:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Мутантът, който яде пластмаса

Планетата ни не е чак толкова голяма, че да си позволим да растат планините от пластмаса.
Съвсем случайно учени откриха мутирал ензим, който разгражда пластмасови бутилки. Откритието може да помогне за справяне с глобалната криза от замърсяването с пластмасови изделия, ако всичко се потвърди, за пръв път ще има пълно рециклиране на пластмасовите изделия.

Всъщност историята е още по-интересна - преди две години японците откриват първата бактерия, която естествено е еволюирала и може да резорбира пластмаса. Откритието е станало там, където му е мястото - в депо за боклук в Япония.

След това международен екип изолирал ензима в бактерията, който е отговорен за това - за да види как се развива. После тестовете показали, че учените несъзнателно са направили молекулата още по-добра в разлагането на PET (полиетилен терефталат) пластмасите, които се използват за производството на бутилките за безалкохолни напитки. Т.е. учените несъзнателно подобрили бактерията.

"Това, което всъщност се случи, е, че подобрихме ензима, което е малко шокиращо - казва професор Джон Макгиън от университета в Портсмут, Великобритания, който оглавява проучването. - Това е чудесно и истинско откритие."

На мутиралия ензим му трябват няколко дни, за да започне да разгражда пластмасата - много по-бързо от вековете, необходими в океаните", добавя ученият. Изследователите са оптимисти, че това може да се случи в гигантски мащаб, а не само лабораторно.

"Това, на което се надяваме, е да се възползваме от този ензим и да върнем пластмасата обратно в нейните оригинални компоненти", казва Макгиън. "Това означава и още нещо - че няма да се налага да извличаме повече петрол за този процес", съобщи Guardian.

2
1548
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
30 Април 2018 21:09
Съвсем случайно учени откриха мутирал ензим, който разгражда пластмасови бутилки.

Мутирал ензим?!
01 Май 2018 20:56
Съвсем нормално понятие е мутиралият ензим.

Вероятно е нов вариант на ензим, който е разграждал нещо друго, близко по структура
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД