:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 330
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Депутати искат монументите на соцреализма да идат в резерват

Десни политици настояват за незабавно "освобождаване" на столицата от Паметника на съветската армия
Снимка: Емил Иванов
След бурните дебати за паметник на Филип II Македонски и на турските войници, загинали под Шипка през 1877-1888 г., темата за паметниците пак е поставена на дневен ред. Десни политици отново възобновиха яростните критики от началото на 90-те години на миналия век срещу паметниците на съветската армия в България.

Депутати и общественици поискаха вчера да се обособи резерват на изкуството на соцреализма, в който по подобие на бившите соцстрани да бъдат поставени всички паметници от времето на тоталитаризма. Инициативният комитет, в който влизат депутатите Тошо Пейков от НДСВ, Анастасия Мозер от БЗНС-НС, Лъчезар Тошев от СДС, Иван Иванов от ОДС, бившият зам.-кмет на София Христо Димов, бившият депутат Иван Глушков и обществениците Васил Станилов и Георги Марков, се обявиха и за "незабавно освобождаване" на столицата от Паметника на съветската армия.

"В Русия има алея, на която поставиха паметниците на своите палачи", припомни Анастасия Мозер. Същото било и в Будапеща, където дори се събирали пари за вход. "Така екскурзоводи ще водят любители на социзкуството, а предприемчиви социалисти ще могат да изкарват пари", обясни и Тошо Пейков. Никой от инициаторите обаче нямаше все още идея къде може да се направи резерватът, кой трябва да вземе решението за демонтирането на паметниците и колко пари ще струва това. "Не е ли срамно за всеки софиянец и патриот, че най-внушителният по размери паметник в столицата е на един чужд войник с шмайзер в ръка и на една чужда армия, които донесоха комунистическо-болшевишка тирания, избила десетки хиляди българи", се казва във възванието на комитета до софиянци. Инициаторите обявиха, че съветската армия е влязла в София като окупатор и не е дала нито една жертва в столицата. "Това е паметник на чуждата победа", каза Тошо Пейков. Според Анастасия Мозер пък било недопустимо, че войникът е с вдигнат шмайзер. "Дори Альоша е със свален шмайзер", каза земеделската лидерка. Бившият депутат Дянко Марков пък поиска специален закон, който да забрани на чужденци да "украсяват" България със свои паметници. Според инициативния комитет на мястото на Паметника на съветската армия може да се издигне мемориал на "Майка България" и в основата му да бъдат поставени ликовете на всички велики мъже на България от хан Аспарух насам.

Искането за демонтиране на паметника е от 1993 г., разказа тогавашният зам.-кмет Христо Димов. Заповедта на кмета Александър Янчулев за демонтирането обаче била спряна с устна заповед на вътрешния министър от кабинета на Любен Беров Виктор Михайлов. След това искането било внесено отново, но съдбата му не е ясна. Иван Иванов от ОДС обяви, че още тази седмица шефът на групата на ДСБ в Столичния общински съвет ще внесе питане до кмета защо няма изпълнение на решението на общинския съвет от 1993 г. за демонтиране на паметника.



ИСТОРИЯ

Паметникът на съветската армия е строен в началото на 50-те години на ХХ век, през 1954 г. вече е напълно готов. Издигнат е в чест на съветската армия, с чиято помощ България се освобождава от фашистката окупация по време на Втората световна война.

През 1992 г. президентът Жельо Желев сключва междудържавен договор с тогавашния руски президент Борис Елцин и в една от клаузите става дума за паметниците. Според документа се забранява да се разрушават руски паметници на територията на България, както и български паметници в Русия.

Паметникът на съветската армия е отдавна спорен, тъй като на това място няма кости на войници, т.е. не е гроб. Според някои историци от това следва, че монументът нищо не означава.
 
Земеделската лидерка Анастасия Мозер се възмущава, че шмайзерът на войника от паметника на Съветската армия е вдигнат нагоре.
80
1314
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
80
 Видими 
19 Юли 2004 21:58
Е нямат умора на тема паметници. Едната седмица "строят" на новите братя, другата - демонтират на старите братя. Боже, защо не построим на всеки депутат по един паметник и да мирясат ....
19 Юли 2004 22:24
calina-malina, не само за паметниците, а що става дума за простотия, нашите десни политикани са неуморни... но това за паметниците е отчайващо: логиката им е как "предприемчивите бизнесмени" щяли да изкарват пари от билетчета, а истината е, че парите пак ще се разпределят по приятели, по близки "скулптури", склонни да си платят комисионната, по нескопосни нови паметници пък дори и били те на турските войни загинали под Шипка... все едно, че не българи са ги убивали там! Звучи ми съвсем като извинение и гузна съвест. Но вместо да издигаме нови паметници, нека направят нашите дестни нещо за започването на преговори на Турция с ЕС, ама не, защото идеологията на всички десни партии в Европа е, че с Турция не може да се преговаря, защото са мюсюлмани, а Европа е за христяните... егати жалките душици!
19 Юли 2004 22:57
Тия депутати са избрани от народа паметници ли да местят ? Друга работа нямат ли, та на това опряха ?

Всичко Мара втасала ...
19 Юли 2004 23:28
Ами какво се чудите бе. Само им вижте списъка.."Анастасия Мозер от БЗНС-НС, Лъчезар Тошев от СДС, Иван Иванов от ОДС, бившият зам.-кмет на София Христо Димов, бившият депутат Иван Глушков " - ОТРЯДА НА ДЕСНИТЕ ЛУМПЕНИ. Нито един демократ няма тука, НИТО ЕДИН!!! Тези "хора" се наричат 'общественици' и 'депутати'... А като се вгледаш в имената н жизждаш нито едно , което да си запомнил с добро или умно действие .

Анастасия Мозер - самопровъзгласила се лидерака, по наследство (баща й може да е бил Човек, но тя е НИКОЙ).

Лъчезар Тошев - Лумпения, галсувал Против България в Съвета на Европа преди 10 години - помните ли?

Иван Глушков - Пулна, 0...ла

Умните народи пазят паметниците си, още по-умните пазят подобни депутати в резервати!
19 Юли 2004 23:31
И ние като бяхме студенти ни беше любимо място. Една вечер яхахме и прегръщахме статуите в страни от паметника, докато един строг глас от тъмното ни предупреди да се държим прилично. Все пак престанахме и в интерес на истината не ни арестуваха, но явно паметниците тогава са охранявани, докато сега се разграбват, особено бронзовите статуи.
Не е нормално да се отричаме от историята си. Ами като не са харесвали съветската армия, защо са я посрещали с цветя? Значи сме по-големи цигани и от иракчаните. Това казвам героизъм борят се за независимост сега, а не като нас след време.
В Германия също не се страхуват от Хитлер и го дават за научни разработки на нашите студенти в Гьоте институт. Дали пък не ни изпитват по демоокрация?Не вярвам!
19 Юли 2004 23:40


Десните ни дават добър повод да си спомним за забавния случай с разрушаването на мавзолея на Георги Димитров и да се върнем отново към една пародия, която увековечава този случай.


ДИВ Е ТОЙ, ДИВ Е


Див е той, див е! Там на площада
шашки взривява - майка му мъжка!
Но мавзолеят не ще да пада,
само се леко вляво полюшва.


Настане вечер, месец изгрее,
звезди обсипят свода небесен,
а мавзолеят си се белее
и Бакърджиев е върло бесен.


На една страна захвърлил риза,
на друга - връзка, марка "Версаче",
смята-пресмята, но не излиза
предизборната задача.


И реститутки в сини премени
диви, протяжни вопли подемат,
люто скандират: "Давай, Евгений!",
па при юнака дойдат та седнат.


Една му с кърпа вратлето бърше,
друга го плиска с вода студена,
но е Евгений духом прекършен
и си проклина цяла вселена.


"Кажи ми, сестро, де да ги туря
пустите шашки - взривните сили,
че си се, сестро, съвсем пощУрих,
пощуУрих, сестро, и орезилих!"


А тя му дума: "Юначе смело,
га че съдбата тъй повелява -
туй да е твойто, сетното дело,
сетното дело, сетната слава."


Но съмна вече, а на площада
юнакът лежи, кръвта му тече,
с душа ранена, с имидж пострадал,
а слънцето пак пече ли, пече.....
20 Юли 2004 00:01
НА КАЛПАВИ демоКРЯКИ- ПАМЕТНИЦИ ИМ ПРЕЧАТ!
ПРИ ТОВА, паметник на НЕсъществуваща вече армия- СЪВЕТСКАТА, "ЧЕРВЕНАТА" !!! Сиреч, "НА УМРЯЛ КОН-НОЖ ВАДЯТ" !!!
20 Юли 2004 00:11
София е грозен и скучен град, паметникът на съветската армия се явавя една приятна екзотична забележителност. Ще минат години и никой няма да спомня за краткия комунистичски период на България, тогава ще ни съдят ако го съборим сега. Германците имат много повече причини да мразят съветската армия, но се грижат и подържат нейните симовли. Това е история, трябва да я съхраним
20 Юли 2004 01:10
За сетен път ще кажа, че ние сме държава, в чиято столица има паметник на държава, която е обявила война на България - тоест влязла като окупатор по всички клаузи на международното право - и този паметник още стои непокътнат. Но нямаме паметник на основателя на държавата ни - и никога не сме имали!
За резервата го казах отдаааавна....
За постамента също - да се използва за скулптура на Хан Аспарух...Никой не чува или се правят, че не чуват..
20 Юли 2004 01:19
То па точно госпожа Шмайзер да се ядосва на шмайзера. И щото бил вдигнат нагоре ????? Разбирам има некой възрастови ограничения, ма да помисли за дамите в активна възраст. И за тез който ше дойдат след нея. Как ше им баде описана армията победителка.
Иначе сериозно: абсолютно съм против да пипат паметника. Не ми пука дали Русия ше си затвори посолството. Това е част от исторята ни и всички опити да я преправиме са смешни. А подерня кметски плъх дет се кани да направи парички да си налега парцалките.
20 Юли 2004 01:20
Ку Ку - Бих добавил , че по тази първосигнална логика :Египтяните трябва да срутят Пирамидите , щото фараоните са били подтисници
20 Юли 2004 01:32
Не брато, да пратим госпожата на египтяните, такива ше им ги наговори в стил фригиден дебилизъм че пирамидите сами ше си потанат от срам
20 Юли 2004 04:25
Бакърджиев гръмна Мавзолея и изгърмя. Земеделското недоразумение сиси иска да гръмне Паметника на Съветската армия. Ами да пробва, този път няма костов, няма софиянски, няма земеделска партия на мозер... има само претръпнали българи, които им сърбаха попарата... А Съветската Армия направи България част от Европа, спасявайки ни от "третия райх", на която сисито е върл фен, сещайки се за баща и... Сиси, гемето беше и си остава фашист, колкото и да се пънеш, нещасно отроче на еврейското лоби...
Нема да е пасаран, както се изразяваш ти на "цист" "балгарски"...
20 Юли 2004 04:54
Ох, дано следващите избори са мажоритарни - тогава Кукумявкаат ще види Народно събрание на КуКово лято.
Боклуци, ретроградни полуфашисти, рестуитутки и бивши комсомолско партийни величия - те могат само за разруха да мислят.
За 15 години нищо не са създали.. но ние сме виновни, уви!

20 Юли 2004 05:31
леко де комунягите, тука замяза на река Волга от крокодилските ви сълзи
Ако не друго, човек поне няма проблем да разбере, че нямате нищо общо с България и българщината! Дигнали се като Матросов да защитават пияни съветски изроди, който за няколко години / 1944-1948/ опустошиха страната ни, където имаше за крадене го откраднаха, където имаше за убиване го направиха без да им мигне окото, а изнасилванията са били като добър ден здрасти...Че не се срамувате е ясно, то трябват и гени за тези неща, но съм удивен от наглостта ви...след половин век робство да разправяте, колко били храбри и добри е просто гадно!
Паметника в този му вид естествено ще се махне, както се махна и мавзолея на уродливия пияница Гошо мастичката. Това е най-хубавото, защото нещата вече не зависят ни от партийната група, ни от овчарчето калитко, нито от тъпоумните наставления на Лильоф или Серефчоф. Центърът на София трябва да приеме вида на съвременен, цивилизован европейски град, без катакомби, без свастики със сърп и чук, без имитации на рабочий и крестянка. Това е център на съвременен град бе параграфе, а не квартално гробище за умрели кучета, като тези от съветската армия
Скулптурните фигури на Фунев са изпълнени с майсторство и следва да се поставят в подходяща музейна среда, без постаменти от по 30-40 метра. Съгласен съм с антибиотика, че това е мястото за основателя на българската държава и героите, родолюбци след него, заради които ни има. Миризливите льонковци нямат място на пъпа на София, защото оцеляхме въпреки техните зверства. Ако някой е комунист-мазохист да иде да се лекува, има подходящи заведения за целта...
20 Юли 2004 06:43
Моите политически убеждения са близки до фашизма и най-обичам Червената Армия - мъртва. Но, едно голямо но! Бях против бутането на мавзолея, както сега съм против бутането на Джилезобетона с автомата. Защото, добра или лоша това е част от нашата ИСТОРИЯ. След време, ако е рекъл Господ и разхождам внуци, какво ще им покажа като пример за комунистическата глупост, ако не остане някой "паметник" от тяхно време? Единственото, което трябва да се спазва е да не се поддържат. Да се оставят на времето да ги руши. Както беше с мавзолея преди сините глупчовци да го съборят. Беше се превърнал в това, което заслужаваше - обществен кенеф. Като тинейджър си мислех "Дали няма да дойде ден този езическо-азиатски храм да го направят на стриптийз бар?". Участта му надмина мечтите ми. Грешка е повтарям, че го събориха. Можеха да го канализират само. Така и така си беше станал кенеф. Примерът за рушене на паметници ни дадоха самите комуняги, когато след като премахнаха някои от предишните режими махнаха и своите като на Сталин, Брежнев и др. изпаднали в немилост бандитюги. Бай Тошо пък нареди да демонтират приживе издигнатия му паметник в Правец, когато се беше посрал от шобе при посещението на Горби. Така, че да не се правим на комунисти. Не го бутайте. Он сам, че падне.
20 Юли 2004 07:44
Стига с тези разрушения, няма ли да построите нещо?!
20 Юли 2004 07:56
Да му отрежат главата на този воиник със шмайзера и да поставят там тази на Буш. После като се обърне палачинката ще поставят главата на друг идол. Римските императори така са правили не са рушели паметниците из основи
20 Юли 2004 08:41
Да го махат. И то по-бързо. На комунистите като им е толкова скъп да си го завлачат някъде из чукарите, да си го побучат там и да му се кланят. И землянки да си изкопаят ако щат. Но там - някъде из чукарите.
20 Юли 2004 08:49
по тая логика, трябва да се бута всичко строено през социализма, не само паметници но и сгради и жилищни блокове като се започне с засипване на язовири и каскади и те са строени тогава и АЦ и още и още....история? ми ние се отказваме от всичко построено до сега каква история, какви 5 лева.

20 Юли 2004 08:51
Ironside, това е супер идея.
По отношение на СССР - не знам държава, обявила война, да влиза със закрити дула на танковете, така както е станало с руснаците /украинците/ и БГ.
20 Юли 2004 10:27
Другари, нека защитим с телата си паметника на Великата Съветска Армия Освободителка, тази, която "направи България част от Европа"*! Да отрежем пипалата на фашисткия октопод, протегнал се алчно към този най-български паметник. Бързо, да организираме денонощна стража, която да бди над този шедьовър на историческото ни наследство!!!
-
* малеее, agnostik, колко зле ти се отразява жегата... Ама ти верно си Елена Йончева
20 Юли 2004 10:29
След като срутим паметниците, да вземем и да срутим всичко построено по времето на социализма(комунизма)!, да избием всички, които са родени по времето на социализма(комунизма)! Така повече ми харесва, най-вече защото тези слънчасали бърборковци(Мозер, Пейков, Тошев и т.н.) попадат в това число и няма да озвучават глупостите, които се мътят в празните им кратуни!!!!!!
20 Юли 2004 10:31
Тези хора едно свестно нещо не направиха за родината си, само я ограбват нагло и безочливо последните 15 години!
Народ който не уважава историята си и миналото си няма бъдеще! Крайно време е да се събудим и да разберем, че с боклуци като баба Шмайзер, гъзоблизецът на Симеон т.п. и други подобни УРОДИ бъдещето ни е неясно...
20 Юли 2004 10:36
От статия на Васил Коларов в „Работнически вестник” на БРСП на Георги Димитров:
„Русия, която първоначално искаше създаването на Санстефанска България, отпосле още в Берлинския конгрес доброволно отстъпи тоя план и срещу други компенсации допусна щото България да бъде разпокъсана. Но и когато искаше Санстефанска България, Русия изхождаше не от желание да създаде една голяма и силна държава на Балканите, а с твърдото намерение да тури ръка на новата балканска държава и тъй да се доближи до Цариград. Русия беше и е и днес решителен враг на една силна и независима България. Първо, защото тогава България би изместила Русия в ролята й на християнски покровител на Балканите и второ, защото една силна и независима България би била най-голямата преграда на руските завоевателни планове на Балканите. Затова същата тая Русия, която създаде проекта за Санстефанска България, по-късно, 1886 год., се обяви против Съединението на Южна и Северна България, а в 1913 год. тласна Румъния в гърба на България, за да осуети нейните национални стремежи.”

От Предговора на Васил Коларов към „Авантюрите на руския царизъм”, сборник с документи, издаден през 1935 год., 15 ноемврий:
„Публикуваните в този сборник документи от царските архиви разкриват истинското лице и действителните мотиви на така наречената „Освободителна мисия” на Царска Русия по отношение на българския народ, получил национална полу-независимост в резултат на Рускотурската война 1877-1878 год. Създаването на „независимо” Българско княжество трябвало да послужи само като прикритие и етап от завладяването от Русия на подстъпите към Константинопол по западния бряг на Черно море. В продължение на 10 години царското правителство влагало колосална енергия за укрепване на господството си в новообразуваната квази-независима държава като пускало в ход всички средства на азиатско-византийската дипломация. От масова корупция и подкупи на политически дейци и армейски офицери до организирането на военни бунтове и държавни преврати, до вербуването на убийци и отстраняване на пречещите на плановете му държавни дейци на България. УЖАСЯВАЩА, НЕНАДМИНАТА ПО ВУЛГАРНИЯ СИ ЦИНИЗЪМ КАРТИНА разкриват секретните инструкции и донесения на царските министри и дипломати, извънредни емисари и чиновници.”


Редактирано от - neminona на 20/7/2004 г/ 11:21:42

20 Юли 2004 11:21
"съветската армия е влязла в София като окупатор и не е дала нито една жертва в столицата"
Егати окупатора, егати съпротивата. Ирак ряпа да яде...
*
А аз предлагам депутатите да идат в резерват...
20 Юли 2004 11:34
От тези паметници най-силно впечатление ми е направил един ужасен паметник вав Варна. Предсавлява нещо като разтворена книга или криле, или нещо такова ужасно огромно и нестабилно, качено на един висок халм, изгле жда всеки момент ще се тарколи по него и ще помете поне два квартала.

Някой знае ли как се казва вапросния ппаметник, че не мога да се сетя?

Иначе тези паметници са паметници на глупостта и като такива трябва да бадат запазени за идните поколеня. Да им е обеца на ухото, както се казва, а в случая с варненскя паметник, виснеща над главите им заплаха.
20 Юли 2004 12:01
Тия кретени явно си нямат друга работа и ни занимават с глупости. Ама и ние сме си за бой, че редовно ги вкарваме в Парламента!
20 Юли 2004 12:04
Лудите пак са тръгнали на избори. Мноо рано ве
20 Юли 2004 12:10
BTW, а Съветската армия верно ли не е дала нито една жертва в София? И още - има един малък паметник на Съветската армия в Лозенец, на бул. "Черни връх". Някой от феновете на историческото наследство знае ли защо е там?
20 Юли 2004 12:46
Депутати искат монументите на соцреализма да идат в резерват.
А избирателите искат депутатите да идат в резерват.
Само да е друг, че все се карат.

20 Юли 2004 13:06
Горката Мозег, кой знай откога не е виждала вдигнат шмайзер.
Мойто предложение е депутатите във резервата.
20 Юли 2004 13:31
Другари, не сте прави! Има загинали красноармейци на българска територия - онези, които са разстреляни от Спецорганите на Трети УФ заради брутални насилия срещу българското население...
* * *
Да уважаваме светлата памет на мародерите и изнасилвачите от героичната Красная армия....
20 Юли 2004 13:38
Forza, продалжавай да питаш и със сигурност ше се намери ентусиаст дет ше тръгне да преобразува костницата в аквапарк. Нали не очакваш друго от диви селяни дет са им дали власт
20 Юли 2004 13:54
Няма по-срамно нещо от паметниците на Червената армия у нас, а паметникът в София е върхът на простотията, наред с Альоша. В Унгария тези паметници отдавна ги свалиха. Неслучайно унгарците са в ЕС и имат тройно по-висок жизнен стандарт от нас. Същото се случи и в Балтийските държави , и в Чехия, и в Полша. Само болшевизираната рая у нас трепери косъм да не падне от светините на комунизма, зер не можело паметници да се рушат. Не можело, а пък паметниците на нацизма навсякъде ги взривиха??? С какво болшевиците са по-добри от нацистите?
Не може да има достойна държава с паметници на субект, обявил война на същата тази държава, подпомогнал военизиран преврат , последван от ликвидирането на близо 40 000 души и тоталното потъпкване на човешките права.

20 Юли 2004 13:58
Dante, Gadfly, (твоя Джема )) и всички, които споделяте мнението, че тези са сбирщина тъпи и прости кукуфелници! Най-жалкото (но и красноречиво за страната ни) е, че както пишат някои форумци, се намират българи, които да гласуват за тях. Е, т'ва е трагичното! А не че алчни самозабравили се тъпоумници бистрят кретенски идеи - има го навсякъде, тя нали простотията по хората ходи...
20 Юли 2004 13:58
Покойният Тончо Жечев в последното си интервю оприличаваше българите на някакво африканско племе (забравила съм името му)Дълбоко забутано в джунглата, племето нямало никакви контакти с цивилизацията. Та племето е известно с това, че всяко ново поколение избивало бащите си и започвало начисто... Обаче младите ставали ... стари и... колелото отново се завъртало... племето си е все там - в джунглата.
Та ... за паметниците - предлагам всяко ново поколение да си строи своите паметници, а следващите да ги бутат. И да има резерват до резерват... Ставаме уникална туристическа държава с резервати от паметници и решаваме куп социално-икономически проблеми. Ще бъдем със собствен принос в ЕС.
20 Юли 2004 14:05
Да бе, да. Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Литва , Латвия и Естония - всичките още са в джунглата, след като не пропуснаха да демонтират болшевишките монументи...
20 Юли 2004 14:16
По-горната - не демагогствувай говорим не за паметниците въобще, а за няколко конкретни паметника - на Альоши, Ванюши, Катюши и т.н., неприемливи от естетическа и обидни от историческа гледна точка
20 Юли 2004 14:17
"Нека напомним пак, че за осъществяване на болшевишка революция на Балканите са отпуснати 84 милиона златни рубли еквивалентни на повече от 9 милиарда долара. По това време /края на 1924г и началота на 1925 г/ курса долар/лев е бил 1 долар за 137.20 лева. Нека добавим и малко бакалска информация, за получаване на по-добра представа- килото боб е било 12 лв, кило свинско 36 лв, литър прясно мляко 10 лв, хляб- 5 лева. Един любопитен факт – единственият въпрос разглеждан на съдебния процес за атентата в черквата “Света Неделя”-1925 г при закрити врати е именно финансирането на комунягите от матушка Русь. Царят е положил максимални усилия да не влошава дипломатическите ни отношения, въпреки преживения ужас, с империята на злото!!! Още повече, че по време на публичните слушания за процеса, другарката Цола Драгойчева се изсипва неподготвена и с характерната за комуниста наглост сърдито заявява, че месечната и заплата от 360 000 лева /повече от 2600 долара/ през 1924 г е била една от най-ниските в Централния комитет на партията-грозница. Каква несправедливост !?!"


Scarlet
[Напреднал]
от Bulgaria

Общо мнения: 77

Dante, Gadfly, (твоя Джема )) и всички, които споделяте мнението, че тези са сбирщина тъпи и прости кукуфелници! Най-жалкото (но и красноречиво за страната ни) е, че както пишат някои форумци, се намират българи, които да гласуват за тях. Е, т'ва е трагичното! А не че алчни самозабравили се тъпоумници бистрят кретенски идеи - има го навсякъде, тя нали простотията по хората ходи...


20 Юли 2004 14:19
Идват избори и както всеки път популизма започва. Който няма какво да каже, започва нещо от този род с паметниците - по-лесно смилаемо за електората и добре поддаващо се на познатия призив "Долу-у-у-у-у". Винаги е било лесно да рушиш, трудното е да съграждащ. А пишман-политици ни вече 15 години избират по-лесното - резултата всички го виждаме. Тази история е много аналогична на статуите на Буда във Афганистан и разрушаването им от талибаните.
20 Юли 2004 14:30
Тази история е много аналогична на статуите на Буда във Афганистан

Четох някъде, че статуите на Буда в Афганистан са били строени от българи-арийци, а "статУите" в София, Пловдив и пр. - от болшевишки коминтерновски терористи с по 2600 долара заплата на месец. Все още обаче се водели научни спорове по вопроса - така ли е, не е ли така!?
20 Юли 2004 14:52
За какви паметници става въпрос? За паметници на един окупатор на България, който докара и наложи със сила една комунистическа диктатура, която дори след 45-50 години вече е отричат и "бившите"комунисти! Когато съветските войници нападнали България, в страната ни не е имало дори един немски войник, тоест са влезли в България не като освободители, а като окупатори! Глупаво е, да се прави сравнение с Унгария и Германия, защото въпреки че СССР е била една диктатура, все пак е освободила тези страни от друга диктатура! За България червената армия е била само окупатор, поради което е срамно да търпим паметниците на СССР!
Никой не е против руските паметници, въпреки че Русия по-скоро воюва с Турция за да има достъп до проливите, отколкото да освобождава България, но все пак Русия освобождава България, и всеки българим цени и уважава руските паметници, независимо от политическите си убеждения .
20 Юли 2004 15:01
Паметник на наи дивашката страна в историята на човека!
След като избиха милиони свои граждани руските комунисти почнаха да върлуват из Европа.Последваха реки от кръв!30 000 млади българи бяха умишлено пожертвани в безсмислената воина срещу Германия!
Съветска Русия беше наи голиямото зло познато на човечеството!
Наи голями варвари са и българските комунисти !Безродници и жестоки палачи на българският народ!
Комунягите мислеха че ще векуват като избият интелигентните!
Но не би!Интелигентните се възродиха!Тъпотията остана с комуниягите...

Паметника да се разруши!
Комуниягите да гният и да вонят!
20 Юли 2004 15:20
Червени талибани са именно строителите на позорните "паметници" на Червената армия у нас. Техни идейни последователи са днещните защитници на идеята България да се краси от паметници , свързани с най-позорните моменти в новата ни история. Милионите туристи идващи у нас да гледат и да се чудят - толкова ли сме тъпи българите, че да се кланяме на душманите си?
20 Юли 2004 15:29
Тъкмо обратното! Да се запазят тези изключително грозни "Альоши" и "Катюши", за да знаят нашите потомци, че комунягите са способни само на това!
20 Юли 2004 15:32
Паметникът на Съветската армия да бъде преместен в резерват, правилно.
Ама като чета що паметник на реалсоца пише из форума... та това сме ние реалсоц резерват.
20 Юли 2004 15:46
Да се запазят тези изключително грозни "Альоши" и "Катюши", за да знаят нашите потомци, че комунягите са способни само на това!

Тва ми изглежда разумно предложение, место да се Аби взрив и да се задръстват сметищата с отпадъци.

Турнете ги некъде по-нашироко, напр. в Зоологическата градина. Може да се намерят и "осиновители".

А в центъра на София требва да се изгради един мемориал на българските Царе от Сътворението до ден днешен, създавали и укрепвали многобройните български държави по Евразия.
20 Юли 2004 15:56
Абе къде се дена тоя Параграф39 бе?


Кажи бе Параграфе, питах те там у другата тема за мнение по въпроса да вдигнем паметник на германската армия освободителка, която ни беше съюзник през втората световна.


Кажи де, не се срамувай.


20 Юли 2004 15:58
Защо всички антикомунистически маниаци (против съм всякакви крайни изявления) не приемете, че паметникът не е на политиците и демагозите, а на милионите войници, загинали във войната, без чиято жертва, фашизмът можеше и да не бъде победен, като знаем САЩ и Англия докога са чакали, за да предприемат нещо. И сега да не ми наскачат пак фанатизирани проамерикано-западняшки фили да интерпретират политика и история. Говоря за съветския войник, а не за нечия идеология
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД