:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Серопозитивните в страната ще станат 10 милиона през 2010 г.

Епидемия от СПИН в Китай от заразена кръв

Причината е в необичайна практика на кръвопреливане
Китай започна кампания за спиране на СПИН епидемия, разпространяваща се чрез преливания на заразена кръв, съобщи Ройтерс, позовавайки се на агенция Синхуа. Експерти от министерството на здравеопазването посочиха, че броят на заразените в страната е вероятно над 600 000, а според ООН в Китай броят на серопозитивните ще достигне 10 милиона към 2010 г., освен ако не бъдат предприети енергични мерки.

Доскоро скандалът е бил държан в тайна. Двама германски журналисти, разказали историята на свои медии, бяха арестувани и държани в изолация в провинция Хънан. Сега обаче правителството е принудено да признае, че на преливания се дължат 71,2% от случаите на СПИН в Китай.

"Като епидемия тази е напълно уникална", заяви експерт на ООН по въпросите на СПИН, работещ в сътрудничество със Световната здравна организация в Китай. Причината е в начина, по който се извършвали кръводаряванията и преливанията.

Селяните дарявали кръв срещу 40 юана (5 долара) на станции за кръводаряване, които събирали кръвта на дарителите в обща банка. От нея извличали ценната плазма и инжектирали обратно от смесената кръв на дарителите, за да не получат анемия.

Правителството реши да отдели по 12 милиона долара годишно за програма, бореща се срещу необичайните практики на кръвопреливане, извършващи се основно в централната провинция Хънан.

Проблемите възникнали през 80-те години, когато било прието решение да се въведе кръводаряване срещу заплащане с цел да се навакса недостига от кръвна плазма. Занапред се предвижда кръводаряванията да стават на доброволна, безплатна основа, в оторизирани центрове.

Цената

Лечението на заразените от вируса на СПИН и превенцията на бъдещи инфекции в развиващите се страни ще струва годишно 9,2 милиарда долара, посочиха представители на ООН. В доклад на UNAIDS, представен преди ежегодната среща на световната организация на тема СПИН, се изразява надежда развиващите се страни да осигурят една трета от тези средства, като останалата част бъде осигурена от богатите нации. Понастоящем в борбата срещу СПИН се изразходват 1,8 милиарда долара годишно или една пета от необходимите средства.
2
831
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
04 Август 2001 13:01
Ebasi!
05 Август 2001 12:16
СВЕТА Я ОПАПА С ТОЯ СПИН.И ТОВА САЩ ГО НАПРАВИХА.СЪЩОТО ЩЕ СТАНЕ И С ГЕННОТО ИНЖЕНЕРСТВО.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД