:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 467
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Психолози са скептични за новата болест "игрално разстройство"

Има опасност безопасно поведение да бъде определено като патологично
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Видеоигрите са особено популярни в Китай и Южна Корея.
Наскоро Световната здравна организация обяви пристрастяването към електронни игри за болест, наречена "игрално разстройство". Според психолога Питър Етчълс от университета "Бат Спа" подобно решение създава опасност на бъде патологизирано поведение, което е безвредно за повечето хора.

СЗО обяви за болест състояние, при което основните симптоми включват "нарушен контрол" и най-вече невъзможността човек да спре да играе, съсредоточавайки се върху играта до изключване на всичко останало, игнориране на други интереси и дейности, включително спане и хранене, при което се стига дори до случаи, когато геймъри напускат училище, губят работа и се откъсват от семейството си. Според СЗО симптоматичното поведение трябва да продължи най-малко една година, преди да се счита за опасно нездравословно.

От СЗО допълват, че преди да обявят новата болест, е имало консултации с експерти от цял свят. Данните са, че около 2.5 милиарда души - един на всеки трима по света - играят някаква форма на игра на екрана, особено на мобилни телефони, но от организацията уточняват, че разстройството засяга "малко малцинство", и изрично подчертават, че не всички игри са патологични.

Въпреки това експерти смятат, че макар идеята да се дължи на добри намерения, все още няма достатъчно добри научни методи за правилно диагностициране на пристрастяването към видеоигри. "Това ни поставя на потенциално наклонена плоскост. Обявяваме за патологично едно хоби. Кое ще е следващото - има проучвания върху зависимост от тен, танци, фитнес, но никой не обсъжда те да се обявят за болест", коментира Етчълс. "Не смятам, че трябва да се обаждаме на полицията от морална паника, а точно това се случва в момента", допълни той.

Броят на пристрастените към игрите варира от под 0.5 до 50% от всички играещи, което значи, че има опасност от провал при идентифицирането кой реално има проблем и кой просто се наслаждава да поиграе, мотивира се Етчълс. "Затова има риск от свръхдиагностика, с която ще патологизираме поведение, което е безопасно за много хора", смята психологът.

118
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД