:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,604
Активни 152
Страници 24,238
За един ден 1,302,066

Ревматоидният артрит засяга предимно млади хора

Болестта води до инвалидизиране, ако не се овладее навреме
Много млади хора се оплакват от болки и скованост в ставите. Причината може да е в различни ревматично-ставни заболявания. В такива случаи единствено ранната диагностика може да помогне.

Една от най-разпространените и коварни болести е ревматоидният артрит. Представлява заболяване на съединителната тъкан на опорнодвигателния апарат и е вид автоимунно заболяване. Това е реакция на имунната система на организма срещу собствените белтъци, при което настъпва нарушение в структурата и функциите на засегнатите тъкани и органи.

Според ревматолога доц. д-р Рашо Рашков болните от ревматоиден артрит в България са около 80-100 хиляди души. Засяга предимно млади хора, най-вече жени. Причините не са достатъчно изяснени. Счита се, че сред тях са вируси и бактерии, които предизвикват възпалителен процес в организма. Тогава възниква симетричен оток в ставите.

При ревматоидния артрит се засягат по-често малките стави на ръцете. Характерно е, че при по-голяма част от пациентите заболяването започва постепенно и бавно. По-малко са случаите, в които е с остро начало и обхваща и големите стави - коленните и лакетните, които се засягат най-вече при ревматизъм. Причини за ревматоиден артрит могат да бъдат също инфекции, преумора или простуда.

Признаците са отпадналост, сърцебиене, болният е с повишена телесна температура. Засегнатата става е подута, кожата над нея е топла и зачервена. Движенията са ограничени и болезнени. Отокът трае около осем седмици. Характерно е засилване на болката през втората половина на нощта и сутрешна скованост на ставите.

След първия пристъп болестта стихва и настъпва временно подобрение - ремисия. При ново изостряне се обхващат и други стави, които постепенно се деформират. Ако заболяването не се хване в начален стадий и не се проведе ефикасно лечение, последиците може да са фатални. Според доц. Рашков това може да предизвика трайно инвалидизиране. Затова лечението протича по различни схеми и с различни медикаменти според степента на заболяването на пациента.

Според лекарите е добре болните да спазват определена диета - поне два дни от седмицата менюто да е вегетарианско, а също да не се прекалява със солта и захарта. Ако заболяването е в напреднала фаза, може да доведе до поражения върху вътрешните органи на организма.

Много често хората бъркат ревматоидния артрит с ревматизъм или артроза. Ревматизмът е вид реактивен артрит и се получава от чувствителност на организма и имунната му система към стрептококи, които съдържат мощен антиген. В резултат на имунната реакция антиген - антитяло, настъпва увреждане на съединителната тъкан. Характерно за ревматизма обаче е, че започва остро,а не постепенно. Артрозата пък е износване на ставите и се среща в по-напреднала възраст. Тези заболявания не бива да се смесват.

Ревматоидният артрит не бива да се подценява, защото може да доведе до сериозни последици. Още при първите признаци трябва да се потърси консултация със специалист. Лечението може да бъде ефикасно, ако болестта се овладее навреме и се предпишат правилните медикаменти.

КАРЕ:

Някои видове артрит

Пострептококов реактивен артрит - развива се след стрептококова инфекция и може да бъде един от многото клинични признаци на ревматична болест. Може да засегне ставите на ръцете. Повечето лекари считат, че е вариант на ревматична болест.

Полиартрит - представлява едновременно или последователно възпаление на много стави, причинено от ревматизъм или други заболявания. Може да засегне пет или повече стави едновременно в организма.

Ювенилен идиопатичен артрит - характеризира се със ставно възпаление - оток, болка и ограничение на движенията. "Ювенилен" в случая показва, че първите симптоми започват около 16-годишна възраст. Основните симптоми са висока температура, петнист обрив по кожата, който се наблюдава по време на температурните пикове.
5299
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД