:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

ГЕРБ ни доведе до кьорсокак

Много гласувания в този парламент са предрешени и затова авторитетът му е на такова равнище, казва депутатът от БСП Михаил Миков
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Михаил Миков
Михаил Миков е народен представител на БСП от 5-и МИР - Видин. От 24 април 2008 г. до 27 юли 2009 г. бе министър на вътрешните работи в правителството на Сергей Станишев.







- Г-н Миков, гласуването по вота беше предрешено. Какъв бе смисълът от него и трябва ли да се помисли за промяна на процедурата?

- Много гласувания в този парламент са предрешени и именно затова авторитетът му е на такова равнище. Сериозните дискусии се подменят с циркове, за които винаги се намира по някой изпълнител. Смисълът на вота е поемане на отговорност от правителството и министър-председателя, отговорност за политика, която в сектора на вътрешната сигурност доведе България до този кьорсокак, включително и пред европейските ни партньори. Оценката "липса на посока в политиката" трудно може да бъде компенсирана с наличието на политическа воля. Волята е едно, но когато не знаеш накъде си тръгнал и какво трябва да постигнеш, колкото и воля да имаш, резултатът е такъв, какъвто е в доклада на комисията.

- Казвате "поемане на отговорност", но това очевидно не се случва - премиерът дори не дойде в пленарната зала.

- Очевидно се страхува да дойде в залата. Очевидно аргументите са толкова слаби, че не смята за необходимо да участва в тази дискусия. И се правят опити за медийно и атрактивно подменяне на големите въпроси - за свършеното и несвършеното в областта на правосъдието и вътрешните работи през тези години, включително чрез реанимацията на спомени от предишни правителства. Ние поехме своята отговорност на изборите през 2009 г. и позоваването на проблемите, които са съществували по наше време, цели само едно - да не се каже ясно кой отговаря за тези изгубени 3 г. в сектора правосъдие и вътрешни работи, които всъщност препънаха България за Шенген.

- Докладът обаче е за 5 г. Може ли ясно да се каже кое е отговорност на вашето и кое на сегашното правителство?

- Може, ако човек внимателно е прочел докладите през годините, ще види какъв доклад има през 2009 г., защото там се определя наследството на днешния кабинет. Този доклад от 2009-а трябваше да бъде надграден. Вместо това се появиха нови проблеми и сектори, които никога не са били проблем за България, какъвто е например накърнената независимост на съдебната власт. Това е една от 6-те наблюдавани зони и когато ти подменяш въпросите в тези наблюдавани зони, това значи, че не разбираш какво ти казват твоите европейски партньори и единственият смисъл на твоето управление е да пееш научени песни на българските граждани и да се хвалиш с политическата си воля.

- А вие разбрахте ли какво ви казаха в този доклад за двете години от вашето управление?

- За двете години от нашето управление нещата са казани в докладите от 2008 и 2009 г. Там има значителен напредък, има първи удари срещу организирани престъпни групи, има знакови лица, срещу които са започнати разследвания и са тръгнали процедури, има изграждане на системен подход по разследването и обучението на разследващите. Няма такава тежка констатация като "системни проблеми в правоприлагането", свързана с изчезването от страната на двама знакови "роднини". ЕК оценява това като симптом на невъзможност да правоприлагаш. Той се появява за първи път сега, на петата година. За пръв път се появява и въпросът за накърнената независимост на съдебната власт. Защото в предишните доклади са ясни констатациите, че се гарантира независимостта на съдебната власт. Ясни са констатациите, че конституционните промени, работата на инспектората, който трябва да осигури отчетност на съдебната власт - първите стъпки са обнадеждаващи. Всичко това го има и добросъвестният прочит трябваше да легне върху това каква е тенденцията. А тенденцията в петгодишния доклад е ясна - на влошаване. Какво следва от тази тенденция - две неща: ЕК повече няма да разговаря по тези въпроси с днешното правителство, а със следващото. И второто е - ефектите, които се получават в България по другия процес, шенгенския. Тези дни чух как премиерът казал, че Шенген едва ли не е компрометиран. Звучи ми като приказката за киселото грозде и лисицата.

- Така ли разчитате удължаването на мониторинга - а не като достатъчно време да се оправят проблемите?

- Няма как иначе да се тълкува. Когато има капацитет, се поставят по-къси срокове за решаване. Най-важният въпрос е, че прекратяването на мониторинга беше една от големите външнополитически цели освен влизането в Еврозоната и Шенген, с която дойде този кабинет. Това е крах на един от основните политически ангажименти на ГЕРБ. Лошото е, че не само не се прекратяват, а се разширяват проблемните зони в сектора.

- Споменахте конкретен случай, а как оценявате като бивш министър твърденията на сегашния, че са неутрализирани над 600 престъпни групи?

- Ако квалифицираш с етикета "организирана престъпна група" всяка селска разбойническа шайка, която краде от изоставените къщи, може и да набъбнат тези организирани престъпни групи. Не че тази престъпност не е важна, само че не попада в онова, което от Брюксел искат да видят - твърдост на закона по отношение на действително тежките мафиотски организирани престъпни групи, които освен това се инфилтрират в управлението, в обществените поръчки и генерират голямата корупция. И когато ти разводняваш по такъв начин проблема, ти можеш да го продадеш пред медиите за вътрешна консумация, но той няма да ти донесе особен резултат в доклада на европейските експерти. В крайна сметка това е същата онази статистическа политика, която в доклада на прокуратурата за 2011 констатира на база полицейска статистика, че престъпността е спаднала с 10%. Абсурд в условия на криза. Тоест напудрената статистика и опитът чрез красиви думи да убедиш, че вършиш страшно много работа и има резултати, в медиите може да звучи добре, но за критериите на Брюксел не върши работа.

- Как си обяснявате позицията на "Синята коалиция" и "Атака"?

- Те са в сложна ситуация. "Синята коалиция" страда все още от родилни антикомунистически настроения, които им пречат да бъдат сериозен прагматичен представител на хората с десни интереси в България. Ние нямаме такива предразсъдъци от левицата. По отношение на "Атака" нещата са по-различни. И двете партии подкрепиха в началото този кабинет, днес и двете заявяват, че са опозиция, но "Атака" получи много некоректни удари. Механизмите на функциониране на политическата власт у нас са свързани с разбиване на парламентарни групи, с купуване на представителство. Очевидно при "Атака" по-скоро е сработил този рефлекс за запазване на ПГ до края на мандата, защото изказванията в дискусията обосновават съвсем друга позиция.

- Как си обяснявате, че лидерът на една друга група, която беше разбита по същата схема, поиска паметник на вътрешния министър?

-Това е паметник на падението на българския политик. След като преди 10 месеца си уволнявал този министър-председател, свързвал си го с кръговете на организираната престъпност, днес да изпадаш да пееш панегирик на властта, означава само едно - че разчиташ на изключително късата памет на българския избирател. Но мисля, че това е подценяване на гражданите.

- Имаше критики за внасянето на вота след атентата в Бургас...

- Вотът беше внесен малко преди атентата и ние не искахме по никой начин да ги свързваме. Само че от управляващите имаше изказване, което се опита да поиграе на тази струна: "Ето сега, при тези тежки събития...". Винаги, докато в България управлява Борисов, ще има нещо тежко и неприятно за нацията. Значи ли това народните представители да си мълчат и да не поставят никакъв въпрос, който всъщност е на българските граждани. Повечето от тях смятат, че правителството се е провалило в правосъдието и вътрешните работи.

- БСП обаче готова ли е за предсрочни избори?

- Всяка политическа партия трябва да е готова, когато има избори, да участва и да спечели достатъчно, за да носи отговорност. Разбира се, че сме готови. БСП остана единствената опозиционна сила, респективно алтернатива на управлението. И българските граждани са тези, които трябва да бъдат готови за едни следващи избори, отърсили се от илюзията за месианство, да изберат прагматичната платформа, която осигурява друг път на развитие на страната.

- Като говорите за алтернатива, защо на частичния вот за съветници в Белоградчик, където бяхте лично ангажиран, останахте четвърта сила?

- Три партии, които влизат в общинския съвет, са от Коалиция за България. Аз няма да се изкуша да сумирам гласове. Вътрешно-партийното разделение и междуличностните отношения в Белоградчик, разбиването по различни линии на избирателите с леви убеждения, дадоха този резултат. Имаме съмнения, че част от тези процеси са режисирани не без съдействието на управляващите партия. Както в парламента се режисира разпадането на по-неустойчивите парламентарни групи.
42
2911
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
42
 Видими 
26 Юли 2012 19:47
Не ГЕРБ ги доведе до кьорсокак другарите Миков и Петков, а това, че не са изтрезнявали от барем десет години.
26 Юли 2012 20:48
Винаги съм се чудел защо човек дето си знае , че е тъпанар се пъне да дава интервюта. За съидейниците му от форума по не се чудя, повечето от тяхи не подозират.
Вчерашното отхвърляне на текстове от закон внесен от мнозинството, показа, че точно този е парламента в който е най непредрешено гласуването и този е Премиера, който е склонен да се поправи при сериозни аргументи.
Но дори и да не беше така, в сравнение с кой друг парламент гласуванията в този са повече предрешени ????
26 Юли 2012 21:12
точно този е парламента в който е най непредрешено гласуването и този е Премиера, който е склонен да се поправи при сериозни аргументи

Мухахахахахах!
26 Юли 2012 21:25
Винаги съм се чудел защо човек дето си знае, че е тъпанар се пъне да дава интервюта.

Да, а освен това е добре да се види какво си знае човекот, че не е. Знае си, че не е социалист. Поправете ме, ако греша, но само на едно място споменава за нещо като социализъм - "БСП остана единствената опозиционна сила, сиреч единствената алтернатива на управлението" - и то в съкращение. Мисля, че не е далеч денят, в който "социалистите" няма да споменават социализма и със съкращения, а с отпратки. Така * или така {1}. А може би така ***
26 Юли 2012 22:24
Едните страдат от антикомунистическите си убеждения, а другите от прокомунистическите, при третите "нещата са по-различни" - за Яне не бих пуснал и употребена толетна хартия ...
"...И българските граждани са тези, които трябва да бъдат готови за едни следващи избори..."
26 Юли 2012 22:29
Това го прочетох нпо-късно ...
"Предизборният дарак се завъртя. Минават през него всякакви изхвърлени от употреба юнаци, някои от тях и откровени дрипели, някои от тях - неведнъж вече "разбивани", "бити". Други още чакат реда си, опашката се вие. Каквото ни изплетат от тях, каквото ни изтъкат - все за ново ще ни го продадат. Но това, разбиваното, нито ще ни стопли, нито ще ни премени. Помнете ми думата..."
Калин Донков
26 Юли 2012 22:43
Умно момче биваш , г-н Миков , ама само за близките си и Мама Партия . Отвори всите си сетива и дано ти светне , че трябва да смениш калъпа бре , Тухларю . От канавките на "прехода" ви дигаме и точен акъл все не ви иде ...
27 Юли 2012 02:35
И тоя не е в затвора????
27 Юли 2012 08:45
Социологически проучвания, внимателно укривани от поръчителите, показват, че рейтингът на ГЕРБ и БСП се е изравнил. И тенденцията е БСП да се вдига.
Дотам са доведени хората, че не искат да се сещат за зулумите на Тройната, а се сещат за заплати, пенсии, цени, резерв...
--------------------------------------
Блогът на Генек
27 Юли 2012 09:12
Другарю Миков, и вие сте същите боклуци, като Герп. И точно в това, че всичките ни политици са такива, е голямата трагедия на тази нещастна страна.
27 Юли 2012 09:17
Чакай бе, да не съм отворил вестник Дума ?!
27 Юли 2012 09:22
Много гласувания в този парламент са предрешени и затова авторитетът му е на такова равнище, казва депутатът от БСП Михаил Миков

А в предишния не беше така! Не-е-е! Нямаше зелени и червени флумастери, държани от др. Офчаров, ДПС и НДСВ бяха твърдо против всичко, предложено от коалиционния партнер...
27 Юли 2012 09:27
Винаги съм се чудел защо човек дето си знае , че е тъпанар се пъне да дава интервюта. За съидейниците му от форума по не се чудя, повечето от тяхи не подозират.

И аз си задавам същия въпрос всеки път, когато Цецко се опита да състави изречение с повече от един глагол.
27 Юли 2012 09:29
Имаше критики за внасянето на вота след атентата в Бургас...

- Вотът беше внесен малко преди атентата и ние не искахме по никой начин да ги свързваме.

Миков, не бъркай своите избиратели с мислещата част от населението! Може да е имало обсъждане за внасяне на вот преди това, но се внесе след атентата, като първоначално обявените мотиви бяха за "убийствения" доклад, а в последствие, когато разбрахте, че Костов е за оставката на Цв, променихте мотивите с нещо за вътрешния ред.
27 Юли 2012 09:40
- Г-н Др. Миков, гласуването по вота беше предрешено. Какъв бе смисълът от него и трябва ли да се помисли за промяна на процедурата?

Забавно материалче, като се почне от заглавието, гачели писано за коалиционните партньори и се мине през гениялното прозрение за промяна на процедурата - явно с такава, при която каманяките печелят, независимо от резултата на вота.
Не можах да го дочета след първия въпрос, хвана ме разстрийство.
27 Юли 2012 11:02
Миков, не бъркай своите избиратели с мислещата част от населението!

Той пък се е запотил чак от грижи за своите избиратели. Мечтата на апаратчика е да е ремъче в партийната апаратура, тоест неудушевен предмет. Трябваше да го попитат:
- Бачо Мишо, поради что се срамиш да се наречеш социалист?
27 Юли 2012 11:12
когато Цецко се опита да състави изречение с повече от един глагол


FIFY
27 Юли 2012 11:13
Чакай, че се обърках нещо.
Как така социалист ?
Те нали сега са капиталисти ?
Или аз съм в грешка.
Егати, я някой да го обясни.
27 Юли 2012 11:32
Палячовците доведени до кьорсокака.
27 Юли 2012 11:38
Глей ся сега!
Крокодила дълъг ли е?
А зелен ли е?
Бафмааму, как така - хем дълъг, хем зелен!
27 Юли 2012 12:10
Кофтито е, че тоя е един от най-свестните и умни хора в БКП-то.
27 Юли 2012 13:26
И кой е другио ?
27 Юли 2012 13:39
Чакай, че се обърках нещо.

Ех? Абе ти за социалистически капиталист не си ли чувал или чел? Че нали тая идея "капиталистически цоциалист" тръгна от хер Енгелс? Нъл той хем го даваше експлоататор, хем пишеше воедно с внучето на Мордохай Леви за гробокопача на капитализма
27 Юли 2012 14:46
"БСП остана единствената опозиционна сила, респективно алтернатива на управлението" - Боже, пази България от тази чума - никога повече на власт червените кхмери, дето я съсипаха !
27 Юли 2012 14:49
Миков, стига плямпа празни приказки, ами се стягайте, щото наесен Марси и вас ще подпука...
27 Юли 2012 14:49
"Не можах да го дочета след първия въпрос, хвана ме разстройство"

А аз далновидно хапнах няколко сини сливи преди това, от старите хора знам, че много помагат в такива случаи. ***

27 Юли 2012 15:51
Разбрах, така както го обяснихте, това е нещо като дървено желязо, нещо като изварена буца антарктически лед, нещо като женски бик, нещо като вегетарианец-човекояд.
Ей сложно стана.
27 Юли 2012 15:55
И кой е другио ?

Воци, не задавай коварни въпроси.
Защото най-умният беше:
- другарят Живков - днес лош човек;
- другарят Младенов - днес един такъв никакъв човек;
- другарят Луканов - днес лош човек;
- другарят Първанов - днес много лош човек;
- другарят Виденов - днес много глупав човек.
Е, кой е луд да ти посочи днешното име, пък утре да се черви?
27 Юли 2012 16:09
Другарят Живков бе най мазният отпред
Другарят Станишев е най мазният отзад.
Общо взето, мазна партия.
Но имат рядък талант, да откриват, издирват, намират и издигат отвратителни, не като професионалисти, а като личности хора.
Да не изреждам, че има читатели със слаби стомаси.
27 Юли 2012 16:16
След като обсъди пространно политическата принадлежност на др. Миков, (пропо аз съшо съм на мнение, че той е от по-свестните лица на БСП), не е ли редно форумът да се концентрива върху онова, което той казва?
27 Юли 2012 16:31
Бонго,

От устата на такъв червен и мазен пор, каквото и да каже, все смрад излиза, пък дори и да чете Световната конвенция за правата на човека или да проповядва 10-те Божи заповеди ... Все едно Madame от бардака да напътства в девствeност и послушание сестрите от девическия манастир - ами просто не става !

"Но имат рядък талант, да откриват, издирват, намират и издигат отвратителни, не като професионалисти, а като личности хора." -

Това е основна стратегия и генетично заложено в "столетницата" - друг матрял там просто не може да вирее, залинява, спаружва се и скоропостижно умира, или мутира, за да се впише в моралния й кодекс - "граби като за последно и след нас - потоп !"
27 Юли 2012 16:42
"Но имат рядък талант, да откриват, издирват, намират и издигат отвратителни, не като професионалисти, а като личности хора." -
Комунистът трябва да се отличава и да изпъква над останалите!
27 Юли 2012 16:46
Как е, как е, връи ли купоня?
Добре, добре!
И Сократя щом е тук - да не ви мислим!
27 Юли 2012 20:00
Другарят Живков бил най-мазен отпред! Ми мазен ще е, щото го лъскахте без почивка! И по манифестациите носехте най-големите плакати и лозунги! От вашите хвалби и "да живее социализма" и "КПСС-БКП" човек не можеше думата да вземе. Пък СЕГА сте тези, които най-силно мразите др. Живков и социализма! Докога, а?...
27 Юли 2012 20:47
'
27 Юли 2012 21:00
Драги ми Капитане,
Не разбрах дали си съгласен с мен или напротив. Ако да - благодаря.
Ако ли не - ще се радвам да ми посочиш един-единствен хубав Първи ръководител на КПСС и БКП през цялата им история (без Ленин и Г. Димитров, там разговорът е по-особен, а и две птички пролет не правят).
27 Юли 2012 21:14
Сталин - ако не беше той Русия още да беше под ръководството на третият райх!
28 Юли 2012 01:12
Безопасна игла бяхте вие Миков, безопасна.
И тъпо парче.
28 Юли 2012 06:16
Тази система на заседания на Народното ни Събрание е неефективна. Само се харчат камара пари. Не бива да има щатна длъжност "народен представител", а да се избират хора професионалисти, оформящи различни състави по клонове на науката. Ще заседават по месец, след което да се свиква друг профилиран състав на НС. Така ще се спестят доста пари от бюджета, тъй като заплатите на народните представители ще бъдат изплащани от предприятията, в които работят.
28 Юли 2012 06:22
Според Миков, БСП трябвало да е готова за извънредни избори, за да можела да бъде отговорна.Ама че постулат?? Че кога БКП или БСП са били отговорни.Това е най-безотговорната партия в целия Космос.Сбирщина от лакомии и интересчии.
28 Юли 2012 11:27
Ти помниш ли мевере и принтерите,
и барчето пълно с добър коняк,
И оня див копнеж по братя Галеви
И едрите звезди на Белоградчик?
29 Юли 2012 07:08
ГЕРБ ни доведе до кьорсокак

Двадесет и три годишната асоциална блудница - рожба на предателите и унищожителите на действително стогодишна партия,
чрез спектаклите "управляващи/опозиция" пред тъпо облещеният електорат, способен да ползва само първата си сигнална система,
вкара страната ни в черната дупка "ПРЕХОД".
Герб до никъде не ни е довел - той просто ни ръфа в тъмното, с претенцията след него нищо да не остане.
Ренегатокрацията на БСП:СДС/ДПС/НДСВ/.../ГЕРБ (може да остане и за някой следващ) усилено се справя с унищожаването българите.
29 Юли 2012 10:09
Когато човек е тъп, по-добре е да си мълчи, вместо да дава такива интервюта, с които да се легитимира...
Управлението му в МВР се помни с това, че не излиза от кабинета си и не инициира никакви идеи или решения. Лика-прилика са със Сер.
Поне нямаше скандали, като предишното пиянде, за връзки с "нашите момчета" (тези, на които "нашите" хора им помогнаха да се измъкнат).
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД