:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 229
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Защо президентът не спаси радиото?

Вече почти месец Петър Стоянов мисли кого да назначи като девети член на НСРТ. Така и той допринесе за абсурда и в медийния орган, и в БНР
---------

Въпрос: Г-н Стоянов, няколко от членовете на НСРТ с декларация поискаха оставката на Александър Томов. Това задълбочава ли кризата в НСРТ?

Петър Стоянов: Искрено се надявам това да е възможност за един цялостен преглед на всичко онова, което се случи в последните месеци - и с НСРТ, и с националното радио, и мерките, които ще се вземат оттук насетне, да бъдат оздравителни и да бъдат приети с облекчение и със задоволство от българското общество.

---------



Ей тъй витиевато президентът за пореден път вчера се измъкна от конкретни отговори на въпросите на журналистите за кризата в радиото. Стане ли дума за радиото, Стоянов вече повече от 3 месеца упорито не желае да се вживее в любимата си роля на държавник и да каже тежката си дума за абсурдите, които надробиха медийните надзорници.

"Президентът на всички българи", "обединителят на нацията", "моралният коректив на управниците", който обича да се изказва по всички въпроси в държавата, на 28 март на среща с двете спорещи страни в конфликта в БНР обяви: "За два месеца не намерих аргумент, който да защити моето президентско достойнство и да помогне за разрешаването на конфликта." Няколко дни по-късно аргументът сам му се яви - бившата му юридическа съветничка Бойка Янчева, назначена от него в НеСеРеТе, подаде оставка. Вероятно силно засрамена от факта, че Върховният съд касира избора на Бориславов заради юридически каши. А Стоянов трябваше да назначи неин заместник в рамките на 1 месец, т. е. до 5 май.

Но какво прави държавният глава от 5 април досега? От пресслужбата му твърдят, че мисли. Пък и имал по-важни задачи - назначаването на ЦИК и подготовката на изборите.

Дълбокият размисъл на президента обаче ескалира кризата в радиото и надзираващия го орган до неподозиран абсурд. Останалите четен брой несеретейци се разделиха в два противникови отбора от по 4-ма и наченаха епична битка, пред която сблъсъците между фенове на "Левски" и ЦСКА приличат на детска игра.

Несеретейците си искат оставките един другиму и се ругаят люто из медиите (а какво ли става на закритите заседания на съвета?). В същото време незаконната управа на БНР начело с и. д. директора Бръзицов успя да уволни маса известни журналисти от радиото, назначи кадри от синия орган "Демокрация" и куп неизвестни репортери, вдигна им заплатите, раздаде им премии (за какво ли? )и смъкна бая рейтинга на медията.

И. д. председателят Томов, след като избълва порой хули срещу "новите варвари" в лицето на всички обявили се срещу безчинствата в радиото, стана и закононарушител. Той еднолично обжалва касирането на Иван Бориславов, използвайки клеймото на колективния орган НеСеРеТе и де факто присвоявайки си неговите правомощия. В Наказателния кодекс това е описано като "длъжностно престъпление по служба с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда". За което се полагат най-малко 5 години решетки. Надали обаче прокуратурата ще повдигне обвинение срещу лицето Томов, който - явно предупреден от вещи юристи - вчера прецизира жалбата си и си призна, че тя е лична, а не на органа. Но щеше ли да го стори, ако противниците му в НеСеРеТе не бяха се добрали до документите, внесени в съда? На този фон президентът излиза лично виновен, че лицето Томов е още и. д. председател на НеСеРеТе. Ако беше назначил бързо девети член на съвета - например някой, който поне известно време се е прехранвал като журналист, кризата в радиото отдавна можеше да е разрешена. А кризата в регулаторния орган поне притъпена.

Президентът би могъл да свърши и друга общественополезна работа - да инициира дискусия за промени в медийния закон и начина на формиране на НеСеРеТе. Да обещае, че ще привика новите парламентарни групи в близките месеци след изборите, за да търси национално съгласие (ах, колко му е любимо това словосъчетание) за нов закон за държавните медии.

Да не би президентът да се е уплашил от кръга "Демокрация", който диктува разправата с радиоработниците? Няма страшно. Най-много да попадне в продължението на "Новите варвари". Но това вече е само комплимент. Даже е рейтингоблаготворно. А нали това е най-важното, г-н президент?
684
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД