:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 223
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Всеки град ще слага пределни цени за такситата

Царството на такситата кожодери свършва. Агенция "Автомобилна администрация" готви законова поправка, която ще позволи всяка българска община да определи пределни цени за таксиметровите услуги.

Идеята дойде в разгара на препирните между браншовите организации, които отдавна се замерят с взаимни обвинения в дъмпингови тарифи и криене на данъци. С въвеждането на таваните няма да е възможно едни жълти коли да возят за 50 ст., а други съвсем законно да взимат по 8 или 10 лева за километър.

Сега шофьорите с безсрамно високи тарифи са недосегаеми, защото нормативни ограничения за печалбата няма. През юли чужденка потърси помощ от полицията, след като получи сметка от 200 лв. за пътуване от летище София до ул. "Раковски", но се оказа, че е извозена съвсем легално - таксито си имало редовни документи и стикер, че цената е 8.60 лева за километър.

Наскоро Федерацията на таксиметровите водачи предложи скъпите таксита да останат, но да ползват черен или други цвят. Други от бранша пък настояват държавата да спуска минимални цени.

По данни на ресорната агенция 3252 фирми имат регистрация за извършване на таксиметрови услуги в страната, а жълтите коли са 24 561.
5
1861
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
19 Октомври 2009 00:58
на пръв поглед това е малка корупционна ниша, ма кой ти я дава - със зейналите дупки в общинските бюджети все отнякъде трябва да капе
19 Октомври 2009 08:08
Хубаво би било и да се "нормира" пределния брой в съответствие с броя жители - например на 500 души едно такси!
19 Октомври 2009 09:27
Не мога да повярвам, че Володя и сие сдават кокала! Ало ДАИ - стегнете се, ще разчитате само на купените книжки ли?
19 Октомври 2009 15:56
Не е разумно в една пазарна икономика изкуствено да определяш цени......
Според мен всички таксита които не са съгласни със ставките съгласувани и приети от бранша да могат да определят сами цените но..... да се различават по категоричен и недвусмислен начин от останалите таксита....било по цвят, било по надписи или двете в комбинация ..... или по друг начин.
19 Октомври 2009 19:41
Не само трябва да има пределни цени, но и да се контролира строго времето през което работи един водач! Както е при товарните и автобусните превози. След като са се хванали с обществен превоз, трябва да се подчиняват на законите за тоя вид занятие! Не може един водач да е на волана повече от 9-10 часа и да очакваме безопасно поведение. Особено в смахнатите условия на нашите големи градове!
Далеч съм от мисълта засега да се иска поставяне на тахографски апарати. Такива има в някои страни, но у нас засега е невъможно и ненужно. Но те и сега са длъжни да си водят пътен лист за всеки работен ден. Просто трябва да се задължат контролните органи да гледат където трябва.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД