:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 190
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Гражданите, които не ползват правата си, вече ще бъдат наказвани

Парламентът сътвори законов абсурд за задължителните здравни карти по предложение на депутата от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов
Колаж: "Сега"
Новият законодател - д-р Иванов.
Българският законодателен гений роди невиждан правен абсурд. Парламентът със закон накара гражданите да ползват право, дадено им със същия този закон. И така направи въпросното право задължение. И за капак прие напълно неработещ текст, така че правото-задължение да си остане основно на хартия.

По предложение на зам.-председателя на парламента и шеф на здравната комисия в НС Лъчезар Иванов депутатите задължиха всеки гражданин, който има здравни осигуровки, да ходи в ЕС с европейска здравна карта, която му дава право на безплатна спешна и неотложна медицинска помощ. Наличието на карта пък би трябвало да гарантира пред лекарите в страните от ЕС, че българинът има редовни здравни осигуровки и съответно българската здравна каса ще плати за лечението. Мотивът - понастоящем населението не се възползвало от това си право, не си вадело карти и съответно - невинаги можело да се лекува при нужда без пари в ЕС. Плюс това картата е безплатна за хората - защо пък да не си извадят? Затова е най-лесно да бъдат задължени да го правят.



Изумителна нелепост!



Първо - дали да си платиш, или не за лечение, си е твой избор. Ето например българските граждани и в България имат право на безплатно лечение, но - защо ли - твърде често избират да си плащат. В този дух следващата законодателна инициатива на д-р Иванов може да бъде да задължи хората да ползват само безплатни услуги. Или поне би могъл вместо да вменява задължения, просто да организира кампания за популяризиране на картите.

Второ - това е право на осигурените и само те ще бъдат задължени да се занимават с вадене на карта. Неосигурените са освободени от това право, т.е. задължение, и няма да се занимават с проверки по границата. Което значи, че на редовните платци все повече им убягва смисъла от плащане на здравни вноски.

Трето - когато се вменява задължение, то става такова само ако неизпълнението му води до санкции. В Закона за здравното осигуряване обаче пише единствено, че здравноосигурените са длъжни да имат европейска здравна карта при пътуване в ЕС. Логичното тълкуване на забраната е, че хората не могат да пътуват в ЕС, без да покажат картата си на границата и ако я нямат и са осигурени - трябва да бъдат върнати. А на границата пък трябва да се проверява освен за наличието на карта, така и за изрядността на вноските на пътуващия, защото ако той не е осигурен - не е нужно да показва карта.

На законотвореца нито му е хрумнало да напише откога влиза в сила това, нито да посочи кой следи за изпълнението на изискването, камо ли да обясни какво наистина следва, ако на границата се появи гражданин без заветната карта. Което означава единствено, че пътуването в ЕС с този документ е задължително от деня на влизане в сила на закона - 18 декември 2009 г., само дето нито гражданите, нито гранична полиция и митниците са разбрали за това. Денонощно стотици закононарушители напускат България необезпоявани, а органите на реда се пилеят по търсене на Нагли, Опасни и Маргини. От здравното министерство обясняват, че тепърва ще има инструкция на здравната каса, че задължението за здравна карта ще влезе в сила от 1 април. От "Гранична полиция", от която се очаква да следи за картите, пък твърдят, че това задължение може да им бъде вменено само със закон, а не с инструкция или наредба.

Пределно ясно е, че този текст няма да проработи. Единственият ефект ще бъде растяща истерия сред населението. Стотици хиляди ще се юрнат да си вадят европейски здравни карти, дори и да не възнамеряват да пътуват в обозримо бъдеще. А ако пътуват, ще установят, че никой не проверява дали имат карти, осигуровки или пък хронични болести. Пред офисите на фирмата, която ги печата, ще се извият опашки, а здравната каса, която плаща за издаването на този документ, ще даде стотици хиляди левове.



Което води до естествения въпрос - защо?



Дали защото, когато в парламента се предлагат и приемат закони, няма кой да мисли? Възможно е. Вносителят Иванов вече обяснява, че издаването на здравна карта било препоръчително и нямало да има хайки по границите. Или е забравил, че в закона изрично пише "задължително", или не прави разлика между двете.

Или пък това е хитроумен начин за осигуряване на медицинска помощ на гражданите - ако реформата в болниците се задълбочи и те се преструктурират твърде много, населението в определени региони да има възможност за бързо спасение в Гърция и Румъния с карта в ръка? Нищо чудно.

А може и да е най-прозаичното. За една карта НЗОК плаща на "производителя" - КИМ 2000, 1.43 лв. 200 000 карти - 286 000 лв. Не е кой знае какво, но пък сме в криза. Фирмата печата и медицинските документи на касата, а оборотът и там поспадна, след като лекарите вече задължително се отчитат по електронен път.

Кое от трите е отговорът, не е толкова важно - като нито една от възможностите не изключва останалите.

По-същественото е, че и глупостта, и лудостта, и лобизмът са еднакво вредни и не би трябвало да влизат в границите на Народното събрание. Уви, карти, гарантиращи, че депутатите нямат подобни отклонения, не са въведени.

И вместо да им вземат отпечатъци от пръстите, първо да им вземат отпечатъци от мозъка, пък после да се решава кой става за депутат.
59
5124
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
59
 Видими 
14 Януари 2010 23:31
.... да се смееш ли, да плачеш ли ...
14 Януари 2010 23:33
Да си подновиш ловния билет...
14 Януари 2010 23:34
... билетът ми е ок ... ама тия идиоти и за отстрел не стават ..
14 Януари 2010 23:45
Ех сега, ако приемат и закон за задължителното щастие, наистина ще бъда щастлив
14 Януари 2010 23:48
Д-р Лъчо-мозъка, личния педиатър на Бойчето
15 Януари 2010 00:02
Е, хайде сега чожум Ми тя - природата - понякога сътворява задънени улици...Н'ъл тъй върви напред - проба/грешка/проба/грешка...и току уцели правата посока


***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
15 Януари 2010 00:06
Както казва един мой колега - "правата са за трептящите, а не за спящите"


Само не разбирам защо спящите трябва да ги наказват

Редактирано от - Miranda на 15/1/2010 г/ 00:11:30

15 Януари 2010 00:14
Кретените на Мутропожарникара са фамозни!!
Паноптикум на кретени!
15 Януари 2010 00:30
Д-р Филипов пише "Дневник на един луд", ама това вече е архаика.

Май скоро ще трябва да почне да пише "Дневник на лудите и подлудените"

Може и нещо от рода на "Кретениада" да напише.
15 Януари 2010 01:35
По-същественото е, че и глупостта, и лудостта, и лобизмът са еднакво вредни и не би трябвало да влизат в границите на Народното събрание. Уви, карти, гарантиращи, че депутатите нямат подобни отклонения, не са въведени.

И вместо да им вземат отпечатъци от пръстите, първо да им вземат отпечатъци от мозъка, пък после да се решава кой става за депутат.

Янина Здравкова
15 Януари 2010 02:36
Подобно на Батко и министрите му, няма как да очакваме от Лъчко да е по-свестен от Цецка!
15 Януари 2010 03:35
А бе, калпав матр'яла нещо...Боко ви го каза отдавна.

15 Януари 2010 04:41
Тоя дър Лъчко да не му паднеш в ръчичките да те лекува...?! Нейсе.
15 Януари 2010 04:52
Лично аз си извадих, както и за семейството си.
На всеки се случва да се разболее...

Все пак мисля, че трябва да е по желание, просто трябва информираност по въпроса.
15 Януари 2010 05:34
Старшината
... билетът ми е ок ... ама тия идиоти и за отстрел не стават ..

Е, убаво, ама няма ли подборен лов, или там, както му викате - по списък.
15 Януари 2010 07:48
Само се прави на идиот Лъчо. Сашо Диков разправя снощи, че Лъчо и здравния министър вече са се научили да пътуват до САЩ за чужда сметка. Така че по-вероятно е Лъчо да е взел някой лев от КИМ2000, за да им позасили бизнеса с европейските здравни карти.
Поводът е пътуването на зам.-шефа на парламента Лъчезар Иванов и здравния министър д-р Божидар Нанев на 22 ноември м. г. до САЩ на разноски две неправителствени организации. Поканата била от шефа на федерацията “Американски граждани от български произход” и “Евроатлантическия фонд” Румен Хичев, който обаче е и шеф на “Остеотех”.

Нанев и Иванов казали на Борисов, че нямат конфликт на интереси. “Ако са ме излъгали и се докаже, ще си понесат, и то много сериозно, отговорност”, коментира снощи премиерът. Той ги питал кое налага да пътуват на чужди разноски, но не могли да му отговорят. “Поканата заедно с разноските са съгласувани през Държавния департамент на САЩ и Министерството на външните работи на България. Така че не съм си задавал въпроса дали въобще има конфликт”, коментира здравният министър д-р Нанев пред “Труд”. И бе категоричен: “Освен това впоследствие разбрах и че има юридически анализ, направен от правна институция в САЩ за конфликт на интереси по американското законодателство, който е абсолютно отрицателен.”
15 Януари 2010 07:57
За статията -
Лейтенанте,
той това го върти от доста време. Но Сашо Диков си остава определен като експанзивен и не много наред тип, докато мозъка...
В нормална държава след предаване като това за корумпираните министър и депутат, какво щеше да става...
В нормална...
----------------------------
Блогът на Генек

15 Януари 2010 08:54
Какво да коментираш ?! ...
Единствено дебил не може да отчете, че през всички 20 години на прехода не сме имали по-неудачно, по-неориентирано и по-некадърно управление от настоящето !!! Затова и БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ ОСТАНЕ КЕНЕФ (тоалетна) , така както много сполучливо и точно я изобрази чешкият художник Давид Черни ! … КЕНЕФ , в края на двора- с една дупка в следата, типично по български , типично по селски…
Вероятно има още някои, които смятат , че сегашното управление не е тотално сбъркано , но това се дължи единствено на увреденият им генетичен код ...
"Няма ляво и дясно.Има горе и долу.Горе са тези, които не позволяват да бъдат стригани и доени , долу е стадото."/Р.Рейгън/
15 Януари 2010 08:59
Не трябва анализа да е схематичен
Едно и също схемно решение , може да е вярно или грешно.Това зависи от обстановката и проблема.
Данъци в България не се плащат.Това е сфера на огромни измами и далавера.
Не плащащият данъци се намира в нарушение на закона.
Той е нарушил чужди права, превърнал е свободата в свободия , правата са изпортени и станали криминални.

Как тогава неговата свобода да е водеща и меродавна.Преминаването на границата да не врата в полето , или порта за криминални типове нарушаващи закона.
В Блатото умишлено не е изградена информационна система , крадящите от данъци свободно прелитат през границата ката пИперуди .Много често това са хора които изнасят мръсни пари , никъде не работят , а тънат в охолство и разврат.
При положение че е такава обстановката , принудата засяга криминалните типове , не е ограничение на свободата , а е гаранция за свободата на тези на които са нарушени правата.
Мярката трябва много силно да се разшири.Да се разшири.Тръгнал си да пътуваш изкарай си документ за платени данъци .Защо това да не се прави.Било своебразна виза .Ами това трябва да бъде и така трябва да бъде , когато апашите са установили криминална диктатура в тази страна.
Не може Блатото да се превръща в територия за прелетни криминални перушинести, за които свободата означава свобода да се краде.
15 Януари 2010 09:02
Освен тези задължения, трябва и да сме здрави, че иначе "здравната" каса както ни е почнала, ще ни "излекува" набързо.
15 Януари 2010 09:37
И вместо да им вземат отпечатъци от пръстите, първо да им вземат отпечатъци от мозъка, пък после да се решава кой става за депутат.
Браво!
А иначе, НЗОК издава едни ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ КНИЖКИ. Тези документи не са ли официални и валидни? Официалните документи на страна-членка на ЕС не се ли признават и от другите страни-членки? Или ще стане като с номерата на автомобилите? При това на Митев няма да са му криви СДС, НДСВ и БСП, а любимите му ГЕРБ.
15 Януари 2010 09:41
Янина Здравкова
15 Януари 2010 09:55
все така същата песен- каквото и да ти говорят, неизбежно става дума за ПАРИ! Така че КИМ 200 няма да вземе далеч не само малката сума от четвърт милион, ами доста повече, но в сънищата и мечтите на нейните собственици. След като здраво НЕУСИГУРЕНИТЕ си излизат безпрепятствено, остава безсмислено осигурените да го правят- нищо не ги задължава! поредния абсурд на доктора от ГЕРБ!
15 Януари 2010 10:01
Абе тези хора няма ли да започнат да четат това, което гласуват?
Аз си извадих карта когато излизах на екскурзия, но не защото е задължително, а защото знам че имам такава възможност, иче ще ми бъде от полза, ако не дай боже ми се случи случка.
Напишете закон, че гражданите Задължително трябва да бъдат информирани за правата им със съответните санкции, ако се скрие такава информация.
Ама си имаме едни умници.
15 Януари 2010 10:05
Аз сериозно се замислям дали да не премина към здравно НЕосигурените.

Проблемът ми не е финансов, напротив. Добър платец съм, щото вноски внасям, а здравни услуги не ползвам. Обаче, като здравноосигурен само ми измислят някакви измислени задължения, с които да ми губят времето, и да могат да ми налагат глоби. Като например задължителния профилактичен преглед, а сега и горното малоумие.
15 Януари 2010 10:36
ей, тъпаци измислете някой закон които да може да работи качествено в тази мила държава.на кого му притрябвала тази тъпа карта?като до сега съм пътувала без нея и не съм имала проблеми.помислете по добре дали ще бъде ефективно за нас.
15 Януари 2010 11:08
Тъпи са , с това съм съгласен.
Но ще станат остри , или сами , или след като ги подострят.

Трябва да вземат информационният масив на пътуващите , да го проверят в НОИ и Здравната каса , които не са платили или имат явни лъжи в осигуровките да ги заложат на границата.
Не платил , лъгал , краднал-обратно.Плаща и то с лихвите барабар със солените наказателни лихви
Ще се сетят , затова много акъл не трябва. .
Но общество тип качамак , с еднакво отношение към нормалните и ненормалните , апашите и хората , така не трябва да продължава.
15 Януари 2010 11:14
в Герб на този от снимката му викали "ЛЪЧО МОЗЪКА" !
15 Януари 2010 11:32
Все не мога да определя кой повече не става за депутат или министър от правителството на Бойко Борисов. За мен първо Желева поведе класацията, но веднага след нея видях и този Лъчезар Иванов и претендентите станаха двама. После се намеси и Дянков, но там случая е малко по-друг, все пак не мога да кажа, че Дянков е глупав.

Редактирано от - XYZxyz на 15/1/2010 г/ 16:49:21

15 Януари 2010 11:39
Относно пътуването на Иванов и Нанев. Както и в случая с Желева, Борисов заобикаля отдалече въпроса за конфликт на интереси. Абсурдно е да се твърди "има юридически анализ, направен от правна институция в САЩ за конфликт на интереси по американското законодателство". По-голяма глупост трудно може да се измисли, защото не пътувалите са американци. Остеотех е частна фирма, която не е обвързана Държавния департамент, така че за каква проверка става дума? Остава да помислим, че българските министри са по американското законодателство. В това пътуване няма престъпление, но самото пътуване може да се определи като лобиране - морално недопустимо, особено при висши държавни служители. Ако тази компания е толкова благотворителна, защо не е дала тези пари за тежко болни? Не, тя е решила да подкрепи финансово министъра и зам.-председателя на парламента.
15 Януари 2010 12:01
И с'я к'во?
Здравната карта е хубаво нещо, но е е валидна само ако се признава от държавата в която отиваш.
Ако не - закъсаш ли нещо, плащането е кеш!
Лъчко Иванов напоследък хич не се усеща, май..
15 Януари 2010 12:25
Аз не мога да разбера, защо толкова бързо в."Сега" активно се наточиха срещу правителството на ББ. А преди изборите с радост чакаха това правителство да се случи.
Защо тогава никой в този вестник не осъзнаваше, че ББ ще извади една шайка недодялани тикви, които нямат нищо общо с политик и политика.
Also bitte, стига смешен плач!
Каквото сте си избрали на това сега се радвайте. Много бързо разлюбихте неграмотниците, които и преди изборите си бяха такива. Толкова ли тогава не можахте да прозрете, какви профани ще състоят следващото правителство на България. И стига извинения, каква била същността на един вестник.
Време е някои журналисти да осъзнаят, че каквито са избирателите, и каквито са медиите в държавата, такива и политиците. Горчиво!
15 Януари 2010 12:26
OldMad
да ви обясня:


При временен престой в държава от ЕС (плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария), картата дава право да ползвате спешна и неотложна медицинска помощ. Тя се представя на лекаря (работещ за местната Здравно-осигурителна каса) и вие вече се третирате като гражданин на страната, в която пребивавате. Разплащането става след това между НЗОК на България и на страната домакин. Картата не осигурява покритие при частни лекари


Обхватът на медицинската помощ определена като спешна и неотложна включва както остри, така и обострени хронични заболявания, които са възникнали преди пътуването в съответната държава. (Причината за такава разширена интерпретация е свързана с възможността осигурените да останат достатъчно време и да се излекуват, за да реализират целта на своето пребиваване – туризъм, обучение, бизнес, търсене на работа). При застраховката има аналогична клауза, но само за времето на действие на застрахователната полицата.



Ако обаче лекарят (там) прецени, че вашите оплаквания нямат елемент на спешност и неотложност, ще си заплатите прегледа и изследванията сами. Издаденият платежен документ ще представите на РЗОК (районна здравно-осигурителна каса), която ще ви възстанови сумата ( но на цената на тази услуга в България). Разликата си остава за ваша сметка.

Редактирано от - Doctora на 15/1/2010 г/ 12:47:27

15 Януари 2010 12:29
Другарьо Аутор,

Всеки пак може да НЕ ползва медицинските услуги на Кацата, но здравните вноски ги дължи посмъртно! Те това е целта - ако не си ги платил - но уей аут!
***

Редактирано от - sybil на 15/1/2010 г/ 13:49:22

15 Януари 2010 12:53
От Лъчо мозъка спасение няма. Мисля че и Сашо Диков, въпреки упоритостта си, се отказа от изясняването на силовите методи на това недоразумение.
15 Януари 2010 13:17
Гражданите, които не ползват правата си, вече ще бъдат наказвани


George Orwell, "1984" ?!
15 Януари 2010 13:32
Абе тоя наистина си е заслужил прякора Лъчо мозъка. Е те това е работа -посочвайте иницаторите на различните закони и техните юридически акушерки и работата си идва на мястото.
Тоя не знам колко става за доктор, но кой го вкара в политиката е по-голям глупак от него. Не може да си върже връзките на обувките, ама тръгнал да политиканства.
Ало оо мозък, едно право когато го превърнеш в задължение го изхвърли на боклука. И ако имаш време и искаш да се занимаваш с политика вземи и прочети Лао Дзъ за държавното управление. Китайските управници с всичката си комунистическа диктатурщина го прилагат в много сфери и имат изключителен резултат.
Съветът се отнася не само за теб, а за всички пишман политици. Преводът е чудесен и е избрано най-същественото.
Приятно четене!
15 Януари 2010 13:35
Мозък-пане!
15 Януари 2010 13:37
Ето защо трябва да има полиция - досега щеше да се разбере фирмата, която печата картите как точно се е отблагодарила и какви са връзките с "вносителя" и защитника на правата ни.
15 Януари 2010 13:39
Янина Не разбрах: Лъчо Мозъка лоботомиран ли е или
15 Януари 2010 13:46
Всичко дължа на Бойко Борисов, той ме вкара в правия път
д-р Лъчезар Иванов


Кой ще ти лоботомира г*з?


15 Януари 2010 13:49
15 Януари 2010 13:56
При временен престой в държава от ЕС (плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария), картата дава право да ползвате спешна и неотложна медицинска помощ.

Doctora, относно "Спешно отделение"(базирайки се на личен международен опит), задълженията на Докторите от ЕС по Спешност, се покриват от "Международната застраховка", която е задължителна за БГ-граждането, и никой не я е отменил засега.
Щото катастрофи по магистралите стават ежедневно.
Но!
Обхватът на медицинската помощ определена като спешна и неотложна включва както остри, така и обострени хронични заболявания...

Е те тук ни е "разминаването"...
"Живот човешки" - никой не е застрахован срещу язваджийски пристъп(при тез юро-манджи), диабетна хипогликемия, високо кръвнишко, нано-сакатлък с "тротоарна екзема" след препиване, или пък без да искаш си стъпил връз "бананова кора", с последващо чупене на кокали, и пр. нетолко Спешни случки(да не споменавам пък за "проработило" зъбче с евентуален гранулом).
Плащаш като поп!
Те за това ми беше думата..

Редактирано от - OLDMAD на 15/1/2010 г/ 14:00:43

15 Януари 2010 14:02
Ако обаче лекарят (там) прецени, че вашите оплаквания нямат елемент на спешност и неотложност, ще си заплатите прегледа и изследванията сами. Издаденият платежен документ ще представите на РЗОК (районна здравно-осигурителна каса), която ще ви възстанови сумата ( но на цената на тази услуга в България). Разликата си остава за ваша сметка.

Doctore,
Извинявай, но и за другите форумци би било полезно да разберат, като черпят вода от извора - Тази преценка и при спешната им помощ ли важи?
Пример: Падам по стълбите на Айфеловата кула и си счупвам /навехвам/ крака. Френския лекар преценява, че счупеният крак е спешен и не плащам, но навехнатия не е спешен и си плащам превръзката и т.н.
Правилно ли те разбирам?
15 Януари 2010 14:29
Здравната каса ни иска здрави: да плащаме и да не ни лекува. Че аман от болни!
15 Януари 2010 14:41
Олди,
Зъболечението не се покрива нито от здравната карта, нито от застраховка (ако не е специално аранжирана за такова покритие). Застраховката няма нищо общо с европейската здравна карта. Сега - за язвата ти. Тя е без съмнение хронично заболяване. Но ако (не дай си Боже), кръвне и имаш мелена, става дума за обостряне, което заплашва сериозно здравето и живота ти и ще бъдеш лекуван при условията на остро заболяване (т.е. картата ти осигурява покритие). За продължително болнично лечение обаче, ще се иска разрешението на НЗОК. В този случай трябва да имаш предвид, че ако се налага и репатриране, то не се покрива от картата, а от застраховката (ако пак е аранжирана за такава опция).


Колега Бай Дан,
в случая с Айфеловата кула, иде реч за злополука и всичко, което ще се наложи да бъде направено, ще се покрива от Вашата карта.


Смисълът на ограниченията за хронични заболявания и болнично лечение са ясни. Казано на български "да не се прехвърля от болната глава на здравата". Както неведнъж съм писал, здравеопазването е много скъпа играчка. И е съвсем естествено, всеки да се осигурява и лекува в страната си. По тази причина, преди влизането на България в ЕС имаше в престижните медицински заведения "цени за лечение на чужди граждани". Мои колеги стоматолози и сега имат пациенти от балканските държави. Тук (все още) зъболечението и зъбопротезирането е сравнително евтино.

Редактирано от - Doctora на 15/1/2010 г/ 14:49:12

15 Януари 2010 14:54
"Д-р Филипов пише "Дневник на един луд", ама това вече е архаика.

Май скоро ще трябва да почне да пише "Дневник на лудите и подлудените"
Може и нещо от рода на "Кретениада" да напише."
че то такова издание отдавна има - Държавен вестник
15 Януари 2010 15:29
Мани язвата Doc, за нея грозданка и толко!
Лафа ми беше за принципът, по който ше ни работят със "Здравната карта" из чужбинско отсега-нататък!
Щото имам пример и за "наопъци" - ена, мойта братчедка(българка омъжена преди 15 години за грък), кат' си доде от Атина, директно я водя при личният ми "зъбар"(бивш мой войник), и си си плаща кат'...попадия по двойната тарифа!
И пак доволна!


Редактирано от - OLDMAD на 15/1/2010 г/ 15:31:07

15 Януари 2010 15:30
Тук са забравили да пишат и за другото задължение, че си длъжен да ходиш всяка година на профилактичен преглед. Сега, ако си малд няма нужда да ходиш, ама ако минеш 50-те трябва да се прави и то много сериозен откоклото се прави у нас. Аз мога да сравня изследванията, които ми са правени в Германия и Унгария с тези, които се правят у нас. Защо ще задължават когото и да е било. Малдите без проблеми няма да ходят, а на възрастните ще се отдели по-голямо внимание. Още поевече, че ако тръгнат всички, джи пи-тата само с това трябва да се занимават.
15 Януари 2010 15:35
хунвейбин,
Няма лошо апашите да ги ловят, но не по този начин. Дай да разкарваме милиони изрядни платци да си вадят удостоверения...
Всички имаме лични карти, които могат да бъдат обработвани по електронен път. Нека държавата бъде така добра да си събере информацията на едно място и когато ми прекарат картата през устройството да са наясно - осигурен ли съм, плащам ли си данъците, имам ли други задължения към държавата, осъден ли съм и т.н.
Тази информация може да се предостави и на всяка страна членка на ЕС, което ще обезмисля ваденето на отделни карти.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД