайсетина и повече). И в другите секции на т.нар официална програма бройките са минимализирани.

Не, не е поради обективен недостиг на нови филми; селекционерите са изгледали 1906 единици. Както обикновено, и сега този фестивал решава някакъв свой сложен алгоритъм, трудно пробиваем с невъоръжено око. Добре осведомените обаче подсказват, че съзнателно са оставени опции за попълване, тъй като някои от любимците (Терънс Малик, Майк Лий, Ксавие Долан, Карлос Рейгадас и др.) все още завършват филмите си. При евентуалното им включване звездните режисьорски имена ще се умножат, както и филмите с потенциални качества за "Златна палма". Миналата година в последния момент бе приобщен шведският "Квадратът", а накрая и увенчан.

През 70-те години на ХХ век Кан води преговори с Москва, за да му достави шедьовъра на Тарковски "Андрей Рубльов"; през 1997-а френското Министерство на външните работи издейства от Техеран Аббас Киаростами и "Вкус на череша". Едва ли е проста случайност, че сега, но вече едновременно, са изпратени писма до правителствата в същите столици: за намиращия се под домашен арест Кирил Серебренников, чийто филм "Лято" разказва за началото на рока в СССР; и за лишения по политически причини от правото да напуска страната Джафар Панахи ("Три лица"). Ръководството на фестивала счита, че с този жест потвърждава принципа му да е "форум на свободата и творчеството".

С девиза "Всичко, което е различно от фестивала, го обогатява" м.г. Кан включи филми на Нетфликс, предназначени за домашно гледане, и епизоди от сериали. Сега разпространителите по-строго напомниха за съществуването във Франция на закон, според който състезаващите се на "Кроазет" филми задължително след това минават през кинозалите на страната. Обиден, Нетфликс се отказа от участие, но това сякаш по-малко разбуни духовете от забраната да се правят селфита на ритуалната Червена стълба.

Досега прожекциите за журналисти предшестваха галапремиерите; това водеше до случаи, при които във вечерните издания на големите европейски вестници се появяваха предварителни отрицателни рецензии. Тази година е въведен ред, предотвратяващ тази опасност.

Новостите в организацията на 71-вия фестивал са много. Но в подготовката му има и нещо стабилно, хармонично. Свързано е с избора на председателите на журитата: при "голямото" е холивудската звезда от австралийски произход Кейт Бланшет (два "Оскара", актвистка на движението срещу сексуалното насилие). За да не наклонят нещата по посока на феминизма, в "Особен поглед" пък ръководството е поверено на актьор с осезаемо мъжко присъствие - пуерториканеца Бенисио дел Торо (награда в Кан за ролята на Че и "Оскар"за поддържаща роля). Остроумно, нали? И по кански елегантно.
1437
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД