:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 436
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов се отчете пред Европарламента в празна зала

Президентът Радев го атакува от София, че е ползвал председателството за вътрешнополитически пиар
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В почти празната зала на Европейския парламент в Страсбург премиерът Бойко Борисов отчете вчера резултатите от българското председателство на Съвета на ЕС, което приключи на 1 юли.
В почти празна зала на Европарламента в Страсбург и при първоначално изключена звукова система поради протест на преводачите премиерът Бойко Борисов отчете вчера резултатите от 6-месечното българско председателство на Съвета на ЕС. "Ако тук беше (френският президент Еманюел) Макрон или (германската канцлерка Ангела) Меркел, това нямаше да се случи", възмути се от синдикалния протест председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Председателят на Европарламента Антонио Таяни обаче отвърна на критиката му, че не бива да се меси. Въпреки кратката си словесна престрелка и двамата отправиха любезни поздрави към българския премиер за успеха на председателството. А Борисов шеговито каза, че българското европредседателство свърши и проблемите почнаха.

Премиерът прочете подготвен му кратък отчет за работата на България начело на Съвета на ЕС, в който акцентира върху привличането на вниманието на Евросъюза към Западните Балкани. "Не може да има мир и просперитет, ако Европа не е обединена", каза той. Според него споразумението между Македония и Гърция за името на бившата югославска република било постигнато "с посредничеството на България". При подписването на документа край Преспанското езеро премиерите на двете държави благодариха за посредничеството на специалния пратеник на ООН Матю Нимиц и на Европейската комисия, но не споменаха България. Борисов отчете също, че от 105 законодателни досиета, наследени от естонското председателство, по време на българското по 41 от тях е постигнато споразумение с Европарламента. Имало напредък и по реформата на Дъблинския регламент, който позволява, например, Германия да върне на България 60 000 мигранти, влезли в ЕС през нейна територия.

"Бойко, отлично се справи", каза в заключение Жан-Клод Юнкер, като добави, че "Лиляна (Павлова) беше инженер на това председателство". Освен трима председатели на групи само двама български евродепутати пожелаха да се изкажат. Зелената Ска Келер от своя страна напомни на Борисов, че един от показателите за европейско поведение е свободата на словото (България е на 111-о място и изостава много не само от всички държави в ЕС, но и от държавите в Западните Балкани - бел. ред.). Илхан Кючук от ДПС единствен от българите разкритикува Борисов в залата: "България получава поздравления за добре организираните събития от календара на председателството. Но не получава потвърждение, че е сериозна икономика с покана за еврозоната. За това и няма изразено официално намерение от българското правителство. Не получихме и потвърждение, че сме държава, на която може да се има доверие с покана за Шенген. Заедно с Румъния продължаваме да бъдем част от механизма за сътрудничество и проверка. Страната ни може да се гордее с приноса си към европейската цивилизация, но няма как да се гордеем, че първи в Европа овластихте крайния национализъм."

По същото време в София конференция направи анализ на българското председателство, като в нея участваха президентът Румен Радев и външната министърка Екатерина Захариева. "Получихме стандартните за всяко европейско председателство комплименти, но те не трябва да ни заблуждават. Състоянието на Съюза в момента е такова, че Брюксел може да си позволи само положителни самооценки, заяви Радев. Това не го казвам случайно. Разбира се, ще прочетете вече в много медии за закриването на 78 досиета по време на нашето председателство. Без да омаловажавам тези достижения, все пак това накрая е една чиновническа статистика (...) Също така, според мен, една от слабостите беше, че имаше амбиция за употреба на европейското председателство за вътрешнополитически пиар". Президентът разкритикува правителството, че покрай Западните Балкани напълно е забравило Дунавската стратегия, въпреки че три последователни председателства са на дунавски държави (България, Австрия и Румъния). "Силно се надявам, че Австрия и Румъния ще имат едно по-отговорно отношение към този регион, така важен за България", каза той.

В средата на юни обаче на конференцията в София на комисиите по европейски въпроси на парламентите от ЕС Радев заяви: "Българското правителство показа кураж като избра много трудна тема (Западните Балкани - бел. ред.). Регионът е много крехък - няма гаранции за успех въобще. Но някой трябваше да поеме отговорността и да посочи проблемите, както и да започне дискусии и да предприеме действия".

Вицепремиерката Екатерина Захариева репликира президента, че оценката му не е обективна: "По никакъв начин не сме използвали председателството за вътрешнополитически пиар и да замитаме проблеми". Тя обясни, че Дунавската стратегия не е включена в приоритетите на председателството, защото "няма как да включим всички приоритети".

--------------

43 на 26

43% от българите са убедени, че президентът Румен Радев е постигнал положителен резултат при посещението си в Русия, докато за посещението на премиера Бойко Борисов така смятат едва 26%". Огласеното вчера изследване е на социологическата агенция "Алфа Рисърч" и е направено в периода 17 - 25 юни 2018 г. чрез пряко стандартизирано интервю лице в лице сред извадка от 1017 души.

16
12048
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
03 Юли 2018 19:59
Ами в Брюксел отдавна разбраха, че Баце, като види микрофон, единствено започва с хвалбите и несвързаните мисли. За какво им е да слушат едно и също отново?
А възмущението на Юнкер е нелепо. Какво зависи от Баце, че да го уважат с присъствието си? А може да са гледали мач?
03 Юли 2018 20:10
В почти празна зала на Европарламента в Страсбург и при първоначално изключена звукова система поради протест на преводачите премиерът Бойко Борисов отчете вчера резултатите от 6-месечното българско председателство на Съвета на ЕС.

По същество!
Би следвало да помните, но вие не помните, как още като започна подгрявката за разгаряне на истерията ви предупредих изрично, ще една банална канцеларщина, наречена ЕвроПредседателство, дето може да се свърши от средна ръка чиновник + една по-разтропана секретарка + 5-6 стажанта, ще се превърне в Грандиозно Нищоговорени и Уникални по Неумност Изводи...

Което и стана, разбира се...
Ма не щото Ази съм го казал, ми щото е така!

------
Иначе, ако начело на Правителството бе Христо Иванов, а Президент - Росен Плевнелиев, информационното отрязяване щеше да е съвсем друго, и при Отчета на Христо Иванов в ЕП залата щеше да пращи по шевовете, а Преводачите нямаше да протестират, за да не пропуснат възможността да се докоснат до Мъдростта на Христо Иванов...
Но това е друга тема!
03 Юли 2018 20:50
Мислех, че е майтап това за преводачите.

03 Юли 2018 21:10
Мислех, че е майтап това за преводачите.
Да бе, майтап. Опитай се да преведеш "шменти капели" от банкянски.
03 Юли 2018 21:14
Хммммм....Това със залата и преводачите ми намирисва на дългата ръка Станишева..
Той je !
03 Юли 2018 21:16
aver4e

Не ве, Путин не Му напълни хъба, не Му напълни залата, завижда Му.
03 Юли 2018 21:20
Борисов се отчете пред Европарламента в празна зала

А Доган преди повече от 10 години го нарече "този тъп@к", ама кой да го чуе ?!?!
Е СЕГА вече може да питаме оти ручахме ...Туй Онуй
03 Юли 2018 22:28
Я пак да Го чуем как се хвали, колко много Го уважават в Европата, че даже го обичат. Е на Юнкера сигурно е занесъл една 20 л. дамаджана с гроздова и voila.
04 Юли 2018 00:25
Иначе, ако начело на Правителството бе Христо Иванов, а Президент - Росен Плевнелиев, информационното отрязяване щеше да е съвсем друго, и при Отчета на Христо Иванов в ЕП залата щеше да пращи по шевовете, а Преводачите нямаше да протестират, за да не пропуснат възможността да се докоснат до Мъдростта на Христо Иванов...
Но това е друга тема!


Абе, Ганьо, мальчик недоосребрен , какви са тия нефелни залитания?
04 Юли 2018 00:26
Проба
04 Юли 2018 07:01
и при първоначално изключена звукова система поради протест на преводачите
Отчетът на Бойко Борисов, за малко да не се състои днес в Европейският Парламент, защото преводачите в продължение на половин час, са отказвали да превеждат на Бойко Борисов глупостите.
От българските медии надали ще разберем нещо за този момент, но в Европа вече се коментира, че това се случва за първи път в Европейския парламент и няма как да е технически гаф, както се опитаха да замажат положението българските медии.
Според запознати, гафът не е технически, а си е бойкот на преводачите в европарламента, които са отказвали да превеждат думите на Бойко Борисов, защото не говорел на български език.
Този човек или не знае книжовният български език или си мисли, че трябва ние да знаем неговите мучения и сумтения и смотване на много думи как да ги превеждаме са коментирали още преводачите.
В крайна сметка бойкотът е бил прекратен, като е обяснено, че Бойко Борисов през цялото време ще чете текст и няма да излиза извън него, за да могат да го превеждат.
http://www.gudelnews.com/2018/07/blog-post_16.html
04 Юли 2018 07:07
Този човек или не знае книжовният български език
Мдам...
04 Юли 2018 07:52
българското европредседателство свърши и проблемите почнаха
Прав е. През прецедателството Му проблемите се изпокриха уплашени. Щото Той с каквото се захване -- омазва го. После го пъха под килима и се разхожда важно отгоре. Прецедателството Му ще бъде запомнено с 6-ях загубени месеца в твърде усилно време (мигранти, Брекзит, Турция). Да не говорим за политиките спрямо/в новите членки. И особено една от тях -- нашата мила родна страна.
04 Юли 2018 08:45
Права си.
04 Юли 2018 08:51
Че кой нормален човек би слушал простотията на простатата ни мутра?
Не е трудно да си представим отвращението на европейците към материала, населяващ територията.
що за „хора” са тия там, че упорито си избират тая малограмотна мутра за МП ?????

И как няма да има после втора, трета скорос и втора, трето качество хора
04 Юли 2018 08:55
що за „хора” са тия там,
Удобен им е.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД