:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 338
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Станишев остана лидер на разделената БСП

Бившият премиер и заместниците му Румен Овчаров и Румен Петков си размениха тежки обвинения, но до революция в партията не се стигна
Снимки: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Бившият министър на културата Стефан Данаилов призова всички, които са заемали ръководни постове в БСП през последните 20 години, да се оттеглят.
Въпреки тежките критики, които бяха отправени към лидера на БСП Сергей Станишев, той бе преизбран за лидер на БСП с огромно мнозинство. Той получи 455 гласа от 779 гласували делегати на конгреса. Неговите конкуренти имаха много по-малка подкрепа - Татяна Дончева събра 129 гласа, Янаки Стоилов - 99, а Младен Червеняков - само 78.

Огромната подкрепа за Станишев обаче не обедини партията. На конгреса вчера стана ясно, че БСП още дълго време ще бъде разделена на лагери. Заседанието на най-висшия форум на социалистите протече по очакван сценарий. Още в началото на заседанието Станишев предложи да има избор на нов шеф на Националния съвет на партията и до голяма степен предреши състезанието, тъй като опозицията нямаше време да се организира и да излъчи единен кандидат. Самият Станишев от два месеца обикаля страната и се среща с партийните организации. Кандидатите трябваше да подадат писмено заявление, че желаят да се кандидатират, и поне 50 подписа в своя защита. Така срещу Станишев се изправиха Татяна Дончева, Младен Червеняков и Янаки Стоилов, които имат твърде различни визии за развитието на партията. "Тези са стари, искаме нови лица", провикна се делегат в залата, след като бяха съобщени мераклиите за високия партиен пост.

"Приличаме повече на банда негодници, отколкото на съмишленици. В момента всеки си е в собствен окоп и не сме в един общ. Нямам намерение да се окопавам сам. Постигнатото трябва да бъде защитено", каза лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него партията се е превърнала в мишената, която трябва да обере всички отпадъци на прехода. Той призна, че една от големите му грешки е, че не е отстранил Румен Петков веднага, след като станало ясно, че МВР ще окаже съпротива срещу проекта ДАНС. "Бях воден от криворазбрано чувство за партийно единство," обясни Станишев. "Никога не сме били толкова хаотични, толкова безпомощни, толкова отсъстващи", отвърна му Румен Петков. И го обвини, че предизборната кампания на БСП е била безотговорна.

Спрямо другия си сериозен опонент - Румен Овчаров, Станишев беше по-мек. Той призна, че поискал министерската му оставка не защото имало доказано нещо срещу него, а защото общественото мнение било доста нагнетено през 2007 г. Овчаров му отговори в същия стил. "Сергей, знам, че от това, което се говори за теб, сега няма нищо, но има създадено обществено настроение", каза той и бе аплодиран от залата.

Според Овчаров поемането на отговорността от лидера е първата стъпка към връщането на доверието в партията. "Цялата злоба на обществото се съсредоточи срещу лидера и управлението. Не е възможна промяна в партията без промяна на върха. Този конгрес не е край, той е началото", заяви той. "Битката за промяната ще завърши с промяна - въпросът е кога и как. Наистина ли е съвременна партия БСП, след като има пожизнено несменяеми лидери? Нов 10 ноември ли трябва да чакаме, за да направим промяната? Всъщност 10 ноември наближава", каза Овчаров. Той коментира, че без БСП да е продавала БТК за ? от цената й, без да е продавала "Балкан" и "Кремиковци" за жълти стотинки, тя е станала партия на корумпираните. "БСП има нужда от пречистване - от долу нагоре", заяви Овчаров.

Станишев обясни, че не е подал оставка след загубата от изборите, защото това би било негативна оценка и самооценка за неговата работа и на правителството. "Смятам, че дължа на партията да продължа да правя това, което съм вършил, и да го поправя там, където съм грешил", добави той.

Сред критиците на Станишев, освен известните вече Татяна Дончева, Румен Овчаров, Румен Петков и Младен Червеняков, се подредиха Надка Балева, която остана извън парламента, Янаки Стоилов и дори Георги Пирински, който уклончиво поиска нов конгрес с пълен изборен цикъл. Най-емоционално бе изказването на Стефан Данаилов. "Аз съм от тия, дето са возили "Титаник"-а, и си търся решението дали съм натискал руля наляво или надясно. Знам каква е моята отговорност и ще си я поема. Но не чух да поемат своята отговорност всички, които говориха преди мен. Тези, които се возят 20 г. на "Титаник", или 10 г., да преценим своите качества и да се оттеглим от постовете, които сме заемали до този момент, в това число министри, депутати, ръководството на БСП, Изпълнителното бюро. Аз се оттеглям като член на ИБ и на Националния съвет на БСП и ще помагам като редови член", заяви той.



------------------------

Процедурни хватки

------------------------

Срещу предложението на Станишев още на този конгрес да бъде избран нов лидер се обявиха Татяна Дончева, Младен Червеняков и Георги Кадиев. Най-приказливите адвокати на Станишев бяха Илия Баташки и Кристиян Вигенин.

Дебатът да има ли лидерско състезание на този конгрес отне почти час. От залата бяха направени още четири предложения, но в крайна сметка беше гласувано само това на Станишев. Най-драстичният вариант беше да се гласува предсрочно съкращаване мандата на този конгрес и след пълен изборен цикъл да се свика нов след 4 месеца, който да избере лидера на БСП. Другите варианти бяха да се гласува вот на доверие на Станишев или да се насрочи ново заседание на конгреса до 3 месеца, за да имат време и другите кандидати да се подготвят и да разговарят с редовите социалисти. Илия Баташки предложи изобщо да няма никакво състезание и всичко да си остане по старому. Татяна Дончева и Велислава Дърева настояха първо да се подложи на гласуване точката за нов конгрес на БСП. "Абсурдно е да правим сега избор за нов лидер. Това означава да сравняваме хора, които преди 15 минути са ни казали своята визия за развитие на партията", възропта Кадиев.

Макар че в залата имаше над 830 делегати, в гласуването на допълнителната точка за избор на лидер участваха 709 делегати. Така точката беше приета с 410 гласа "за", 235 "против" и 64 "въздържал се".

Опонентите на Станишев обявиха, че този конгрес вкарва партията в тежка криза, защото решенията му сигурно ще бъдат оспорени в съда заради грубо погазване на процедурата. Не знам в каква посока ще тръгне разправията в партията след конгреса, каза Румен Овчаров.
 Приближените до Станишев Димитър Дъбов и Кирил Добрев напрегнато очакват изхода от лидерското състезание.

Конкурентите на Станишев

Татяна Дончева:

Привличането на интелектуалния капацитет на партията ще създаде чувството, че сме партия на бъдещето, а не на миналото. БСП трябва да има шампионско самочувствие на базата от колектив от хора. Ние сме неатрактивни. Една част от симпатизантите няма да демонстрират дори публична принадлежност и съпричастност към БСП. Трябва да се върнем към времето, когато партията събираше членове, а не гонеше сегашните.

Усещането, че няма лидер, е по-тежко, отколкото загубата на парламентарните избори. Политиката е състезание по доверие и харесване, а не по увеличаване на БВП или пенсиите. Кажете харесват ли ни и доверяват ли ни се хората? Какво да правим сега със 7-8% доверие и този кадрови потенциал. Няма смисъл да се лъжем с надписване на партийни членове за бройка делегати. Трябва да се направи ново преброяване на членската маса на БСП. Когато бяхме на власт, превъртяхме милиони през комуникационната стратегия, имахме израелски консултанти... И какво постигнахме?





Младен Червеняков:

Ако гласувате за мен, трябва да сте наясно, че гласувате за следващ конгрес. Виждам моето място като председател, който единствено може да подготви провеждането на следващ конгрес на нашата партия.

Трябва да защитим нашите другари, които биват преследвани съдебно или административно. Такава чистка не е имало дори по времето на СДС. Специални наказателни състави действат във ведомствата за извършване на чистки на хората, свързани по един или друг начин с БСП.

Трябва да се създаде правителство в сянка и да се подготви документ за работата на правителството на ГЕРБ под названието "Сто дни, сто лъжи".



Янаки Стоилов:

Попитаха ме защо преди 18 г. не станах лидер на БСП. Защото съм убеден, че човек трябва да притежава значителна професионална компетентност, да има значителен политически опит и да се чувства самостоятелен, за да взима решение, за да се кандидатира за председател. Кандидатирам се не защото искам да съм председател, а защото как да не участвам в състезанието. Трябва да има застъпник и последовател на категоричната лява политика. Част от най-облагодетелстваните от досегашното управление сега са се запътили към новите управляващи, за да извлекат отново облага.

БСП е като "Титаник". Нямам съмнение, че капитанът ще стои на мостика, дори потъването да продължи. Дано само конгресът да не е в ролята на оркестъра.
Снимки: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Татяна Дончева
 Младен Червеняков
 Янаки Стоилов
47
2908
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
47
 Видими 
18 Октомври 2009 23:59
Партия с стогодишна история на тероризъм, масови кланета, национално предателство, подмолен и открит грабеж на българският народ.
Напоследък прибавя модерни приоми.Мафиотизирала се е.
19 Октомври 2009 00:23
Трябва да се създаде правителство в сянка

Направо правителство на топло направете
19 Октомври 2009 00:46
Браво на фотографа!
Добре е хванал мижавостта на ситуацията в Столетницата.
19 Октомври 2009 01:44
Трябва да се създаде правителство в сянка

Те добре ги владеят дейностите в сянка.
На предишното правителство и без това половината му работа си беше в сянка.
19 Октомври 2009 03:24
тя е станала партия на корумпираните. "БСП има нужда от пречистване - от долу нагоре", заяви Овчаров.

Ами това май стана. Р.Овч.. Ако не вярваш питай Вальо Топлото.
19 Октомври 2009 08:10
Резултата показва едно - "нахраненте" в БКП/БСП са повече от гладните...
19 Октомври 2009 08:18
БСП са оригинални циркаджии
19 Октомври 2009 08:27
Ха, един от гризачите на снимката, май подари на един ватман тортичка с интересен оптимистичен надпис. Що ли сега гледа кат отровен?
19 Октомври 2009 08:33
Бойко се чуди
ЗАЩО
терористична антибългарска рубладжийска организация
ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ЗАБРАНЕНА.
Като гледам дебилите от снимките
мисля че нема нужда.
19 Октомври 2009 09:01
А , честито , бе негодници ! Формално легитимирахте избора на тези ментори на Сгафишев от ЕС и САЩ , за които той работеше и чиито икономически интереси защитаваше в България. Забравихте само да изберете и герганизацията Грънчарова /Пуси. Мнозина бяха отписали Зайчето- точно обратното.Същите тези негови задгранични господари ще го мимикрират и изхвърлят на друга орбита - социал-демократическа , с 4-5 % влияние. Той, точно такъв типаж, все още им е нужен. И точно той ще е следващия вицепремиер и мнистър на външните работи в едно ново коалиционно правителство. Новият Мунчо Паси, в по -прецизиран вариант, се казва Сгафишев. Има и добра новина- че с преизбирането на политическия пластелин Сгафишев и на огледалния му образ в СДС - безличника и спамещия Мартинчо Димитров, се разчиства пътя на за създаване на автетична левица и симетричната й десница.
19 Октомври 2009 09:38
Приличаме повече на банда негодници

Тука Сергей Дмитриевич Станишев е прозрял истината, но вместо "приличаме на банда негодници" е трябвало да си признае : "НИЕ СМЕ БАНДА НЕГОДНИЦИ"![/b]
19 Октомври 2009 09:40
Нямам намерение да се окопавам сам.
Ама много моля, окопавайте се и самостоятелно, и колективно може, с увереност и плам, и дълбоко, и не се изрявайте.

"Бях воден от криворазбрано чувство за партийно единство," - значи единия е подвел другия и като гледам днес двамата в едно се разбират!
19 Октомври 2009 10:13
Нямаше ли наблизо огнехвъргачка, мама му стара.
Да цвърчат и се гърчат по ъглите, като плъхове.
Идиоти, съсипахте България и още имате очи да се появявате пред хората.
Трябва да сте по ниски и от тревата, изроди скопени.
19 Октомври 2009 11:00
БСП е като нац. отбор по футбол - стигнала е дъното и продължава да копае. Със снощния избор бе направена нова голяма копка в дъното.
19 Октомври 2009 11:16
Специални наказателни състави действат във ведомствата за извършване на чистки на хората, свързани по един или друг начин с БСП.

Ако това се докаже по неоспорим начин, на следващите герберите ше ме спечелят като иликторат....
19 Октомври 2009 11:21
Наблюдаваме самодеен процес на "смяна на козината" по партийните компоненти на Политическата система на прехода . В своята действителност , този "зиг-заг" в Обществения ни политически процес , е нейно усилие , тя да се пригоди към доминиращите в общия ни живот тенденции , като имитира дори и връзката си на "взаимна зависимост" между нея и националното Общество . Следва да сме в ясно , че реално необходимото на Обшеството , радикално Преструктуриране на тази система , е възможно само с пряката негова намеса в този процес . Защото е реч , собствено за политическото финализиране на НЕГОВИЯТ , Преход към демокрация . Подобната негова намеса е единствено възможна , чрез широко обсъждане и приемане на Нова Конституция , която да обобщи изстраданият ни Опит от "прехода" и легитимира нова , европейска по своя Дух и Философия , Структура на политическото ни общуване , която да е откровено ориентирана към Неговото устойчиво развитие . Без радикална стъпка , като тази - само в кръг ще въртим общия ни живот ...


Редактирано от - beagle на 19/10/2009 г/ 11:25:55

19 Октомври 2009 11:45
Получих имейл от един приятел. Цитирам:
Братовчед, понеже от фризера не се разнася глас, моля те, дай линк към блога ми. Мнението за конгреса на червените е в "Збогом, БСП".

Е, давам го, ще поразгледам как сте тук и си отивам при нашите в "Спорта'.
Натиснете тук
19 Октомври 2009 11:46
Никой не зададе въпросът - Тъй като обществото вече е класово, БСП/БКП коя класа защитава? Анализ на явлението " комунистът-милионер". Соц. партия в Б-я ще има когато се осъди болшевишката антинародна политика на БКП/БСП. Защото бащите на сегашният елит на БКП/БСПса давали и подписвали смъртни присъди и участвали в ликвидиране на бълг. интелигенция. А крушите не падат по далеко от дървото.
19 Октомври 2009 11:52
След този откровен хомосексуален жест
мисля че и Евророма ще се откаже от съюз с БСП...
19 Октомври 2009 13:24
Генека във фризера ли попадна? Що така, той е от културните събеседници?
19 Октомври 2009 13:35
Ето това трябва да чуем за БСП, крайно време е вече: Натиснете тук
19 Октомври 2009 13:43
Русчуклия:
"БСП/БКП коя класа защитава?"


Самата себе си: кланова червена номенклатура, мутрите-маши, туркомани-феодали, и техния обслужващ ги най-близък персонал (съществуващ доколкото и докогато им е полезен, след което яко гърмят бушони).

Т.е., цялата гнусна, долна, проклета паплач, съсипала България за тези 20 г., която трябва възможно най-бързо да бъде направена на сапун... като преди това се поизсуши по стълбовете от НДК до пл. "Св. Неделя" (при липса на място може и до "Лъвов мост", или дори до Центр. гара...).

Редактирано от - Mars Attack на 19/10/2009 г/ 13:44:25

19 Октомври 2009 14:33
Генек мили ,
Поддържай бойния дух . Фризера не е в състояние да го смачка . Кураж чрез блога /!!!/ и до скоро . Не си сам ...

19 Октомври 2009 14:34
На времето...на 14 извънреден конгрес на БКП, Луканов дръпна 15 минутна прочувствена реч за "единството". След което с просто гласуване върна властта в ръцете на 40-50 негодяи, които тайното гласуване (при заключени врати в НДК) изхвърли като гюбре. Повечето от тях впоследствие станаха видни капиталисти и дадоха на обозе почившия Продев основание да запита дали БСП е партия на червените бабички или на червените мобифони...

Сега пак "единството" зареди 6 патрона в револвера, с който червените ще играят на руска рулетка.
19 Октомври 2009 14:37
БСП не е СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ! Нейният упадък се дължи именно на това и той интересува само онези, които искат тя да престане да им е конкурент за властта. А на тези, които СА СОЦИАЛИСТИ, просто е нужна друга, автентично СОЦИАЛИСТИЧЕСКА, т.е. антикапиталистическа партия, която да защитава интересите на наемния труд, на бедните и онеправданите, на социално изключените, за които се безпокои целият неизцяло социалистически ЕС, та дори българското социално м-во /то, чух, провежда конференция или нещо подобно за социалното включване, въпреки че още преди 6-7 г. беше приело по искане на ЕС "екшън план" и стратегия по въпроса/. Нужни са и лидери, разбира се, но те трябва да са СОЦИАЛИСТИ, а не капиталисти. Поне като тези на печелещата все по-голяма влияние Лява партия в Германия.
19 Октомври 2009 14:51
Mars Attack,
вика му се политическата фекалия и помия. Ако го дефинираш по-точно се отказвам да го пиша горното. А и нещо споменуваш дератизацията на политическото пространство, така така. Обаче се пръснати и по СДС, ДСБ, ГЕРБ, АТАКА, НДСВ и т. н. Когато в БГ средно статистическия гражданин ги зареди същите приказки, тогава ще проблесне една кратка и слаба искрица в тунела. Те така, те!
19 Октомври 2009 14:56
За съжаление не се намери нито една политическа сила, която да събере смелост и да прокара закон за лустрация на комунистите.
Поне според техния принцип, който действаше в течение на 45 години: комунист ли е, да не може да стане заместник-началник и по-нагоре.
19 Октомври 2009 15:19
Orlin-e,


Фекалиите поне могат да се използват като естествена тор, а тия са като отровна плесен - където попадне, всичко живо убива ! ...


Те са просто една престъпна сган, (кърлеж, метастаз), която трябва да се изтръгне - ако трябва с горене, от политичексото тяло на страната.


Иначе си прав.

Редактирано от - Mars Attack на 19/10/2009 г/ 15:20:51

19 Октомври 2009 15:27
"Приличаме повече на банда негодници" - браво на сергейчо и
ЧЕСТИТО на всички некомунисти в републиката и извън пределите й!!!
Силно се надявам с този "добър" избор БКП да се разпадне окончателно и безвъзвратно... 65 години стигат, даже са повече от прекалено (има странни мутации в битието и съзнанието), защото не се знае какво и дали ще остане нещо от нацията и държавата!?
19 Октомври 2009 15:37
Както кажете,
така ще ги наричаме, ноооо но.
--
Сега за лустрацията. Да, имаше го закона за лустрацията в политическата програма на "Идея за България", нооооо като ми бе казано преди време, че вече не е необходимо и ги напуснах по тази причина. Просто и там си има политическата фекалия и помия имплантиран човек а аз не искам да си докосвам до такива.
Лустрацията е много важна, но трябва да се направи и още нещо. Фекалията и помията се крепи и на един добре подбран държавен апарат от тунеядци а на тези хора трябва да се вземе държавната служба, най-малкото за да не речат на реформите. И на тях и деца им по принцип всяко правителство не трябва поне за половин век да им дава службица. А нормалните предприемачи да не ги взимат на работа никога. И така до физическото унищожение на фекалията и помията.
19 Октомври 2009 16:00
Изборът за най-дясната партия в България - БСП, беше не особено сложен - или Станишев и сие си подават оставката, правят се избори и избират нов председател и нови лица в техния управляващ орган, което дава някакъв шанс за БСП да остане значима партия в България или това, което се случи - Станишев се запъва като магаре на мост и БСП губи влияние подобно на СДС.
19 Октомври 2009 16:14
Трудно е да разбереш и вникнеш в партийните борчкания на една партия с толкова много течения. Струва ми се, че на този конгрес се имитираше противопоставяне, а такова всщност реално нямаше. В БСП става все по-интересно, но мащабите значително намаляват. Ако партията не успее да влезе в следващото управление тя ще се свие значително ...
19 Октомври 2009 16:34
Единственото достойно изказване е на Ст.Данаилов. А той най-малко основания има да се срамува от участието си в управлението на страната през тия 4 години. И рейтингът му до края остана един от най-високите. Свястното си е свястно.

Редактирано от - Calina Malina на 19/10/2009 г/ 16:40:39

19 Октомври 2009 17:49
Хиксе,
За шанс вече изобщо не може да се говори. Последният шанс на БСП беше идването на власт преди 4 години. Тогава можеха с дела да привлекат стотици хиляди... нека не кажем привърженици, но симпатизанти.
Сега вече са изтървали и последния влак.
19 Октомври 2009 18:27
Calina Malina,


Само дето мястото му май не е в тази партия-мафия, не смяташ ли ? Или му бе трудно да излезе от кожата на майор Деянов ?
19 Октомври 2009 18:32
Може би с тази търсачка Натиснете тук Станишев може да намери изход от ситуацията в БСП ?
19 Октомври 2009 18:35
Кораба на БСП потъва. Редно е капитана да остане последен.
19 Октомври 2009 18:45
Сократе,


След последния влак им остава ето това като последно средство да догонят историята: Натиснете тук
19 Октомври 2009 18:47
На Станишев му липсва само кучето: Натиснете тук
19 Октомври 2009 20:22
Ще ме подсети ли някой кой беше лидера на обединеното СДС?
19 Октомври 2009 21:01
"...Стана ясно, че БСП още дълго време ще бъде разделена на лагери."КОЛКО ДЪЛГО, ВСЕ ПАК?Както гледам, тези от фашизираната десница се умориха да чакат.Като междувременно отсвириха в небитието дузина десни и още по-десни еднодневки.Докато в ляво не се роди нищо значимо извън БСП.Макар че опити не липсваха.Друг е въпросът, че днес БСП не предлага политика, а опонира на ББ на полето на популисткото"араламбене", което е неговата стихия.Защото поне 80 % от мат'ряла е захласнат от от героичните му мачостойки и от подчертаното му простонародно говорене.А, както някъде беше казано, човек може да придума тълпата за всичко-нещо в което сега се упражнява дипломираният пожарникар.Тълпата не се ръководи от разума, а от моментните си потребности.Изтрезняването идва с главоболие!
19 Октомври 2009 21:11
... Ама Руссиян жа ги убий и фъшистите!
19 Октомври 2009 21:30
Сократе, не дълбай с длетото...още ридая над трогателната изповед на един сериен ренегат от преди месец-два.Имай милост, бъди човек...ама дали можеш?!
19 Октомври 2009 21:33
Е, Оболенски, щом трябва да проявя човещина, млъквам.
Макар че адски ми разпали любопитството - кой ли е тоя гаден ренегат?
Мълча, мълча...
19 Октомври 2009 21:37
Толкова вой срещу Станишев!
Значи БСП са избрали правилния човек.
Единственият, който е в състояние да се противопостави срещу наглостта на развилнелия се простак.
Останалите кандидати просто са с ниска канализация.
19 Октомври 2009 22:23
Сър,
Желязна логика.
Значи и Боко е избран правилно...
20 Октомври 2009 14:49
Съре, чакам си отчета точка по точка! Да не си мислиш, че съм забравил?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД