:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 183
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бизнесът настоя за по-ясни критерии при газификацията

До 2-3 години потребителите може да плащат по-скъп ток, ако консумират прекалено
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
България ще спести между 1 и 2 млрд. евро от повишаване на енергийната ефективност, която ще залегне като водещ критерий в новата енергийна стратегия , обяви вчера министър Трайков.
Да се отнемат лицензите за газоразпределение на компаниите, които са ги получили, но реално не инвестират нищо в мрежата. Това поиска вчера шефът на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев по време на кръгла маса, организирана от парламентарната комисия по икономика и енергетика. На нея министър Трайчо Трайков представи вижданията на правителството за новата енергийна стратегия на България до 2020 г.

"Не получих отговор от министъра дали ще се отнемат лицензите на фирмите, които не инвестират нито едно евро, а са седнали върху купата сено и не дават на другите. Никъде законът не забранява отнемането на лиценз", възмути се Данев пред журналистите.

Данев напомни, че България трябва да изпълни европейската норма за газификация и до 2020 г. 30% от домакинствата трябва да имат достъп до синьо гориво. "В момента България е с 1.5% газифицирани домакинства, в съседна Румъния този процент е 90%, а общо за Европа - 48%. Никога няма да достигнем този процент, след като администрацията е седнала на правата", каза бизнесменът.

Досега в България има два случая на неизпълнение на задълженията за изграждане на газова мрежа - в Шумен (от ЧТК) и в Благоевград (от "Рила газ" - консорциум между "Ачегаз" и "Конструкциони Донди"). И в двата случая ДКЕВР е почвала процедура по отнемане на лиценза, но след месеци протакане не е стигала до крайно решение.

"Можем да преизпълним изискването за 16% енергия от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и дори да ги надхвърлим", похвали се министър Трайков. Освен това Трайков обеща до края на 2011 г. Електроенергиен системен оператор (ЕСО) и "Булгартрансгаз" да бъдат отделени от Българския енергиен холдинг (БЕХ), а дейността им да се контролира от енергийния министър.

С енергийната стратегия са обвързани и промените в Закона за енергетиката, които се очаква да бъдат приети преди лятната ваканция на Народното събрание през 2010 година.

СТИМУЛИ

До година-две потребителите на електроенергия ще могат да плащат тока по гъвкави тарифи, стана ясно от изказването на шефа на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Според него за стимулиране на енергийната ефективност може да се стигне до тарифи, при които цената на тока да е по-висока за потребители, които не пестят, каза Семерджиев.
4
1367
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
24 Ноември 2009 09:09
'тарифи, при които цената на тока да е по-висока за потребители, които не пестят'.

Сигурно ще сме единствената страна в света с такива разценки.
След това ще въведат купони за храната и който яде повече, ще плаща двойно.
А защо не и тройно.
Да не говорим за алкохола и цигарите.
След това ще сложим на всеки уред, отчитащ колко дишаш и ще взимаме такси и за въздуха...
24 Ноември 2009 10:43
Популизъм братче,

забравили са да кажат, че и който купува на едро каквато ида е стока, ще плаща повече на единица отколкот тези купуващи единични бройки.


За бога братя не купувайте каси бира. Ходете 24 пъти до магазина.
24 Ноември 2009 11:41
Според него за стимулиране на енергийната ефективност може да се стигне до тарифи, при които цената на тока да е по-висока за потребители, които не пестят,


Aaa, не беше ли обратното в белите държави? Повече харчиш - примоция. Ма тука май негърландия пълна с будали и поредният хахавел министър и шеф на оная малоумна комисия. А Шушулката сигур вече пече г*** на Хавайте...

Редактирано от - sybil на 24/11/2009 г/ 17:49:09

24 Ноември 2009 16:33
Самият факт, че минисър представя мярка абсолютно обратна на тази в белите страни, означава, че е кукла на конци.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД