:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 325
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

ГЕРБ изпада в изолация, подобно на БСП преди 15 г.

Новоизбраният президент ще бъде в безтегловност, защото няма лоби в партията, която го издигна, казва политологът Антоний Тодоров
снимка: Борислав Николов
Антоний Тодоров
Антоний Тодоров е роден през 1957 г. Завършил е икономическия институт, специалност международни отношения. Доцент по политология в Нов български университет. Директор на Института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски".

------

- Г-н Тодоров, кой кого трябва да целува след тези избори?

- Историята с изказването на Доган отново беше преекспонирана, защото аз го чух лично. Смисълът беше, че всъщност ДПС не очаква нещо особено като възмездяване на помощта си, а само една целувка, в смисъл "благодаря". Изборите несъмнено показаха, че ГЕРБ печели нови позиции - президент, повече кметове на областни градове, повече на брой общински съветници и повече на брой кметове на общини, както и запазване на хегемонията в София. Въпросът е дали в ГЕРБ четат внимателно числата и дали всички политици, когато останат насаме, си задават малко повече критични въпроси. Кой кого ще целува? Мисля, че ГЕРБ излизат от тези избори абсолютно изолирани. Изолирани са първо в парламента. Дори и знаменитото посещение на Яне Янев при Бойко Борисов не стопли отношенията между двете партии. Да не говорим, че ДПС едва ли е склонно да прави завой към ГЕРБ. Сините, макар Иван Костов да призова да се подкрепи Плевнелиев, неколкократно заявиха, че това в никакъв случай не е подкрепа за ГЕРБ. На много места на балотажите се оказа, че има нещо като мобилизация "Всички срещу ГЕРБ". Това е симптоматично. ГЕРБ влиза в ситуация като БСП преди 15 г. - никой не иска да контактува с тях и никой не иска да сключва споразумения.

- След края на втория тур Бойко Борисов се държа като човека, който очаква всички да го целуват. Той обясни, че дори победата на Плевнелиев е партийна победа, а зад партията стои той?

- Всеки има правото да се чувства както иска. Премиерът Борисов сигурно има основания да се радва, че ГЕРБ разширява политическите си позиции. Но не знам дали не става дума за нещо, което е известно от историята. Цар Пир побеждава веднъж Рим, но загубва цялата си войска. Оттогава е известен терминът пирова победа. ГЕРБ трябва много сериозно да се замисли дали това не е пирова победа. Защото, ако държат всички позиции на властта, много бързо ще бъдат намразени. Реакциите на премиера показаха според мен и известна нервност. Особено когато го попитаха за пореден път дали след 5 г. ще се кандидатира за президент. И за пореден път каза обратното на онова, което беше казал само преди няколко седмици. Така че тази нервност вероятно издава въпроси, които той насаме си поставя, но не иска публично да обсъжда.

- Той сякаш очакваше голямо признание от Росен Плевнелиев, опита се да му внуши, че му го дължи, защото преди 2 г. никой не е знаел кой е този човек?

- Донякъде е прав. Защото допреди 2 г. Росен Плевнелиев беше известен само в тесните среди на строителния бизнес. Той стана известен тъкмо като министър в правителството на ГЕРБ. Той е един от министрите, който някак си според известната формула на самия премиер, са намерени "зад ъгъла" или "на магистралата". Няма нищо лошо в това, че нови хора попаднаха в правителството. Като строителен министър Плевнелиев си изгради образа на успешен технократ. Но е факт, че пресконференцията след вота показа една изключителна двусмисленост. От една страна, тя се водеше от шефа на предизборния щаб на ГЕРБ, но основният говорител беше не новоизбраният президент, а премиерът. Тази двусмисленост основно я видяха чуждестранните посланици. Премиерът достатъчно ясно искаше да покаже - това са мои избраници, те станаха такива, защото аз така реших и така организирах цялата работа. Самият г-н Плевнелиев беше в доста незавидна позиция. Той трябваше едновременно да демонстрира автономия и независимост, но също така не му се щеше някак си да каже - чакайте, г-н Борисов, сега аз ще говоря, защото аз съм звездата на тази изборна нощ. Звездата си остава Бойко Борисов.

- В същото време Плевнелиев начерта работна програма на президента, която повече подхожда на премиер. Премиерът уж на шега го предупреди да не му се меси в работата. Това симптом на какво е?

- Симптом на същата тази двусмисленост е. Основните прерогативи на президента се разполагат както във вътрешната, така и във външната политика. Във вътрешната много повече като институция, която се опитва да балансира властите, но за външната политика, за съжаление, г-н Плевнелиев не каза нищо друго освен една банална фраза, че България е член на ЕС и верен партньор на НАТО. Това беше много повече развито от г-жа Попова. В момента, когато ЕС се раздира от остри кризи, очаквахме новоизбраният президент да вземе позиция по този въпрос. Например - дълговата криза. Второ - НАТО преосмисля сериозно своята роля. Мисля, че това двусмислие ще тегне над Плевнелиев поне през следващите 2 г. И не на последно място, защото за разлика от другите примери с президента Желев, президента Стоянов, президента Първанов, Плевнелиев няма никакъв партийно-политически ресурс. Той не само не е член на ГЕРБ, но не е и направил кариера в рамките на партията. Няма лоби в тази партия, за да може да въздейства по какъвто и да е начин върху тази страна на политиката.

- Борисов каза: ако не бяхме спечелили изборите за президент, щяхте да ни искате оставките тази вечер и затова трябваше да спечелим. Какво се крие зад това "трябваше" и дали на всяка цена ГЕРБ трябваше да спечели?

- Ако пак погледнем числата, излиза, че на първи тур г-н Плевнелиев получи около 1 350 000 гласа, което е по-малко с около 400 000 гласа спрямо полученото от ГЕРБ на парламентарните избори. Колкото и да казваме това са различни избори, това все са бюлетини с кандидати на ГЕРБ, подадени от определен брой хора. На втория тур г-н Плевнелиев не можа, изглежда, да надхвърли подкрепата, която ГЕРБ имаше на парламентарните избори през 2009 г. Това все са симптоми за ролята при избора на президента. ГЕРБ казаха, че са получили малко над 1 млн. гласове за общинските листи и спрямо предишните общински избори от 2007 г. това е нарастване с почти 400 000 избиратели. Но по средата има парламентарни. Спрямо тях общинските листи на ГЕРБ днес са получили с над 700 000 гласа по-малко.

- Добре, но как спечели ГЕРБ, имаше ли купен вот? Как ще коментирате оповестения в медиите договор между ГЕРБ и ЕНП в Главиница, в който най-скандалната част е, че след спечелване на вота 70% от обществените поръчки в общината ще бъдат поверени на хора, посочени от ГЕРБ?

- По този повод веднага ще кажа, че отдавна не бях виждал нещо толкова цинично, откровено и скандално, което да изтече в медиите. Но да се върнем към това дали изборите са спечелени с нечестни методи. Като цяло, особено ако говорим за президентските избори, едва ли това натежа в съотношенията между кандидатите. Но би могло да натежи при кметските избори, където има малка разлика. Но веднага ще кажа, че тези практики за купен и контролиран вот са симптоматични за това какво можем да очакваме утре като най-лош вариант. А като най-лош вариант са избори, дословно описани от Алеко Константинов в неговия текст от 1895 г., ако не ме лъже паметта. Просто е невероятно това, което стана в Главиница. Това споразумение между ГЕРБ и ЕНП, подкрепяна от Касим Дал, надминава всякакви възможни граници. Представям си, че между политиците сигурно текат такива разговори, сигурно се споразумяват. Най-често джентълменски, без да оставят писмени следи, защото те самите знаят, че това е срамно. Тук вече има писмено споразумение. Значи няма чувството, че това е толкова цинично, че не бива да се оставят следи.

- След първия тур Ахмед Доган каза, че нощта е бременна с тенденции. А след втория всички сякаш се зарадваха на тенденцията, че ДПС вече не е фактор, че почти са изхвърлени от политиката като балансьори, така ли е?

- Много прибързано изхвърлиха ДПС като фактор от политиката. Това засега не изглежда възможно. Но за мен е притеснително това силно говорене на тема "избрахме президент без брокерската подкрепа на ДПС". В България поне 1/10 от избирателите са етнически турци. Представям си, че нито един голям въпрос не би трябвало да бъде решен без тяхно участие, защото това е значително малцинство. И ако някой си представя, че просто защото етническите българи са мнозинство, ще могат да налагат волята си над всички останали, си играе с опасен огън. Засега по-голямата част от тези етнически турци политически подкрепят ДПС. Зависел ли е от ДПС изборът на президент? Движението досега не е имало собствени кандидати, така че винаги сме очаквали гласовете на тази партия да идат някъде. Иначе какво - да им кажем, стойте си вкъщи, защото това не ви засяга. Това е абсурдно. Във всички президентски избори ДПС е участвало и е имало своята роля. Дали е била решаваща е съвсем друг въпрос. Опасна е спекулацията на тази тема.
46
7560
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
46
 Видими 
02 Ноември 2011 20:12
За голямо съжаление, много по-добре е да си футболист и най-много да симулираш когато са ти платили да продадеш мача. Големия конфуз е в България да си политик, журналист, социолог, политолог, пиаролог, консултант и непрекъснато да лъжеш, защото единствено за това те търсят и ти плащат и с нищо друго не можеш да си изкараш хляба. Тъжна картина, хвърли им гражданино по едно левче в шапката приготвена на плочките.

Редактирано от - Maradona на 02/11/2011 г/ 20:16:05

02 Ноември 2011 20:18
Туй за ЕНП в Главиница - не беше ли това партийка- кръжок на онази буля Мара от Филибе , която Касим само използва за регистрация ? Същата изключително нахална демократка обикаляше посолствата и повтаряше като папагал какъв борец срещу корупцията била.......По арогантност и нахалство сал един Жорко Кадиев с "оня" електромер може да й дели мегдан.
02 Ноември 2011 20:32
Много драматизъм, много чудо.

Аре починете си малко, че много излишни приказки се изприказваха.
02 Ноември 2011 20:39
Какъвто и да е новият президент, по-добър ще е от г-н. Първанов.

Междувпрочем, какво трябва да стане и колко избори трябва да изгуби г-н Станишев за да подаде оставка?
Серго издъни партийната каса за да остане на върха на БСП.
Кебабчетата за пенсионерите и педесетарка за ромите не бе достатъчна. Работата е много по-дълбока.
Ламбо: Искам си парите!
Грандиозен скандал се заформи в БСП, след като кандидатът за вицепрезидент Стефан Данаилов си поискал парите, срещу които реши да вземе участие в изборите.
Натиснете тук
02 Ноември 2011 20:49
Марето Купон е наистина шеф на тази ЕНП по случая в Главиница - калинката кацаща от СДС на РЗС, после неуспешно на ГЕРБ, сега на ДПС-то на Касим Дал, комсомолската активистка от езиковата в Пловдив, "репресираната" със семейството си по татово време в Магреба , спамещатата тетка в БГ политика. Да , това е тази видна боркиня срещу корупцията. Касим Дал й даде 29 хил. гласа от българските турци на нац. избор и сега ще пропищи каква изборна победа имал файтона ЕНП .
02 Ноември 2011 21:31
...Директор на Института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски". ...
Курсът започна с представяне на магистърските програми на Нов български университет от доц. Антоний Тодоров. Ася Кавръкова от Институт "Отворено общество" говори за механизмите за въздействие на ЕС върху публичните политики на България

02 Ноември 2011 21:33
В момента се насажда идеята "Всички срещу ГЕРБ".
Тези които най-често я лансират изобщо не си дават сметка какво ги чака, ако желанието им се сбъдне и правителството на ГЕРБ падне.
Добре че мислещите са мнозинство (все още).
02 Ноември 2011 21:42
ГЕРБ изпада в коагулация.
02 Ноември 2011 21:46
Май май току що е свършила оперативката....
Massive attack....
02 Ноември 2011 21:55
E6, с attack или без attack, прибирайте си боклуците за собствена употреба.
02 Ноември 2011 21:56
Дълбоко, ама много дълбоко се заблуждава тодоров!
Герп не изпада в изолация, а печели все по-голяма подкрепа благодарение на американския си пиар и съглашателството на останалите клоуни в цирка.
02 Ноември 2011 21:59
Аха, дренките щели да са изолирани!

_______________________
Едно е да можеш да напишеш есе за справедливото сламоразделяне, съвсем друго - да можеш на две магарета да разделиш слама!
Блогът на Манрико
02 Ноември 2011 22:11
Сега може да се използва объркването на герберите и бърз ендшпил и силен цайтнот с дамски гамбит.
02 Ноември 2011 22:13
Брутален мителшпил с две пешки и аривидерчи.
02 Ноември 2011 23:47
Васик,
За подобен мителшпил трябва царица - сиреч президент.
03 Ноември 2011 00:30
Това интервю да не е вземано преди изборите ? Щото не му личи да е взело някакви изводи от изборите. Поне не виждам основният, който се прояви - Герб потвърди резултатът си (като проценти) от 2009 г., след 2 години и половина неуспешно управление, единствено защото управленията на тези преди него се оценява от общественото мнение, като още по-неуспешни. (Дали обективно това е така или не е отделен въпрос, който обаче в случая няма значение.)
-
Видно, че заклинанията на Станишев, че БСП е припозната от обществото, като алтернатива на Герб, не надхвърлят пожелателната автосугестия.
-
Герб ще управлява дотогава, докато не се появи нова политическа сила, която да бъде реална алтернатива.
-
Коалиция ("всички срещу Герб" от затихващи остатъци на стари управлявали партии, видно не се припознава от избирателя, като по-добра възможност от сегашното управление.
03 Ноември 2011 00:36
И за да преваря нечии мисли - Кунева не може да бъде алтернатива, защото е обилно свързана с управлението и негативните процеси през последните 20 години и преди това, (не само физически, но и като начин на мислене,) а идентификацията й няма как да бъде различна от НДСВ, колкото и да се мъчи.

Редактирано от - Brightman на 03/11/2011 г/ 00:38:37

03 Ноември 2011 00:37
E6, с attack или без attack, прибирайте си боклуците за собствена употреба.

Братчет,
Аз не натрапвам боклуците си да управляват България....
03 Ноември 2011 00:46
Герб ще управлява дотогава, докато не се появи нова политическа сила, която да бъде реална алтернатива.

Ще се появи....
Малко още да се напече положението.
Тогава цялата гербаджийска маса ще се прехвърли там. Ще се сменят никчета по форумите, ще се трият с гумата по 20-30 "неудобни" години от биографията и т.н. Миграцията е много бърза и много силна. Трябва само внимателно да се следи откъде ще изскочи новият герой. Може от някоя охранителна будка, от някой паркинг, строеж или кръстовище. Със сигурност няма да има образование или научни титли, ще приказва като пъдар и ще извади едни дядовци....
Само стой и гледай.
Такива кадри трябва да подготвите във вашата партия.
Успехът ви е гарантиран....
03 Ноември 2011 00:53
Природата не търпи празно пространство.
03 Ноември 2011 01:13
Предлагам знак за гласуване на следващите избори:
Натиснете тук
03 Ноември 2011 01:36
Градацията е:
Малоумен, по-малоумен, най-малоумен, гербаджия, гербаджия на власт...
Кокаинът, открит в трите куфара на олимпийския шампион по щанги Гълъбин Боевски, е тежал 2, а не 9 килограма. Сензационното разкритие направи адвокатът на тежкоатлета Ивайло Дерменджиев.
Във вторник външният министър Николай Младенов нарече Боевски “позор за България” в интервю. Часове по-късно, вероятно осъзнал грешката си, той позвънял на съпругата на Боевски - Красимира, и лично й поднесъл извиненията си.
Вчера градският прокурор на София Николай Кокинов обяви, че Боевски няма да бъде разследван в България.

Натиснете тук
03 Ноември 2011 04:37
Крайно време е политологията да си намери достойното място на последната странца при хороскопите и кръстословиците.
А прогнозата за времето да бъде изтеглена напред. Все пак има методика и е далеч по-стара от политологията.
А има и по-очевидни успехи
03 Ноември 2011 08:04
Тези които най-често я лансират изобщо не си дават сметка какво ги чака, ако желанието им се сбъдне и правителството на ГЕРБ падне.
Добре че мислещите са мнозинство (все още).
нищо особено няма да се случи. ГЕРБ ще се оттече в канализацията, както стана с НДСВ. Все пак най-успешния период през тези 22 години, с най-голямо вдигане на скромния ни стандарт беше по времето на Тройната. Нищо, че имало заменки. То и сега на тъмно се вършат криминални дела. Ей Цецито Бориславова си купи банка за 100 000 евро, колкото еди двустаен апартамент по времето на бума. Да не говорим за Цецко. То тази партия само с Цецковци и Цецки е пълна. Тайфуну с милиционерски имена, дето писа Явор Дачков.
03 Ноември 2011 09:29
Все пак най-успешния период през тези 22 години, с най-голямо вдигане на скромния ни стандарт беше по времето на Тройната.


Въпросът е на какво се дължи вдигането на този стандарт. То и на гърците стандартът се вдигна най-много през последните 10 години, но на каква цена?

Редактирано от - гошо на 03/11/2011 г/ 09:29:52

03 Ноември 2011 09:45
Тоя, дето така нашироко се е разпрострял тука, в изборните диспути приличаше не на политолог, социолог или другите там балалайки дето ги е завършил, ами на платен полит-агитатор ... грешка - не платен, а притежаван от Партията майка.
03 Ноември 2011 10:49
Кунева не може да бъде алтернатива, защото е обилно свързана с управлението и негативните процеси през последните 20 години и преди това

Мисля, че Кунева може да бъде някаква алтернатива, но нефелна.
Нефелна, не защото е свързана с предишни действия, а защото няма психиката и нагласата да бъде лидер.
Не я виждам като личност, която да може да държи здраво юздите на подчинените си.
03 Ноември 2011 11:34
Брайтмане,
да не си гледал други избори, защото ГЕРБ не си потвърдиха резултата от 2009, а го намалиха.
03 Ноември 2011 11:53
Новоизбраният президент ще бъде в безтегловност, защото няма лоби в партията, която го издигна, казва политологът Антоний Тодоров


03 Ноември 2011 12:53
Като селянче си знам - пипнеш ли прасенце за ухото - стадото ще те разкъса , ама голямо бутане пада на копанята , а когато помията свърши - избива ги на канибализъм.Вместо да се радват колко са много да си зададат въпроса какво ги чака в тая бедна страна при такова взривно увеличение на популацията.
03 Ноември 2011 13:03
Въпросът е на какво се дължи вдигането на този стандарт. То и на гърците стандартът се вдигна най-много през последните 10 години, но на каква цена?
Случаят не е гръцкият. Заеми не са вземани, даже излишък 8 милиарда оставиха. Проблемът беше, че се дължеше главно на строителния бум. Те и заменките спомагаха за това, защото на терените се строеше.
03 Ноември 2011 13:35
„....Случаят не е гръцкият. Заеми не са вземани, даже излишък 8 милиарда оставиха...“
Кога пък станаха 8 млрд.?А на теб от тях дадоха ли?Или мислиш, че ни гони деменцията и не помним?То бива манипулации бива, ама чак пък толкоз.Точно заради такива неверни внушения на червената върхушка хората отидоха и гласуваха за по-малкото зло.Ама народът е казал:Човек каквото сам си направи, друг не може да му го направи.
03 Ноември 2011 14:16
Не съм много съгласен с аФторО че ГЕРБ са изпаднали в изолация.По скоро избирателя изолира авторите на МОДЕЛЯ на прехода и ги прати в трета глуха, надявам се за винаги По скоро някой трябва да ми разясни как след двугодишно пагубно, некадърно, крадливо и полицейско управление Боко спечели избори вместо ритник отзад. Хамстера и Гаргамел та и Мартинчо наляво и надясно тръбяха още преди година за крах и рухване на герберията но уви.Сметките май са без кръчмар.
03 Ноември 2011 14:51
... някой трябва да ми разясни как след двугодишно пагубно, некадърно, крадливо и полицейско управление Боко спечели избори вместо ритник отзад.

Ще се пробвам да споделя съмненията ми по въпроса:
100 000 държавни чиновници + 70 000 полицаи + още толкова пенсионирани и непенсионирани военни = 250 000 приблизително. Тези хора имат семейства, родители и т. н. най-малко по 4 - станаха 1 милион. Това е основната маса избиратели на герб! Според мен така бяха спечелени изборите.
Поправете ме, ако бъркам.
03 Ноември 2011 15:04
А. Тодоров е необективен и се изявява като един от червените шамани, с уклон към партиен говорител. Със заглъхващи функции.
******************************
Апостоле, бъркате. Посоченият от вас контингент е добре при всяка власт. Това е един от многото ни проблеми. Да поздравим Дянков. Бавно убира луфтовете. Виждам го един ден като премиер.


Редактирано от - dabedabe на 03/11/2011 г/ 15:59:46

03 Ноември 2011 15:33
Що за тъпотия, изпадзали в изолация.
Цялата власт в тях, а автора казва че били изолирани.
Изолирани както бай Тошо едно време, можеше да изкара и 50 години на власт.
Какво всъщнвост иска да ни внуши Антоний, едно голямо нищо.
Само плаши гаргите.

03 Ноември 2011 15:33
Може и да бъркам, но ... ГЕРБ измете тотално с "желязна" ръка старите чиновници и назначи верни на партията хора. Такава метла в администрацията досега не е имало, а тези, които останаха от старите са заплашени с уволнение и умират от страх. Мисля, че няма да спориш с мене, че полицаи и военни се идентифицираха на 100% със сегашната власт и я имат за "своята власт".
03 Ноември 2011 15:38
03 Ноември 2011 16:57
Гълъбов чакам , кучето неще да припикава Тодоров ...
03 Ноември 2011 17:10
Основен проблем на българските партии във властта е самозабравянето и чувството за непогрешимост. Един и същи филм гледаме от 1989 г. до днес- идват на власт надъхани с идеи и намерения за революционни промени, само до няколко месеца им остава само кухото говорене, оплитат се в схеми, добиват чувство за непогрешимост и величие, стават копие на преди управлявалите... и след мандат, най- много два отиват на бунището на историята в камерен състав от председателя си и няколко хранени партийни другари. В това време кохортата от политолози, ласкатели, държавни служители вече величае следващите властници.
03 Ноември 2011 17:55
Може и да бъркам, но ... ГЕРБ измете тотално с "желязна" ръка старите чиновници

Апостоле, малко са ти елементарни сметките.По тая логика седерастите през 2001г, Симеончо и серГея да са си запазили втори мандат. И само не ми разправяй приказки от 1001 нощ че те с метлите действаха друго яче.За 20 и кусур години преход половината съм бил на държавна работа, а другата в частния сектор и нравите в бюрократичната ни машина са ми ясни.В нашия сектор при чиновниците метла нямаше освен на шефовете което е нормално.Ще съм доволен на голяма метла-чиновниците са ни корумпирани и на челото им го пише.На мен това повече ми пречи.Не ме интересува името на партията която управлява-искам намаляване на чиновническата корупция и съживяване на икономиката.
03 Ноември 2011 19:22
Пак да повторим, има "база" поставена при крайно вредни и неравни условия . Има и облагоделствана "надстройка", като политик, журналист, социолог, политолог, пиаролог, консултант и тези облагодетелствани храненици изяждат ежедневно тези които ги хранат. Само принудителен труд и тренировки срещу заплащане, може да превърне изброените паразити в относително безвредни членове на обществото. Само когато каруцата се откачи отпред и се закачи след коня, само тогава може да се очаква напредък.
03 Ноември 2011 20:39
Да добавя, тъпо и обидно е келеш да ти дава акъл.
03 Ноември 2011 22:13
И аз мисля така, но кой е келешът? Що ли ми си привижда сянката на любимия ти премиер, като ми говориш за келеши?
03 Ноември 2011 22:50
До сега не съм се влюбвал в премиер.
07 Ноември 2011 18:05
Защо политологът на БСП избикаля щекотливата тема за Ст.Данаилов?

Впечатляващата новина за скандала, който е предизвикал Стефан Данаилов пред Станишев, за изплащане на договорените 250, 000 лв, за изиграната от него роля, независимо резултата от изборите, дълбоко разтърси доверието ни в почтеността на една партия. Неговото име се развяваше като знаме по време на изборите. Той поведе стадо от червени опърпани овце в своя подкрепа, с което доверието в кандидатурата на Калфин от 9% се повиши до внушителните 48%! Учудващото в случая е, че те гласуваха не за човека Данаилов, а за майор Деянов и бизнесмена Касабов! Тези роли се оказаха емблематични в развитието на червената мечта: от Идеала до Капитала.
Най-куриозното в случая е това, че актьорът сам е възприел участието си не като политическа поръчка, а като роля. Ако бяха спечелили изборите, щял да се откаже от длъжността вицепремиер – заплата от 3000 лв/месец му се виждала мизерна на фона на онова, което получава от българския и италиански серияли (участва успешно в ролите на мафиот).
Когато Стефан Данаилов напусна дебата на 15.10. по бТВ, това беше протест насочен не само срещу опонентите му, но и срещу Калфин. Когато той му каза да замълчи, „за да не обърка нещата” по важната тема, за това какъв президент иска да бъде, се разбра, че този театър не е по вкуса на актьора. Затова той напусна дискусията с думите: „В такава срамна позиция никога не съм се чувствал през последните 40 години”.
Въпросът към организаторите на този предизвестен сценарий е, как се предвиждало да продължи мандата на Калфин, ако беше избран? Щеше ли да остане сам като стопанин на Президентството този Мухльо (както го е наричал Данаилов) или щяхме отново да гласуваме?
Така или иначе, невероятно арогантния и срамен политически цирк приключи.
Очакваме прелюбопитната история, която сигурно ще влезе в учебниците, да бъде доразвита във филмов сценарий, с който родната кинематография достойно може да участва в реномирани кинофестивали. Главните сценаристи, продуценти и изпълнители – Станишев, Данаилов и Калфин със сигурност могат да се надяват на Оскар.
Поклон пред българските артисти-политици!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД