:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 172
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Буш лично наредил изтичането на тайни данни към медиите

Бивш помощник на вицепрезидента на САЩ свидетелства, че Белият дом е замесен в разкриването на агент на ЦРУ
СНИМКА: РОЙТЕРС
Американският вицепрезидент Дик Чейни (вляво) е възложил задачата за изтичането на поверителни данни към медиите на тогавашния шеф на своя персонал Луис Либи (вдясно) през 2003 г.
Президентът на САЩ Джордж Буш е наредил лично през 2003 г. да изтече в печата поверителна информация за Ирак, а вицепрезидентът Дик Чейни е възложил задачата на тогавашния шеф на кабинета Луис Либи, съобщи в. "Вашингтон пост". Това е разкрил самият Либи през есента на миналата година в показанията си по делото, свързано с разгласяването на името на ЦРУ агентката под прикритие Валъри Плейм.

В показанията на Либи, които бяха разпространени във вторник от прокурора Патрик Фицджералд, не се споменава обаче дали Буш или Чейни са поискали от него да разкрие името на агентката. Нейният съпруг, бившият дипломат Джоузеф Уилсън, обвинява Белия дом, че е разкрил самоличността на Валъри Плейм в отговор на неговите критики срещу войната в Ирак.

Либи не се призна за виновен по обвиненията, че е възпрепятствал правосъдието, като е скрил кой в Белия дом е разконспирирал Плейм. Процесът срещу него е насрочен за януари т. г.

Разкритията на Либи веднага предизвикаха бурни реакции в САЩ. Лидерът на Демократическата партия Хауърд Дийн заяви, че "на президента вече не трябва да се поверява сигурността на страната, тъй като той поставя интересите на своята партия над националната сигурност".

По законите на САЩ разкриването на имена на работещи под прикритие сътрудници на тайните служби е федерално престъпление и се наказва със затвор до 10 години. Едновременно с това експерти отбелязват, че държавният глава има право в случай на необходимост да премахва грифа за секретност от всякакви документи. Все още няма реакция от страна на Белия дом по случая.

В. "Вашингтон пост" коментира, че целта на Луис Либи е да се защити по водения срещу него процес, но твърдението му ще има повече политически, отколкото правни последици.

Над администрацията на Джордж Буш отново надвисва заплахата от импийчмънт, особено ако през ноември на изборите за Конгрес победят демократите, коментира италианският в. "Кориера де ла сера". Рейтингът на Буш е паднал до ново рекордно ниско ниво - 36%, а демократите имат нечувана преднина от 16% пред републиканците, сочат последните проучвания.

ИМПИЙЧМЪНТ

Според конституцията на САЩ Сенатът единствен има правото да открие процедура по импийчмънт. При свикване на специално заседание за импийчмънт сенаторите полагат клетва за обективност. Процедурата може да бъде открита само с решение на 2/3 от присъстващите в заседателната зала членове на Сената. Ако трябва да бъде съден президентът на САЩ, съдебното заседание се води от председателя на Върховния съд. Присъдата в случаи на импийчмънт не трябва да отива по-далеч от отстраняване на лицето от поста и обявяването му за неквалифицирано да заема и да ползва облагите на друг пост, свързан с почит, доверие или печалба в САЩ. След като бъде свалено от власт, лицето може да бъде съдено наново.
8
1674
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
08 Април 2006 03:33
Тия евреи се насраха за разкриването на една безъба курва от разузнаването.Като чели Америка ште пропадне заради нея пачавра проста.
08 Април 2006 03:59
С цялото си уважение към Вашата Простейша Особа, тъпунгел задръстен, вие имате проблем. Нуждаете се, вероятно, от психотерапия, някаква трансплантация, или поне от социална помощ. Направете нещо по този въпрос, нещо положително, дори и една чикия. Разбира се, няма нужда да ни информирате за факта - ние си го знаем.
08 Април 2006 11:31
Този човечец е много зле. Маса неприятности и беди докара на САЩ. Повечето с дългосрочни последствия. Ционистки слуга, затова.
08 Април 2006 17:10
Добре, че този път информацията за събитието е от Washington Post, a не от "Комсомолская Правда-ИТАР-ТАСС".
08 Април 2006 20:11
Моля, моля! Не се подигравайте с болни хора, защото е грехота.
Кой знае обаче, Кен Киси с неговата книга "Полет над кукувиче гнездо" може да се окаже прав!
Само че главната роля няма да се изпълнява от Джак Никълсън, а от Другаря Буш, какво пък чак толкова лошо?
08 Април 2006 23:40
US-посланикът в Каракас замерван с яйца и домати
В. "МОНИТОР"-09.04.2006
Посланикът на САЩ във Венецуела бе замерван с яйца и домати от яростни млади противници на американската политика, съобщи АФП. Инцидентът станал в петък, когато шефът на US-дипломатическата мисия Уилям Браунфилд трябвало тържествено да дари спортна екипировка на юношески бейзболен клуб в столицата Каракас. Охраната на клуба обаче, не пуснала Браунфилд вътре, защото нямал пропуск.
Когато посланикът се отправил към колата си, група младежи започнали да крещят "Махай се, гринго!" и да го замерват с яйца и домати. Автомобилът на посланика бил преследван още 15 минути от мотористи, които крещели оскърбителни лозунги.
Държавният департамент на САЩ определи инцидента като "въпиющо нарушение на Виенската конвенция" и предупреди, че може да има "сериозни дипломатически последствия".
Президентът на Венецуела Уго Чавес е най-яростният критик на политиката на US-президента Джордж Буш в региона и отношенията между двете страни са силно обтегнати през последните години.
09 Април 2006 01:25
А нашия Губернатор, най верноподанически му поднасяме цялото си лакейско роболепие и то тогава , когато МВФ прави поредния си ход да ни убива, като предлага уволнението на хиляди учители. Как бе майка му стара комунистическа България можеше да инвестира в стотици строежи, можеше да поддържа такова здравеопазване, такава армия и такава система на образование, такива социални придобивки, които предизвикват недоумение в богатите стран. Как бе Господа. сега само се продава и руши, а чуждите инвестици обезпечават мизерни заплати и богати приходи на инвеститорите. Само подадената банковата система изсмуква от народа хиляди левове, които напускат страната НЕВЪЗВРАЩАЕМО, а покриването на бюджетните дупки става с постоянно увеличение на цените.

09 Април 2006 13:22
АФП: Атентатите в Лондон нямат връзка с “Ал Кайда”
09 април 2006 | 03:51 | Агенция "Фокус"
Лондон. Международната терористична мрежа “Ал Кайда” не е изиграла роля при атентатите в Лондон през миналия юли, които са били планирани с малък “бюджет” с информация, която е била взета от Интернет, предаде днес АФП, позовавайки се на последните данни от разследването...

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД