:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 549
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Издръжката на живота поскъпва над прогнозите

Новите цени на горивата и тока вдигат семейните разходи на 1074 лв. на месец
Издръжката на живота в България ще се увеличи с близо 10% до края на годината и причината за това няма да е само скъпият петрол. Важен фактор са вдигането на тока за фирмите от 1 октомври и извънредните разходи заради наводненията. Това заяви пред Би Би Си шефът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Любен Томев.

Досегашната прогноза на института беше, че през 2005 г. издръжката на живота ще бъде по-висока с 5-6% в сравнение с 2004 г. 331 лв. са били необходими на човек месечно, за да се храни, облича и почива нормално в средата на годината. Това е с 5 лв. повече от края на 2004 г. За същите нужди на българина към декември ще му трябват вече 358 лв. Т.е. доходите на едно тричленно семейство трябва да възлизат на 1074 лв.

Средната заплата за страната в момента е 386 лв.

Вдигането на цените на бензина и дизела почти веднага се отрази на крайните цени на стоките по магазините, установиха българите през празниците.

"Много е трудно да се прецени доколко поскъпването на хляба и млякото се дължи на горивата", твърди Томев. Но колкото и да се вдигнат, според него това ще трае седмица-две, тъй като ниската покупателна способност ще свали цените.

От 1 октомври токът за промишлени нужди поскъпва с 16% с решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Това е много по-силен и дългодействащ инфлационен фактор, тъй като повечето предприятия у нас са неефективни и харчат твърде много електричество. Това заедно с неизбежното поскъпване на транспорта и разходите за наводненията ще доведе до 1% по-висока инфлация от предвидената, т.е. 4,6% вместо 3,6%, смята Радослав Кръстев от Агенцията за икономически анализи "Интели Нюз".

Бюджетът въобще не е заплашен, защото от високите цени на петрола в хазната ще влязат повече мита, акцизи и ДДС, смята Кръстев. Според него, за да има някакви по-осезателни последици за икономиката, високите цени на петрола трябва да се задържат поне 3 години, а те са високи само от 2 години. Същите и дори по-лоши последици върху икономиката според него би имало забавянето на приватизацията и на преките чужди инвестиции заради изборите и дългото съставяне на правителство.

Станишев обеща до зимата подслон за пострадалите

Кабинетът ще направи всичко възможно най-пострадалите от наводненията да имат нормални условия на живот преди началото на зимата. Ще бъдат настанени в общински жилища, увери вчера премиерът Сергей Станишев в пловдивското село Оризаре. Там той нагледа укрепването на дигата на река Марица.

В четвъртък БЧК ще започне разпределянето на събраните над 1,5 млн. лева. Още не е ясно колко точно ще получи всяка от стоте засегнати общини, защото кметовете се забавиха със справките за щетите. Крайният срок за подаване на заявките е днес.

За да избегне лошия опит на социалното министерство, чиито парични помощи някои пострадали изядоха и изпиха, Червеният кръст няма да раздава пари. БЧК ще купува необходимите стоки и материали и ще ги предоставя според конкретните нужди. Още на 6-а стр.
99
1025
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
99
 Видими 
06 Септември 2005 23:27
331 лв. са били необходими на човек месечно, за да се храни, облича и почива нормално в средата на годината.
06 Септември 2005 23:31
Средната заплата за страната в момента е 386 лв

Ама за домакинство или ...?
06 Септември 2005 23:54
За човек ! а домакинството се прави от повече хора , не като тебе сам в Испания и да пелтечиш кое добро и лошо !
07 Септември 2005 00:18
неудачников, как е при теб в Алжир? Фереджета, негри, расизъм ... а бе нищо ново, а
07 Септември 2005 00:24
незнаико, и на мен не ми пука много, ама е жалко за тези в БГ.А тоя в Испаня да бере ....(краставици).А наздраве.
07 Септември 2005 00:29
Много ми е трудно да се съглася , че човек може да се храни , облича и да плати ток, вода, телефон , бензини и др. с 331 лв. месечно. С тая сума НЕ може да се води приличен живот.Общо взето-Разкошна мизерия.
07 Септември 2005 00:43
повишаващата се издръжка на живота вещае продължаване на поевтиняването му. скоро кожата на средностатистическия БГеец и 5 пари няма да чини.
07 Септември 2005 00:46
"331 лв. са били необходими на човек месечно, за да се храни, облича и почива нормално в средата на годината".
Абе тия за какви ни вземат, мама му стара, за малки яребички?
07 Септември 2005 00:56
Облекло-Илиянци.Храна-Женски пазар
07 Септември 2005 01:15
15 години съм се борел със такива кат тебе във франция , макар и да са от различна националност ! Всичките ги слагах в джоба та тебе ли няма а ??
я се запитай какво правиш наистина във Испания бе шмеркезе ! Можеше да заминеш и без проблем за камчатка ! Там щяха поне чай да ти налеят пък и банята да ти натоплят а може и някоя яка рускиня да ти набие гъза за да се доизпотиш бе мухльо зелен !
07 Септември 2005 01:36
"...От 1 октомври токът за промишлени нужди поскъпва с 16% с решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране."
Защо и докога?...
Колко пъти Върховният съд отменя решенията на тази " държавна" комисия за енергийно и водно регулиране?... Защо трябва да поскъпва токът - нали е родно производство?...
Ако управляващите наистина мислят за хората, трябва да запазят цените на тока и да намалят акцизите на горивата!...
Набере ли скорост инфлацията, трудно ще бъде удържана - показателни са цените на жилищата... Дано да греша, но ми се струва, че идва ураганът с "нежното" име "ИНФЛАЦИЯ"...
07 Септември 2005 01:39
Какво му е нормалното на това човек да живее с 331 лв. на месец ? На някои хора само наемът им е толкова . Абе , тези не са редовни .
07 Септември 2005 01:48
Незнаещ, не ми казвай че ей сега ще се върнеш в Бг и ще се радваш на триста и кусур лева заплата. В този смисъл аз виждам въпроса на XTEEN като риторичен. Едно семейство, ако ще и от 10 човека да е и всеки да взима по 400 лева, пак е заникъде, щото 400 лева на човек са си абсолютна мизерия!!
07 Септември 2005 01:57
Мак , ами нямам нищо против да си наляга парцалите и да бачка за да има !
в БГ се връщам веднага след като се пенсионира жената . И не е проблем до парите а до начина по който ги харчиш и живееш ! не мога да се примиря със това един глупак от Испания да се пеняви пред българите че всичко им е лошо . За това го убивам . Знам че е трудно в БГ но това не значи да парадираш че като си някъде и си по-добре да ги питаш кое как е и да ги насочваш към западнали революции и незнам какви си социалистически глупости , вместо да ги кара да мислят и да се борят с трудностите ! А той си знае Х-тееена че при мене прошка няма ! Или Аз или Той, войната е между двамата (обявена при това от мене , той знае защо )

Редактирано от - nesnaecht на 07/9/2005 г/ 03:25:20

07 Септември 2005 02:53
То аверите на очилатия серГЕЙКО, доплитат въженцето, нема се косите, и досиенцата ще подкладат, и паричките ще си доисперат-озаконят.
И ще влезем -чисто нови, изчипкани-напарфомирани и невинни в европейското семейство.
Издръжката на живота поскъпва над прогнозите... Да ни е "живо и здраво" Априлското "мъдро" покуление, с всеки изминат ден, се на гости при "Тато" отиват , ама и на нас ни го набиват.
07 Септември 2005 03:13
За тези които обичат истината:
Натиснете тук
Inside the Soviet Army
07 Септември 2005 05:13
Станишев обеща до зимата подслон за пострадалите. Другарят каза, че ще види.

07 Септември 2005 05:28
nesnaecht, направо си смешен с фантазиите си - "да се пеняви пред българите че всичко им е лошо". Хайде в Скайфорума ще ти обясня защо имам нещо "против" теб.
07 Септември 2005 05:31
Незнаец, к'во се ежиш кат декоративно петле....

07 Септември 2005 05:56
Спакойно товарищи. 9-ти септ. е след два дена. ще дойдат партизаните и ще започне строенето на светлото комунистическо бъдеще. Турците в комунизъмо ние у капотализъмо.........
07 Септември 2005 07:55
Този форум определено вече не е онзи форум. Като гледам, пак едни и същи си дрънкат едни и същи празни приказки. И никой даже не поставя на обсъждане въпросът поради какви показатели ДКЕР повишава цената на ел. ток? Защото правителството иска да стимулира бизнеса? Или защото трябва да се посъберат още пари за нещо? Иначе би трябвало да ни обяснят кое се е променило в методите и средствата за производство на ел. енергия. Водата ли намаля? Заплатите на миньорите от Бобов дол или Трояново се повишиха? Или Русия вдигна цената на урана от нашите затворени уранови мини? Ако пък причината е, че се затвориха два блока на АЕЦ - да бъдат така добри да го кажат и да създадат народен съд за тези, които ги затвориха. Къде е сега брат Василев да си защити бизнесмените?
07 Септември 2005 08:21
Олеле майко,
Преди ни изсчисляваха на глава от населението, сега на домаконство.
Та на глава на населението се падаше много тоалетна хартия, ама тоалетна хартия нямаше....оказа се че гъзовете били повече от главите...
07 Септември 2005 08:32
J_J,
Направо си за отвръзване, почти пет години работя в различни държавни структори, при всяка смяня на власта или разместване на пластовете се сменят директори, началници и охранителните фирми (те пък се завъртат по други предпиятия)...дори някой да иска да направи нещо е с вързани ръце защото незнае утре ще е на работа или не. Освен това се пръкнаха едни комунистически слънчица, без елементарно образование със жълто под устата на иначе много им се командва...ама кого и какво трябва да се прави, на никой май не му ясно....какво остава да се говори за икономика и развитие
07 Септември 2005 08:40
J_J, добри въпроси! На които ние трудно ще намерим отговори – имаме едностранчива информация. Такава, каквато ни я поднасят журналистите. А точно тяхна работа е, при сериозен жизнен проблем първо да си напишат Вашите въпроси на листче, че и още, и тогава да тръгнат по следите му. А чак като получат отговорите да пишат!
Колкото до форума – така е по-лесно. За да задаваш въпроси и ровиш в същината трябват “усилия на мисълта”. Чудя се само защо в сериозни теми някой иначе сериозен човек току ритне в кокалчетата някого. По-честно ще е да си отворят в “Теми” една тема “Локални войни”!
07 Септември 2005 08:45
Какво може да се очаква от човек който не е влизал в завод, не е навивал партенки , сменял памперси (или да знае поне какво е тензух)...на почти 40г. да се прави на рокер(неиживяно детство)....да не висял пред болници с болните си деца...тоест, всичко което се нарича житейски опит (и да приемем че е умен, това на книга не може да се научи)...не си ли минал по ерархията на чиракуване....до издигане поне до началнически пост (поне частично със собствени сили)...да не си участвал в почти никакви реални състезания (Станишев го направи Първанов Шеф на Партията, за му дърпа конците)...и от този човек който дори нямя ясно национнално самосъзнание (от 3-4г е български гражданин и не е ясно дали не е все още и руски гражданин).....твърдо нищо добро неможе да се очаква от него дори и да има добри намерения
07 Септември 2005 09:11
много точно казано, графе - хората (вестника) са създали възможност да си отвориш тема и да се риташ по кокалчетата до насита! ама не -
тук, за да ги четат хората и да им се дивят на словоблудствата.
за журналистите също си прав - нещо се позагуби т.н. разследваща журналистика. и те тръгнаха по пътя на най-малкото съпротивление - спретнеш едно каренце как някой ухапал кучето и готово - и хонорарчето, че и поддържа реномето - ето ме, печатат ме.
а големите, съществените проблеми - те са за политиците - да си ги решават както знаят и както им изнася.
разбира се - това е най-опростенчески казано, но идеята е същата.
07 Септември 2005 09:29
Още по-просто се списват сите газети. Новините от БТА плюс официалната сводка на МВР и те ти 99% от текстовете в вестника. Четеш няколко вестника и никаква разлика почти няма.
Сега за поскъпването на живота - поне да бяха написали нещо от сорта - 70% живеят с под половината от тази "издръжка на живота", 20% около нея и примерно 10% са с доходи по-високи от издръжата на живота. Или обратния вариант - 99% от населението на България живее с доходи поне два пъти по-високи от "издръжка на живота".
Според мен тази "издръжка на живота" е безмислена като сума еднаква за цяла България. Съвсем различно е положението в София, големите градове, по-малките градове, селата и т.н. - т.е. всяко населено място си има собствена "издръжка на живота", а в по-голямите градове и всеки квартал.
07 Септември 2005 09:32
Подкрепям светло пиво, време е да дойдат партизаните . Ми то много мандри се навъдиха, пък нито сиренето сирене нито кашкавала кашкавал.
07 Септември 2005 09:35
Станишев обещава най-нормалното нещо - това, което изпълнителната власт е длъжна да направи. Само дано не ги настаняват пак в училища, защото пак ще всичко там ще бъде окрадено, както вече стана.
По-сериозно е да се направи все пак някакъв баланс между права и задължения. Не може практически почти цялата помощ да отива към хора, които не са показали, че имат някакви задължения като граждани на България. Не може да се дава масово помощ на хора, които я изпиват, продават и пак изпиват и т.н. и всичко това за наша сметка, т.е. и за моя сметка.

Редактирано от - XYZxyz на 07/9/2005 г/ 09:36:29

07 Септември 2005 09:36
Едни пият wиски за 400 лв у Ризортове, други се мъчат да живеят цял месец с 150-200 лв.
07 Септември 2005 09:46
"издръжка на живота" - та нали в природата трябва да има равновесие. Има едни демократични слънчица, усмихват се, не спират да приказват пред микрофони всякакви и те са си демократично добре, а за равновесие останалите сме демократично зле. В крайна сметка в България има определени ресурси и няма как всички да сме добре, още повече, че демократичната мафия е много, ама наистина много добре, което съвсем естествено води до силен спад при останалите. Когато на едно семейство от трима души "издръжка на живота" им е за 1 минута, колкото е средно за България за 1 месец. Въпрос на разпределение и преразпределение и принципите, по които това става. В България те са мафиотски - нищо общо с пазарна икономика, конкуренция и там подобните неща дето ги хортуват демократичните слънчица.
07 Септември 2005 09:47
А бе истината си е, че животът поскъпва неудържимо и мизерните компенсации дето ги обещават са просто смешни. "Значителното" увеличаване на пенсии и заплати вече е истопено от реалната инфлация. У нас само обръчите на Доган са на печалба.
07 Септември 2005 10:15
За какво непредвидено увеличение може да се говори, като увеличението на цените на тока беше предвидено отдавна.В нормалните държави правителствата разполагат с достатъчно икономически лостове, с които могат да компенсират високите цени на горивата и ел.енергията.При нас това става само на думи и то в предизборно време - след това кучета го яли народа.Докато един фес командва държавата само и единствено в своя полза(справка уж изненадващата смяна на областния управител на Кърджали) няма да се отървем от този омагьосан крък, в който ни вкараха Луканов, Костов и Доган.
07 Септември 2005 10:18
Държавата взима 83% върху себестойността на бензина на Лукойл под формата на акцизи и ДДС и това преди бензина да стигне до търговците на едро и дребно.
Там пак си прибира ДДС-то, не знам начислява ли акциз и върху техните печалби..
Освен това има мито към 22, 5%, казаха ми, че нефт се внасял най-вече от Румъния и Гърция, а оттам били освободени от мита, но не знам така ли е и освен това само оттам ли се внася.
Има и екотакса, чийто размер не знам.
Ето защо са високи цените-заради данъците, които прибира държавата.
.
А за тока-нали преди години, като почна повишението, се целеше достигането до 3, 5 цента, което прави към 5 стотинки?
Тая цена беше надхвърлена 4 пъти и продължава да расте!
.
Политиката на евтин труд в името на чужди капитали, полакомени заради евтиния труд, очевидно не сработи в частта привличане на инвестиции, защото освен евтинджос си требе и качество, а полугладен човек, нямащ възможност за физическо, психическо и професионално възпроизводство е толкова качествен като работник, колкото и измършавяла негледана крава мляко е способна да дава, че и пълномаслено.
.
Наште тикви играят на принципа-имаме евтини крави, елате ги дойте, ама не вдяват, че кравите са мършави, мръсни, подивели и следователно непривлекателни за който и да е стопанин.
.
Само че за да го видиш това и да смениш политиката се иска мисъл, сила и способности.

_______________________
"Ако народът не вярва на управниците си, те не могат да останат на власт." Конфуций
07 Септември 2005 10:20
331 лева е твърде завишена цифра. 120 са достатъчни. 10 кебапчета по 35 стотинки=3.50 лева + 50 стотинки за 1 хляб прави 4 лева на ден. 4 по 30 =120 лева.
07 Септември 2005 10:33
331 лв. са били необходими на човек месечно, за да се храни, облича и почива нормално в средата на годината. Това е с 5 лв. повече от края на 2004 г. За същите нужди на българина към декември ще му трябват вече 358 лв.
И как става тая работа с толкова пари? Може би за всяко едно от тях поотделно (храна, дрехи, почивка), ако е с по толкова пари ще е малко по-близо до истината. А после като добавиш и ток, вода, парно, телефон, ... и свят ти се завива.
07 Септември 2005 10:50
Кайли,


Ма тоа Конфуций кво ти се е лепнал отзад на дупето? Само по тебе оди. Още малко и че почнем да ревнувам. Ми не се издържа вече.

Редактирано от - Хитър 5ър на 07/9/2005 г/ 10:54:53

07 Септември 2005 10:54
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 07/9/2005 г/ 13:30:54

07 Септември 2005 11:01
Някой попита защо щял да поскъпва тока. Ми не е толкова трудно да се отгатне. Приватизират се електроразпределителните дружества без много шум, а новите стопани искат да избият разходите. И вдигат цените, че е най-лесно. Пък комисията и съда да си се съдят
07 Септември 2005 11:33
Кайли е преродения Конфуций.
Висарион е преродената оризова шапка на Конфуций.
В тази връзка, считам, че г-н Митничаря, не е прав в констатацията си, по отношение отношенията по вертикала - гуру-подгурен.
Кайли рууулз
07 Септември 2005 11:36
Как не се е изказал по темата във форума онзи , който днес има рожден ден?Щото статията напомня едни други времена и едно друго печатно издание с име "Работническо дело".
07 Септември 2005 12:02
Гарване, така ли - приватизацията води до поскъпване???
07 Септември 2005 12:27
Всичко води до поскъпване, не само приватизацията.
Щото такава е целта.
Пари прим на всякаква цена, на силните на деня в очите им само $ - като в ония анимационни филмчета.
Силните на деня са ракова метастаза, яде организма и не се усеща, че без организъм сама загива.


_______________________
"Ако народът не вярва на управниците си, те не могат да останат на власт." Конфуций
07 Септември 2005 13:09
Аз съм правил такава сметка, според която на месец харча около 500-600 лева за да си покривам основните нужди - храна, бира, транспорт, някоя нова дреха, книга, билети за концерт или театър, ток, вода, парно и интернет. Наем не плащам, в сметката не влизат и продължителни пътувания в страната и чужбина. В Холандия месечните ми разходи бяха около 1000-1200 евро, включително наема. Т'ва ще рече, че у нас живота е само 3-4 пъти по-евтин, а доходите на повечето хора са поне 10-15 пъти по ниски
07 Септември 2005 13:20
Колко членно семейство Куку, Геновева?
07 Септември 2005 13:33
Щон е Ку-Ку означава че е сам.
Щом е Ку-Ку, стигат му толкова.
А на Ку-кувицата й трябват още 2 пъти толкова.
Ку-кивичките ако не ходят на училище могат да кукувясват безгрижно.
07 Септември 2005 13:40
Комунистите таку що дойдоха на власт и взема да намирисва на инфлация. А до по горните за да преживяваш горе долу по човешки са нужни 1000лв на човек.Другото е РАЗКОШНА МИЗЕРИЯ както е казал един колега по горе.
07 Септември 2005 13:58
Парите все повече ще се обезличават - днес 1 лев, утре нулев лев. Несигурносттс е навсякаде по планетата, но в България е повече от очевадна.
Думата ми е кам Мац и другите от форума, коитомного правилно казват нещата - присаединявам се кам мнението, че ако не инвестираш в себе си ив собствените си уменя и образование, за никаде не сме. Това маи е наи-сигурната спестовна книгка, иначе...бесило...
07 Септември 2005 14:11
Ха! Те ти булка Спасов ден!


Спасов, знаеш ли откъде иде туй българско поговорие?
07 Септември 2005 14:14
Разумна гражданка си ти, Геновева!
Не ти трябва да хукнеш да грабиш държавата, народа...
Седиш си на масичка, слънчице, царска салатка, биричка вносна, четеш елитен ежедник, и така както се наслаждаваш на прекрасен живот в центъра на столицата, една фея идва при теб и тутакси те прави още по щастлива, вече като притежателка на скъпа иконка, и в резултат - масрафът от прекрасният ден е осигурен и даже артисват още за душата и тялото.
Винаги съм обичал хората на живота!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД