:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 358
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Полският авангард е с изложба в София

Kaролина Здунек из цикъла Hommage a Krasinski
Koлекция II на полската галерия "Арсенал-Бялисток", създадена през 1990 г., е изложена от днес в Музея за съвременно изкуство - Софийски арсенал. В периода 2005-2016 г. сбирката, която у нас е изложена под заглавието "Авангард - HOMMAGE", е попълвана със съвместните усилия на галерията и Подлаското сдружение за изящни изкуства в рамките на програмата "Знаци на времето". Изложбата представя най-важните явления в полското изкуство и отразява промените в културата след периода на трансформация. Представени са творби и видеа на 15 известни съвременни творци, сред които Пьотър Босацки, Рафал Буйновски, Ярослав Козакевич, Норман Лето и Збигнев Либера. До 22 юли в залите на музея могат да се видят и произведения на Пьотър Лакоми, Анна Молска, Йоанна Малиновска, Даниел Малоне и др. Според Моника Шевчик, директор на галерия "Арсенал-Бялисток" и куратор на изложбата, най-интересен е въпросът по какъв начин съвременните артисти асимилират и претворяват опита на авангарда и дали съзнателно посягат към неговите инструменти; дали той е бил вдъхновение за тях, дали е повлиял върху формирането на техния начин на изразяване. "В Полша 2017-а бе обявена за Година на полския авангард - казва тя. - Това ни накара да се замислим не само за формата на авангарда от 1920-те или на неоавангарда от 1960-те в Полша, но и за състоянието на изследванията на тези явления и значението им за нас днес. Тук ние не посягаме към целия спектър на полското изкуство, а само към малък фрагмент от една колекция, но дори и тази малка частица потвърждава основателността на задаваните въпроси".

Изложбата се организира съвместно с Полския институт в София и е по случай 100-годишнината от възстановяването на независимостта на Полша.

 Ева Партум, Hommage a Kazimierz Malewicz
1107
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД