:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бивш съдия и висш чиновник поръчали убийство на бизнесмен

Според МВР бургаският строителен предприемач Стоян Стоянов бил отвлечен и застрелян, защото отказал да купи имот от 2.5 дка
Снимка: БГНЕС
Вътрешният министър Цветан Цветанов се похвали, че МВР и прокуратурата са доказали, че могат да разкриват изключително тежки и сложни престъпления. Тепърва обаче ще стане ясно дали доказателствата им ще издържат в съда.
Бивш съдия и бивш шеф на Агенцията за държавни вземания са поръчали отвличането на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов през март 2008 г., обяви вътрешният министър Цветан Цветанов. Бившият магистрат от Варна Галин Костов е задържан в петък и днес прокуратурата в Бургас ще поиска постоянния му арест. Другият поръчител - Станислав Михайлов, е в неизвестност и е обявен за издирване. Издадена е и европейска заповед за задържането му.

По думите на окръжния прокурор на Бургас Ангел Ангелов, в основата на престъплението стои спор за имот от 2.5 дка. в Бургас, с лице към главния път. МВР шефът обясни, че първоначално идеята била Стоянов да бъде убит в дома си. Но планът се променил, защото поръчителите поискали да говорят с него. Той бил заплашен с пистолет, качен в лек автомобил и закаран в Обзор. Разговорът обаче не постигнал резултат и била поръчана екзекуцията му. Той бил застрелян на връщане към Бургас, в района на Дюлинския проход. Там било погребано и тялото му.

Според прокурора Стоянов притежавал имот, като в непосредствена близост до него е бил друг терен от 2.5 декара. В нощта на убийството похитителите настоявали Стоянов да купи на всяка цена техния имот от 2.5 дка. Отказът на бизнесмена му струвал живота.

През 2002-2006 г. Михайлов е бил директор на Агенцията за държавни вземания. Преди това е бил юрисконсулт в общинската администрация във Варна и адвокат. Назначен е начело на АДВ по времето на кабинета на НДСВ и подава оставка при "Станишев". Галин Костов е съдийствал във Варна, после е бил адвокат. В момента е частен съдебен изпълнител.



РАЗСЛЕДВАНЕ

От юли в ареста за отвличането са двама варненци - Нено Стоянов и Стоян Колев. Цветанов каза, че те са организатори на отвличането и убийството. След задържането им започва да се изяснява и целият казус. Доказателствата сочели, че физически извършител на мократа поръчка е Манол Хаджиев. С него имало и неустановено засега друго лице. За убийството на човек били обещани по 30 хил. евро. Плащането обаче се забавило и Хаджиев започнал настойчиво да си търси парите. Смята се, че точно това е мотивът за неговото убийство през август 2008 г. във Варна.

Стоянов изчезна в нощта на 6 март 2008 г. Бизнесменът бе обявен за издирване. Тази пролет от прокуратурата обявиха, че им е известно името на поръчителя, но нямат достатъчно доказателства за обвинение.
13
3312
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
18 Октомври 2009 22:39
Егати държавата, висш държавен служител и висш съдия поръчват убийство. Не е истина!
Devil, бивши и настоящи висши държавени служители и висши съдии създадоха имотната мафия в държавата. Само с това се занимават, къде кой имот от кой да заграбят, и на кой да го продадат така, че да си напълнят гушките. Ако не стане работата със заплахи и тормоз се стига до убийство. Ако човека беше дал парите които са му искали, които се предполага, че са поне десет пъти повече отколкото струва имота сега щеше да е жив. Много хора плащат за да се отърват от тормоза и заплахите защото по някакъв начин са зависими от тези хора и ги е страх. Този човек не са могли да го сплашат и оберат и от страх , че може да ги издаде са поръчали убийството му.
" Кълбото на баба " започва да се разплита! Такива хора има много, които са обрани до шушка, но ги е страх за живота си да кажат. Държавата трябва да полага особенни грижи за жертвите на престъпления на длъжностни лица а към последните да прилага закона с цялата му строгост, защото те са се заклели да спазват и прилагат закона и нямат никакво оправдание, когато го нарушават. Тези хора се мислят за недосегаеми и не само, че вършат престъпления а подтикват и други към същото с което престъплението им става двойно.
18 Октомври 2009 22:44
Похитителите как са се сдобили с този имот? Да не са убили и някой друг? Да питам де. Дано и някои други се сетят да питат.
18 Октомври 2009 23:40
Изключително любопитно е, присъдите отсъдени от този съдия досега имат ли правна стойност ? При положение, че просто поръчков убиец ?
19 Октомври 2009 00:01
Присъдите отсъдени от този съдия досега имат ли правна стойност ? При положение, че просто поръчков убиец ?

Имат, защото е бил действащ съдия. Убийствата са му хоби, от което е припечелвал по някой лев. Ноооо извън работно време...
19 Октомври 2009 00:57
Разговор между двама пандизчий.И ти се призна за виновен?Ама как да не се призная като съдята който ме съдеше ни беше главатар на бандата.....
19 Октомври 2009 09:35
"присъдите отсъдени от този съдия досега имат ли правна стойност"
съдията изпълнител не е никакъв съдия, освен в името си, нищо съдийско няма у него, хеле пък присъди да дава...
19 Октомври 2009 09:40
А дали ще има ефективни присъди???
19 Октомври 2009 09:43
С подобни Съдии и Държавни служители сме върхът на сладоледа, направо сме 3 пръста над Еверест! Кой ги е назначавал тея, коя политическа сила ги е определила като достойни свои представители .....
19 Октомври 2009 09:54
Силно казано е "бивш съдия" и "висш чиновник". Ако "чукнете" в гугъла, може да намерите достатъчно ориентираща информация, за да добиете представа, че формално става въпрос за бивш магистрат. Лицето набедено за съдия е работило съвсем кратко като такъв в Районен съд - Варна.

Г. Костов бе синдик на "Балкан"
Името на бившия варненски съдия Галин Костов нашумя през 2003 г. когато бе назначен за синдик на авиокомпания "Балкан".

Костов напуска районния съд във Варна след доста скандално дело, което води. В него украинецът Александър Багаев бе съден от сегашния зам. апелативен прокурор Иван Тодоров за клевета. Багаев твърдеше, че е бил бит и натикан в багажника на кола по заповед на Тодоров.

След решението си по делото на Иван Тодоров Костов напуска съда и дори написва книга, в която анализира мотивите си. По-късно Окръжният съд във Варна отменя решението му. Галин Костов става адвокат в една кантора заедно с бившата шефка на следствието Мария Даскалова. През 2005 г. около името му избухна скандал, когато той купи 298 дка радиоактивна земя край бургаското село Черноморец по левче за кв. м. Оказа се, че земята е продавана от приятеля му Станислав Михайлов, тогава шеф на Агенцията за държавни вземания. Както "24 часа" разкри в броя си от 26 октомври 2005 г., двамата са връстници и заедно са учили право в Софийския университет.

През 2003 г. точно Михайлов назначава Костов за синдик на авиокомпания "Балкан". Свързва ги и общ интерес към земеделските кооперации. От 1998 до 2002 г. Михайлов работи като адвокат и има договор за събиране на държавните вземания на ДФ "Земеделие". Костов е известен като ликвидатор на фалирали земеделски кооперации. Бившият съдия бе и ликвидатор на козметичната фирма "Рубелла" от Рудозем. (24часа)

Натиснете тук
Въпросната земя е била "взета за жълти стотинки от поръчителите". Натиснете тук
За същата земя двамата поръчители "поискали цяло състояние".
Натиснете тук
Още един пример за лешоядски бизнес с формален повод "фалшифициран подпис" - Натиснете тук
За жалост в България и най-дребните бандитчета са убедени, че у нас "всеки може да бъде поръчан".
Натиснете тук
Да не говорим за "едрите"...
19 Октомври 2009 11:58
Читател ,
благодаря ти за отправките. Сега разбрах за какво иде реч. Но ми се виждат твърде афиф тези мотиви. И що така имам едно чувство , че ще излезе ялова работа.
19 Октомври 2009 13:54
Не омаловажавайте нещата. Г.Костов си е бил съдия, че и синдик на "Балкан" отгоре. Другият може да не е министър, но е влиятелен представител на държавната власт. Същото, което са правили те, са правили и правят и по-висши от тях. Бивш съдия и висш чиновник са поръчали убийството на бизнесмен за 2.5 дк. - това изречение просто казва всичко за това в какво се е превърнала България в резултат на "прехода".
19 Октомври 2009 16:13
След като прочетох отправките на СегаЧитател, разбрах че, правилно съм преценила за имотната мафия в държавата, като само ми се е губело това, че тези хора са и убийци, настоящи или потенциални.
19 Октомври 2009 21:00
Впрочем, въпросният Г.Костов беше синдик на А/К "Балкан" около седмица, и то само формално, не помня да съм го виждал да се вясва из компанията.И подаде оставка.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД