:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 308
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бизнесът пак започва да търси икономисти

Най-голям глад има за машинни оператори, продавач-консултанти и готвачи, смята Агенцията по заетостта
Завършилите висше образование по икономика или администрация и управление, отново ще се търсят от бизнеса. Това е една от големите изненади в първото проучване на Агенцията по заетостта за потребностите от работна сила, проведено у нас преди два месеца. Според него както сега, така и в средносрочна перспектива, работодателите ще търсят средно- и висококвалифициран персонал. "Потребности от икономисти, инженери, машинни оператори, продавачи, готвачи ще има през следващите 6 месеца, и след 5 години", се казва в проучването.
То е реализирано съвместно с Комисиите по заетост към Областните съвети за развитие. В него са участвали 5012 работодатели, попълвали са он-лайн въпросници, 89% от които са от частния сектор. Повече от предприятията са малки, с до 10 души персонал.
В последните години "икономиката" бе обявена за не особено перспективна специалност - в нея учат най-много студенти, а реализацията на придобитото от тях висше образование според рейтинга на университетите е едва 39%. Заради излишъка на икономисти правителството започна постепенно да орязва държавно субсидираните места за това направление, като от 2015 г. до сега намалението е близо 50%. По специалността администрация и управление пък спадът според МОН в броя на студентите е близо 60%. Противно на държавната политика обаче анкетите на работодателите очертават съвсем противоположна тенденция.
Според проучването 1771 работодатели, или 35.3%, нямат незаети работни места. В краткосрочен план обаче, през следващите 6 месеца, нужда от нов персонал ще имат 3057 работодатели, или 61%. "От специалистите с висше образование най-често ще се търсят завършилите икономика, администрация и управление, машинно инженерство, електротехника, електроника и автоматика, туризъм", сочат резултатите от изследването на АЗ.
Проучването потвърждава тенденцията за търсене на повече хора с професионално образование, отколкото на висшисти. Общо 2908 работодатели, или 58% от анкетираните, са посочили, че не им достигат специалисти със средно образование и квалификация. Най-търсените са от сферата на стопанското управление и административните дейности, следвани от онези, необходими за индустриалните дейности, архитектурата и строителството. Туризмът, хотелиерството и ресторантьорството са на 4-то място по заявено търсене на средни специалисти.
Конкретните професии, които бизнесът ще търси през следващите 6 месеца, най-често са машинен оператор (1526 лица са заявили интерес към такива специалисти), продавач-консултант (1207), готвач (870), сервитьор-барман (811), строител (781), шивач (644), оператор в производството на облекло, електротехник, заварчик, камериер. "Търсеният брой кадри по въпросните 10 професии, заедно със заявения по следващите 5 (професии - бе.ред.) - икономист, оперативен счетоводител, машинен техник, строител-монтажник, машинен монтьор и озеленител, формира половината от общия брой търсени лица по предложените в анкетата 77 професии", отбелязват от АЗ.
Оттам отчитат и глад за работници без специална квалификация. Най-често се търсят общи работници, куриери, носачи, работници в преработващата промишленост и помощници при приготвянето на храни.

СРЕДНОСРОЧНО
Пилотното проучване на потребностите от работна сила на АЗ очертава и в средносрочен план (след 3-5 г.) нуждата от продавачи, шивачи, машинни оператори, сервитьори, готвачи, шофьори, техници, както и за висшисти с педагогическа, икономическа, медицинска, административна или IT професия.

МОТИВАЦИЯ
Учудващо опитът и познанията на кандидатите за работа се оказват по-маловажни от мотивацията им, показва проучването. Бизнесът предпочита кандидатите да притежават набор от знания, умения, професионални и лични качества, включващ най-често "мотивация и отговорност към работата, независимо от наличието на опит или компетенции". Този отговор е посочен от 97% от работодателите, а горе-долу същият брой - 96.5% от тях - искат бъдещите им служители да са с "позитивни личностни качества". Повече от половината работодатели (53.4%) считат, че е важен "предходният опит в осъществяваната дейност". Близо 1/3 от анкетираните споделят, че за тях е важно наличието на начални компютърни умения, способности за усвояване и прилагане на нови знания, както и поведение и умения за ефективно общуване, междуличностни отношения и социален живот. Само 32.4% от работодателите посочват като необходима дигиталната компетентност.




22
3968
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
01 Юни 2018 17:29
01 Юни 2018 18:05
В него са участвали 5012 работодатели . . . Повече от предприятията са малки, с до 10 души персонал.


Доколкото знам, малките предприятия нямат счетоводител на щат. Работят със счетоводни къщи.
Що са "огладнели" за икономисти тогава?
01 Юни 2018 18:21
Доколкото знам, малките предприятия нямат счетоводител на щат. Работят със счетоводни къщи.
Що са "огладнели" за икономисти тогава?


Икономист всъщност е много общо казано - в България често всички завършили бизнес ориентирана специалност попадат под най-общото понятие икономисти.

А иначе защо са търсени "икономистите" - те най-често са завършили бизнес администрация или някаква обща икономика и са учили доста неща - икономика, финанси, счетоводство, маркетинг, човешки ресурси и т.н. Това ги прави доста поливалентни служители.

Апропо, икономист е мръсна дума само в България. В чужбина това е трудна и уважавана специалност. Само че тук икономика се преподава (некачествено) във всеки долнопробен университет с гръмко име, който има интерес просто да има възможно най-много студенти.

01 Юни 2018 20:16
Толкова познато ми се стори писанието ...
31 Май 2018 16:30
58% от бизнеса търси специалисти със средно образование

Работодателите предпочитат най-вече мотивираните кандидати, независимо от опита
Българските работодатели ще продължат да търсят средно- и висококвалифициран персонал. Потребности от икономисти, инженери, машинни оператори, продавачи, готвачи ще има през следващите 6 месеца и след 5 години – това е един от резултатите от първото проучване на Агенцията по заетостта за потребностите от работна сила, проведено на територията на 28-те области в страната ни, съобщиха от АЗ.
http://www.segabg.com/article.php?sid=2018053100019985035
Както се казва, намерете разликата!
01 Юни 2018 21:31
Завършилите висше образование по икономика или администрация и управление, отново ще се търсят от бизнеса. Това е една от големите изненади в първото проучване на Агенцията по заетостта за потребностите от работна сила

трябва да си много посредствен, да не кажа друго, за да твърдиш горното и да се казваш Агенция ала-бала
ами агенцийо, тези хора нали за туй са завършили тези специалности и за туй ги е имало тези специалности, защото се е знаело че ще търсят бе.
01 Юни 2018 21:48
От догодина като КЗЛД започне да пляска през ръцете, ще има глад и за експерти по GDPR
01 Юни 2018 22:23
Както се казва - инженер мениджър може да стане но от мениджър-икономист инженер - никога...
Макар че трябва да призная училите мениджмънт имат по-добри софт-скиллс от масата инженери...
Удава им се да лялят и омайват аудиторията - хеле пък ако има и някоя шарена презентацийка на Пауър-пойнт(надали правена от тях но все пак) -
тогава вече са като риба в масло...
А горната статия е същата като тази преди 1-2 месеца само са поразбутали малко словореда и параграфите и са извели бомбастичнтоо - търсят се икономисти вече...
А че е пак изсмукана от пръстите е повече от ясно.
Апропо -това машинни оператори как да го разбираме?
Оператори на CNC-та стругове фрези или на поточни линии?
01 Юни 2018 22:32
Оператори на CNC-та стругове фрези или на поточни линии?

Например на това:
Натисни тук
01 Юни 2018 23:06
Както се казва - инженер мениджър може да стане но от мениджър-икономист инженер - никога...

и кво като се казва, ще преквалифицираш колкото требе инженери на икономисти ли?
То как се казва и боклукчия секи може да стане, ама без боклукчии на теб ще ти умре инженерството на втората седмица
01 Юни 2018 23:27
и готвачи,
Нали имаше некъв наш учен ли какъв беше, на една скорошна конференция каза, че след десет години няма да я има професията готвач.
01 Юни 2018 23:41
Само не мога да разбера, как така уж има излишък на илономисти, пък продължават да се търсят... Тука закона за търсенето и предлагането ми се сърува лееко нарушен А дали некое икономическо ВУЗче да не е отделио от последен къшей хлаяб за малко рвкламка с тази статийка?? М???
01 Юни 2018 23:46
не мога да разбера, как така уж има излишък на илономисти, пък продължават да се търсят...
Дали не е защото повечето не стават?
02 Юни 2018 08:57
Конкретните професии, които бизнесът ще търси през следващите 6 месеца, най-често са машинен оператор

Изключително конкретно! Може ли някой, със свои думи да ми обясни, какво значи това. Пък, ако мненията на двама души съвпаднат - черпя!
02 Юни 2018 12:27
А защо проучването не е по бюрата по труда?
Колко струва на държавата това фалшиво проучване на нищото?
02 Юни 2018 12:45
Бюрата по труда са към Агенцията по заетостта.
02 Юни 2018 14:12
Дали не е защото повечето не стават?

Компетентни ( и трудолюбиви) счетоводители, специалисти по човешки ресурси, всякакви експерти от ''средния'' мениджмънт, годни да се справят освен с конкретните си задачи и с безбройните изисквания на държавни и общински институции наистина трудно се намират. Ако умеят и да работят в екип и са лоялни към работодателя си са ценени, кътани и нерядко примамвани през последните години от конкурентни фирми с по-добри условия.
02 Юни 2018 14:21

Конкретните професии, които бизнесът ще търси през следващите 6 месеца, най-често са машинен оператор
Изключително конкретно! Може ли някой, със свои думи да ми обясни, какво значи това.
оператор на машина
02 Юни 2018 15:49
оператор на машина е обратното на оператор на механичен уред. В първия случай работиш с прахосмукачка, във втория с метла
02 Юни 2018 18:15
Бюрата по труда са към Агенцията по заетостта.

Е, и?
Слекс пропуснал си да напишеш, че водата е мокра.
02 Юни 2018 21:38
Защо смяташ, че проучване "по бюрата по труда" ще даде нещо по-различно и как точно си го представяш? И ако резултатите са различни, защо смяташ, че ще бъдат по-надеждни?
03 Юни 2018 17:25
Изключително конкретно! Може ли някой, със свои думи да ми обясни, какво значи това.


Има едно нещо - викат му национална класификация на професиите и длъжностите. Има я на сайта на НСИ.
Интересно четиво, в него ще намериш и отговора, който е неприятен - мързел я на чиновниците обобщавали данните, я на журналистите.
Понеже професиите са наименовани "машинен оператор, металорежещи машини", "машинен оператор, производство на часовници" ... някой е спрял до запетайката.
И такава ще е и държавната поръчка, може би, до запетайката.
03 Юни 2018 17:44
Какви спомени предизвика това горното.Преди 12 години дъщеря ми се насочваше/определяше приоритетите си/.Казах и -За всякакво образование съм готов да плащам,но не и за икономическо.Аз съм икономист.С извинение.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД