:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 197
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Предизвикано

Хайтек парк плюс стадион? Още една лудница на 4-ти километър

Докато управляващите чертаят шумно мега планове, малки фирми скромно градят основите на българската силициева долина
Тодор Ялъмов
Всички чакаме с нетърпение новия национален (футболен) стадион и чудото, наречено "София тех" - научно-технологичния парк. Също както чакахме и дочакахме спортно-развлекателната зала "Армеец". Вече знаем, че планът е новите две придобивки на София да са в съседство със залата "красавица" на премиера Борисов - пак в района на 4-ти км. И от птичи поглед веднага лъсват два проблема. Първият е там ли е мястото и могат ли да се съчетаят стадион и технопарк. Вторият е как ще се привличат фирмите - обитатели на бъдещия технопарк.

Трябва да сме наясно, че в урбанистичната математика едно плюс едно понякога може да се окаже дори отрицателно число. А ето че



грешките при планирането на зала "Армеец" не са научен урок



Заради необходимостта от икономии отпадна подземният паркинг. Сега задръстванията, когато има концерт, блокират каре от почти 4 кв. км - между външно министерство, Окръжна болница и булевардите "Г. М. Димитров" и "Шипченски проход". Само си представете какво ще се случи, ако има едновременно мач на бъдещия стадион и концерт в зала "Армеец", а и постоянен човекопоток към и от "София тех парк"?

Във всички нормални страни стадионите са изнесени далеч от центъра на града, на място с висока проходимост както за частни автомобили, така и за обществен транспорт (вкл. метро). Такова място за София вече неведнъж е обсъждано и одобрявано - до летището. От една страна, дотам ще има метро (вероятно то ще е готово по същото време, когато най-рано може да бъде построен стадионът). Освен това има достъп и откъм Околовръстното, което ще реши проблема със задръстванията. Може би някой си мисли, че част от парите на технопарка (разчитаме на еврофондове) може да се използват и за инфраструктура за стадиона. Но такива бакалски сметки може да доведат до компрометиране и на двете начинания. Да не говорим, че Европейската комисия може да възрази на такъв сценарий. Освен това аргументацията, че спортният комплекс ще допълва технопарка и така ИТ специалистите ще разкършват тела (например като ритат топка), не е много убедителна, защото близки възможности за спорт има и сега - на 10 минути пеша са стадион и басейн "Академик" (на БАН/СУ).

Още по-сериозни дискусии са необходими за това



как да се привличат обитатели на хайтек парка



Президентът покани наскоро титани като HP, Microsoft, Cisco и Google и се разбра, че има обещания за наемане на офиси в парка. И четирите компании обаче по-скоро търгуват, а не произвеждат в България. И добавената им стойност у нас е по-ниска, отколкото на редица български компании. А това, което дава растеж, е добавената стойност, не просто големите имена.

Microsoft направи център за научни изследвания и развойна дейност (НИРД) в Белград още през 2005 г. А тукашният Иновационен център на същата компания (учреден горе-долу по същото време) все още стои неизползваем. За сметка на това българска компания - "Телерик", се наложи като световен лидер в MS технологиите благодарение на собствено НИРД звено.

Въпреки че HP осигурява добре платена работа на 4000+ души, допринася много за високотехнологичния ни износ и съдейства на български компании да пробият на чужди пазари, добавената й стойност е под средната за сектора, а много от служителите й са далеч от информационните технологии. В официалния отчет на дружеството пише, че то не извършва научноизследователска и развойна дейност. Впрочем друга американска фирма, не по-малко значима от споменатите четири - VMWare, е разположила втория си по големина НИРД център в София (само на 5 минути от Колелото на 4-ти км). На 7-и км пък е друга (българска) фирма, която е №1 в света в своята ниша - "Хаос Софтуер", и брандът й е базиран на сериозна наука. Добавената й стойност е над 70% - една от най-високите в бранша. За тези, които не са я чували - с нейн софтуер е правен филмът "Аватар".

В бранша "информационни технологии и комуникации" има много фирми, които не просто са иновативни и растящи, но и са ключови за определени сегменти от пазара (например автомобилна електроника - "Мелексис", "Сензорнайт", "Интегрейтед Микроелектроникс"). Някои от тях са измислили и произвеждат световни иновации в тази сфера.

Технопарковете и инкубаторите по света се стремят не просто да привлекат "големи имена", които да правят нещо рутинно, а



да създадат условия за раждането на нови фирми



- базирани или на научни изследвания, или на нови бизнес партньорства между "големи" и "новаци". Така привлечените фирми в технопарка трябва да имат служители, които да създават висока добавена стойност, да работят по върхови технологии, все още непознати на пазара.

В идеалния случай в технопарка трябва да има фирми, които работят в партньорства (помежду си или с близки до парка фирми) върху нови продукти. Например, ако вече имаме значимо производство на автомобилна електроника в България, да се опитаме да диверсифицираме към самолетната електроника. Знаете ли, че "Армстехно" има собствен безпилотен самолет със собствена авионика и е продаден на НАТО-вска армия? Давам този пример и защото предстои нова фаза на модернизация на армията ни и алюзията със старта на силициевата долина би била по-пълна. Технопаркът и инкубаторът към него, както казаха управляващите, няма да е просто бизнес парк, а ще подкрепя създаването на иновации, което по природа е рисково. Българските политици трябва да демонстрират, че не търсят лесен и нискорисков имидж с известни имена, а са готови да вземат трудни решения за подпомагане на български фирми на автентични пазарни предприемачи, а не непременно на фирмите, от които купуват продукти и услуги.

В средносрочен план (10-15 г.) най-важният аргумент срещу разполагането на национален стадион до технопарка е неизбежната необходимост от пространство за развитие на парка. В такива случаи трябва



да се мисли с хоризонт поне 20 години



Може да се поучим от опита (и грешките) на съседна Гърция. Технологичният парк в Солун, създаден с подкрепата на ЕС, е много успешен и добре управляван. Но при една от нашите срещи ръководството на този парк отбеляза като голяма грешка, че е планиран късогледо и че след първите успешни години вече е отеснял, а няма накъде да се разширява.

Вместо стадион до технопарка може да се настани Политехническият музей като типичен научно-технологичен (развлекателен) парк. Може да се направят също обсерватория, модерен планетариум (София е май единствената европейска столица без планетариум) и други научно-технологични атракции, които да привличат ученици и техните родители, да ги забавляват и да ги мотивират да стават инженери, а не например психолози, банкери или юристи. Всъщност българската ИКТ индустрия има нужда точно от това - повече и по-добре подготвени инженери. Ако ги имаме, високотехнологичните компании ще прииждат сами. Точно това е казал и Бил Гейтс на нашата делегация.

Процесът по планиране и изграждане на технопарка трябва да промени ролевите модели у нас и децата да искат да подражават на успешни инженери, учени и серийни предприемачи тук, в България, а не на екшън герои от мутропрехода. Усилията в тази посока ще струват по-малко пари от един помпозен технопарк, а ще имат по-голям ефект от няколкостотин хиляди квадратни метра офисна площ.



* Авторът е от Фондация "Приложни изследвания и комуникации", координатор на Мрежата от технологични паркове и бизнес инкубатори на Световната банка в Източна Европа и Централна Азия (2008-2012).
Снимка: Борислав Николов
Президентът Росен Плевнелиев разглежда насред Площада на авиацията проекта за "София тех парк", който ще се разположи на мястото на бившите казарми на 4-и километър. Държавният глава навести терена край бул. "Цариградско шосе" 111 заедно с министрите на икономиката и отбраната.
 В "Аватар" има ярка българска следа - принос за страхотната анимация и 3D ефекти във филма има нашата фирма "Хаос софтуер".
15
9052
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
20 Юни 2012 23:28
Радвам се, че имаме фирми като споменатите. Радвам се, че има и мислещи хора като автора.
21 Юни 2012 00:06
Така и не разбрах какво е технопарк - куп офис сгради и музей и за какво ни е?
1. Нямаме достатъчно офис сгради. 2. Трябва да дадем безплатни офиси на ИТ фирмите. 3. Ако всички ИТ фирми са заедно ще постигнем hive-superintelligence и дифузия на мозък. 4. Трябва да изхарчим едни пари срещу комисионни.
По същия начин построиха зала "Армеец" за 100 млн.лв. и в нея правят събития пред 1000-3000 публика. Както и военния хотел на Петте кьошета, който така и не отвори врати.
21 Юни 2012 08:13
В същото време т.н. технологични фирми ги мачкат на всяко (най-вече средно и ниско) ниво всевъзможни държавни органи. Виждал съм данъчни да проверяват source code за да било сигурно, че парите давани за наем от фирмата били оправдани ... (!!??!!) Или пък да искат дипломи за завършено образование в ИТ област, за да признаят ДДС разход от около 200 (двеста!) лева ...

Онези от Агрополихим - Девня им го казаха -- вашите усилия да привличате инвеститори се провалят от вашите чиновници по места.

Чиновниците (раздута, безсмислена и пречеща администрация, в която едва 20-30% от личния състав върши някаква работа) са най-големия проблем на България. Дано Премиерът скоро да го разбере.
21 Юни 2012 08:33
Във високо технологичната ни администрация ефективно работят само асансьорите! Само че отвреме-навреме И токът спира. За хй-тек парковете това да се има пред вид!
21 Юни 2012 08:34
А защо Хай-тек парка, въобще трябва да е в центъра на София? Софийското поле е достатъчно голямо. А и откъде ще намерим кадри за този хай-тек парк?
21 Юни 2012 08:50
Така и не разбрах какво е технопарк - куп офис сгради и музей и за какво ни е?
1. Нямаме достатъчно офис сгради. 2. Трябва да дадем безплатни офиси на ИТ фирмите. 3. Ако всички ИТ фирми са заедно ще постигнем hive-superintelligence и дифузия на мозък. 4. Трябва да изхарчим едни пари срещу комисионни.
Ти не си разбрал, ама тиквариатът начело с Роско президента съвсем не разбира това чудо. Да не говорим за Боката, той ще отговаря за стадиона, защото там му е силата.
Технопаркът обикновено е комбинация от научни центрове и фирми, като, както беше споменато в статията има инкубационен характер по улесняването на създавене на нови фирми. Аз съм бил в два технопарка.
Единият е в Софиа-Антиполис, на 40 км. от Ница-Франция (Антиполис е гръцкото име на селището Антиб до Ница). Този парк е свързан с Университетът на Ница, чийто пълно име е Университет на Ница-Софиа-Антиполис. В университета на Ница прекарах 10 месеца. Това означава връзка на науката с практиката. Тази връзка се осъществява по-дълбоко и с връзката на университета с CNRS (Centre Nacionalе de Recherche Scientific - техният аналог на нашия БАН). Тази връзка с науката предполага, че учените, развиващи дадена област лесно могат да създадат собствена фирма - за това им се отпуска помещение безплатно за срок от 2 години.
В Будапеща също имат такъв технопарк, около техния Технически университет до най-новия мост на Дунава, аз работех във фирма близо до този технопарк.
В редица държави се стимулира учените да имат собствени фирми, така в Германия работих в професорска фирма. Така от една страна научните изследвания бързо влизат в практиката, от друга страна тези фирми използват докторански и пост-докторански труд и спомагат за обучението на тези докторанти и зиползват помещения на университета и следователно допринасят с известно заплащане към университета.
естественото място на Технопаркът е кампуса на БАН. Но тиквариатът органически мразят БАН и оттам нищо няма да излезе. Ще направят офици на чуждите фирми, които пък ще стоят празни.
21 Юни 2012 10:26
Перфектна позиция
Дано има кой да чуе
21 Юни 2012 10:38
Браво за статията и от мен!
21 Юни 2012 10:54
Статията би била адекватна, ако наистина се целеше да се създаде технопарк. Но за президента това е много сложно начинание, неговата цел е далеч по-скромна - да се продаде едно място скъпо на който трябва и да се вдигнат едни сгради. И всичкото - срещу скромни (или не до там) комисионни.
Какъв ти тук технопарк, какви пет лева ...
21 Юни 2012 12:37
"Mrx++
21 Юни 2012 08:50
...."
21 Юни 2012 16:00
Браво на автора!
Жалко за т. нар. нащи "полтици"!
21 Юни 2012 17:16
Авторът немедлено да разбере, че технологичният парк е нужен не на хората, а на онези, които ще си напълнят джобовето, докато го строят.
И да запомне още нещо. Герберите аргументи, особено смислени, не приемат.
21 Юни 2012 17:29
Абе я идете да се поразкършите :о)
21 Юни 2012 17:51
Mrx++
21 Юни 2012 19:15
А, мястото на стадиона е точно до "Хайтек" парка Че като излязат запалянковците от стадиона, да имат достатъчно очилат мат'риал за млатене Че "феодалните старци" от БАН половин душа носят, тях запалянковците ще ги изтрепят за два-три месеца и после - скукааа... И сградите старички, друго си е да трошиш нещо ново и лъскаво
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД