:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 94
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Банки вече дават ипотечни заеми с лихва под 3%

Цените на имотите ще се качват още, но до две години ръстът ще спре
.
Лихвите по ипотечните кредити падат до рекордно ниски нива. Няколко банки вече предлагат ипотеки с лихва под 3%. Така например банка "Пиреос" предлага за първите 25 месеца лихва 2.25% и 3.25% за останалия срок до 25 години. ПИБ през април свали лихвата от 3.50 на 3%, ако кредитополучателят има добра банкова история, получава заплатата си по разплащателна сметка в банката, ползва кредитна карта на същата банка плюс няколко други услуги в пакет. Токуда банк обяви промоция до 30 юни за ипотечни кредити с лихва от 2.6% за жилища в няколко града - София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. Ипотеките при повечето банки от няколко месеца се движат между 4 и 3%, с което България вече се доближава до средните нива, на които западноевропейците изплащат ипотеките си.

В същото време кредитни консултанти алармират, че все повече българи теглят ипотечни кредити на ръба на финансовите си възможности. Изкушението е провокирано от няколко фактора освен ниските лихви. Един от тях е отрицателната доходност по спестяванията заради нулевите лихви, големите такси и инфлацията. "По-важната причина обаче е, че пазарът на имоти беше замръзнал няколко години от кризата през 2008 до 2015 г. През това време българите отлагаха желанието си за собствен дом или за по-голямо и по-хубаво жилище и сега, когато виждат, че имотният пазар се възстановява, започнаха да купуват. Така вече 3 години този пазар расте", коментира наскоро пред БНР кредитният консултант Тихомир Тошев.

Той обаче предупреждава, че трябва много да се внимава. "Това е най-голямата финансова сделка в живота на човек и ако не е добре премерена, може да доведе до сериозни проблеми. Да не забравяме какво се случи в края на 2008 г. - ръст на безработицата, намаление на доходите и много хора загубиха жилищата си, защото не можеха да обслужват кредита си", припомни Тошев.

Една от големите опасности е покачването на лихвите, което е неминуемо и е въпрос на време. Повечето анализатори очакват това да се случи от средата на 2019 г., но може и по-рано. Ипотечните кредити се теглят за 20-25 години и трябва да гледаме с перспектива за нашите доходи в този период, съветват специалистите.

От Асоциацията на банките в България също на няколко пъти от миналата година насам предупреждават потребителите, че "невинаги ще бъде лято" и скоро ще има поскъпване на кредитите заради политиката на ЕЦБ. Управителят на БНБ Димитър Радев пък предупреди наскоро банките да са с повишено внимание при кредитирането. Съветите му бяха банкерите да не занижават кредитните стандарти и изисквания, като предлагат по-облекчени условия за клиентите в опит да правят по-големи портфейли. Радев припомня, че лоши кредити се правят в добри времена.

Европейската комисия предупреди преди време няколко страни в ЕС, сред които и България, за притеснително бързо нарастване на цените на имотите през последните години. Ръстът на цените на недвижимите имоти у нас през 2017 г. бе средно с 8%, като подобен ръст се очаква и за тази година, посочиха представители на агенциите за недвижими имоти на провелата се преди ден конференция "Шумът на парите". Според тях обаче все още не сме в условията на имотен балон, тъй като в момента има голямо търсене, а предлагането е ограничено, което позволявало цените да растат. Прогнозите са, че до една-две години пазарът ще се успокои заради многото издадени разрешителни за строеж. Те ще доведат до задържане на цените, а в някои градове и райони дори ще има спад.

"В момента особено силно се развива пазарът на имоти на зелено, дори тъмнозелено - повечето проектите се разпродават още преди да бъде издадено разрешително за строеж", посочи Антон Андонов, директор на "ЕРА България". Банките, които активно подкрепят пазара на имоти, обаче са предпазливи да влязат на пазара на зелено, както беше преди кризата, когато покупки се финансираха от самото начало на строителството. В момента банките се включват след Акт 14, а някои и след Акт 15. В повечето случаи те финансират 90% от цената на жилището.

"Все повече хора избират да финансират покупката на недвижим имот чрез потребителски кредит", посочи Екатерина Кирилова, главен търговски директор на "УниКредит Консюмър Файненсинг". Причините според нея са относително ниските цени на имотите у нас на фона на съседните страни и облекчената процедура по теглене на потребителски заеми за сметка на по-сложния процес при ипотечните кредити.

Според Кирилова вече е достигнат санитарният минимум на лихвите, особено по потребителските кредити, където няма обезпечения. Само за последните 12 месеца спадът е с повече от 0.50 базисни пункта. Оттук нататък вече не е желателно да се слиза надолу, до края на тази година ще има задържане, след което може да се очаква леко покачване. Участници във форума посочиха, че вече се забелязва увеличение - при доларовите лихви и при депозитите.



ПОЛЕЗНО

Когато купувате имот на зелено, търсете доказани на пазара фирми, с повече от няколко сгради, съветват експертите. Настоявайте плащанията да бъдат на части според построяването на сградата - не давайте големи суми в самото начало. Добре е по-голяма част от плащанията да бъдат след Акт 15 или след въвеждане в експлоатация на жилището. Искайте схема на разплащане, която максимално ще ви защити. Внимавайте при формирането на месечната вноска, защото много банки предлагат по-ниски фиксирани суми през първите една-две години, след което те скачат и може да се окажат проблем.







1425
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД