:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 363
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И парното е на път да поскъпне от юли

Топлофикациите в Пловдив, София и Плевен са натрупали най-големи загуби
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Поскъпването на парното - макар и минимално, отново ще бъде одобрено извън сезона и ще се усети с първите сметки в началото на зимата.
Парното в София, Плевен, Бургас и Варна е на път да поскъпне от 1 юли. Увеличението е заложено в работен доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на база на който регулаторът ще вземе окончателното си решение в края на юни. Не е ясно дали в изчисленията е влязло и поисканото от "Булгаргаз" поскъпване на природния газ от около 16%. Ако то бъде одобрено от регулатора, цените ще трябва да се преизчислят нагоре още веднъж.

Както в. "Сега" писа, в друг свой доклад КЕВР оряза исканията на ЕРП-тата за драстично вдигане на цената на тока и залага минимално увеличение от под 2%. То също подлежи на преразглеждане в зависимост от одобрената крайна цена на природния газ.

Сега експертите предлагат парното в София да поскъпне от 79.98 лева за мегаватчас на 81.13 лева. В Плевен повишението ще е с около 4 лева до 70.75 лв. Сходно е и повишението в Бургас - от 57.66 на 62.23 лева за мегаватчас. Макар и минимално, увеличение ще има и във Варна. Предвижда се то да бъде от 79.89 лв. на 80.21 лв. за същото количество енергия. Скромно поевтиняване на парното ще има във Враца, където цената е намалена с 3 стотинки до 75.47 лева. Във Велико Търново понижението е от 86.81 на 86.56 лева, а в Пловдив - от 82.91 на 79.41 лева за мегаватчас.

В доклада на работната група към КЕВР се разглеждат и финансите на отделните топлофикации. Оказва се, че седем от дружествата са завършили миналата година на загуба. Най-зле с финансите е парното в Пловдив, където "ЕВН България Топлофикация" отчита загуба от 36.7 млн. лв. Следва столичната "Топлофикация", която е на минус от 34.8 млн. лв. при отрицателен резултат от 40.8 млн. лв. през 2016 г. В Плевен парното е на загуба от 5.8 млн. лв. Следват дружествата в Перник (-2 млн. лв.), Разград (- 1.3 млн. лв.), Габрово (- 618 хил. лв), Велико Търново (- 571 хил. лв.).

Загубата на столичната "Топлофикация" не е изненада - компанията отдавна страда от сериозни проблеми и тъкмо това бе една от причините преди десетина година тя да бъде прехвърлена на общината. Идеята бе така дружеството поне отчасти да успее да се стабилизира.

На обратния полюс са топлофикациите в други пет града. За миналата година на печалба е парното в Сливен (7.37 млн. лв.), Русе (4.43 млн. лв.), Враца (618 хил. лв.), Варна (170 хил. лв.) и Бургас (120 хил. лв).

Ако КЕВР приеме работния доклад на експертите си, това ще бъде поредното поскъпване на топлото. От началото на годината то бе увеличено на два пъти - от януари (с 2.75%) и от април (с 2.6%). Най-драстичното повишение от последните години обаче бе през април 2017 г., когато заради скока на газа цената на парното бе повишена средно с 22%. Тогава се наложи увеличение и при тока и топлата вода.
1
836
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
30 Май 2018 11:08
Ами май е очевидно: в градовете с масово парно загубите са най- големи. Я вижте Варна, където абонатите от години са около 10 хиляди и не нарастват - топлофикацията е частна и все е на печалба, макар и малка. Нейното съществуване обаче няма никакво значение за града.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД