:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 46
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Законът за БУЛСТАТ се променя, защото не бил ясен за чиновниците

Държавните институции вече няма да карат гражданите и бизнеса да представят хартиено удостоверение за вписани в регистъра БУЛСТАТ обстоятелства. Документът ще се изисква служебно по електронен път. Това съобщи вчера правителствената пресслужба, след като на заседанието на кабинета бяха обсъдени промени в Закона за БУЛСТАТ. Причина за промяната е, че досегашният текст бил неясен за чиновниците.

Новината идва почти две години откакто в същия този закон бе създадена правната възможност заявленията за регистриране по БУЛСТАТ да се подават електронно, а за всяко регистрирано лице да се води електронно досие с всички документи, въз основа на които е извършена регистрацията му. В резултат от тези промени през 2016 г. достъпът до електронния регистър БУЛСТАТ стана публичен и безплатен на страницата на регистъра http://bulstat.registryagency.bg/ . Там могат да се правят справки през интернет за вписаните обстоятелства относно регистрираните субекти.

Тогава именно с намерението да се намали административната тежест за гражданите бе въведено задължение всички държавни институции и общини, нотариуси, съдебни изпълнители, банки и възложители на обществени поръчки да проверяват служебно вписаните обстоятелства на конкретното лице. Дори бе определена глоба от 100 до 500 лв., ако някой изисква писмени справки или удостоверения от регистрираните субекти или изисква потребителите да доказват обстоятелства, вписани в регистъра БУЛСТАТ.

Държавната и общинската администрация обаче не са се съобразили с всички тези регламенти. Причината е, че не било ясно разписано какво точно е справка и какво - удостоверение. Затова сега се налагала нова закона промяна, за да може улеснението за гражданите и бизнеса най-после да заработи.

БУЛСТАТ е основният регистър в България, който останалите административни регистри и информационни системи използват за идентификация на всички български и чуждестранни физически и юридически лица със стопанска дейност у нас, които не са търговци. Българските търговски дружества, едноличните търговци и кооперациите подлежат на вписване в Търговския регистър.



1328
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД