:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 260
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България твърдо ще иска затваряне на външните граници на ЕС

Центровете за бежанци трябва да са в Либия, Йордания, Турция, смята премиерът Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС
Германският канцлер Ангела Меркел не споделя идеите на българския премиер Бойко Борисов за справяне с бежанската криза
България ще настоява за незабавно затваряне на външните граници на ЕС на извънредната среща за бежанската криза, която ще се проведе на 28 юни.

"Винаги съм призовавал за незабавно спиране и затваряне на външните граници на целия ЕС. На КПП-тата да се допускат само лица, бягащи от войната. Войната, която ние в нашите съюзи - дали с причина, дали не, дали за да сваляме диктаторски режими, дали не, но пряко сме участвали и трябва да си платим за това. Плащането става обаче в центрове извън ЕС - в Либия, в Йордания, в Турция и затова споразумението с Турция трябва да работи, в противен случай за България има риск. Тук позицията ни е национално отговорна и на всички е ясна. Преди години, на всички съвети, за което има и протоколи, аз съм държал винаги една и съща позиция. Предупреждавал съм колегите, че ще стигнем и до днеска. Те тогава ми обясняваха, не вярваха, хуманността на Европа на първо място и т.н. То безспорно Европа е най-хуманната в това отношение. Ако си спомняте, за първи път аз казах, че трябва да направим центрове за убежище и сигурност извън територията на ЕС, в близост до конфликтите. Една част от колегите ме обвиниха, че това било в полза на Турция, било в полза на тези, които се бият в Сирия. Да, но в Йордания има 2 милиона бежанци и те не са в Европа, ние плащаме за това - ЕС. Първа точка на това, което винаги съм защитавал, е незабавно спиране, затваряне на външните граници на целия ЕС. Той не е само Гърция, България и Италия, той е и Испания, а и от север влизат. Да се инвестира колкото трябва в кораби, граничари, "Фронтекс", ако трябва да се направи обща гранична полиция, но тя самата дума бежанска вълна значи вълна. Всички имаме опит напоследък с наводненията и знаем, че първо трябва да се спре вълната, а след това трябва да се разчиства, да се ремонтира, да се оказва необходимите помощи на бедстващите. Същото в момента представлява Европа", каза премиерът.

Борисов традиционно направи и историко-международен анализ на ситуацията.

"Ние не сме участвали в нито една война. В Сирия се бият и турци, и руснаци, и американци, французи, англичани и когато мяташ ракети, били те умни и красиви, или не толкова, когато по новините виждаме сградите в Сирия как изглеждат - то няма цяла сграда, няма детски градини, няма училища, няма нищо, но то е същото и в Ирак. Да, минаха 15 години Тони Блеър се извини, но това не възстанови Ирак и няма да го възстанови. Същото е в Афганистан, да не говорим за Либия. Износът на демокрация, която направихме ние като част от НАТО и ЕС, се оказа пълен провал. Затова дипломацията се провали и аз лични очаквам юли месец на тази среща между Тръмп и Путин най-сетне да се сложи край на тази война в Сирия", продължи Борисов.

Борисов дойде в парламента, за да отговори на обвиненията на БСП, че с политиката си страната ни заменя сънародниците си, които гони в чужбина, с бежанци. Декларацията на социалистите предизвика скандал и безредици, заради който заседанието на парламента бе временно прекъснато.

"Какви са възможностите за решение и как ще запазим националният интерес на България? Засега публично е оповестено едно решение да се подпишат двустранни споразумения с България, Гърция, а то е пари срещу приемане на мигранти. Това е въпросът на въпросите. С какво решение отива премиерът на България на тази среща? Има ли решение на Министерския съвет. Уважаеми коалиционни партньори, Вас някой пита ли Ви? Някой изобщо в залата знае ли г-н Борисов какво ще заяви на тази среща?", попита Нинова.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който беше в залата, обвини Нинова в спекулации. А лидерът на "Атака" Волен Сидеров я иронизира: "Нинова, много се радвам, когато откривам свои последователи и ученици. Това означава, че школата, която се опитвам да прокарам от години. Ако малко повече неща бяхте прочели от мен, ще видите, че аз казвам причините за тази миграция. Причините са във вашите приятели, много често се срещате с американския посланик".

Нинова поиска да отговори, но депутати от групата на националистите наобиколиха трибуната и се опитаха да й попречат с аргумент, че нямала право на лично обяснение по отношение на декларация. Излязоха и нейни колеги от левицата, които я защитиха и влязоха в спор с патриотите. За да се успокоят страстите, председалестващият заседанието - Явор Нотев от "Атака", обяви 10-минутна почивка.
2
1405
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
23 Юни 2018 00:49
"Какви са възможностите за решение и как ще запазим националният интерес на България? Засега публично е оповестено едно решение да се подпишат двустранни споразумения с България, Гърция, а то е пари срещу приемане на мигранти. Това е въпросът на въпросите. С какво решение отива премиерът на България на тази среща? Има ли решение на Министерския съвет. Уважаеми коалиционни партньори, Вас някой пита ли Ви? Някой изобщо в залата знае ли г-н Борисов какво ще заяви на тази среща?", попита Нинова.

Борисов: "Милиарди да ни дават, няма да приемаме бежанци
Гарантираме границата... "
http://glasove.com/categories/novini/news/borisov-miliardi-da-ni-davat-nyama-da-priemame-bezhanci
Не, не вярваме на премиера - слънчоглед!
23 Юни 2018 20:34
Твърдо, твърдо,колко твърдо? Докато Му нашокат канчето и после "К'вот кажат началниците.".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД