:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

1000 язовира в страната се нуждаят от ремонт

Има кметове с по 40 акта за нарушения при стопанисването на водоемите
От сериозен ремонт имат нужда около 1000 язовира в страната. Това обяви зам.- директорът на Агенцията за метрологичен и технически надзор Кирил Войнов (ДАМТН) пред Нова тв вчера. Средствата ще дойдат от държавата. Засега обаче не е ясно точно колко пари ще са необходими за ремонтите. Изявлението на шефа на агенцията идва на фона на проливните дъждове в последните дни, които причиниха щети в много населени места. В някои от тях хората подозират, че бедата е дошла именно от преливащи язовири.

Вече е започнало освобождаване на водните обеми на язовирите, които са се повишили вследствие на наводненията. Най-проблемни са каскадните язовири, допълни Кирил Войнов. У нас има 291 каскади, но те денонощно се държат под контрол, тъй като при скъсване на стената на един язовир могат да станат необратими промени, обясни той.

В края на миналата седмица след проливните дъждове е имало преливане на някои водоеми, сред които "Мрамор", "Иваняне", "Суходол" и др. Според Войнов обаче това не било фатално, тъй като през цялото време е имало контрол от страна на собствениците. В 80% от случаите това са кметовете, тъй като става дума за общински водоеми. Това не пречи да има кметове с по 40 акта за нарушения при стопанисването на водоемите, призна зам.-директорът на ДАМТН.

Според Войнов от 23 години, когато язовирите са дадени за стопанисване на общините, те "не са обръщали внимание и не са се чувствали собственици". Едва от 2 години и половина насам е създадена Главна дирекцията за надзор на язовирните стени и съоръженията, "която си върши работата", допълни Войнов. По негови думи фактът, че нито една стена не се е скъсала след пороите, значел, че държавните институции работят и превантивно.

"Промените, които настъпиха в природата, особено с глобалното затопляне, започват да се усещат. Това, което стана в Камено, в Гърция и в Румъния, трябва да ни накара да се замислим как да бъдем по-отговорни", допълни още той.

Проблемът с водоемите в страната се задълбочава все повече. 10% от язовирите в България са били опасни, показва графика от края на 2017 г. , подготвена от прокуратурата. Както в. "Сега" писа тогава, опасните водоеми са били оставени да се рушат и през последните три години никой не е поел контрола над собствениците. Прокурорската проверка тогава установи, че 205 са опасните язовири в страната, за които има "най-висока степен на неизправност и същевременно заплаха за населението".

Преди по-малко от две седмици стана ясно, че държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири" ще управлява нежеланите от общините водоеми. Тези промени бяха заложени в Закона за водите. Наред с това държавното предприятие ще може да стопанисва и частни язовири, ако собствениците имат желание. Новата структура няма да поддържа язовирите, които се стопанисват от НЕК и ВиК операторите.

1
1455
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
03 Юли 2018 09:31
А случайно да е казал, че общините, макар и собственици, не получават пари от таксите за ползване на водата от собствените им язовири примерно: за водни електроцентрали,или за промишлени предприятия, а я прибира държавата? А като е за поддръжка- общините.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД